- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- OnePlus One - Kína már itt One
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Van arra lehetőség, hogy egy android-os telefonnak (Redmi 7) a partícióit csekkolni/formázni lehessen ubuntu-n keresztül?
Sajnos a készülék nem tölti be a rendszert, és semmit nem enged windows alatt mert nem lett anno kinyítva a bootloader.így másik recovery-t se enged felrakni (a fastboot és stock recovery gond nélkül bejön, ja és nem bootloop-os a teló)
A Xiaomi flash tool partíció hiba miatt leáll. Ezért szeretném megnézni, hogy mi van a partíciókkal.Előre is köszönöm a segítséget
-
-
válasz
tordaitibi #41752 üzenetére
/dev/nvme0n1p1
Erre a sorra gondolsz? Szerintem itt semmit nem kavar be, NVMe esetén így osztja ki a megnevezéseket a rendszer.
sda1
nvme0n1p1a1=meghajtó+partició
n1p1=meghajtó+particióA téma többi része az nekem egyrészt óriási kaosz meg UEFI+Win...
Ami mostanában nekem is feltűnt, az a GRUB meg az os-prober érdekes viselkedése, Debianon egyből ment minden, ahogy engefélyeztem az os-prober lefutását, a Mint viszont így sem tallózza be csak az apt disztrókat, Manjaro és rolling társait nem.
Érdekesség, hogy nemrég összerakott desktopon az NVMe SSD-n az UEFI-s disztró bootideje a nyamvadt EFI miatt jó hosszú, beraktam a Sata SSD-t, arról 5 sec alatt bootol a rajta lévő Mint. No meg ugye, amit sokan nem értenek, ugyanolyan gyors a rendszer Sata SSD-ről, mint NVMe SSD-ről. De ezt a Flash SSD topikban már elég sokszor érintettük...az NVMe 6-10-szeres sebessége az szekvenciális, sustained írásnál jön elő, nem rendszer és programok futtatásánál.
Amúgy super a gép, be is raktam a dobozába és használom a jóöreg Sata SSD-s HP 8570p-t.
(mondjuk ez a Sata SSD jóval többe került, mint két 1terás NVMe Samsung 980, de túl is éli azokat 5*)
-
válasz
urandom0 #41441 üzenetére
Igen, ez egy ördögi kör, de
- Ha valaki FPGA fejlesztő, akkor igencsak jobb, ha Linuxot használ
- Ugyanez igaz beágyazot rendszerek fejlesztése esetén is
- Videoszerkesztés, képfeldolgozás simán nem csak Photosopot (azaz Adobe-t) tud jelenteni, pl. a Davinci elvan Linuxon, Maya szintén - mindenki az Adobe-t ismeri, ezért mindenki azt használ, amíg nem értesül mások létezéséről (Windowsra is ez a helyzet, a userek 99%-a hallott a Paintről meg a Photoshopról, mást el se tud képzelni). BTW amatőr fotósként én elvagyok a Rawtherapee + Gimp-pel
- CAD sem, és egy rakás ipari terület is bőven megy Linuxon
- WSL ide vagy oda, ha Unix admin vagy, akkor inkább ne Windowsról
- Android fejlesztésre is jobb szerintem Linuxon készülni (nem meglepő)
- Geoinformatika, bioinformatika területeken is elég sokszor megesik, hogy olyasmibe futsz, ami nem Windows
De ez megint olyan, hogy azért fejleszt mindenki Windowsra, mert mindenki WIndowsra fejleszt. Viszont mostanában kezd izzadni a MS, mert kezdenek jönni az igények, hogy a userek Macbookkal akarnak villogni, meg Android tableten akarnak céges erőforrásokat elérni, és erre sokszor nincs megoldás MS rendszereken."Ha valaki MS Office formátumokkal dolgozik, akkor is KELL a Windows...."
Melóban pont ez az előnyöm, hogy én nem nagyon mentek Excelekre, csak a többiekét olvasomShared drive-okat látom, távoli gépeket látom, más meg nem szokott kelleni. Így már nem annyira a Windows az érdekes irodai melóban, hanem az Office, hiszen a kliens kiléte kb. mindegy, a kérdés, hogy a céges doksikat hogy kezeli.
És persze van AVD. Azaz a MS újra feltalálta az X forwardingot (vagy a Citrixet, ami mondjuk szintén az X forwarding újrafeltalálása, ha úgy nézzük), így egy Azure-os gépen futó dolgokat érünk el, ami ugye ott fut, de a helyi gépen látszik. Na itt is teljesen mindegy, mi van a helyi gépen(Legrosszabb esetben böngészőből elmegy.)
Persze nyilván kényelmesebb egy full Windows cégnél Windowst használni, de azért ezen ne lepődjünk meg"ezért nagyon sok eset van, amikor kénytelen az ember Windowst használni, otthon is."
Ezért van egy virtuál Win10-em, hogy ha valamit nagyon kell. De egyre ritkább. Samsung telefonok flashelésére évek óta van pl. Heimdall, ami pont ugyanazt tudja, mint az Odin. -
szalasz87
csendes tag
Boot után elkezd tölteni a linux telepito egy pillanatra azt irja kb hogy cant find command grup platform. Aztán rámegy try or install... És csak egy _ villog. Flashelős usb stick fossal csináltam a pendriveot leírás alapján.
-
törölt tag
válasz
inf3rno #40674 üzenetére
Már értem mi a bibi. Ez egy atom procis félig tablet félig noti. A 32bites uefi a Win faszsága, ezért kell a bootia32-vel szarakodni, azt kéne beleszuszakolni egy Linux telepítőbe, amiben nincs default. De!
Az, hogy kevés tényleg 2GB memória, az tény. Ott van még a háttértár is az a pici eMMC flash. Meg az érintő kijelző támogatottsága is kérdéses.
Ez hobbi projekt? -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
lionhearted #39227 üzenetére
Vegul linux alol gparted-el elorebb mozgattam az EFI particiot, majd rengeteg felesleges informaciokereses utan raszantam magam a linux particiom expandjara, amit Windows alol a Paragon partition managerrel csinaltam. Szerencsere az expand nem modositott az UUID-n, igy nem volt boot problemam.
Most joval lassabbnak erzem valamiert a gepet, de lehet hogy az az oka, hogy egy Seagate Firecuda SSHD-n van a particio, ami nem tul gyors (de cserebe eleg lassu
) es, bar nem tudom pontosan hogy mukodik az a hibrid flash gyorsitasa, de lehet hogy ujra kell epitenie a cache-t. Amugy nem szoktam kikapcsolni, csak suspendelem. A Windows masik meghajton van, ami egy eleg gyors SSD, de az tul kicsi volt, hogy a linuxot is arra tegyem. Lassan ezt is cserelni fogom.
A lenyeg hogy mukodott a dolog.
-
válasz
lionhearted #38291 üzenetére
Jogos, de gondolom érthető hogy ha egyszer bármilyen romot teleptettünk, utána a system maga, azaz OS az csak read only.
Így lett volna helyes, köszi a reagot,
"És ez, a system, vagyis a rendszer partíció a rom flashelése UTÁN soha nem fog1 bit írást sem átélni" -
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #38290 üzenetére
Én csak egy-két dolgot nem értek úgy általánosságban:"És itt jön a rom, romolás, csak olvasható kifejezés magyarázata."
Így önmagában a ROM mint maga a fogalom is mondja csak olvasható,vagyis így nem lehetne csak egyszer írni rá.EPROM az már közelebb áll hozzá(elektronikusan programozható rom)->flash->Flashelés
Másrészt rom? Miért rom? Miért nem image(képfájl)? -
válasz
gregory91 #38289 üzenetére
Akit nem érdekel, lépje át, hosszú.
Az Android, bár linux származék, teljesen máshogyan épül fel.
Gyakran 8-10 partíció van a beépített EMMC nanad flash memórián kialakítva.
Ez a memória legközelebb az ssd nand felépítéséhez hasonlít, mem.kártyánál, pendrájvál gyorsabb és nagyságrenddel több írást visel el.
Teljesség igénye nélkül a partíciók:
preloader
Ez felelős a legeslegelső életjelért, ez dönti el hogy a bekapcsológomb, a hangerőgombok, az usb csati csatlakozva-nem csatlakozva esetén milyen módban induljon a készülék.
Normál indítás, recovery, factory reset, flash mode.
Ha ez sérül, az eszköz minden kapcsolata elveszik a külvilággal, csak mechanikusan, külső programozó kábellel lehet újraírni amit a chip lábaira csatlakoztatnak.
Recovery.
Ebben egy mini os lakik, ha a preloader ezt indítja, itt lehetőség van flash mode, azaz usb-ről a teljes rendszert feltölteni a nand chipbe.
boot, bootloader.
Nevében is mutatja, ebben lakik a kernel, a betöltés, bootolás további eszközei.
Eszközfüggően jön a misc, persist, hasonló érdekes nevű partíciók.
ezeken laknak a létfontosságú driverek, képernyő, touch screen, usb stb. driverek, telefonnál az imei számok, hardver beállítások, készülékspecifikus adatok.
data partíció.
Átlagusernek láthatatlan, erre települnek a programok, appok, ezt írják-olvassák használat közben, a böngészők, sms app, stb.
cache.
Átmeneti tároló, temp jelleggel.
system.
Ez maga a rendszer, az OS.
belső tárhely, belső sdcard.
Az egész tárolóhelyól az user ezt az 1 partíciót írhatja-olvashatja, ezen vannak a fényképek, erre azt tesz amit akar a felhasználó.Namost.
Romolásnál gyakorlatilag csak a sytem partícióra írunk, flashelünk fel egy másik OS-t, custom, azaz főzött romot, vagy visszatöltjük a stock, azaz a gyári romot.
És itt jön a rom, romolás, csak olvasható kifejezés magyarázata.
A készülék legelső indítása azért tart hosszú ideig mert erről a system partícióról ilyenkor kibontja, telepíti az öszzes dolgot, appot, framework, java stb. környezetet a data partícióra.
És ez, a system, vagyis a rendszer partíció soha nem fog1 bit írást sem átélni, ez csakis olvasva van, erre a rendszer soha nem ír, ezért ROM-olás lett a neve ennek a folyamatnak. -
válasz
Marcsello31 #38043 üzenetére
Igazán nincs mit! Viszont ha a Linux érdekel, akkor holtvágányra kerültél, mert szerintem az arm architektúra inkább android, mint Linux, csak nem flash alapú. (nem értek hozzá amúgy)
Lényeg nem értem a beállítás menetét, a konfigolást, linuxban.
Ilyen eszközre normál architektúrájú Linuxot nem fogsz tudni felrakni.
A Unix/Linux alapok ugyanazok jórészt, de azon túl nem sok hasonlóság van. Így az alapok kezelése sem érhető el ugyanúgy, mint egy amd64 arch. Linuxnál.
Már arra is gondoltam hogy a működő coreelecnél a system fájlt letörlöm a pendriveról és helyére linuxot teszek fel hogy azt bootolja be
Ha ez így működne, ezer éve azt raktam volna az androidos box-ra én is!
-
ligil
friss újonc
Askubuntun akartam kérdezni, de az automata cenzornak nem tetszett amit írtam, hátha itt valaki tudja a választ.
Azt hiszem, 19.10-ig létezik flashproxy-* csomag ubuntuban.
A 20.04-ből kimaradt. Google-n nem találtam ezzel kapcsolatban semmit, ezért egyre jobban érdekel az oka.Annyit tudok róla, hogy tor hálózathoz kapcsolódást segíti, de csak most akartam kipróbálni és a stabil rendszeremet nem szennyezném vele, ha komoly oka van annak, hogy a Focal Fossaból kimaradt. Virtuális gépen meg 20.04 van.
-
gyulank
addikt
válasz
I02S3F #37340 üzenetére
Nem vált be, az még nem támogatta, meg abban nem frissülnek a programok. Én már nem tudom mi van amúgy, tegnap óta telepítettem 18.04-től kezdve mindent, és minden problémás. Érdekes, hogy a Windows nem, meg a telepítő sem. Pl. 20.04-ig a telepítő is hülye, és z az y, de 20.04-en már y az y, de telepítés után nem tudom beállítani a magyart, és megint z az y. Meg nem tudtam alkalmazni a sötét témát se. Félreértések elkerülése végett, az elterjedt kifejezéssel élve nem engedi. Nem működik, rákattintok, és semmi. Meg már a terminál is fehér volt. Pedig megpróbáltam minden felesleges dolgot törölni a /home-ból ha esetleg ott volt valami beállítás, a többit meg formáztam. Nem tudom, minimális telepítéseket választottam, most feltelepítettem normált, még a telepítőből írok, remélem megoldja, de kétlem. Amúgy miért nem lehet youtube-on kívül más videót nézni a telepítőből? A flashplugin-installer meg nem található telepítő.
H't nem oldotta meg, a linux nem magzar miut'n elindul <gz sem. H't 'tm'solom ami kell, ;s form'yom a /home/ot is, h'tha j= lesy.
-
4X-en én is akartam bl-t nyitni, egy éve aleod ft még linkelte is az Ubuntu módszert, de valahogy elmaradt nálam, de szerintem ebben a PPA-ban is voltak flash tools-ok. Windows nem akartam felrakni, amikor még érdekeltek a custom ROM-ok.
A mostani Mi 9SE kérdés csak példa lett volna, mennyire nem idevaló egy kérdés attól még, hogy mondjuk Ubuntu/Mint-et használok. Amúgy nekem nincs semmi gondom a telóval, egyszerűen super ás nem egy ólajtó méret.
-
válasz
#40553216 #36961 üzenetére
Nem lepett meg az eredmény.
De legalább a kimenetben lévő parancs helyrehozza a dolgot és normál méretet fog jelezni ezután.
f3fix --last-sec=61612575 /dev/sdb
Itt is ezt írják:
How to recover a corrupted flash memory using F3 tools under Linux
Ha viszont a zasszonykád nem vesz ilyen nagyszerű pendrive-ot, talán sose tudjuk meg, hogy már nem csak Windowson lehet fake-teleníteni a hamis pendrive.ot!
Azért említsd meg neki, hogy minél kevesebb számítástechnikai eszközt vegyen a jövőben, különben itt a topikban nagyon kiokosodunk!
-
laszlohu
addikt
Két héttel ezelőtt tökéletesen működött linuxon és előtte 3 évig biztos, hogy jól működött, azelőtt
adobe flash playerrel, majd html5 - el,nem hinném, hogy visszatérnének a silverlight - ra.
A firefox fórumon sem tudták megmagyarázni, mindent kipróbáltam,
valaki azt javasolta, hogy a tartalomblokkolást tiltsam le, de úgy sem működött.
-
-
válasz
Frawly #35669 üzenetére
De a QLC NAND-ot is lehet SLC, MLC, TLC-ként használni, csak a vezérlőt kell máshogy programozni, hogy eltérő jelszinteket tároljon bennük. Ezzel növekszik a strapabíróság és a sebesség is, viszont a tárhely „összemegy”.
Ez teljesen új nekem, bár néha a Flash SSD topikban is irkáltál erre utaló infókat. Ezt is köszi, ma is tanultam valami hasznosat az SSD-kről.
Valóban elég sokat változott a tartósság megítélése az utóbbi 5 évben, ezért nem is nagyon ellenőrizget, optimalizálgat már senki annyira az SSD-re telepítés után.
(#35668) hcl
Rendelni lehet, ez tiszta, de nem pont erről volt szó és maguktól a nagykerek csak úgy raktárra jellemzően nem rendelnek SSD-s desktopot. Legalábbis utóbbi másfél évben nem nagyon láttam ilyet, bár lehet nem azokra a nagykerekre volt rálátásom.
AMúgy gondolom azért nem szórják SSD-vel a desktop gépeket, mert különben senki nem venné meg a millió felhalmozott 5400-as HDD-ket, de így gépbe csomagolva még el lehet adni. -
&(#35658) cigam
Biztosan igazatok van, aki írta, az volt marha. Persze nem azt írta, hogy hetek alatt történik ez meg, én se erre gondoltam.
10 év múlva érdemes lenne megnézni a mai belépő szintű SSD-t, ami nincs áram alatt addig.Külső SSD is egy fura madár, mert valami oknál fogva 5x annyiba kerül, mint az azonos méretű 2.5"-ös. Vajh miért?
Az előretelepített laptopok nincsenek olyan sokáig raktáron, hogy elpárologjon róluk az oprendszer, fent említettek miatt. Amúgy ezekből ki van szedve ilyenkor az akksi?
Ez logika, és fizika.
Logika a mai hardverek működésében? Az fasza.......... köszönöm nektek a sok hasznos infót.
Tudtok olyanról, aki telót 10 évig akksi nélkül fiókban tart? Mégha abban sem ugyanazok a vacak flash alapú memók vannak is?
-
válasz
ubyegon2 #35657 üzenetére
Valóan csökken a töltés mennyisége a flash chipekben, ha nincs néha újraírva.
Na most ennek az időtartamaannyi, hogy ha magára hagyod, mire elővennéd, már nincs mibe bekötni, mert elavult a csatolófelületNa jó, ilyen bő 10 évet láttam én is. S akkor sem úgy nézne ki, hogy eltűnik a cucc, hanem elkezdenek bithibák lenni, egyre több.
-
válasz
ubyegon2 #35657 üzenetére
Ez nem szkepticizmus. Ez logika, és fizika. Képzeld pl. hogy az a rengeteg Windows-al, Linuxal, ... előtelepített gép, ami kijön a gyárakból, hány napig, hónapig (évekig?) dekkol a raktárakban anélkül, hogy bekapcsolnák. Még sincs semmi bajuk amikor bekapcsolod.
De ugyanez igaz a hordozható SSD-kre. Ott pl. melyik eszköz leírásában hívják fel a figyelmet arra, hogy hetente legalább 1órára dugd rá a gépre? De ugyanilyen flash chip-pek vannak a telefonokban memóriakártyákban,... Azok sem vesztik el az adatokat miután lemerült a telefon, vagy hónapokig a fiók mélyén tartod őket, távol minden elektronikától.Szóval ez vagy városi legenda, vagy te vagy a cikk írója félreolvasta/értette.
-
válasz
pinnacle #35434 üzenetére
Az a baj, hogy a Live rendszer nem egészen úgy tárol, mint a telepített. Pl. lehet rá csomagokat telepíteni, aztán lehet, hogy a következő bootnál már nincs ott.
A Nvidia driver pl. saját kis driveres alkalmazásból (vagy a frissítéskezelőből) megy fel (verziónként és ablakkezelőnként is változik néha), nem úgy, hogy letöltöd és felteszed. Az általában nem lesz jó.
Asszony pendrive-os Debianjára, amivel online TV szappanoperákat néz, asszem tettem pedig flasht. De azon helyből ment (előtte is) a FullHD Youtube, Intel Core i beépített VGA-val. (Lenovo T420, 430) -
pinnacle
nagyúr
válasz
lev258 #35437 üzenetére
Erre nem is gondoltam, hogy az Intel VGA ment. Hol tudom ellenőrizni melyiket használja?
Frawly Köszi! Akkor kipróbálom a Mintet. Innen bármelyik mehet, vagy van ajánlott? Live, perzisztens mód gondolom ezzel sem probléma. Utóbbi azért kell, hogy a Firefox jelszavaim, könyvjelzőim megmaradjanak.
Innen a Facebook videó nem indult el, RTL videó sem indult el. Egyébként mivel tudom ellenőrizni, hogy a megfelelő dekóder fent van-e? Van valami tesztoldal? Ezzel a H264 (szerintem ez magától települt), Flash, OpenGL-el igazából gond nélkül kellene működni mindennek?
-
lev258
veterán
válasz
pinnacle #35436 üzenetére
Csak felületesen követtem a dolgaidat, de nekem nincs bajom az online videókkal. A flash-t meg már száműztem egy ideje. És nem telepítgettem extra dolgokat.
Jó lenne tudni, hogy alapból nálad melyik videókártya működik. Mert az Nvidia-hoz mindenképpen kell a zárt driver. -
pinnacle
nagyúr
Köszi! Nem találom, csak meg akartam mutatni, hogy mik jelentek meg a frissítésnél. Akkor az Nvidiát se rakjam fel, vagy az magától települ?
Mondjuk semmiből nem tart, újra telepíteni a pendrivera. Flash már működik, ezt a ubuntu-restricted-extras nem lehet Live Linuxra felrakni? Lehet azzal már minden videó menne. -
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35418 üzenetére
Így Linuxra Flasht nem telepítünk, nem az Adobe weboldaláról kell, ahogy Windowson. A csomagkezelőt, szoftverközpontot vagy mi a ráknak hívják, azt szedd elő, abban telepítsed a hivatalos tárolókból az adobe flash csomagot. Majd újraindítod a böngészőt.
De felesleges, nálam már jó 2 éve nincs fent a gépen Flash. Minden oldal lejátszik minden videót, minden létező felbontásban.
Ha annyira nem boldogulsz, és addig kell a Flash, akkor tegyél fel Chrome-ot, abban alapból benne van a Pepperflash, vagy szintén csomagkezelőből chromium és pepperflash csomagokat.
-
válasz
pinnacle #35410 üzenetére
cat /etc/apt/sources.list
Benne van a partner tároló? Mert ha nincs, akkor azért nem találja a csomagot.
Nekem amúgy flashplugin-installer az egyetlen csomag, ami fent van...Lehet, hogy jobb lenne, ha nem perzisztens módban tennéd, hanem rendes telepítésként a pendrive-ra (csak az macerásabb).
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Ubuntu 18.04 LTS-t, LiLi-vel, Perzisztens módban telepítettem pendrive-ra. Adobe Flash-t tudok erre telepíteni? Leírás alapján próbáltam, de nem sikerült. Perzisztens mód működik, beállításaim megmaradnak, 140MB-os frissítés is települt.
Yotube-on egyes 1080p-s videók, csak csökkentett felbontásban érhetők el. Erre van valami megoldás, hogy teljes felbontásban lássam?
-
szaszab
aktív tag
Sziasztok!
Nemrég összeomlott az Ubuntum, úgyhogy gondoltam, kipróbálom a Kubuntut. Eddig jobban tetszik, stabilabb is. (Ubuntuval random fagyásaim voltak, itt nincsenek). Viszont akadt egy itt is azért egy problémám.
Két virtuális desktop-ot használok, az elsődlegesen ott van kb minden, a másikon pedig a Lutris és a World of Warcraft. Imigyen beállítottam, hogy a panelen (tálcán) csak az aktuális desktopon futó alkalmazások jelenjenek meg. Ami működik is egészen addig, amíg ingame valaki nem ír privát üzenetet úgy, hogy a játék az inaktív desktop-on van. Ekkor ugyanis az aktív desktop paneljén elkezd villogni a wow. Ami zavar. A battle.net beállításainál kivettem az "alert me (by flashing) when I receive a chat message" mellőle a pipát. Ingame nem látok ilyen lehetőséget.
Szóval gondoltam, ezt OS-en belül kellene tudjam megoldani. Ha a panelen lévő widget-en, ami megjeleníti a futó app-okat, jobb klikkelek, majd rákattintok az "alternatives"-re, aztán kiválasztom a "Window list"-et, tök szuperül működik, csak akkor meg egy ikonba (dropdown) ágyazva jeleníti meg mindkét desktop futó app-jait.
Ötletek esetleg?
-
válasz
Frawly #33855 üzenetére
Akkor nem döntöttem rosszul, ez a 3D TLC se nagyon hatott meg, no meg faragni kellett a költségeken amennyire tudtam és emlékeztem, nemrég írtad ezeket a típusokat a Flash SSD topikban. Csak valami mezei disztró lesz rajta, gondolom Mint 19 is, böngészőn belüli munkára, ha a desktop bekrepál. Mostanában sűrűn lekapcsol az Asus védelmi elektronikájs, így ez a szórakozós HP lesz a tartalék melós gép is, emiatt lett sürgős.
Köszi a megerősítést! 😉
Eddig Intel 520 és Adata SP920 volt, már jó ez a A400 is. Nem OEM. -
válasz
azbest #33680 üzenetére
Ha irreleváns, hogy van még egy SSD a gépben.....amivel a 16GB fizikait teljesen ki tudod használni és rárakhatsz swap-ot.
Az ssd-re tett swap nem gyorsabb, mint a memóriában lévő tömörített swap.
Szerintem én sem írtam, hogy gyorsabb, mivel köztudott, hogy a RAM nagyságrendekkel gyorsabb a flash alapú memóknál. (Azért SSD-n csak nem olyan lassú, mint ha HDD-n lenne a swap)
Altatás alatt a hibernálást érted, gondolom, mert ahhoz kell a fizikai memóval megegyező virtual memó.
A fájlrenszeren lévő swap szerintem csak növeli a megbízhatatlanságot
Még mindig különállónak gondolom swap-ot a használt fájlrendszertől. Annyi biztos, hogy esetedben se így se úgy nem a zram az optimális.
Hardverhiba szerintem kijött volna a stresszeléssel. ( a win is bekavarhat valami beállításával, legalábbis sosem zárható ki ez sem)
-
King Unique
titán
válasz
halhatatlan #33559 üzenetére
Írták már, hogy NTFS, vagy exFAT fájlrendszerre, bár az utóbbihoz Ubuntu esetén szükség lehet az
exfat-fuse exfat-utils
csomagok telepítése. A Mint amúgy már natívan támogatja mindkettőt és szerintem jobb választás Windows után egy kezdő usernek. De akár Ext4 is lehet, amit ugyan a Windows alapértelmezetten nem kezel, de a TC-hez van read-only ExtFS kiegészítő. Sőt, az Ext2Fsd, illetve a Paragon szoftverével már írni és olvasni is lehet egyaránt. Ha pedig eleve dual-boot megoldással használod, akkor a Linuxnál nem kell foglalkozni az NTFS töredezésével, szükség esetén nyilván megoldható Windows alól a töredezettségmentesítés. De, ha pl. torrentnél be van állítva a fájlok előre lefoglalása, akkor meg amúgy is kevésbé fog töredezni a fájlrendszer.Egyébként egy belső / külső merevlemeznél elsődlegesen naplózó fájlrendszereket javasolt használni, mint pl. az NTFS, vagy az Ext4. A FAT16/32 és exFAT inkább az olyan flash-alapú tárolókra való, mint pl. a pendrive-ok és a memóriakártyák.
-
válasz
lev258 #33341 üzenetére
glxinfo | grep OpenGL
Köszi! Rossz hír, hogy ez a parancs volt elmentve többek között nekem is, kiírta, hogy nincs ilyen parancs, próbáltam telepíteni a glxinfo-t, mert minimal Mubuntut raktam fel, fene tudja, mi fért bele, Végül is fenn volt a mesa-utils csomag és a sima glxinfo parancsot el is fogadta. Az jó hosszú volt, elkezdtem görgetni szépen, görgettem... és meguntam. Ha fenn van a glxinfo, akkor miért írja ki nekem, hogy nincs a fenti parancs, amit már ezerszer használtam? Még volt valami infós parancs, arra is ezt írta ki, hogy nincs ilyen parancs, pedig ezt is használtam sokszor, nem is volt elírva, mert ki/be másolok terminalba parancsokat. Ezért jó az ilyen MIL.xxx katonai megfelelőségű laptop, mert simán kibírta, hogy lecsuktam. Nem a gép tehet róla persze, de a Mubuntut nem tudom felrúgni belőle.....
Szóval köszi a segítséget, ezek szerint az eddig ismert módok nem mennek, ez a minimal Munubtu sem megy már ezen többször, majd ha lesz kedvem, újra előveszem a gépet és mivel a legacy nem megbízható, lehet, hogy GPT-re rakok egy teljes disztrót, elsőre Mubuntu lesz, ha ez is vacakol, akkor bakfitty.
Vagy csak felrakom a Xubit, hogy futpacának ne kelljen nézegetnie, mik vannak benne!
Leteszteltem egy FB flash game-val a gépet és eléggé kegyetlenkedett a procival, attól függetlenül fut rendesen minden, lehe, hogy nem FF alatt kéne próbálnom, (az openGL böngészőben be van kapcsolva) flashplayereket is felraktam....eddig ez volt a legjobb teszter laptopra, semmi nem kegyetlenkedik úgy velük, mint a FB flashgame.
Lesz még ezzel trükköznivalóm bőven. Ha viszont még 1x kiírja a terminal, hogy nincs ilyen parancs.....még a végén valami félnyers csomagokból összarakott klónt kell felraknom. -
cooi11
senior tag
Sziasztok!
MPEG-4 Flash videót nem játssza le, kéri H.264 (High Profile) beszerzését.
Tudtok egy kodeket ajánlani? -
Hello,
Matuzsálem gépen van valakinek 16-17-es Ubija? Ma tettem fek egyet (AthlonXP,Gf2MX,768MB RAM), de nem indulnak el a böngészők rajta. Van rá valami okosság, vagy downgrade?
Azt tudom, hogy a Flash okozhatja - nem az a baja. Azt is tudom, hogy dobjam ki a gépet
Minden tippet köszi -
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #30495 üzenetére
Elnéztem az utolsó mondatod, ezért szaporítottam a hozzászólásokat.
Eddig nekem a kdenlive jött be leginkább, mert sok dolgot lehet benne csinálni, és én azt szeretem. A cápás el se indult, egyszer próbáltam, a gépem se mai már, blenderből is csak régi fut.
Debianban én pont nem tudtam azt csinálni amit akartam, erőltette az iceweasel-t, bajom volt a flash playerrel, arra is csak régi programokat lehetett telepíteni, mert tán az még ritkábban frissül, ubuntun már rég újabb verziók voltak, a kezelőfelületért se voltam oda. De rég volt már, annyira nem emlékszek. -
válasz
Tarisznyarak #30461 üzenetére
Az SSHD egy hibrid megoldás, fél úton foglal helyet a HDD-k és az SSD-k között. Egy szabvány méretű 2,5”-es csomagon belül találunk egyaránt helyett kapott egy normál 1TB-os HDD, és közös vezérlőre kötve egy 8GB-os NAND flash lapka is. Ez utóbbi 8GB-os modult nem érjük el szabadon, gyakorlatilag nem is látjuk, így a közhiedelemmel ellentétben nem tudunk rá operációs rendszert telepíteni, és nem is kell attól tartani, hogy ráfér-e (valószínűleg úgy sem jönne össze). Az operációs rendszer felé egy meghajtóként látszódik, a trükk pedig a vezérlőben van. Folyamatosan figyeli a merevlemez terhelését, és azon fájlokat, amiket gyakran szoktunk használni, áttükrözi az SSD részegységre, így ha legközelebb szükségünk lesz rá (például az éppen betöltődő operációs rendszer, vagy alkalmazás apró fájljai esetén), akkor azt már SSD-hez közeli sebességgel fogja elérni.
Ahogy lev258 szaki mondta, számodra az HDD-ként funkcionál!
rövid ismertető:
-
válasz
batai15 #30092 üzenetére
Jól hitted, de én a böngészőre gondoltam, benne van a tárolókban, nem kell vele kínlódni. , mint a google chrome-mal.
Nem használom egyiket sem, talán a chromiumban nincs saját flash, de ezt pár kattintással meg lehet oldani, meg nem mondom, mi a mostani flashplayer neve a disztrókban.Van a Chromium OS is, de azt minek ajánlanám, amikor a Linux Mintet ajánlottam az Ubuntu helyett.
-
Szerintem régen alapból voltak benne, a 17-ben még nem volt választható ez a telepítési opció. Települtek és kész.
Most már legalább lehet választani, aki Mintet akar, mindenképp be fogja pipálni amúgy, kivéve, aki már kicsit gyakorlottabb és nem az out of box jellege miatt választja a Mint-et!Én azt hiszem bekapcsoltam és például a flash az nem az adobe-os volt, fene se tudja, egyszer unalmamban kipróbálom, mi a különbség. Majdnem most is sikerülhetett volna, de a Toshiba Satelit-en boot után nem sokkal csak szürke képernyő éktelenkedik, így ez tolódik.
Ezért most az asztalin kipróbálom majd a Fedora 25 Gnome-ot, bár az is lehet, hogy a Cinmanót mégis. Kíváncsi vagyok erre a waylandra.
-
Foose
addikt
Más meg azt javasolta,tegyem fel a xubuntu mellé.
Hát így tettem...
ubyegon2 Végülis igen. Annyira sok érdekeset nem találtam benne számomra. Jó jó,de na... Azt olvastam alapból kezeli a flasht,de nem így volt. Firefox ordított rögtön soundcloudon pl hogy nem tud lejátszani. Meg ugye,friss és üres rendszer volt fent,mindent frissítettem amit akart,ennyíből azért nem lehet megállapítani hogy mennyivel jobb,vagy épp nem. De ahogy elnézem,inkább lebeszélni akartak róla,mint rá.
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Dell Latitude E5430-as laptopom Intel HD 4000-es intergrált videó kártyávával. Nem tudom, hogy a videó kártya a hibás, de olyat szokott csinálni a chromium, hogy villog az ablak kerete, amikor egy masszív töltés van. Pl megnyitom a facebookot és írtak kb 5-en. Vagy képeket nézegetek facebookon videót nézek valahol. Néha az felső résznél is bevillanak egy nagyon pici csíkban. Lehet, hogy kellene flash? Lehet a chromium hibája, firefoxban még nem próbálgattam. Ez a jelenség megvolt már nekem a 14.04-nél is most 16.04-et használok.
-
Közben visszamentem ff-ra, és valóban lejátsza, de ez már felvétel. Ezekszerint az élő adással van gondom.
Megnéznéd holnap 10-kor az élőt?!colomb2: Nem én eröltetem a flash-t, hanem a livestream.com, amin keresztül közvetítik az eseményt.
-
Rimuru
veterán
Engem csak az erdekel hogy miert szenvedtek flash playerrel ha mar chromiumot hasznaltok? (de FF-el se lenne gond html5 miatt)
-
Sonja
nagyúr
Megnéztem. Nálam alapból ki van kapcsolva a Flash Google Chrome-ban, így HTML5-öt használ az oldal. Tökéletesen működik. Utána bekapcsoltam a Flash-t, és szépen működik a flash player is, semmi gond.
Kipróbáltam Firefox alatt is (49.0), és ott sincs semmi gond egyik lejátszási móddal se (HTML5, Flash), gyönyörűen lejátssza.
-
válasz
Prosectura2 #28222 üzenetére
Rekurzívan adtad meg? Tehát nem csak a mappa, hanem a tartalma is átváltott all csoportra?
Miért nem jó, ha debian-transmission csoport tagjává válik az, akinek jogosultságot szeretnél adni?
Itt leírtam, hogy én hogyan konfiguráltam RaspberryPi-n, de az elv ugyanaz.---
Néztem volna az esa.int oldalon az exomars élő videót, de a firefox 5-10mp után leráll, és csak egy karika forog a kép közepén, mintha foyamatosan pufferelne.
Letöltöttem a chrome-ot, ott meg a flash(?) plugin nem akaródzik menni:Másnál megy? Ötlet, hogy mit kéne megfaragni?
-
kismokesz
tag
Köszönöm. Egy chipet akarnék flashelni linux alol.
-
Tutu7030
veterán
válasz
kismokesz #27972 üzenetére
Nem friss, de ezt nézd meg.. BIOS flashelése (frissítése) Linux alatt
-
kismokesz
tag
tiszteletem mindenkinek!
olyan kérdésem/kérésem lenne hogy linux alól tudok bios chipet flashelni? illetve ha igen mik kellenek hozzá?
elöre is köszönöm
Tisztelettel.: kismokesz
-
Tomy27
tag
Igen, csak azt nem szeretem, így nem nagyon használom.
De érdekes számomra, hogy Xubuntu alatt flash nélkül hogy
működhet szépen a lejátszás, akadás mentesen.Ha tudnám
akkor lehet át térnék Ubuntura, bár az új 16.04- es elég
erőforrás zabáló, legalábbis a korábbi verziókhoz képest.
De ott amúgy sem megy flash nélkül, na ezt nem értem,
ha van HTML5 támogatása is, akkor ott is menni kéne. -
lev258
veterán
válasz
Tomy27 #27661 üzenetére
Több oldalon, pl. a Youtube-on is, már nem flash alapon mennek a videók (kivéve, ha átállítod). Így aztán flash player se kell. Ahol meg szükséges, ott úgyis észreveszi az ember.
Chrome-ban beépített flash van, azt nem kell külön telepíteni. Bár lassan ott is elkezdik kiölni. -
Tomy27
tag
válasz
God Vazzeg #27658 üzenetére
Köszi, sajnos nem tudtam telepíteni Xubuntu 16.04 alá.
A PPA- t hozzá adta, de nem található a csomag valamiért.
A flash dolgot sem értem egyébként, pl a pornhub ezzel a rendszerrel
alapban megy, vagyis a videók mennek online, flash player nélkül is.
Majd ha felteszem a flash player- t, akkor azzal is megy de akadozva.
De ami fura sima Ubuntu alatt nem megy flash player nélkül, azzal megy,
viszont akkor durván akadozva.Na ennek mi lehet az oka?Gondoltam hogy
van HTML5 támogatás és ezért megy, de akkor más Linux alatt, mint akár
az Ubuntu is, miért nem megy, ezt a részét nem igazán értem igazából.
És mindkét rendszer alatt a Firefox 48 van, így még az miatt sem lehet. -
Tomy27
tag
Üdv,
Nem vagyok nagy Linux szakértő, de pár éve át tértem a Linux- ra.
Utóbbi időben Linux Mint, Ubuntu amit használtam, hosszabb távon is.
Jelenleg Xubuntu 16.04- et raktam fel, ami jó, meg tetszene is, de lenne
probléma.Még pedig a video driver, mert képtörés szindróma van, ami eléggé
szembetűnő, illetve zavaró is persze.Erre van megoldás?A GPU a következő:
ATI Mobility HD5470.Másik kérdésem, amit nem értek igazán.Hogy arra mi lehet
a magyarázat, hogy a Firefox flash plugin nélkül is játssza a flash tartalmakat?
Sőt, így sokkal jobb, mert flash player telepítéssel más disztrók esetében akadt
a flash alapú videólejátszás a böngészőben, főleg több lap megnyitása esetén.
Ellenben Xubuntu- n nincs elvileg flash, és driver gond ellenére is stabilan megy
a flash videó, akár több is egyszerre, bár kép törés van, de az driver gond miatt... -
Melack
veterán
válasz
Lathronos #27434 üzenetére
Akkor leírom teljesen, lehet egyszerűbb
Fent van Chrome, Chromium, FF. A Ch-k lejátszák a sorozatos oldalakat, amik Flash vagy Java vagy HTML5 alapú. Silverlightosakat nem. FF már mindent lejátszik, mert fent van a Pepperflash. Mit kellene tennem ahhoz, hogy a Silverlightos tartalmak (RTL Most, mediaklikk) is menjenek Chrome alatta? VLC mindent visz, letöltött filmek mennek rendesen. Remélem így érthetőbb. -
Lathronos
őstag
válasz
Melack #27433 üzenetére
Többszöri olvasásra is csak sejtem mit szeretnél kérdezni, mert nem egyértelmű a kérdésed tárgya. Ha jól értem, a flash nem aktív nálad chromiumon? Mert Chrome-ban alapból benne van, azon mindenképp működik. Chromium-hoz elég a pepperflash a flash tartalom megjelenítéséhez, firefox esetén pedig az ubuntu-restricted-extras, valamint az icedtea-plugin csomagot kell telepítened + a gecko-mediaplayer csomag szükségeltetik a beépülő multimédia pluginek aktiválásához(pl. Windows Mediaplayer bővítmény). Ha ezek fent vannak, bármilyen média-t tudsz futtatni(gondolom leginkább az online filmek lejátszása a lényeg) firefox-on és chrome-on. Chromium-ot nem használok, így arról nyilatkozni nem tudok
-
Lathronos
őstag
-
Rimuru
veterán
válasz
Melack #27349 üzenetére
Chromium altal felrakott flash-t csak ugy nem tudod FF-ben hasznalni. Arra kell modnjuk egy freshplayerplugin.
De amugy jol gondolod Flash kell neki. -
Melack
veterán
A mediaklikk.hu lejátszásához mi kell FF alatt? Mert nekem nem akar elindulni. Engedélyezni kellene a Chromium által feltett Flash-t?
-
FF23
senior tag
válasz
Melack #27337 üzenetére
Pepper Flash Player
Azután az eszközök-> beépülőknél engedélyezheted. -
válasz
gery2123 #27139 üzenetére
+ @(#27140) DrojDtroll & (#27141) tomtyi
Teljesen igazatok van... de mint említettem elég maradi vagyok és nem igazán verzióhajhász.
annak idején ez a rendszer még egy Acer Aspire 3103NLM-re került fel... Aztán megjárt még vagy 4-5 gépet, mindegyiken kifogástalanul ment. Ma is teljesen stabil.Nagyon sok időbe telne, mire frissítenék, erre nincs kapacitásom... Ráadásul további bonyodalmakat ookznék vele Android fronton, mert az újabbak össze tudnak akadni néhány dologgal.
Ha meg már firssítenék, akkor 64 bites rendszert kellene feltenni... újra forrásból feltenni néhány játékot...
Így is elég sokat kapom az arcomba, hogy már megint ott ülök a gép előtt.
Amúgy az asztali gép (i3 processzorral) és a laptop is ezt a 10.04-et futtatja, annyi kiegészítéssel, hogy a laptopban 2 hdd van, és kipróbáltam a Mint13 64bit-et, mint frissebb rendszert. Na persze az meg 12.04 alapokon nyugszik, de ott legalább az SP Flashtool nem veszik össze a modemmanager-rel...
Még plusz, hogy leragadtam a nome2-nél, rühellem az új grub-ot (viva legacy!)
Tudom, vannak alternatív megoldások, de az idő (pontosabban annak hiánya) nálam mindent visz.Azért értem, érzem és méltányolom a segítő szándékot.
-
-
törölt tag
No, tegnap nekiugrottam egy 12.04>14.04>16.04 upgrade-nek. Maga a frissítés kétszer is gond nélkül lefutott, de a 16.04-nél a lightdm-greeting nem vette be a jelszavakat, a gdm3 igen, de csak a Gnome3-as asztalra engedett, azt meg nem adnám a Gnome2-höz szokott r=1-eseknek.
Nem azért, mintha nehéz lenne, csak lusták. A gnome-flashback fel volt ugyan telepítve, de nem lépett be. Az lxdm-greeting-nél már lehetett jelszót beírni és felületet választani, de a flashback nyilván innen sem indult. Ezek után inkább friss telepítést csináltam, gnome-flashback-kel.
-
spammer
veterán
Már nagyon rég nem kell flash a youtube-hoz, html5 alapon minden modern böngészőnek vinnie kell, ha a megfelelő pluginek/kodekek telepítve vannak a rendszerben. Egy rendes DE-nél ennek alapból működnie kellene.
(#26083) tomtyi: lehet, hogy a gstreamer nevű csomag kell.
Keress rá, van-e ilyesmi telepítve.
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Ubuntu 14.04 LTS a gépemen és mostanában elég furcsa dolgokat csinál. Például:
-Virtualboxban meg volt nyitva egy másik Linux és amikor az végzett a bootal, kifagyott az Ubi. Az óra megállt az egér még talán mozgott egyes esetekben. (Esetleg okozhatja hogy túl sok memóriát adtam neki, azonban eddig nem volt ilyen gondja).
-Villog a képernyő amikor a chromiumban nézek egy videót. Nem flash videók, sima HTML5.
-Van amikor magától kikapcsol, ha altatásból fel akarom ébreszteni és megnyomom a Power gombot a laptopomon (Dell Latitude E5430).
-Az Fn gomb és funkciói néha működnek néha nem. Vagyis ha fényerőt szabályzok az Fn gombbal valamikor kb 1-2 percet késik, de van amikor meg egyből állítja a fényerőt. Szóval érdekes jelenség.Syslogban néztem a dolgokat, de sajnos nem tudom mit kellene keresnem.
-
törölt tag
No, telepítettem gnome-flashback-et. Nem túl jó az élmény. Az FF még egyszerű görgetés közben is szaggat, 4 GB RAM, i5 2520M proci és AMD HD6470 VGA mellett. A conky-t minden frissítésnél újrarajzolja. Igaz, ezt az LXDE-n is teszi, de utóbbin csak villódzás látszik, míg a Gnome-on annyira lassú, hogy mire a frissítési időköz egy másodpercének a végére ér, már kezdi elölről. A Lubuntu LXDE-jén nincs ilyen lassulás.
-
King Unique
titán
A laptop az adatlapja alapján rendelkezik 8.1/10 támogatással és, ha mindkettőhöz van rendes gyártói driver, akkor annak működnie kéne. Bár a 10-es szereti WU-n lehúzni a legfrissebbeket, ami lehet előnyös, de okozhat néha problémákat is. Ubuntu boot menüjében is van memtest, illetve a fentebb említett live rendszerben mindenféle tool, amivel lehet tesztelgetni az egyes hardverelemeket. Valamint ebben a háttétár egy eMMC flash alapú cucc, ami nem tudom mennyire megbízható?
Illetve ilyen hibaüzenetre vannak a neten leírások, videók, de ez ügyben lehet érdemesebb lenne az érintett OS topikjában érdeklődni. -
törölt tag
válasz
DJosef #25443 üzenetére
pepperflashplugin-nonfree csomagot telepíted és ha nem vátoztak a dolgok azóta akkor ez rügtön be is lövi chromium alá a flesst.
Ha mégse akkor
[Chrome - 64bit deb]
telepíttés gdebi progival pl. kb 2 klikk (ha telepíteni nem akarod akkor kibontva kilophatod belőle a "PepperFlash" könyvtárat )Ha feltétlen a chromium kell akkor azzal is meghívhatod a chrome-ból a flesst ha így indítod :
chromium-browser --ppapi-flash-path=/opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so --ppapi-flash-version=11.3.31.323(nyilván javítva az útvonalat ha szükséges,verziószámot meg a .so fájl melletti manifestből kilesheted de nem kötelező megadni a verzsönt anélkül is mennie kellene)
Régebben én így használtam de lehet azóta történt már furfang.GL
-
sz.balazs.95
veterán
válasz
lev258 #24938 üzenetére
Szuper, az első megoldás működik, elindul a Steam nyílt driverrel is.
Ugyanakkor jóformán egy játék se indul el, szóval most itt elakadtam
szerk.: a Flashout elindul, de kegyetlenül akadozik. kb. 2 fps-sel mehet érzésre.
640*480 @ low-on talán ha 8-10 fps van
Viszont itt pl. biztos nem villog a kép, de kb. kitörölhetem vele, ha ilyen gyengén fut...ubyegon2: Oh, azok vannak mindig.
kapásból 2 gondot tudnék mondani: fglrx, xserver -
-
Foose
addikt
Sziasztok! Van valami változás linuxos opera-ban? Mert eddig a facebookon úgymond beágyott,(oda feltöltött) videók akadozva mentek nálam,erre mondta sok mindenki hogy azért,mert régi benne a flash,de pl youtubeon nem volt gond vele. Nekem most a 35.0.2066.92 verzió van fent,(Ubuntu 14.04.4 LTS (x86_64; XFCE)) és hiba nélkül mennek a videók facebookon is.
-
csixy
addikt
Ubuntu 14.04 64bit van fent. Gnome classic. Valamikor feltettem a flashplugin installert is. Ma reggel frissített a rendszer. Láttam, hogy felment a legújabb firefox és flash plugin is. Firefoxot használok. A facebookos candy akarmilyen soda saga játék indításakor mégis azt írja ki , hogy neki legalább a 11-es flash player kell és nem indul a játék. Akkor hogy is van ez?
-
Raynes
tag
Nem fáj, ha DE-t is futtat, de égbekiáltó amatőrség szerveren, és óriási pazarlás. Egyszerűen annyira felesleges, mint Trabantba a muskátli. Nem is a DE a legfőbb gond, mert egy alap LXDE tényleg megáll 170 megából (bár Wine+TeamViewr további 200-300 mega legalább), meg nem is muszáj végig futnia, hanem az egész körítés gáz, amit akar hozzá. Jó, hogy már C64 emulátort, karaoke programot, meg akváriumos képernyővédőt nem akar rá feltenni.
Pl. fel akar tenni whatpulse-t. Tudod mi az? Én nem tudtam, utánanéztem, összefoglalom: méri az egerészés, billentyűleütések számát, megtett távolságot grafikus felületen. Mi a francnak ez szerverre? Szervert úgyse használ napi szinten, az csak pöfékel magában, ha meg távolról használja, akkor a billentyűleütéseket, meg egérutat nem is tudja rendesen számolni ez a progi, pláne nem TeamVieweren keresztül. A többi elképzelése is hasonló. Mondom, nekem nem fájna, szabad ország, felőlem azt csinál, amit akar, de szerveren és Linuxon ez nagyon rossz hozzáállás, teljesen hibás windowsos mentalitás.
Egyébként nem csak szerveren, hanem általában Linuxon ez a fő baja a frissen érkezett Windows-usernek. Elvárja, hogy a Linux Windows legyen, és ezen nem csak azt értem, hogy úgy nézzen ki, meg meglegyenek rá ugyanazok a programok, hanem elvárja azt is, hogy az egész teljesen ugyanúgy működjön, ugyanolyan logikával. Hát nem fog, vagy ha valahogy ki is hozza, hogy nagyon Windows-szerűséget farag belőle nagy munka árán, akkor pedig jórészt azt az előnyt veszti el, ami miatt Linuxot igazából megérné használni. Tehát felesleges önszopatást lehet vele kizárólag megvalósítani.
Sok Windows-user nem tud megszabadulni a windowsos beidegződésektől, és Linux alatt is aktív vírusirtót, meg ilyen hülyeségeket akarnak, meg MS Office-ot, Flashgetet, WinRAR-t, TrueCryptet, stb., meg ragaszkodnak az NTFS-hez.
A qBittorrentjének nem tudom, hogy mi baja lehet. Utánanéztem, de egy néha előjövő hibáról van szó, aminek az okát még nem tudták megfejteni. Nekem lenne egy olyan tippem, hogy az az elérési út, amire a qB letöltené a torrentet, nem elérhető jogosultsághiány miatt miatt.
-
Raynes
tag
válasz
King Unique #24520 üzenetére
Linuxon a RAR-t viszik az archívumkezelők, meg a Double Commander is, ami kiváltja teljes egészében a Total Commandert. Még a Total Commander rendben is van Win userek részéről, bár a Double Commander ott is kiváltaná, meg még a Daemon Tools is indokolt a védelmek emulálása miatt (még ha az esetek többségében a freeware Virtual Clone Drive is megtenné), hanem ezt a WinRAR, Flashget, Nero, uTorrent, stb. bzuiságot nem bírom megérteni. Persze, 30 nap után használhatók maradnak ezek, de mi a rákért nem lehet ingyenes programokat használni? Egyszerűen szűklátókörűség. Annyiból témája ennek a topiknak is, hogy a Wine-vel játszást érinti.
Igen, ezeknél a programoknál korlátozás nincs, 30 nap után is használhatók maradnak, nem nagyon kapkod senki, hogy megvegye, csak vállalkozásoknál, ahol fontos a legalitás. A fejlesztőknek, vagy a gyártóknak, ahogy te nevezed, pont ez benne a jó, minden windowsos gépen ott van a szarjuk, és kvázi szabvány lesz belőle, így ha valaki mégis ilyen szoftvert vesz, az az ő termékük lesz.
Egyébként téged mindig uborkaegonnal tévesztelek össze az avatar és a hasonló stílus miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Starcraft 2 Collector's Edition
- Diablo 3 Collector's Edition
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Zalman I3 Edge EVGA 550W
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest