Sony Ericsson sajtótájékoztató és C905

Szerkesztőségünk a mai napon részt vett a Sony Ericsson sajtórendezvényén, melynek témája a Cyber-Shot család, azon belül is a gyártó 8 megapixeles csúcsmobilja és az általunk már tesztelt C702 volt. A helyszín jól szemléltette mindezt, a Hamarits Fotóstúdióban a sajtó munkatársai műtermi körülmények között próbálhatták ki az újdonságokat. A fotós telefonok mellett a gyártó bemutatott pár hasznos kiegészítőt és három új készüléket is, melyekről külön írásokban számolunk be.

Mielőtt kipróbálhattuk volna az újdonságokat, egy meglepően frappáns és érdekes előadást hallgathattunk végig Németh Viktortól, a Sony Ericsson Magyarország kereskedelmi vezetőjétől. A Mobile World Congress óta tudjuk, hogy a gyártó szeretné elkülöníteni a fényképezésre kihegyezett telefonjait a többitől. A mai prezentáción megtudtuk, hogy ez sikerült is nekik, így a fotós mobilok a jövőben is a C (mint Cyber-Shot) nevet fogják kapni, ami valószínűleg egyben azt is jelenti, hogy a Walkman széria tagjai között nem lesznek kiemelkedő képalkotó képességgel bíró példányok. Sokak örömére kiderült végre az is, hogy mit jelent a mobiltelefonnál használt "cseppálló" jelző: az efféle mobilokat tíz percig locsolják vízzel, ha túléli, akkor megkapja a jelzőt.

Így tesztelik a cseppálló telefonokat
Így tesztelik a cseppálló telefonokat

A prezentáció végén - az esemény megkoronázásaként - a vállalkozó kedvűek egy C702-vel fotózhattak egy gyönyörű modellt, a dolog azonban nem sült el túl jól. Kiválóan jellemzi a hazai sajtót, hogy a hölgy mellett állva többen is nagy nevetgélve mondták a SE munkatársainak, hogy mennyivel jobb lenne az egész sajtótájékoztató, ha a lányon nem lenne ruha. Számomra inkább az volt a furcsa, hogy miért pont egy extrém helyzetekre felkészített mobilt lehetett műteremi körülmények között kipróbálni.

Ezt követően magunk is megnézhettük az újdonságokat. A nagyágyú a tegnapi nap folyamán Szingapúrban bejelentett C905 volt. Ez a gyártó első csúszkás kialakítású fotóstelefonja, mely úgy egyébként 8 megapixeles képérzékelőt kapott, az optikai zoomot viszont sajnos nélkülözi. A sajtóanyagban szerepel a készülék hivatalos specifikációja is, íme:
  • Méret: 104 x 49 x 18 mm (19,5 mm a lencséken túl), 136 gramm
  • Színárnyalatok: fekete, ezüst, arany
  • Technológia: GSM/UMTS (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA)
  • Beszélgetési idő: 9 óra (GSM) / 4 óra (UMTS)
  • Kijelző: 2,4 hüvelyk átlójú, 240 x 320 pixel felbontású
  • Memória: 160 MB + 2 GB-os M2 kártya a csomagban
  • Adatátvitel: Bluetooth 2.0 (A2DP is), WiFi, DLNA
  • Beépített aGPS-kompatibilis GPS-vevő
  • Extrák: tv-kimenet, giroszkóp
  • Kamera: 8,1 megapixeles, autofókuszos, Xenon vaku, arc-felismerés, intelligens kontraszt (=nagy dinamikatartomány), BestPic sorozatfelvétel, szoftveres stabilizátor a legfeljebb QVGA felbontású videók felvételekor

Mint látható, a masina nem szenved hiányt szolgáltatásokban, az utolsó sort olvasva azonban valószínűleg nem ezért esik le sokak álla: QVGA felbontású videó egy 8 megapixeles érzékelővel ellátott gépnél - ez finoman szólva is sovány. Az előadás végén többen is megkérdezték, hogy a gyártó mikor szeretne már túllépni ezen a felbontáson, amire döbbenetes választ kaptak: nem tervezik VGA mozgókép rögzítését, ugyanis a Cyber-Shot széria fő profilja a fényképezés. Érdekes viszont, hogy a zászlóshajó ennek ellenére is csak két fénymérési módot ismer, a pontszerűt (spot) és az átlagolót (mátrix).

Maga a masina engem személy szerint nem nyűgözött le. Alapvetően jól össze van rakva, nem recseg-ropog, de egy ilyen árkategóriás készüléktől én inkább fémet várnék, nem selymes műanyagot. A csúsztatást segítő mechanika jónak tűnik, az optikát fedő lap csúszatása is látványos, de ezt leszámítva semmi extra, bár a formavilág meglehetősen egyedi. A képminőségről nehéz mit mondani, mivel az elkészült fotókat csak a QVGA kijelzőn tudtam visszanézni, ott pedig egyértelmű, hogy jól mutat egy 8 megapixeles fotó. A menürendszer gyorsnak tűnt, ezekről viszont teljes bizonyossággal csak akkor fogok tudni írni, ha lapunkhoz is eljut egy tesztpéldány. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez mikor következik be, az viszont szinte biztos, hogy az újdonság október végén már a boltok polcain fog üldögélni. Ára 100-110.000 forint körül várható.

A sajtótájékoztatón bemutatott készülékekről olvasható írások: S302, F305, J132, kiegészítők.

Azóta történt

Hirdetés