Hamarosan itt a hazai mobiltévé


A vállalatok tegnap kiadott sajtóközleménye szerint április 1-jén az Antenna Hungária és a T-Mobile közös mobiltelevíziós tesztet indított. A két társaság között létrejött megállapodás keretében 2007. áprilisától többhónapos teljes körű technikai tesztre kerül sor, melynek során a társaságok munkatársai azt vizsgálják, hogy az Antenna Hungária műsorszóró hálózatát és a T-Mobile mobiltechnológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB-H alapú szolgáltatásra alkalmas legyen, vagyis hogy a tévévevővel ellátott mobilkészüléken jó minőségben lehessen televízióadást nézni.

Az idei év első felében zajló technológiai teszt a két társaság rendszerei közötti együttműködési képességet vizsgálja. Jelenleg két mobiltelefon-típus áll rendelkezésre (az Antenna Hungária munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a Samsung és a Sagem készülékeit használják, de ezek a telefonok Magyarországon még nem elérhetőek), amellyel a kisugárzott műsorok vehetők. A digitális mobiltévézés tesztjében a négy közszolgálati csatorna, az M1, az M2, a Duna Tv és a Duna 2 Autonómia műsorai nézhetők.

DVB-H

A DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) az ETSI (European Telecommunication Standards Institute) által elfogadott szabvány, mely audio- és videotartalmak, élő televíziós adások mobil eszközökre (mobiltelefon, PDA stb.) történő továbbítását teszi lehetővé.
Iparági és szabályozói várakozások szerint a DVB-H szabvány lesz az Európában elterjedt mobiltelevíziós technológia, mely a műsorszóró technológiát és az interaktív szolgáltatások nyújtására alkalmas mobil technológiát ötvözi, új televíziós élményt nyújt a tévénézők számára, illetve kielégíti a különféle típusú fogyasztói igényeket.
Európában jelentős fejlesztések eddig Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, a Cseh Köztársaságban, Ausztriában és Svájcban történetek.
Kontinensünkön DVB-H technológiára alapuló kereskedelmi szolgáltatás egyelőre csak Olaszországban indult el három szolgáltatóval tavaly, a foci vb előtt. A három szolgáltatónak jelenleg közel félmillió előfizetője van. A közeljövőben Finnországban, illetve feltehetőleg Svájcban várható a szolgáltatás elindulása.

Az Antenna Hungária 2005-ben kezdte meg a mobilkészülékeken nézhető televíziós adások műszaki előkészítését egy 8 országot érintő európai együttműködés, a WING TV projektben keretében. A budapesti kísérleti adó üzembe helyezése után elvégezték a mobiltelevíziós szabvánnyal kapcsolatos méréseket, majd a projekt befejezését követően megkezdődtek a tárgyalások a mobiltársaságokkal a konkrét együttműködés kialakításáról.

A T-Mobile Magyarországon 2002. óta teszi lehetővé egyes televízió-csatornák megtekintését videostreaming szolgáltatásán keresztül, melynek minősége a 3G és a HSDPA bevezetésével, a nagyobb sávszélességnek köszönhetően tovább javult. Amennyiben a digitális mobiltévézés elindításához szükséges feltételek adottak lesznek (megfelelő tartalomkínálat, végfelhasználói készülékek kellő választéka és megfelelő árazása, a szolgáltatást lehetővé tevő szabályozás és kijelölt frekvencia), akkor a két cég tervei szerint a kereskedelmi szolgáltatás elindítására jövő évben sor kerülhet.

Azóta történt

Hirdetés