Értelmetlen drága mobilt venni

A civil fogyasztóvédők azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy mobiltelefon vásárlásakor alaposan mérlegeljék, mely funkciókat használják, és ez alapján válasszanak készüléket, mert a kihasználatlan többletfunkciót nem érdemes megfizetni - írja az MTI-Eco az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közleményére hivatkozva.

Hirdetés

Az OFE által kiadott Kosár magazinban megjelent nemzetközi tesztből az derül ki, hogy nincs kiugróan jó vagy kimondottan gyenge minőségű mobil telefonkészülék. Az összevetés során 13 készüléket vizsgáltak meg a legegyszerűbb, fotók készítésére nem alkalmas korai típustól kezdve a legújabb UMTS modellig. Egy ötfokozatú skálán a legjobb és a leggyengébb modell között összesen 0,5 pont volt az eltérés. A nemzetközi laborháttérrel készült teszt során viszgálták a kijelző minőségét és méretét, a bejövő és kimenő hang minőségét, a telefon kezelhetőségét, a memória méretét, a beszédidőt, a készenléti időt és a kijelző üzemidejét, az sms küldés minőségét, a készülékek sokoldalúságát.

A fogyasztóvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy bizonyos modelleknél egyetlen gomb - akár véletlen megnyomásával - közvetlen internetkapcsolat létesül. Az eredetileg kényelmi funkciót szolgáló apróság, jelentős költséget generálhat, ha a felhasználó akaratlanul csatlakozik a világhálóra. A megnövekedett kijelzők, a folyamatos zene-, vagy rádióhallgatás a telefon energiaigényét is megnöveli, vagyis gondolni kell arra, hogy az akkumulátor kapacitásából a telefon alapfunkciójára is jusson.

Az OFE tájékoztatása szerint az Európai Unió a csatlakozott országok civil fogyasztóvédelmét nemzetközi teszt eredmények kedvezményes rendkezésre bocsátásával segíti a tavaly szeptemberben indult programban. Ennek első eredménye a most közölt mobilkészülék teszt. A bekért javaslatok alapján az idén a mosógépek, a porszívók, a digitális fényképezőgépek tesztjét végzetetik el. Jövőre hat, azt követően pedig nyolc tesztvizsgálatot rendel meg az unió, amelyek eredményét Magyarországon a Kosár magazin közli.

Hirdetés