Apple: Egyszerűbb térképek mobilokra

A telefonos navigáció az utóbbi évek során rengeteget fejlődött, hiszen ma már az utca- és cégnevek mellett 3D épületmodellek, műholdas és domborzati nézetek, időjárás-előrejelzés és akár valósághű utcaszintű megjelenítés is rendelkezésre áll. Az Apple szerint a parányi kijelzőre zsúfolt információáradat ugyan sok esetben hasznos lehet, ám navigáció közben kifejezetten megnehezíti a tájékozódást és a releváns információk kinyerését. Az amerikai gyártó éppen ezért egy olyan megoldáson dolgozik, mely a kijelző méretétől és más paraméterektől függően csak a legfontosabb információkat jeleníti meg a felhasználó számára, és azokat sem tökéletesen méretarányos, hanem egyszerűsített, sematikus térképeken.

Navigálás közben például a fő csapásvonal mellékutcáit keresztező utak jelölése már teljesen felesleges, valamint a valósághű megjelenítésnél sokkal fontosabb lehet a főbb tájékozódási pontok kiemelése. Az Apple által javasolt torzított térképeken az útvonalak sem méretarányosan kerülnének megjelenítésre, hanem fix hosszúságú szakaszokból építkezne, illetve a kereszteződések ábrázolása is sematikus lenne akárcsak a tömegközlekedési társaságok térképei. A főbb tájékozódási pontok közül az utak, benzinkutak, parkok, éttermek, parkok és tavak, illetve jól beazonosítható kisebb objektumok is megjelenítésre kerülnének, sőt a hangos navigáció is hivatkozna a felhasználó által könnyen felismerhető tájékozódási pontokra.

Közelben tartózkodó ismerősök megjelenítésekor az Apple szintén sematikus utcarajzokat használna, melyben az ismerősök pozícióján kívül csak az utcanevek és a fontosabb tájékozódási pontok kerülnének kiemelésre. Egyelőre nem tudni, hogy a fenti technológiák pontosan mikor kerülhetnek bevezetésre, de a 2009-ben felvásárolt Placebase és a tavaly megkaparintott Poly9 is egyértelműen jelzi a gyártó szándékait. A GPS-koordináták eltárolása körüli hisztéria során az Apple hivatalosan is megerősítette, hogy az anonim információk segítségével a jövőben közösségi-forrású útinfó szolgáltatást szeretne létrehozni.


[+]

Azóta történt

Hirdetés