Hirdetés

Bezuhantak az első negyedév okostelefonos értékesítései

Megtépázta a világpiacot a járvány, majdnem minden nagy gyártónak csökkentek a darabszámai.

Az Omida közzétette az első negyedéves számokat arról, hogy miképpen változott a leszállított okostelefonok száma a tavalyi időszakhoz képest. Gyakorlatilag a top 10 okostelefonos márka egy kivételével jelentős csökkenést kénytelen elviselni a koronavírus miatt, ráadásul ezek csupán a januártól március végéig tartó időszakot mutatják, a visszaesés a második negyedévben még drasztikusabb lehet, noha a termelés motorjának tartott Kínában már újra felpörögtek a gyártósorok.

Összesen 274,4 millió darab okostelefont szállítottak le a cégek az első negyedévben, ami komoly visszaesés a tavalyi 329,9 milliós darabszámról. Ráadásul ezek nem az eladott termékeket jelentik, hanem azt a mennyiséget, ami elhagyta a gyárat és a viszonteladói partnerekhez került, tehát nagy valószínűséggel a csökkenő kereslet miatt ebből a mennyiségből még bőven van raktáron is, ami a következő negyedév eredményeit is nagyban befolyásolhatja, hiszen amíg ezeket nem adják el, addig újabb szállításokat sem rendelnek majd meg a gyártók partnerei.


(forrás: Omida)

A fenti táblázatban látszik, hogy az összes nagy gyártó visszaesést kénytelen elkönyvelni, összesítve 16,8%-os a csökkenés. Az éllovas Samsung 17%-kal szállított le kevesebb telefont, mint a tavalyi év hasonló időszakában, a Huawei-nél is nagyon hasonlók a tendenciák, noha a kínai céget még a Google licenszek elveszítése is sújtja, de ennek majd a következő negyedéves eredményekben lesz látszatja. Az Apple 12%-ot csökkent, a Xiaomi "csak" 8%-ot (pedig Vuhanban jókora telephelye van a cégnek), a legnagyobbat a Motorola és az LG bukta több mint 30%-os visszaeséssel. Az egyetlen nyertesnek a Realme tűnik, ők 88%-ot(!) erősödtek, lehet, hogy a vírus nélkül ez sokkal több is lett volna, hiszen a BBK Electronics alá tartozó brand pont az első negyedévben kezdte meg a Kínán kívüli terjeszkedést, amire raktárkészlettel is előre felkészültek.

Xiaomi üzlet a Lurdy-házban
Xiaomi üzlet a Lurdy-házban [+]

Az Omida szerint a második negyedév sem lesz fényesebb, az elhalasztott termékbejelentésnek, a nagy piacnak számító Európa és Egyesült Államok lakossága pedig most inkább a járvánnyal van elfoglalva, mintsem azzal, hogy milyen új telefont vegyen. Éves szinten az elemzőcég 13,1%-os visszaesésre számít, de ez nagyban függ attól, hogy miképp alakul a járvány elleni harc.

Azóta történt

  • Online vásárlás személyesen?

    Felmérések szerint jelentősen átalakultak a vásárlási szokások, még a személyes vásárlást preferáló britek is nyitottabbak a virtuális boltok iránt.

Előzmények

Hirdetés