Hirdetés

10 milliárd dollárt tesz bele saját autógyártásába a Xiaomi

A következő 5-10 évben a Xiaomi autógyártóvá szeretne válni.

A Xiaomi most fogja a 11. születésnapját ünnepelni. Ezt előzte meg az a kétnapos rendezvény, amelyen bemutatták a Mi 11 új változatait (11 Pro, 11 Ultra, 11i, 11 Lite), az első hajlítható kijelzős telefonjukat (Mi Mix Fold) és az új Bandet is. De szó esett még okosotthonos megoldásokról, majd az utolsó szegmensben a cég elnöke, Lei Jun bejelentette, hogy a Xiaomi autógyártóvá fog válni, a döntés megszületett és végleges.


[+]

Lei Jun igen hosszasan vezette fel ezt a döntést a közönséget beavatva azokba a vívódásokba, amelyeken keresztülment az elmúlt időszakban. De úgy érezte, hogy neki ez személyes missziója, ezért 10 milliárdos induló befektetéssel belevág a cég az autógyártásba úgy, hogy ennek a csoportnak személyesen ő lesz a vezetője és biztos benne, hogy a siker nem marad el.

Elmondása alapján a Xiaomi tisztában van vele, hogy ez egy merőben új terület, ami tele van buktatókkal és sok hasonló cégnek beletört már a bicskája. De a Xiaomi tőkéje és szaktudása, az elmúlt évtizedben szerzett informatikai tapasztalata, fejlesztési potenciálja és munkatársainak elkötelezettsége Lei Jun szerint elég lesz ahhoz, hogy a cég erős szereplő legyen az okos e-autók világában úgy, hogy természetesen a majdan érkező Mi autók a cég ökoszisztémájába is illeszkedhessenek.


[+]

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a Xiaomi ne fókuszálna továbbra is az okostelefonokra, Lei Jun úgy fogalmazott, hogy annak az útnak még nem értek a végére, hiába lettek világviszonylatban a harmadik legnagyobb gyártó. A nullából indulni az autóiparban viszont egy nagyon hosszú folyamatot vetít előre, a cég elnöke is tudja, hogy későn fognak belépni a piacra, de bízik benne, hogy a termékek majd hamar népszerűek lesznek.

A címlapkép pusztán egy elképzelés, amit a Xiaomiplanet alkotott.

Azóta történt

  • Képeken a Xiaomi EV-je

    A jármű még tesztelés alatt áll, így a formán kívül sokat nem árulnak el a fotók. A helyi média szerint a Tesla Model 3 lenne a konkurens.