Ne dőlj be a koronavírusos zsarolóalkalmazásoknak!

A számítógépek mellett telefonon is egyre gyakoribbak a zsarolóprogramok, amelyek lezárják a készüléket, és pénz kifizetése esetében ígérnek hozzáférést.

Hatalmas erőt mozgatnak meg a világ országai a koronavírus járvány lassítása és megfékezése érdekében, emellett igyekeznek a szervek elébe menni a rémhírek és káros pletykák terjesztésének. Sajnos ettől még akadnak olyan rosszakarók, akik a jelenlegi helyzetből is anyagi előnyt kívánnak kovácsolni, ilyen például a Play Áruházban és más alkalmazásboltokban nem fellelhető, internetes honlapokról letölthető Coronavírus Tracker nevű alkalmazás, amit semmilyen körülmények között nem szabad telepíteni.


(forrás: PhoneArena)

A CovidLock zsarolóprogram koronavírusos világtérképet és helyi, friss statisztikákat ígér a járvány terjedését illetően, ám a megfelelő engedélyek megadása után, biztonsági korlátok előzetes bevezetése nélkül lezárja a felhasználó képernyőjét, és 48 órán belül, 100 dollár megfizetése ellenében ígér feloldókódot, amit persze jó eséllyel soha nem kap meg az érintett. Ha letelik a 48 óra, a zsarolóprogram a telefon teljes törlését ígéri. Az Android Nougat és újabb rendszert futtató mobilok esetében csak akkor tud kárt tenni a CovidLock, ha nem állítottunk be képernyőzárat, a régebbi főverziók viszont különösen veszélyeztetettek. Érdemes tehát körültekintően használni zsebokosunkat, amely a jelenlegi információszerzés és kommunikáció talán legfontosabb eszköze.

Azóta történt

Hirdetés