17%-kal bővült a mobilpiac a tavalyi eredményekhez képest

Az Omdia közzétette a második negyedéves globális leszállítások számait, ahol a Xiaomi nagyot erősödött.

Az Omdia piackutató közzétette a globális okostelefonos eladások eredményeit az idei esztendő második negyedévére vonatkoztatva, amely összességében 17,4%-os növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest. A dobogón helycsere történt, a korábbi harmadik Xiaomi az Apple-t megelőzve jött fel a második helyre és erősen megközelítette a piacvezető Samsungot.

Noha a Samsung 5,6%-ot tudott javítani a tavalyi eredményéhez képest, az első negyedév kifejezetten erős eladásait 24,6%-os visszaesés követte, de még így is meg tudták őrizni első helyüket több mint 57 millió készülék leszállításával. A Xiaomi azonban folyamatosan erősödik, majdnem 50 millió telefont szállítottak le, amivel 17%-os piaci részesedést értek el, így bár még mindig elmaradnak a koreai 19%-os eredménytől, de az Apple 14%-át már maguk mögött hagyták. Az amerikai gyártó így jelenleg a harmadik helyet tudta megszerezni.


(forrás: Omdia) [+]

A negyedik, az ötödik és a hatodik helyen is a BBK cégcsoport márkái állnak, az Oppo és a Vivo egyaránt 11%-os részesedést hasít ki a tortából, a Realme eladásai már csak 4%-ot tesznek ki, de összeadva így is a világpiac 26%-át szerezték meg a BBK-s márkák. Őket követi a feltámadó Motorola szintén 4%-kal, majd a nyolcadik helyre visszacsúszó Huawei következik. A top 10 gyártó közé befért a Tecno is, amely korábban nyomógombos telefonokkal volt jelen a fejlődő országok piacain, ám nemrég átnyergeltek az okostelefonok világába is. A Tecno ugyanúgy sencseni cég, mint megannyi másik, ám ők nem az európai, hanem az afrikai piacot célozzák elsősorban. A lista tizedik helyére még befért a Honor, de 6,7 millió leszállított okostelefon még a Huawei-éra termékvonalából került ki.

Első féléves, összesített eredmények
Első féléves, összesített eredmények (forrás: Omdia) [+]

Az éves növekedési versenyt a Realme nyerte 174%-os bővüléssel a tavalyi év hasonló időszakához képest, de jól szerepelt a Xiaomi (72,9%), az Oppo (44,7%) és a Motorola (42,8%) is. Az Omdia vezető elemzője, Jusy Hong szerint a második negyedéves eredmények bíztatók a koronavírus ellenére is, de a harmadik negyedévre visszaesést vár főleg a globális ellátási problémák miatt.

Előzmények

Hirdetés