Előzetes: kezünkben a HTC Viva

Ismét sikerült egy kereskedelmi forgalomban még nem kapható készüléket kapnunk - az Asus P552W után -, az áldozat ezúttal egy HTC készülék, az egykor Opal néven ismert Viva. Időközben kiderült, hogy az Opal a belső kódnév volt, tegyük hozzá, szerintem szükségszerű is volt a névváltás, mert egy elég fapados cuccról volt szó, amire ebből adódóan nem igazán illik a görög opaliosz és óindiai upala (drágakő) szavakból eredeztethető név.
A Viva ugyanis egy Touch. Ezt most valószínűleg sokan nem értik, de tényleg az, két grammal könnyebb, kicsit nagyobb, de a belsejük teljesen ugyanaz. Nem tudom, hogy a HTC miért tervez piacradobni egy ilyen masinát, az viszont biztos, hogy nem fognak érte sokat kérni - elvileg 65-70.000 forint körül várható a végfelhasználói ára, tehát a gyártó legolcsóbb készüléke lesz.
A nálam lévő példány hardveres szempontból véglegesnek tekinthető, azonban TouchFLO még nincs rajta, így a komplett teszttel az új ROM megérkezéséig várnom kell - elvileg jövő héten már megkapom a végleges szoftvert, tehát a tesztre is akkor lehet számítani. Először is nézzük a gép specifikációját:
  • Windows Mobile 6.1 Professional operációs rendszer
  • Méret: 59 x 104,5 x 15,75 mm, 110 gramm
  • Négynormás GSM-modul, GPRS, EDGE adatátvitel
  • 2,8 hüvelyk átlójú, QVGA felbontású érintőkijelző
  • 200 MHz-es TI OMAP 850 processzor
  • 128 MB RAM / 256 MB ROM (75 / 138 MB szabadon felhasználható)
  • 802.11b/g WiFi, Bluetooth 2.0, HTC ExtUSB 2.0
  • 2 megapixeles, fixfókuszos kamera, 1100 mAh-s akkumulátor

Ez az a specifikáció, amitől nem fogunk hasra vágódni, a 200 MHz-es TI OMAP proci sebesség szempontjából egy rémálom. Csak remélni tudom, hogy a TouchFLO megfelelő sebességgel fog futni. Apropó, sebesség: a gép használat közben nem különösebben lassú, a szoftver elég jól optimalizáltnak tűnik. Íme az elmaradhatatlan sebességtestek:

Pocket PC Mark v1.03VsBenchmark 2007
Dhrystone Benchmark (CPU)67,49Graphics937
Whetstone Benchmark (CPU)2,51Others1171
Memory Benchmark379,6JPEG888
File system Benchmark381,92Games958
Storage Cards-Sound1283
Graphics Benchmark98,25Final1047
Mint látható, a gép nem egy különösebben nagy eresztés, egyedül a fájlrendszer pontszáma kiemelkedő, a többi rész nagyon lassú. Az új szoftvertől lényeges gyorsulást nem várok, mivel a hardver korlátai miatt kaptam ezeket az eredményeket. Ettől függetlenül nem szabad leírni a gépet, hiszen azt fogja nyújtani, amit ennyi pénzért el lehet várni. Az anyaghasználat mondjuk nem kiemelkedő, a sima Touch ebből a szempontból sokkal jobban tetszett, a Viva ugyanis kemény, törékenynek tűnő, csúszós és ujjlenyomatgyűjtős műanyagokkal operál. Az illesztések viszont tökéletesek, egyedül a gombok lötyögnek egy kissé, de ezt túl lehet élni.
A jövő heti cikk megjelenéséig várom a felmerülő kérdéseket a fórumban, addig is íme néhány kép ízelítőnek:


[+]


[+]


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés