Hirdetés

CES blog: Vegas a túlzások városa

Most már egy ideje itt vagyunk a kaszinók fővárosában, elég sokat sétáltunk erre-arra, főleg azért, mert a különböző események és helyszínek meglehetősen messze esnek egymástól, no meg a szállásunk sincs épp a Strip kellős közepén. A Strip Vegas főutcája, mondjuk átlagosan kétszer öt sáv, meg mellette a járdák - már ahol egyáltalán van járda. Általánosságban elmondható, hogy a gyalogosok itt sokadrendű kis senkiházik, örüljünk, hogy élünk egyáltalán. Óriási kerülőket kell tenni, ha át szeretnénk jutni az út másik oldalára, a legrövidebbnek kinéző utak során is össze-vissza vagyunk terelgetve, tök normális, ha itt egyszerűbb keresztülsétálni egy kaszinón, mint kint menni az út mellett.

Itt például nincs zebra, fel kell mászni egy felüljárója
Itt például nincs zebra, fel kell mászni egy felüljárója [+]

A Stripet végigsétálni kábé egy óra. De nem egy olyan óra, hogy az ember andalog, madárfüttyöt hallgat, hanem egy ingerekkel masszívan túlzsúfolt óra, ahol mindenhol ordít valami zene, óriási reklámplakátok villognak, hatalmas a tömeg, úton-útfélen rá akarnak tukmálni az emberre mindenféle programokat és jegyeket, de úgy, hogy tucatnyian állnak pár méteren belül és csattogtatnak a náluk levő papírhalommal. CES belépővel nem volt jó ötlet sétálni, az egyik színesbőrű fickó azzal nyomult, hogy "are you a nerd? Nerd, fix my phone!".

A Strip felülről, legalábbis az északi fele
A Strip felülről, legalábbis az északi fele [+]

Egymást érik a kaszinók, kábé az összesben jártunk már, az MGM Grand itt van szemben, de voltunk a Ceasar's Palace-ben, a Venetianban, a Parisban, a Treasure Islandben, a Mirage-ban, a Mandalay Bay-ben, a Wynnben, a Planet Hollywoodban is, ezek egyébként - a kaszinót tekintve - mind rohadtul ugyanazt nyújtják, óriási mennyiségű nyerőgép van belül. A kezdők kaszinózása (ahogyan a mienk is) úgy néz ki, hogy odaülünk egy géphez, bedobálunk pár dollárt és húzogatjuk a kart. Aztán vagy nyerünk, vagy nem, egyébként szó nincs arról, hogy pikk-pakk elmegy a pénz, szép lassan fogyogat, de ha az ember meg tudja állni, hogy csúnya bukóba kerüljön, akkor némi szerencsével pluszosan is ki lehet jönni - csak abba kell hagyni egy komolyabb kasszírozás után. Ha az ember leül játszani, akkor egy idő után arra jár egy pincér, aki ingyen hoz bármit - de pár dollárt illik neki azért adni. Így is sokkal olcsóbb, mint akármelyik étteremben, egy jó sörért adtunk 1 dollárt - máshol legalább ennek az ötszörösét kellett volna fizetni.

Akármelyik kaszinó lehetne, de ez a Paris
Akármelyik kaszinó lehetne, de ez a Paris [+]

Több felfoghatatlanul pazarló dolgot is láttunk. Egyrészt a Venetian kaszinó első emeletén van egy olasz város. Főtérrel, utcákkal, mindez persze fedett, mű ég van felül és - tényleg nem hiszem el, ha nem látom - középen van a Canale Grande, vízzel, gondolával, lehet vele menni. Egy kétszemélyes gondolázás 75 dollárt kóstál, nyilván Bochával nem éreztük a romantikát, de egyébként is teljesen szürreális dolog egy fedett művárosban csónakázni.

Gondolázni egy épületen belül? Debil… a gondolások még énekelnek is.
Gondolázni egy épületen belül? Debil… a gondolások még énekelnek is. [+]

A másik felfoghatatlan dolog az Eiffel torony 50%-os mása. Frankón az eredeti tervek szerint megépítették, csak pont egy mérettel kisebb, de így is 150 méter magas. Azt mondta a liftes nő, hogy 27 millió dollárba került és azért nem lett nagyobb, mert csak másfél mérföldre van a reptér, kissé zavarta volna a forgalmat. 15 dollárért lehet felmenni, nagyon megérte, ráadásul pont a Bellagio híres szökőkútjával szemben van, úgyhogy mi speciel fentről néztük a show-t, ami 30 percenként zajlik. A Bellagiotól nem messze van a Mirage, annak előterében mű vulkánok törnek ki esténként - ennek sincs semmi különösebb értelme.

Szökökút a Bellagio előtt - épp műsor közben
Szökökút a Bellagio előtt - épp műsor közben [+]

Ha az ember gyalog van, akkor a Strip mellett fut végig a monorail, ami 5 dollárba kerül. Elég sűrűn jár, én azt hittem, hogy egy monorail egyrészt zajtalan, másrészt finoman suhan, de egyik sem igaz, egyrészt van hangja, másrészt ráz. Teljesen megdöbbentő a New York New York kaszinó is, rá van építve egy hullámvasút, miközben az egész úgy néz ki, mintha a híres New York-i épületeket összetolták volna egy kis helyre. Az MGM Grand sarkán pedig van egy ordas nagy aranyszínű oroszlán csak úgy…

New York New York este
Esti látkép [+]

Az igazán nehezen megszokható dolog viszont az, hogy a kaszinók milyen messze vannak egymástól. Hogy kilépsz az egyikből, nézd már, itt van nem messze a másik, de mivel olyan magas, ezért sokkal közelebbinek tűnik, mint valójában. Egyik nap a Showstoppers rendezvényre a kiállítási területről mentünk, még örültem is, mikor nekiindultunk, mert a Wynn épülete ott tornyosult nem messze. Miközben 20 percet sétáltunk, amiben az is benne volt, hogy nem lehetett toronyiránt menni, csak mindenféle cikk-cakkos útvonal, hogy ne zavarjuk a szent autóforgalmat.

Előzmények

Hirdetés