Hirdetés

Alkalmazásfejlesztés badára: Kategóriák a névjegyzékben

Az előző bejegyzések a telefonkönyv programozásáról szólt: megnéztük, hogyan használhatjuk a badás telefonok névjegyzékét, hogyan kereshetünk a bejegyzések között, valamint hogyan vehetünk fel új partnereket. Ha már ennyire belejöttünk a kontaktlista programozásába, nem hagyjuk abba a közepénél; ma a kategóriák kezelését nézzük meg.

A mai okostelefonok (és lassan már az alapmobilok, azaz az úgynevezett feature phone-ok) esetében alap funkciónak tekinthetjük a névjegyeink csoportokba sorolását. Bada alatt is lehetőség van erre, ráadásul az alkalmazásunkban is megtehetjük mindezt, saját kategóriát definiálva. Erre a már bejáratott Osp::Social::Addressbook osztály segítségével van lehetőség, melyet az eddigi posztokban ismertetett módon használhatunk.

Az egyes kategóriákat az Addressbook:AddCategory() függvény segítségével vehetjük fel, a metódus bemenő paraméterként egy Osp::Social::Category példányt vár, tehát kezdjük azzal, hogy létrehozunk egy ilyet. Érdemes beállítani a nevet (ezt értelemszerűem a SetName() funkció segítségével tehetjük meg), az elkészített kategóriát pedig az AddMember(const RecordId& ContactId) függvény segítségével tölthetjük fel tagokkal.

A kategóriák lekérése már más tészta, sajnos direkt módon nem keresetünk rá a névnek megfelelő csoportra. Ehelyett két lehetőségünk van: ha ismerjük a csoport azonosítóját (CategoryId), egyszerű dolgunk van, mindössze meg kell hívnunk a GetCategoryN() függvényt a megfelelő ID-vel. Kicsit körülményesebb módszerhez kell folyamodnunk, ha csak a névvel vagyunk tisztában. Ekkor ugyanis el kell kérnünk az összes kategóriát, majd egyenként végig kell mennünk a kapott Ilist listán, amíg meg nem találjuk a keresett csoportot.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények