Hirdetés

Samsung Univerzum: Vezeték nélküli AKG a tesztasztalon

A minőségi fülesek belépőszintjén nem csak kényelmes kialakítást, kellemes hangot is kínál az Y100.

Ha valakiben felmerül a kérdés, hogy mit keres egy bárhol megvehető, extra márkajelzés nélküli AKG fülhallgató a Samsung Univerzumban, az jó eséllyel lemaradt az utóbbi évek legnagyobb audio-ipari felvásárlásáról, amikor is a Samsung a teljes HARMAN cégcsoportot felvásárolta, olyan legendás márkákkal, mint az AKG, a JBL, a Harman/Kardon, az Infinity vagy a Mark Levinson. Ezért egyébként nem hibáztatható az egyszeri olvasó vagy érdeklődő, a Samsung sem verte nagy dobra az akvizíciót, ma pedig tényleg már csak az lehet feltűnő, hogy az AKG Y100-ra rákeresve is egy Samsung-márkaoldal tárul szemeink elé.

Szép lassan, de annál biztosabban tűnnek el a mobilos jack csatlakozók és a valóban jó minőségű, telefonhoz csomagolt fülhallgatók, és ha már ezekkel a lépésekkel minden gyártó vásárlásra kényszeríti a felhasználót, érdemes lehet előnyt kovácsolni a szükségből, és egy olyan fülhallgatóval megajándékozni magunkat, amivel tényleg öröm lesz a zenehallgatás.

Személyes tapasztalataim alapján a csúcsmobilosok többsége nagyjából 20-40 ezer forintot adott esetben boldogan rászánna egy ilyen vásárlásra, a kérdés pedig évről évre az, hogy ekkora összegért a nívós márkák kínálatában is találunk-e magunknak megfelelő terméket, vagy még mindig az eredeti kínaiak közt kell nézelődnünk? Az Y100-at kipróbálva azt mondhatom: még mindig van zenei értelemben kontraszt, de az összképet nézve semmi szégyellnivalója nincs az AKG-nek, ha abba 30 000 forintos mezőnybe illesztjük be, ahova árazták ezt a terméket.


[+]

Ennyi pénzért sokan a töltőkapszulás, teljesen vezeték nélkülinek hívott fülhallgatót keresnek, hiszen az a képeken nézve még nagyobb szabadságot ad. Aki ebben a döntésében nem biztos, azt márkafüggetlenül a hagyományos, nyakpántos megoldások felé terelném: jobb üzemidő, kevesebb félelem, hogy mi lesz, ha kiesik a fülből, ráadásul maga a fülbe dugott tárgy összességében könnyebb is, hiszen nem kell akkumulátorokkal és antennákkal telerakni. Az AKG Y100 legnagyobb erénye, hogy teljesen észrevétlen a mindennapokban, hiszen még a nyakpántos fülesekhez képest is sallangmentes, nem tettek bele rezgőmotort, kihangosítót, NFC-modult vagy egyéb ballasztot, így 19 grammon belül kompletten megáll, és a vetőcső-ergonómiája számomra a legjobb, amit a közelmúltban tapasztaltam.

Az egész kütyü, matt, puha tapintású műanyagból készült, a gombok jól kitapinthatók, gumírozottak, és persze mindent tudnak, amit fülestől elvárhatunk: hangerőállítás és számléptetés egy-egy gombon, rövid vagy hosszú nyomásnak megfelelően, és persze egy középső gomb, amivel megállíthatjuk a zenét vagy aktiválhatunk egy hangasszisztenst. A párosítás pofonegyszerű a hagyományos keresős móddal, az üzemidő pedig szintén kellemesen alakul: két órás töltési időhöz körülbelül 6-7 óra aktív használat tartozik a mindennapokban.

9,2 milliméteres dinamikus meghajtó került bele, és ahogy az lenni szokott, az emberi hallástartománynak megfelelő 20-20000 Hz közti frekvenciatartományt megjelölték a specifikációs táblában. Ez persze önmagában sokat nem mond, csakúgy, mint a 16 Ohm impedancia vagy a 115dB/1kHz-s érzékenység, Bluetooth-füleseknél érdemesebb inkább a kodektámogatást nézni, ami viszont az Y100 egyik gyenge pontja, csak SBC és AAC van, semmi AptX vagy LDAC, így aztán az átviteli minőség lett a szűk keresztmetszet. Kellemesen, de nyilván modern zenékhez hangolt V-karakter jellemző rá sok, de kicsit puffogósan erőtlen méllyel és harsány magassal, ugyanakkor kevés finoman megtalálható részlettel és dinamikával. Mindezt persze a saját kategóriájában értelmezzük, szó sincs arról, hogy a párezer forintos vezeték nélküliek is lenyomnák akármilyen kínai márkától, viszont biztos, hogy egy pici finomhangolás még ráfért volna, nem beszélve a kodektámogatásról, ami viszont sokkal inkább a benne lévő kommunikációs modul hardveres sara.


[+]

Egész napos viseletnek, akár telefonbeszélgetésekhez kifejezetten ideális társ lehet az Y100, komoly hibáját nem találtuk, jelenlegi, 29 900 forintos ára pedig egyáltalán nem elrugaszkodott.

Előzmények