A Moto M nyitja az új Lenovo mobilok sorát

Mutatós fémházzal mutatkozott be a Moto M, amely fontos állomás lehet a Lenovo történetében, iparági pletykák szerint ugyanis minden jövőbeli telefonjuk Moto nevet visel majd.

Egy jó adag pletyka után végül hivatalosan is bemutatkozott a Moto M, a Motorolát felvásárló Lenovo legújabb phabletje, és mind közül talán a legszebbike. A kerekded formavilágú masina 151,35 x 75,35 x 7,85 milliméteres, 163 grammot nyom, az előlapján pedig 5,5 hüvelykes Super AMOLED kijelző virít, 2,5D-s, azaz ívesre csiszolt védőüveggel. A leleplezésre a Kínai Népköztársaságban került sor, ott forgalmazzák először, 80 ezer forintnak megfelelő jüanért.


[+]

A mindenhol ívesre vett forma alighanem kényelmes fogást biztosít, a prémium összeszerelésről pedig az oldalakra is ráhajló fémburkolat gondoskodik, műanyaggal csak egy-egy keskeny antennacsík formájában találkozni. Motorola vagy Lenovo felirat természetesen nincs, hiszen ez egy Moto márkájú eszköz, amit elöl brand név, hátul pedig a tradicionális M logó jelöl, csak nem felül, ahol régebben volt, hiszen arrafelé most már ujjlenyomat-olvasó tevékenykedik.


[+]

A biometikrus szenzor felett 16 megapixeles kameramodul pihen kéttónusú, színkorrekciós ledes villanóval és PDAF-alapú fókusszal, elöl 8 megapixeles modul dolgozik. A jófajta audiominőségből a Dolby Atmos támogatás is kiveszi a részét. A fémház nemcsak mutatós, a nanoborításnak köszönhetően cseppálló és vízlepergető is, bár az IP-védettség nem szerepel a specifikációban. A Moto M két nanoSIM-et fogad be, a legnagyobb elérhető adatsebesség 300/50 Mbps Cat.6-os LTE hálózaton. A Kínában bemutatott variáns a helyi 4G sávokat ismeri, az FDD LTE sorból viszont hiányzik a B20 (B1, B3 és B7 szerepel a specifikációban).


[+]

A Moto M lelke a nyolc Cortex-A53 magot használó MediaTek Helio P15, 2,2 gigahertzes plafonnal, a grafikus feladatokat a Mali T860MP2-es IGP végzi. Rendszermemóriából 4 gigabájt jár, a belső tároló pedig 32 gigabájtos és microSD kártyával bővíthető. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul, Bluetoothból 4.1-es szabvány, USB-ből pedig 2.0 jár, Type-C csatlakozással és OTG képességekkel. A 3050 milliamperórás akkumulátor a mellékelt 5V / 2A-es gyorstöltővel etethető. A rendszerverzió egyelőre Android 6.0.1-en alapszik.


[+]

Az első körben Kínában elérhető, arany és ezüst színben beszerezhető Moto M fontos állomás lehet a Lenovo történetében, amely mostanában végez a felvásárolt Motorola Mobility beolvasztásával saját mobilos részlegébe. A CampaignAsia úgy tudja, innentől minden Lenovo gyártmányú okostelefon Moto nevet visel majd (most a lényegében külön működő Zukot ne vegyük ide), és az ehhez szükséges átszervezések már megkezdődtek a felső vezetésben, Xudong Chent például Gina Qiao váltja a mobilos részleg rangidős elnöki pozíciójában. Ez egyébként megint egy újabb csavar lehet abban a lassan brazil szappanoperát idéző történetben, amit a Lenovo művel a Motorola kapcsán. Egy ideig fogalmuk sem volt róla, hogy mit csináljanak a branddel, aztán végre kifundálták, hogy a Lenovo telefonok neve Vibe lesz, a Moto pedig a prémium szegmensre lő, ha igazak a fenti értesülések, akkor ezt megint dobják a kukába és csak Moto néven jönnek a készülékek.


[+]

A változás mögött a gazdasági mutatók állhatnak: a második pénzügyi negyedévben a Moto márkajelzésű termékek mintegy 2 milliárd dolláros árbevételre tettek szert, 12%-kal alacsonyabbra, mint egy évvel korábban, noha az előző három hónaphoz viszonyítva 20%-kos előrelépés történt. A Lenovo összbevételéből persze továbbra is a számítógépes részleg veszi ki a legnagyobb szeletet (70%), a további céges átszervezésekkel mindenesetre a vállalat gyártóból „felhasználóbarát céggé kíván válni, felhőalapú és mesterséges intelligenciát használó eszközök sorára koncentrálva” – mondta el Yang Yuanqing vezérigazgató.

Azóta történt

  • Moto M-re is érkezik a Nougat

    Indiában most mutatták be a Lenovo égisze alá tartozó, középkategóriás Moto phabletet, ennek kapcsán érkezett a frissítéssel kapcsolatos információ is.

  • HelloMoto rendezvényre is sor kerül az MWC-n

    Valószínű, hogy a középkategóriás G-sorozat fog frissülni a február végi kiállítás alkalmából, a meghívó árulkodik a dátumról.

Előzmények

Hirdetés