Hirdetés

Hirdetés

Akciófigyelő: Egy rakás okosotthonos kiegészítőt kínál olcsón a Cafago

Zigbee? Apple HomeKit? Tuya Smart? Mindenféle kapcsolók és vezérlők kerültek most be az akcióba.

Noha pár éve még csak kevesek játékszere volt, hogy az otthonukba némi intelligencia is költözzön és automatizálást, kényelmet, valamint plusz funkciókat kínáljon, az utóbbi időben nem csak a különböző ökoszisztémák száma nőtt meg, de a kompatibilis termékek ára is elkezdett csökkeni, miközben egyre több és több szenzor, kapcsoló és kütyü kommunikál WiFi hálózaton keresztül egymással és velünk. A Cafago most ilyen termékeket értékesít csökkentett áron.

Az ajánlat messze legösszetettebb (és ezzel legmagasabb árú) darabja az Aqara okos zár (Aqara Smart Door Lock A100 Pro), ami ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezik. Ez a termék a gyártó saját alkalmazásával (Aqara Home App) éppúgy működik, mint Apple HomeKittel, de miután Zigbee szabványt használ, ezért az openHAB sem jelent akadályt. Az áramellátást két AA elem biztosítja, lemerülésük esetén Type-C kábelen keresztül is meg lehet táplálni a zárat, hogy ki tudjuk nyitni. Az 50 darab eltérő ujjlenyomat azonosításán kívül képes 75 különböző számkódot, valamint 25 NFC eszközt is kezelni, tehát nem csak családi házak korlátozott számú felhasználóinak lehet opció. A zár -25 és +55 Celsius fokos hőmérsékleti értékek között működik, 4-8 centiméter vastagságú ajtókhoz lehet igazítani, a két elemmel pedig 540 napos üzemidőt ígér a gyártó. Ára jelenleg 240 dollár, itt lehet begyűjteni.


[+]

Egészen más kategóriát képvisel az Aqara H1 Smart Dimmer, amely egy okos dimmelőkapcsoló. A kifejezetten minimalista formatervet kapó megoldás szintén Zigbee és Apple HomeKit rendszerekkel működik együtt. Bár ránézésre egy sima potméternek tűnik, de a gomb mögött sejtelmes LED fény is látszik, amely visszajelzést is ad a működtetés során. A gombot nem csak csavargatni, hanem benyomni is lehet, ezért kvázi többfunkciós, lehet vezérelni vele a világítás erősségét éppúgy, mint mondjuk a redőnyök lehúzását, összesen ötféle funkciót rendelhetünk öt különböző interakcióhoz. Az egyszeres benyomás, a kétszeres benyomás, a nyomva tartás, a csavarás és a benyomva tartott csavarás más és más eszközöket szólíthatnak meg eltérő igényeket kiszolgálva. Ez a termék jelenleg 41 dollárért tehető kosárba.


[+]

Jóval egyszerűbb motyó az Aqara Light Sensor T1, amely egy fénysűrűség detektáló szenzor. Zigbee 3.0-s protokollon keresztül kommunikál a hálózattal, 0-tól 8300 luxos értékig tart az észlelési tartomány. Nem nagyon kell magyarázni a szerepét, gyakorlatilag információt ad az okosotthon központnak a mért fény erősségéről, amely ennek tudatában állít a redőnyökön, a függönyökön, illetve a világítás mértékén. Ennek a készüléknek az akciós ára most 27 dollár.

Ha már redőnyök és függönyök, akkor az akciós lista része egy hat darabos okosító, amellyel a motorikusan vezérelhető árnyékoló megoldások köthetők hálózatba. A Tuya Smart alkalmazással kompatibilis, WiFi-n kommunikáló modulok az okosotthon központból éppúgy kaphatnak parancsot, mint közvetlenül a telefonról, hogy automatikusan működésbe léphessen a redőnyt, vagy a függönyöket vezérlő motorok. Ennek a szettnek az ára jelenleg 43 dollár. A Tuya egy relatív új, de dinamikusan növekvő szereplője az okosotthonos piacnak, mára már igen kiterjedt kompatibilis eszközlistával, de a Tuya Smart alkalmazás a Google Home-mal is integrálható, kis trükközés után az openHAB sem jelent akadályt. Apple HomeKit esetén viszont kelleni fog egy közbülső szereplő, a HomeBridge Hub telepítése és konfigurálása fogja megoldani a kérdést.

Az összes felsorolt terméket ingyenes szállítással küldi az ügyfél otthonába a Cafago, ahol nyilván nem csak ezek az okosotthonos berendezések érhetők el. Az Apple HomeKittel kompatibilis termékek száma relatív kurta, de Tuya Smart ökoszisztémához csatlakoztató berendezésből több mint 200 különbözőt találhatunk a webshop kínálatában, majdnem 100 darab Zigbee protokollt használó eszköz és duplaennyi Google Home-mal kommunikálni képes kütyü mellett. Noha vannak nyílt forráskódú megoldások, amelyek egészen aprólékosan is lehet paraméterezni, a legkevesebb fejfájást akkor okozzuk magunknak, ha az otthonunkban levő berendezések leginkább egyazon ökoszisztéma részét képezik, ez ugyanis könnyebbséget jelent nem csak az egyes eszközök kezelését illetően, hanem a különböző automatizmusok és szcenáriók beállítás kapcsán is.

Előzmények

Hirdetés