Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro

Két új telefont hozott a Xiaomi, a Mi előtagtól megszabadított modellszámozás két első darabja a kompromisszumos csúcsmodell kategóriájába esik egy-két fontos innovációval.

Már csak Xiaomi 11T és 11T Pro néven mutatkozott be a kínai gyártó két új telefonja. A Mi előtagot a cég kukázta, talán nem is baj, így egy fokkal egyszerűbb a képlet, de még nagyon rááll a kezünk nekünk is, lesznek itt még véletlen mi-zések, ahogyan az a hazai előpremier során is elő-előfordult. Ez persze mit sem von le a két újdonság képességeiből, a T-sorozatú modellek mindig pár hónappal később követik az aktuális csúcsgépeket (ami még most is a Mi 11 Ultra), próbálnak olyan funkciókat kiszedni, amelyek nem okvetlenül fontosak és ezzel együtt az árcédulát is kedvezőbbre írják át.

Kék árnyalatban elég mutatós, de nagyon gyűjti a szennyeződéseket
Kék árnyalatban elég mutatós, de nagyon gyűjti a szennyeződéseket [+]

A 11T és a 11T Pro sok szempontból azonos, például teljesen ugyanúgy néznek ki, csak a felső élre került Dolby (11T), vagy harman/kardon (11T Pro) felirat különbözteti meg őket. Még a színválaszték is változatlan, szürke, fehér és kékes árnyalatban lesznek elérhetőek október 1-től itthon is a készülékek. A kialakítás kapcsán nagy hangsúlyt kapott a minden irányban lekerekített hátlap, a sík kijelző, a markáns kamerasziget, valamint az előlapot védő Gorilla Glass Victus használata. Fontos kiemelni a sztereó hangszórókat is, amelyek alul-felül kissé elcsúsztatva helyezkednek el, hogy az elforgatott telefont tartva se takarjuk le a nyílásokat a kezünkkel.

Ez a felirat csupán külsőleg az eltérés a két modell között
Ez a felirat csupán külsőleg az eltérés a két modell között [+]

Type-C portot igen, 3,5 mm-es jack csatlakozót viszont nem fogunk alul találni. Innen húzható elő a SIM-tálca, amely két nanoSIM-et fogad (eSIM támogatás nincs), de microSD-t nem lehet a készülékekbe szuszakolni. A hátlapon hármas kamerarendszer van mindkét modellnél, ami a gyártó szerint hasonlít egy oldalnézetből elképzelt tekercses mozigéphez, a poén kedvéért még egy kis piros pöttyöt is odafestettek, ami persze nem villan fel, csak puszta dekoráció. A főkamera mindkét esetben az ismert, 108 megapixeles szenzor, az ultraszéles modul viszont egy papíron is olcsó megoldás fixfókusszal és 8 megapixeles felbontással. Akad még egy makró modul autofókusszal és 5 megapixeles képességekkel, zoom kamera tehát nincs, ez az egyik áldozata a jóárasítási törekvéseknek.

A tripla kamerás sziget a piros festéssel és 10 percnyi alapos törölgetés után is porgyűjtő hatással
A tripla kamerás sziget a piros festéssel és 10 percnyi alapos törölgetés után is porgyűjtő hatással [+]

Viszont a Xiaomi ráment a videózási eszköztár fejlesztésére, ami alapvetően szoftveres jellegű trükkök százait sorakoztatja fel HDR10 támogatással és rengeteg üzemmóddal, lassított, megállított, effektezett felvételi lehetőségekkel. Ezek alapból nincsenek is rajta a telefonon, de egy ikon mögé rejtve az általunk vágyott effektet letölti a készülék, hogy aztán használhassuk. A főkamerával 8K felbontású videók készítésére is nyílik opció, de ez egyelőre csak a musthave tétel a specifikációs listán, mintsem tömegek által használt, feldolgozott és visszanézett felbontási lehetőség. A gyártónál ennél a modellnél debütál az audio zoom, ami a három mikrofont kapcsolgatja annak megfelelően, hogy videózás közben mennyire közelítünk rá egy témára, ilyet azért már évek óta látunk mástól (és talán a szép emlékű LG csinálta meg először).

Cinemagic néven érhetőek el üzemmódok és effektek
Cinemagic néven érhetőek el üzemmódok és effektek [+]

A kijelzőről érdemes kicsit részletesebben is értekezni, mert a 6,67 inches, Full HD felbontású AMOLED panel adaptív 120 Hz-es képfrissítésre képes, 480 Hz-es érintésérzékelési mintavételi frekvencia mellett. A HDR10+ minősítés megvan, a Pro modell pedig a Dolby Vision certifikációt is megnyerte, tehát valamivel jobban kalibrált kontrasztokra és színekre számíthatunk, de aligha tűnik fel az eltérés a mindennapokban. Ha csak ez lenne a különbség a két masina között, akkor akár legyinthetnénk is, a harman/kardon vs. Dolby csata kimenetele sem lenne perdöntő, de van itt még néhány elég fontos eltérés.

A kijelzőre tényleg nem lehet panasz
A kijelzőre tényleg nem lehet panasz [+]

Egyrészt a Pro modell a Qualcomm Snapdragon 888-as chipsetet kapta meg, míg a sima 11T-ben egy MediaTek Dimensity 1200 dolgozik — nem mintha ezzel óriási gond lenne, a tajvani chipgyártó Dimensity sorozata kifejezetten jól sikerült. Az viszont mindenképpen a Pro felé billenti a mérleget erősen, hogy bár mindkét modell 5000 mAh-s akkumulátort kapott, de a Pro hátlapja alatt grafén telep van (az anódba kerül), ami sokkal gyorsabb töltést és alacsonyabb üzemi hőmérsékletet eredményez, ráadásul több töltési ciklust is bír anélkül, hogy fáradni kezdene a telep. A biztonság kedvéért azért a Xiaomi kilenc darab hőmérsékletszenzort helyezett a hátlap alá, hogy tutira ne legyen gond, ennek az erőfeszítésnek pedig elég látványos eredménye, hogy 120 wattos töltőfejet kap a júzer a gyári dobozban, amivel 17 perc alatt lehet nulláról teletölteni az akkut. És ezzel konkrétan szétverik a mezőnyt.

Drabális töltőfej, de ennek meg is van az oka
Drabális töltőfej, de ennek meg is van az oka [+]

A sima 11T “csak” 67 wattos töltés kínál, nem mintha ez ne lenne még mindig elég gyors. Vezeték nélküli megoldás ugyanakkor egyik készülékben sincs, ahogyan IP-védelemről sem szól a fáma, tehát vannak bizonyos funkciók és tulajdonságok, amelyek a 11T és 11T Pro modellekből hiányoznak. Viszont tudunk árakat, bár egyelőre még a nemzetközi árazás ismert: 559 euróról indul a 11T 8/128-as kiszerelése, 609 eurót kérnek azért, hogy dupla akkora legyen a tárhely. A 11T Pro 699 euróról indul (8/128 GB), a 256 GB-os belső tárhelyet nyújtó, kvázi csúcskiszerelés már 789 eurót kóstál. Ebből azért kalkulálható, hogy itthon 240 ezer forint lesz az alsó szint és simán 300 ezer forint felé kúszik a 11T Pro nagyobb kapacitású változata, szóval ezek sem olcsó készülékek, de bizonyos szempontból tudnak olyat, amit más még nem: egy tusolásnyi idő alatt fel lehet tölteni az egyéként sem kicsike akkumulátort és minden ehhez szükség összetevő az alapcsomag része.

Az itthon októbertől elérhető párosra három évnyi Android főverzió-frissítést garantál a Xiaomi, négy évig kapjuk majd a biztonsági csomagokat, ha pedig minden igaz, akkor egy évnyi kijelzőgarancia is jár a telefonokra. Várjuk a tesztkészülékeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés