6 nanométerre gyúr a Samsung

Dél-koreai iparági források szerint a Samsung hanyagolja a 7 nanométeres kapacitását, illetve korlátozott példányszámban fogja igénybe venni a gyártósort annak érdekében, hogy a jövőbeni Exynos lapkák és a külső megrendelések már 6 nanométeres gyártástechnológiával készülhessenek. A Qualcomm viszont a hírek szerint a Snapdragon 845-tel a TSMC 7 nm-es node-jára vált (a 835-öt a Samsung gyártja 10 nm-en), ez lehet egyébként az egyik rendszerchip a Galaxy S9-ben. A MediaTek is maradhat a TSMC oldalán a következő, 7 nm-es csúcslapka esetében.


[+]

A Samsung viszont priorizálja a 10 és 14 nanométeres gyártósorokat a közeljövőben, míg a csúcslapkák 2019-től már 6 nanométeren készülhetnek. A forrás szerint idén két új generációs, extrém hullámhosszú ultraibolya technológiával dolgozó nyomógépet helyeznek üzembe, a következő évben pedig még hetet. Az ASML új gépsorai nagyban megnövelik a gyártás hatékonyságát az extrém keskeny csíkszélesség ellenére.

Itt készülnek a processzorok
Ilyen környezetben készülnek a processzorok (forrás: Asia Nikkei)

A 20 nanométeres technológiát egyébként majdnem teljesen dobta a koreai gyártó, a középkategóriában jövőre pedig már a 14 nanométeres megoldás lehet az uralkodó (bár idén is akad ilyen csíkszélességű Exynos). A TSMC szintén fejleszt, a 10-es lapok után a 7-es gyártósorokra erősítenek. Viszont nagyon nem valószínű, hogy a Samsung Galaxy S9 már 6 nanométeres Exynos lapkával kerül bemutatásra, ehelyett a 8 nanométeres, köztes node lehet a befutó. Így akadhat 7 és 8 nm-es lapkával szerelt Galaxy csúcstelefon is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés