Hirdetés
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- Képek és Geekbench eredmény a Red Magic 11 Airről
- CES 2026: Makrókhoz is jó táplálkozáskövetőt jelentett be a Garmin
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- CES 2026: Bemutatta a világ legkisebb aktív zajszűrős fülhallgatóját a JLab
- Bemutatkozott a Realme 16 Pro széria
- iPhone topik
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
lypen99
aktív tag
Sziasztok.
Az alábbi kérdéssel azért is fordultam ide, mivel részben érinti.
Az alábbi dologra van létező megoldás ami nem horror áron van?:
Adott egy 0ne-s router, 2 Mercusys (nagyon otthoni semmi extra) switch és egy DVR rögzítő.
Ezeket szeretném egy polcra felfúrni, de elvagyok veszve mi az ami alkalmas lenne és a héten belül még megjönne.
Ötletek?
Ha off akkor törölhető természetesen, egyéb más információt szívesen meghallgatok.

Köszönöm előre is!
-
Alex91
félisten
válasz
Tothgera30
üzenetére
Ahogy mondtak, normalis kabelellel, - lehetoleg egy rack szekreny es patch panel - kialakitani minden helyisegben legalabb 1 kiallast. A varhato hasznalat alapjan a frekventalt helyeken plafonra is vinni vegpontot. Nem lesz olcso, de en ezen nem sporolnek! A bezetekes halozat tudjaon gigabit feletti sebesseget is kiszolgalni!
A jelenlegi helyzetben en routernek vennek egy Ubiquiti UCG-ULTRAt [link] , vennek egy megfelelo portszamu gigabites switcht, mondanam, hogy legyen ez is Ubiquiti, de jo lesz egy nem menedzselheto barmely gyartoe is, ha sokalod az Ubi arat. Ezeket teszed a rack szekrenybe. Nappaliba teszed esetleg azt a switcht amit mar megvettel. Esetleg, ha van ra penzed, akkor fo switchnek veszel PoE-s Ubit, es a nappaliba tudsz tenni PoE taplalasu Ubi 5 portosat.
A wifi eseten, ahogy ajanlottak, egy jo helyen elhelyezett mennyezeti Ubiquiti PoE-s AP-val inditanek. Ehhez eleg lesz PoE tap is, ha nincs PoE switch a rendszerben. Minimum AX-es legyen az AP! Ha keves lenne, akkor tenni kell mashova is. -
-
Multibit
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
Azt írtad, hogy új lakás. Nincs bekábelezve UTP-vel? Ha jót akarsz magadnak, még beköltözés előtt oldd ezt meg! Cat6a mindenhova, ahol szükség lehet vezetékes kapcsolatra
Az AP-(ka)t plafonra helyezd, tehát oda is! Ha ezt nem teszed meg, később szívni fogsz. Ahogy Borisz is javasolta, gyors és stabil wifi mennyezeti AP-val érhető el a legjobb eredménnyel. Azt majd az élet dönti el, hogy hány darab kell belőle. -
válasz
Alex91
üzenetére
Nappaliban (18,2 nm) konzol, tv, beltéri, mini pc (switch-re dugva kábelen). Dolgozószobában (6,7 nm) időnként egy laptop, esetleg valami fanless letöltőgép. Másik két szoba (8,9 nm és 13,8 nm) valószínű egy-egy laptop, de ez idővel fluktuálódhat, mivel a kisfiam még nincs két éves (esetleg neki is konzol, pc, stb., idővel). Talán még három kamera felszerelése lehetséges (bejárati ajtó, keleti-nyugati oldal), de azt megoldom egy POE switch-el. Költségen még nem gondolkodtam, ez most nem annyira lényeges, inkább az időtállóság. Jah, jelenleg 250/50-es netet vinnék át.
#73062Borisz76: Ha elbírja, ez is egy járható út. Bár ettől függetlenül a nappaliba mindenképp akarok egy gigabites UTP kábelt lehúzni. Meg már a switch-et is megvettem.
-
ProHDZ
újonc
válasz
juhaszmarci
üzenetére
Jó ötleteket kaptam tőletek, és már kialakult, hogyan is fogom megoldani a kérdést.
Köszönöm a segítséget. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
A közlekedő "négyzetes" része..., amit 3 szoba is határol....na oda a mennyezetre egy AP és az egész ház le lesz fedve wifi-vel.
Nekem ilyen van : [link]
Tökéletes és lefedi a kb 100nm-s Kádár kockámat....sőt a melléképületben található napelemes inverter is arra csatlakozik.
A router , switch , nas , AP tápfeladója az előtéri gardrób szekrénybe.
De ez így látatlanban nehéz....
Reméljük van bőven csövezés mindenfelé.... -
milan26
senior tag
Sziasztok!
Ha a net sebessége lecsökkent, és a hálózati kapcsolatoknál is 100/100-at mutat 1000/1000 helyett, az ugye azt jelenti, hogy a kábellel lett valami probléma?
Ilyenkor az van, hogy hiányzik egy érpár?
-
Alex91
félisten
válasz
Tothgera30
üzenetére
Mennyit szansz ra? Mennyi eszkoz fog logni rajta?
-
Sziasztok.
Úgy néz ki hogy tavasszal új lakásba költöznénk. Itt kérném a segítségeteket az IT eszközök elrendezésében.
Sajnos csak egy ilyen tervrajz képet kaptam.

Annyi biztos hogy optikai kábelen jön be a hálózat a lakásba.
- Szeretném (relatív) a lakás közepén elhelyezni az egyik routert.
- A nappaliban elég behúzni egy UTP kábelt, onnan switch-en keresztűl osztanám tovább (konzol, tv, beltéri, laptop).
- Többi eszköz számára tökéletes a Wifi. Itt Mesh hálózat lenne az ideális.Sajnos még nem tudom hol van előkészítve a kábelezés, erre tavasszal sor kerül.
-
Üdv mindenki!
Segítsetek nekem...furcsa anomáliával küzdök. Android telefonról szeretnék AirPlay-képes eszközre képernyőt tükrözni WiFi-n keresztül (az egész képernyőt, nem csak egy alkalmazást). Az eszköz egy Airtame AT-DG-1 "TV okosító", aminek a menüjében be lehet kapcsolni az AirPlay opciót, ennek következtében a telefonomra letöltött PigeonCast meg is találja mint Apple eszköz, és itt kezdődnek a problémák.
Össze tud kapcsolódni a telefon és az Airtame pillanatok alatt, viszont ha elindítom a képernyőtükrözést, megjelenik a TV-n (ugye az Airtame-n keresztül) a kapcsolódást jelző három pötty, és ez megy végtelenítve, nem küldi át a telefon képét.
Most jön a csavar - ha egy videót próbálok lejátszani a PigeonCast-ból, az elindul a TV-n, és ha megállítom, és gyorsan rányomok a tükrözésre, megjelenik a telefon képe frankón. Ez már fél siker, viszont álló módban tudom csak használni a telefont, és amint fekvőbe váltok vele, megfagy az Airtame, meg kell szüntetnem az áramforrást, újraindítás után hajlandó működni újra, de mindig csak így, ahogy leírtam. Viszont amíg nem fordítom fekvőbe a telefont, vagy tiltom le a fekvő módot, akkor a végtelenségig tudom használni, képernyő lezárás után is feléled, hibátlan, mindig a fekvő mód rontja el, ha pl egy YouTube videót teljes képernyőre teszek, akkor azonnal megfagy a TV-n a kép, hiába bontom a folyamot a programból.
Abszolút nem ismerem az Apple lelki világát, valami mDNS protokollt olvastam, hogy az kell az AirPlay-nek, de próbáltam több routerrel is, gyári és dd-wrt firmware-rel, nem találtam ilyen opciót, viszont nem hinném, hogy itt a hiba, mert ha sikerült elindítani a streamet, akkor megakaszthatatlan, kivéve persze a képernyő elfordítását.
Mit gondoltok, van esély rá, hogy fekvő képernyővel is működjön?
Köszönök minden segítséget! -
juhaszmarci
tag
válasz
ProHDZ
üzenetére
Nem tudom mennyire van vállalkozó szellemű, mert a legegyszerűbb ha elkéred a szerelő telefonszámát és beszélsz vele. Saját történet:
Mikor kötötték be az áramot át kellett fúrniuk az útest alatt. Itt az urak némi papírfecni társaságában kaptak 32-es KPE csövet, amit a betáp vezeték mellé helyeztek. Így földben lehetett bekötni a házba az internetet. De ilyet nem vállalt akkor a Digi, csak légkábelt. Beszéltem a szerelővel, idejött, megbeszéltük mit/hogy, kaptam 25m optikai kábelt és én egy kis családi segítséggel az oszlop tetejéig behúztam az optikát. Sajnos 2m-el hosszabb kellett volna, így a ház mögött megtoldotta a szerelő kb 15 perc alatt, azóta is szuper. Így most ott van az optika vezetve ahol szerettem volna és úgy, ahogy szerettem volna. A szerelő örült, hogy nem neki kellett megcsinálni, én örülök, hogy így faszán lett
megcsinálva. Neked is ezt ajánlom -
Borisz76
nagyúr
válasz
ProHDZ
üzenetére
Maga az optika + a vezető szál talán 3-4 mm átmérőjű mindössze.
Nálam a padláson 16 mm-s MŰ csőben megy.....amit a villanyszerelők is használnak, az a szürke mezei műanyag cső.
Létezik belőle több átmérőben is.
Amire figyelni kell, hogy az optikát nem ajánlott kis ívű sugárban hajlítani ! Tehát pl egy 90 fokos kanyarnál ne hajlítsd kis ívben ....mondjuk kis ív egy ping-pong labda íve.
Ettől nagyobb ívben ....mondjuk teniszlabda ívben már jó de inkább ettől is nagyobb legyen maga a hajlítás íve.
Az optikai szál végét bekötötték az oszlopon majd csatlakozó nélkül , magát a szálat húzták be a házba.
Amikor elértek a kis helyiségig , akkor levágott belőle egy darabot , a vezetőszálat visszavágta rövidebbre....így az utolsó 30-40 cm ténylegesen már csak az optikai szál.
S ezután ráheggesztette a csatlakozót.
Mivel egész dob optikai szállal jöttek ....ami lehet akár 100 méter is....és nem vágták "méretre" ezért a felesleg....olyan 30-40 méter pedig a padláson van felcsavarva megfelelően nagy ívben.
Ezért ha később át akarom helyezni máshová a berendezéseket , akkor van még hozzá optikám. Ha akarnám , akkor a telek végéig is elvihetném. -
Borisz76
nagyúr
válasz
ProHDZ
üzenetére
Szia !
Az új optikai szálat valószinüleg az utcán található oszlopról tudják vinni neked.
Talán az megoldható, hogy az oszloptól a ház faláig a vezető drót segítségével , kifeszítve elviszik....majd ott ahol a jelenlegi koax net bemegy a falon a padlásra....ott beviszik az optikát.
Majd onnan tovább a már meglévő útvonalon tovább viszik a router-ig.Tehát az új eszköz ott lenne ahol a jelenlegi is van.
Amikor nálam csinálták....én előre készültem a padláson csövezéssel, hogy abban húzzák az optikát.
Előre készült a padlásról egy csövezés lefelé a falban az eszközök végleges helyére.
Egyedül az oszlop és a padlásba bejutást kellett megoldaniuk de ez relatíve könnyen ment. Kifeszítették az optikát és a széldeszkán át bevitték a padlásra. Ott meg már elő volt készítve a csövezés....csak behúzták és ment szépen a gerendákon körbe, hátra majd a kívánt ponton lefelé a lakótérbe.Abban a kis helyiségben - ahová az optika érkezik - található az ONT , amely BRIDGE módban van.
Erre van kötve egy saját router.
Routerre kötve egy 24 portos Gigabites switch.
Switch-re kötve AP és NAS is.
Az AP egy tápfeladón kereszül kapja az energiát.
Az AP amúgy a ház fizikai közepén a mennyezeten lett elhelyezve.
Valamint a switch-ből csatlakozom PATCH panel-ra, ami a falakban futó LAN ( Cat6 ) kebelezést egészen a szobákig viszi és ott Dupla fali aljzatokban végződik. Több mint 300 m LAN összesen !
Szinte az összes csövezést évekkel előtte készítettünk el a padlófütés kialakításakor....mert ott mennek a csövek a kis helyiségtől a szobákba.Tehát előre kellett gondolkozni.
Nálad ez most nem játszik de az optika elvezetése szerintem megoldható a jelenlegi router helyéig.
Bár a konkrét hely ismerete nélkül csak tippelek.Valamint egy régebbi bejegyzés a Digi optika esetén, hogy mit és hogyan lehet : [link]
-
Multibit
nagyúr
válasz
ProHDZ
üzenetére
Én is a boomer érában születtem, de a fizikát nem akarom átverni. Ritkán jön össze
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A stabil, nagy sebességű wifi alapfeltétele a kábelezés. Hiába tiltakozol ellene
Minden egyéb “megoldás” hatékony pénzégetés és hosszú távú kínlódás lesz. De majd jönnek a többiek és megmondják a tutit (mesh, powerline, stb, stb). Leírtad,hogy mit nem akarsz, de azt nem, hogy mennyit szánnál a megvalósításra. Mert, hogy a kábelezés nem csak a legjobb, de a legolcsóbb is 
-
ProHDZ
újonc
Üdv mindenkinek,
Nagyon nem értek hozzá, ezért kérdezek:
Alaphelyzet:
Az itthoni hálózat jelenlegi routeréhez (amely nem optikai kábeles) LAN-kábellel csatlakozik a TV, egy NAS-szerver, a NAS-szerverhez USB-n egy plusz HDD. Ez a router a földszinten (két szintes házról van szó) van elhelyezve, a ház utcától távolabb eső részén. Emiatt a jelenlegi kábelezés (földkábelen jön, nem oszlopon) felmegy a falon a padlásra, ott átmegy a ház hátsó/belső oldalára, ott lejön, és onnan jön be a lakótérbe, majd megy a routerhez. Működik, nincs vele gond.
Mivel végre elérhető az utcánkban is, szeretném egy full optikai kábeles net-hozzáférésre fejleszteni a rendszert. A szolgáltató az optikai kábelt valamiért nem vezeti át az előbb megjelölt útvonalon, ezért egyelőre meghiúsult a kivitelezés. Azt meg én nem akarom, hogy a földszinten ajtók küszöbje alatt, falsarokban, itt-ott tekeregve menjen az optikai kábel a routerhez.
Tehát arra gondoltam, hogy a megoldás az lenne, ha a szolgáltató behozná a házba az optikai kábeles WiFi- routert (WiFi 7), de csak az utca felőli ajtó közelébe, onnan nem menne keresztül a házon semmilyen további kábel. A ház egyébként nem nagy, de akkor sem szeretnék tekergő kábeleket.
Viszont továbbra is szükségem lenne a fentebb felsorolt eszközök LAN-kábeles csatlakoztatási lehetőségére, és azokat nyilvánvalóan nem tudom az ajtó közelébe hozni.
Valamennyire utánanéztem, úgy tűnik (lehet, hogy tévedek), a megoldás egy WiFi-bridge, és egy Switch lenne. Jól gondolom? De amikor rákeresek a bridge-re, egyaránt találkozok az Acces Point, Range Extender, Mesh megnevezésű eszközökkel. Melyik kell nekem?
És nem utolsó sorban mit/miket kellene pontosan beszereznem (konkrét típusajánlat is jól jönne), hogy ne rontsam le nagyon a majdani sávszélességet (1000Mbit/1000Mbit fel/le)?
Én még a boomer-érában születtem, tehát nem sértődnék meg, ha amolyan „óvodás szinten” magyarázná meg nekem valaki a megoldást.
Köszönöm -
Zeki
nagyúr
válasz
Alex91
üzenetére
Biztos, csak nem tudom hogy .
Mesh akctiválása, készülék hozzáadása ahogy írja, hogy reseteljem le, úgy is semmi a sebesség, még a 2 gigáson is. Ha reset nélkül adom hozzá, akkor is. Sőt, nem sokkal később már appból sem elérhetőek, meg gépre kötve sem.- Zárt rendszert képeznek.
Csak ha az egyiket resetelem, akkor tudok hozzájuk férni. -
Zeki
nagyúr
Üdv!
Vettem az Emagtól akcióban 2db TP-Link Archer BE230-at, hogy lesz gyorsabb mesh háló itthon.
A TP-Link DECO M4/E4 hálózatot váltotta le.
Azok tudták azt, hogy mindegyikbe bement a lan kábel a gigás nettel és szépen nyomták a 2 szintes lakásban a szakadásmentes wiift, akkor is, ha közlekedtél.
Most 2 gigás netre váltottam, ezért cseréltem Wifi7-es gépekre.DE!
Ezeket ha összekötöm meshbe, hiába van mind a kettőben lan kábel, csak az egyik veszi erről a netet, a másik a másikról akarja átvenni és megosztani. Szépen leesik így lent a sebesség. Tehát nem szakadásmenten gyors roamingot kínál, hanem az egyik wifijét terjeszti ki.
MIt lehet tenni, beállítani, hogy ne így legyen?
Most addig is van két azonos nevű és jelszavú wifi, egyik lent a másik fent és majd a telefon átáll és csókolom.
De ez így nem az igazi. -
Gabesz87
veterán
válasz
Patice
üzenetére
Hm, szomorú. Annyiban nem up to date a kép, hogy a kapcsoló szekrény helyhiány miatt már ki lett cserélve egyel nagyobbra, 4 sorosra, szoval az kb leer a polcig teljesen most! Switch az van, nem kell már. Egy Linksys 16 portos PoE. Az van a szekreny oldalsó falán bal oldalon. És ennek csak 12-13 cm a mélysége. Ja mondjuk az igaz, hogy ez nem rackelhető (gondolom).
-
válasz
Gabesz87
üzenetére
Szerintem ide nem fogsz találni gyári rack szekrényt.
Eegyedi építéssel viszont (szerintem) tök jól rendet lehetne rakni.
A riasztó két dobozát nem lehetne leszedni a falról és átrakni a jobb oldalra a kapcsolótábla előtti polcra, vízszintesen.
Mert a kapcsolótáblához is jó lenne hozzáférni, elé nem raknék semmit.Ha át tudnád pakolni azt a két fehér fali dobozt a másik oldalra, akkor a bal oldali polcon tudnál csinálni fából egy keretet, amibe tudsz sztenderd rack méretű cuccokat szerelni.
Pl. 3x5 centis bramac lécből függőlegesen 4 db méretre vágva, köztük kisebb lecekből csinálnék tartót polcokhoz a modemnek, NVR-nek.
Polcokat meg lehet csinálni vékony rétegelt lemezből, vagy maradék laminált padló darabokból.Pach panel és egy nagyobb gigabites, nem menedszelt, akár POE-s switch és meg is vagy.
Újabb switchek nem olyan mélyek, mint a régiek, kb. 20-25 centi az újabbak mélysége.Patch panelt néznék Hardverapróról, akár switchet is találsz jót, rackelhetőt.
-
Gabesz87
veterán
válasz
stigma
üzenetére
Köszi, rákérdezek akkor ott is. Sok sikert a kiépítéshez neked is!
A fali AP megoldásban egyetértek a kollégával. Nekem is egy consumer Asus AX router volt itt a szekrényben, de ki akartam hozni onnan, hisz mégis csak egy zárt térben, üvegajtó mögött volt. Úgyhogy lett egy EBG15 router, és a szekrény oldalát+gipszkarton falat átfúrva bevittem a lakotérbe egy EBA63 AP-t. De ezen kívül mesh-ben kabellel fent is van még egy AX55 router, meg a garázsban egy egyszerű TP-Link AP az inverter miatt. Illetve a szerver gép is itt van lent. Nálunk a hálózat kiépítését (kábelezést) még az előző tulaj csinálta egy teljes körű felújítás során 2015-ben. Kár, hogy nem volt kicsit jövőbelátóbb, és csak Gbit-re gondolt a kábelezés során. De mindegy, egyelőre még megfelel ez is. -
stigma
addikt
válasz
Gabesz87
üzenetére
Hali, ahsonló problémával küzdök, igaz nekem lakásból kertesházba váltás lesza bajom, szerintem a másik topicban tudnak segíteni , habár itt is segített nekem #73027juhaszmarci fórumtárs.
Én itt is megkétdeztem a dolgokat. --> Home server / házi szerver építése -
Gabesz87
veterán
Nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb topik, de próba szerencse. A képen látható kábelrengeteget szeretném valahogy rendbe szedni, esztétikussá tenni. Unokatesómnál láttam egy rack szekrényt, es valami hasonló kialakítást szeretnék én is. Patch panel, switch, ONT, router, NVR, PDU. A probléma az hogy itt van a riasztó panel, es az akku, szóval a hozzáférhetőség ezekhez meg kéne maradjon. Ahogy látjátok, ez egy beépített szekrény felső polca. Itt van jobb oldalon a kapcsoló szekrény, es egy UPS, meg az ONT, bal oldalon a switch mellett a fali UTP csatik, router, NVR. A kábelek középen mennek fel a szobákba , illetve a kinti kamerákhoz. Ide jön le fentről az optikai kabel, a koax. Szóval minden UTP és telekommunikációs cucc szíve itt van. Ezt szeretném valahogy dekorativva, átláthatóvá, kezelhetővé tenni. Ötleteket gyűjtök egyelore. ChatGPT-vel sokat beszélgettem már, ilyesmit ajanl.
Bal oldali falra gondoltam valami nem túl mély rack szekrenyt, hogy a riasztó akkuhoz való hozzáférés megmaradjon, amennyire lehetséges.
-
Borisz76
nagyúr
Szia.
Ha jól értelmezem, akkor ezek az eszközök vannak :
- szolgáltatói router (koax)
- BOX
- Saját router
- Switch
- Asus AP
- NAS
Elméletben az a legjobb ha egy hálózatban 1 db router van.
Ez lehet a szolgáltató eszköze vagy a sajátod.
- Ha a szolgáltatói eszköz router módban van, akkor a saját routert érdemes AP módba kapcsolni.
- Ha a szolgáltatói eszközt BRIDGE módba lehet kapcsolni , akkor a saját router végzi a netre csatlakozást és osztja az IP címeket.Tehát első körben ezt kellene kideríteni.
Bekavarhat még a BOX....mert lehet dedikáltan a szolgáltatói eszközre kell kötni. Ha mégsem kötelező, akkor a saját routerre vagy switch-re is lehet kötni ...csak akkor [IGMP] képesnek kell lennie ezen eszközöknek.
Szerintem kb így nézne ki a jó sorrend :
- Szolgáltatói eszköz ( Router vagy Bridge módban )
- Erre kötve a saját router ( router vagy AP módban )
- Saját routerre kapcsolva a switch
- Switch-re Asus AP és a NAS
- Box kérdéses.... -
Borisz76
nagyúr
válasz
Joker88
üzenetére
Jelismétlő fogja az eredeti wifi jelet , majd saját SSID-vel új wifi-t szór.
Emiatt feleződik az elérhető sebesség.
Nem javasolt eszköz.....MESH rendszer 1 db-ból nem áll.
Minimum 2 db vagy több ha a lefedni kívánt terület megkívánja.
Hogy miért ?
Azért mert a MESH rendszer vezérelt.
Kell egy fő egység , ami router módban dolgozik...azaz ő a főnök.
A többi egység kvázi Acces Point-ként dolgozik vele.Viszont ebben az esetben a szolgáltatói eszközt BRIDGE módba kell kapcsolni - ha lehet ....mert nem szerencsés több eszközt router módban használni.
Tehát kb így festene a dolog elméletben :
- Szolgáltató eszköze BRIDGE módban, hogy ne osszon IP címeket a belső hálózatra.
- MESH rendszer 1 db-ja erre rákötve , router módban....azaz ő a főnök.
- Erre az eszközre LAN , vezetékesen kötve a többi ( 2-3-4 db ) eszköz, ami "kiterjeszti" a wifi-t.Ugye ilyenkor több eszköz sugározza a wifi-t de a telefonon , tableten csak 1 nagy wifi hálózat fog látszódni.
Röviden....kb ennyi.
Mod :
Kábeles kapcsolatot javaslok az eszközök között.
Stabil és gyors. Cat5e vagy Cat6...és lehetőleg réz kábel legyen....ne rézzel futtatott aluminium ! -
Joker88
őstag
Adott egy emeletes ház, 2 szint+padlástér.
1980-as évek elején épült.
Az internet bekötésnél egy szolgáltatói Telekom-féle router van ( Fast5670 ) .
Ennél a routernél a Wifi aránylag elfogadható, ellenben van a felső szinten 1 helység ahol már eléggé gyenge a Wifi jel, PC-n is illetve mobilnál is.A kérdés,hogy Wifi6-os sávszélnél maradva (amit tud a router is,ha jól tudom Wifi 5Ghz.. ) kellene valami jelismétlő, vagy mesh. ( A sávszélesség a TV miatt lenne optimális,mert a TV-n stream megy ) . Melyik jelsimétlő,vagy meh lenne az ideális ? meshből elég lenne 1 db vagy többet kellene venni ? Ha számít, a routerre LAN porton keresztül be van kötve egy Zyxel NAS326 ami szuperül működik.
Például amit hirtelen kihozott ipon keresője mesh-re 1db-os kiszerelés : [MERCUSYS Halo H60X AX1500] -
juhaszmarci
tag
válasz
stigma
üzenetére
Nincsmit. Én is néztem az Omade kínálatát, de az Unifi-t olcsóbban tudtam elkezdeni (2db AP és USG3p még éppen támogatott volt). Én eléggé megszoktam, lehet az Omada is jó, de én már le nem váltom. A másik topicban is hasonlót ajánlottak, egyetértek velük. Simán érthető egy nagoybb rack ajánlás is, nekem is lanberg van, én 9U-n most elférek (2db patch, PDU, router, switch, polc), de egy 2U szünetmentes, külön NVR vagy egy spéci 10G switch már telítené, de szerintem könnyen cserélhető, ha van hely körülötte. Majd írj mi lett a döntés
-
stigma
addikt
válasz
juhaszmarci
üzenetére
Hi, köszi a segítséget, ezen a vonalon fogok tovább menni.
Nemcsak itt hanem másik fórumban is (Home server / házi szerver építése) kértem segítséget, ott prötögnek a srácok, hogy a legjobb megoldást ajánlák.Köszi, hogy ilyen gyorsan segítettél, és kontkrét példát is javasolsz.
Pár nap és utánnaolvasok mi legyen a végleges megoldás.
-
-
-
juhaszmarci
tag
válasz
stigma
üzenetére
Ne erre menj szerintem.
Ha még alakítható, akkor plafon AP-k. Sokkal sokkal sokkal jobbak. Kész, vége, nincs jobb, nincs szebb.
3 kiállást készítenék, de csak kettővel kezdenék. Egyet a nappaliba (tervrajzon a Nappali felirathoz), egyet a közlekedő közepére és tartalékba a dolgozóhálóba.
CAT6A, sok vezeték mindenhova, minden a garázsba a sarokba végződjön.
6U/9U magas rack, patch panel
Low budget indulás:
2db Unifi U7 lite - 40 000Ft x2
2db af tápfeladó - 3 000Ft x2
1db UCG Ultra - 40 000Ft
1 db 5 portos buta gigás switch - 5 000Ft
Így lesz 7 portod, ebből elvisznek az AP-k 2db-ot, lesz wifi mindenhol.
Stage I.: kamerák
Legolcsóbb CAT5e vezetékelés, 10mbps-en elmegy a 2K, 100Mbps-en bármi, a CAT5e 1Gbps-ig atom stabil. Kameráknál csak 100Mbps a szerelt port
NVR kell vagy másik router (UCG Max 80 000Ft + SSD, vagy UDM pro + HDD ez már sokkal több, 200 000Ft+)
Stage II.: okos switchek, sok port, 2,5 Gbps
Csillagos ég, amit megálmodsz (én most itt tartok, low budget kezdtem, apránként fejlesztettem, használtan vadásztam a cuccokat)
Ezzel fényévekre leszel a fekete hanyattpók routerektől és a gyenge andminfelületüktől. Gondold át -
ovics
aktív tag
Sziasztok, már kérdeztem korábban, de most érek rá talán a legjobban, hogy végre rendezzem a helyi hálózatot.
Először is van egy szolgáltatói routerem (koax) amire van rakva most a BOX, egy riasztó és egy sajárt router. Saját routeren van switch ami osztja a netet egy ap-nak (Asus aimesh) és egy NAS-nak (a többi portja nincs használatban jelenleg). A két saját routeren lógnak az eszközök, viszont jelenleg a ONT-n is megy a wifi.
Ezt a katyvaszt szeretném rendbe tenni.
Először is ha jól gondolom, akkor NAT alatt vagyok (192.168.) ezt ha távolról el akarom érni a belső hálót (NAS, HA) akkor gondolom ki kellene szednem.
Másodszor szeretném ha a helyi hálózatot látnák a szükséges eszközök (pl. TV a NAS-t - plex szerver).
Ha az ONT-n kikapcsolom a DHCP-t akkor gondolom a riasztónak az nem annyira jó, az mennyire gond, ha marad? Ettől függetlenül mintha korábban olvastam volna, hogy DMZ-be kell rakni, de ez nem tudom, hogy mire kell, mire jó.
Elvileg a saját router beállítások rendben vannak.
DDNS szervert is érdemes lenne beállítanom ha jól gondolom, erre van valami ajánlás? Ezzel is gondban vagyok kicsit.
A fix eszközöknek fix IP-t akarok adni, illetve hogy ne ugráljanak a mesh rendszer között (a lefedettség ezt lehetővé teszi).
Előre is köszönöm a segítséget. -
stigma
addikt
Sziasztok.
Lakásból házba válás miatt szeretném kérni a segítségetek, mely az alábbi lenne:
- Garázsban lenne a ,,főhadiszállás" , ami az IT-s dolgokat értem.
- Garázsban lenne a 1000/1000-es Telekom modem+router
- Nappali + 2 szobában ( 1 kivételével) szeretnék stabil wifi jelet és elérést.
- Azokban a szobában ahova netre van szükségem Mesh eszközöket tennék, ahol fontos a Wifi kapcsolat + 1 max 2 db Ethernet port.
Amiben gondolkodtam:
- 2026-ban Wifi7-es Mesh hálózat (Asus / Tp-link / Unifi)
- Mesh hálóazt tudja a Wifi7 és 2.5GB Ethernet szabványt.
- Max 200k-s -s kivitelezés
- 1 db szobába (általam jelölt X-es helyre nem kell Wifi csatlakozás/mesh router)
- szobánként (Nappali, vendég, háló) kellene 1-1 eszköz + a Garázsba egy fő router + 1 Switch
- Jövőben egy kamerarendszer-t lehet kialakítok, amihez inkább 2.5GB-es hálózatot alakítanék ki. (1080p-s vagy 2K-s kamerák miat)Ha ennyiért nincs akkor ami érdekelne mondjuk 100k-s kivitelezésben ami tudja a Gigabites hálózatot és a Wifi6-os szabványt
Opciók:- Most van 2db Asus RT-AX82U routerem amihez vennék szobánként 1-1 db AX53U vagy AX56 routert --> 1GB-os hálóatz kialakítása jó wifi jellel és GB-es álózattal
- TP-Link Deco BE25 (3db) + ehhez milyen Fő routert ajánlotok a garázsba és milyen Switch-et?
- Asus Zenwifi DB4 (3db) + ehhez milyen Fő routert ajánlotok a garázsba és milyen Switch-et?
Segítséget előre is kösznöm.
-
SP4C3
veterán
válasz
Csixi68
üzenetére
Szia,
https://www.youtube.com/watch?v=qgHoe5NnnE0
https://www.wireguard.com/install/
Amikor megvan, akkor a configban az allowed address alatt csak a 192.168.1.0/24 legyen, így csak az adott hálózat felé irányuló forgalom terelődik a tunnelen keresztül.
Üdv,
-
Csixi68
tag
Sziasztok,
egy könyvelő ismerősöm vett egy CUDY AX3000H routert. Szeretné elérni a hálózatán lévő gépeket távolról. Megkért, hogy segítsek benne egy VPN telepítéssel, de mivel semmit nem tudok erről a routerről és a VPN megosztás is alap szinten megy Nálam, így esetlegesen privátban egy szájbarágós ismertetőt kérhetek valakitől? Látom tudja a WireGuard-ot ez lenne talán a legjobb. A belső hálózata 192.168.1.x-en megy. Van a rendszerben egy Synology NAS és 5-6 gép, aminél az egyik gép "szerver"-nek van kijelölve, főleg ezen a gépen lévő megosztott mappákat-programot és a NAS-on lévőt kellene távolról elérnie. Sajnos a nete nem a legcombosabb 500/20, de talán elég lehet.
Köszönöm előre is a segítséget! -
inf3rno
nagyúr
Van bármi tippetek arra, hogy wifinél miért van az, hogy rá vagyok csatlakozva mobillal 2Mbps-el jön a cucc, lecsatlakozok, vissza, akkor meg 200-al. Más eszközről is ez van, egyszer rendben van, máskor meg akad. Nem értem, nem tapasztaltam még ilyet. A channelek jól vannak beállítva rajta, más ötletem meg nincsen...
-
MasterMark
titán
válasz
szabeska
üzenetére
Azóta van egyszerűbb megoldás, meg Win11-en már kell pluszban ez az aláírás letiltás is:
Rendszergazda powershell-be kell bemásolni:
Klienseknek:
Set-SmbClientConfiguration -EnableInsecureGuestLogons $true -ForceSet-SmbClientConfiguration -RequireSecuritySignature $false -ForceSzerveren:
Set-SmbServerConfiguration -RequireSecuritySignature $false -ForceEzen kívül ha teljes HDD van megosztva, akkor nem csak a megosztás fülön, hanem a biztonság fülön is kell engedélyt adni a "Mindenki" felhasználónak.
-
r_zsolt
tag
Sziasztok! Régebben segítettetek az otthoni file megosztásban (#64049). Nemrég upgradeltem a Win10-et Win11-re és azóta a többi otthoni pc nem tudja elérni a korábban megosztott HDD-t. Az engedélyek és a biztonság fülön a pipák is megvannak. Win11 alatt még kell valamilyen beállítás?
-
Csixi68
tag
"Hülyeség ez az ai mesh dolog és drága."
Ezzel nem értek egyet. Nem drága ha nem a trendek után mész.
A Xiaomi AX3000 35e a 2 db-os és teljesen jól működik már pár éve.
Persze lehet sokkal drágábban is vásárolni, kinek mire kell és mennyit szán rá. Nekem tökéletes itthonra és nem kell szarakodni, hogy mikor melyik egységre kapcsolódjon. 1 wifit látok és működik vagy 30 okos kütyü róla mindkét sávon! -
Csixi68
tag
válasz
simron
üzenetére
Szia, Nálam is Xiaomi rendszer van (4 db AX3000) T-Com router mellett a routerem is Xiaomi (BE6500). Kábellel vannak összekötve, próbáltam vezeték nélkül is... ment, de nem voltam vele megelégedve, mert Nálam nagyobb anyagok vannak ide-oda mozgatva. Én ezért szigetelés előtt simán kábeleztem, bár elrontottam, mert csak Cat 5e lett behúzva, igaz elég is, tudja a 2,5Gb/s sebességet szépen az egész házban.
Én a helyedben kipróbálnám, hogy vezeték nélkül mit tud a 2 db Xiaomi, az egyiket rakod a router mellé, a másikat először az azonos szint másik végébe és sebesség teszt, majd azonos helyen az emeletre és ott is sebesség teszt. Ha mindkét helyen megfelelő, akkor bővítenék még másik kettővel és megoldva a gondod. Igaz így a TP-Linkre nincs szükséged. Ha nem lesz jó akkor csak a kábelezés segít, minden más megoldás drága.
Esetleg még azt lehet megoldani, hogy a mostani helyről szobán belül kábellel elviszed a második szoba falához és a másik egységet a 2-3 szoba falához rakod, így van a két egység legközelebb egymáshoz, teszteled és meglátod milyen eredményt érsz el vezeték nélkül. -
válasz
simron
üzenetére
Az UTP kábel hossza 100 méterig mehet. Az alsó első szobába jó a kábelszolgáltató eszköze wifinek és az DHCP-zik is. Róla vigyél két UTP-t, egyet hátra és egyet fel. A végükre egy -egy bármilyen soho wifis router jó lehet swtch-AP módban rádugva az UTP-re wifi AP-nek és a többi switch portjuk is használható. A fenti router switch részéből még egy UTP hátra és arra is egy bármilyen soho wifis router switch-AP módban kötve. Kész ennyi !!! Mindegyik AP SSID-je és wifi jelszava legyen más és más. Hülyeség ez az ai mesh dolog és drága.
AI-alapú áttekintés A switch-AP mód egy hálózati beállítás, amelyben egy router vagy vezeték nélküli eszköz (Access Point - AP) a fő útválasztóhoz (router/switch) csatlakozva egy kiterjesztett, vezetékes és/vagy vezeték nélküli hálózati hozzáférési ponttá alakul át, vagyis nem végez útválasztást, csak osztja a meglévő hálózatot, így elkerülhető a duplázott DHCP-szerver és IP-címkonfliktusok. Ez a mód (Access Point Mode) kikapcsolja a router DHCP funkcióját, és az AP csak "hálózati kiterjesztőként" működik. Miben más, mint a hagyományos router mód?Router mód (Útválasztó mód): A készülék (általában az elsődleges router) kezeli az IP-címeket (DHCP-szerver), NAT-ot végez, és a hálózatot két külön alhálózatra (WAN/LAN) osztja.Switch-AP mód (Access Point/AP mód): A készülék átveszi az IP-címeket a fő routertől, és csak a LAN portjain osztja a hálózatot (mint egy switch), plusz Wi-Fi jelet sugároz (mint egy AP). A DHCP funkció ilyenkor kikapcsol. Mikor használd?Amikor van már egy központi routered, de a hálózatod egy távolabbi pontján szeretnél vezeték nélküli hozzáférést (Wi-Fi) vagy több Ethernet portot.Ha már van egy másik routered, de azt "csak" switch-nek és AP-nek szeretnéd használni, hogy elkerüld a hálózati hibákat.Hogyan működik?A switch/AP eszközt egy Ethernet kábellel csatlakoztatod a fő router valamelyik LAN portjához.Az AP/router beállításaiban átkapcsolod az üzemmódot Access Point (AP) módra.A DHCP szerver funkciót kikapcsolod, hogy ne ütközzenek az IP-címek.Az AP-nek is kell kapnia egy fix IP-címet a fő hálózatról, hogy menedzselhető legyen, de már nem ő fog kiosztani címeket.mezis szokott megosztani egy linket a switch AP mód beállításáról. Keresd meg.
-
simron
tag
A ház régebben épült, amikor pát éve megcsináltuk a villanyvezetéket nem jutott eszünkbe, hogy legyen külön kábelcsatorna a gyengeáramú vezetéteknek, ahhoz hogy eljussak a hátsó szobához 3 falat kellene átfúrni.
Ha a felső szintre fel tudnám vinni a kábelt, akkor mi lenne a jó megoldás?
Lent akkor is kellene valami, mert hátra nem tudom eljuttatni sehogy a kábelt, illetve , ha a helye meglenne akkor is kb 12 méter kábelhossz kellene, az nem probléma?
-
simron
tag
Sziasztok, egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Állandó probléma a családi házunkban (két emelet, emeletenként 70 m2 és több helyiség) a WIFI lefedettség. Eddig Telekomos gyári routert (igen tudom, hogy hibáztam, mea cupla
) használtunk 2 db range extenderrel, WIFI van, de elég gyeng, sokszor szakadozik. Gondoltunk, hogy beruházunk egy Mesh Wifi rendszerre, ezért vettünk egy TP-Link Archer BE230 BE3600 routert (ami egyébként nagyon jó a Telekonos router helyett), illetve laikusként ehhez beszerzésre került egy Xiaomi Mesh AX3000 2 db-os pack. Nyilván nem néztünk utána, hogy ez a két eszköz egymással nem működik, így az egyiket biztosan vissza kell küldenem és cserélni kell másra.
Azt nem tudom, hogy a TP-Link mellé vegyek valami vele kompatibilis megoldást, vagy pedig vegyek még egy 2 db-os csomagot a XIAOMI-ból és akkor a 4 db egység az egész házat lefedi.
A bejövő netkábel a téglalap alapú ház alsó szintjén és annak is az első részében van, sajnos kábel nem megoldás, mert több falat kellene átfúrni és annak most nem szeretnék nekiállni. Arra gondoltam, hogy veszek mék 2 db XIAOMI-t és minden szinten elől és hátul lesz 1-1 egység, a bejövő kábelnél lesz a fő routernek kijelölt egység. Szerintetek ez működik majd így, vagy inkább a TP-link mellé kellene beszerezni valamilyen vele kompatibilis egységet?
Előre is köszönöm szépen a segítságet.
-
Csixi68
tag
válasz
Sefter
üzenetére
Szia, nálam csak úgy működik a set top box, hogy az ONT-ből megy egy switch-be és onnan a set top box-ba. Ha a routerből megy a switchbe akkor lefagy 2-3 mp múlva, sajnos nem lehet semmit sem állítanom a routerbe, vagyis lehet IP-TV-t állítani, de nem tudom a pontos paramétereket és nem szórakoztam vele tovább.
-
Sefter
veterán
Sziasztok!
Ha az ONT bridge módba van, attól a set top box működik róla, vagy azt mindenképp a routerre kell csatlakoztatni

-
pana0017
senior tag
Jelenleg egy TL-SL1226P, de pont ennek a cseréjére érkeznek még.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP Probook 440 G10 - i3-1315U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I Cam I Garancia!
- SzoftverPremium.hu
- Ventilátor bazár /NZXT/CORSAIR/LIAN LI/DEEPCOOL/ZALMAN/120MM/140MM/VEZÉRLŐK/LED KIT-ek/
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732
- ELADNÁD IPHONE KÉSZŰLÉKED? ADD EL A MOBILESHARKNAK GYORSAN ÉS BIZTONSÁGOSAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Minden egyéb “megoldás” hatékony pénzégetés és hosszú távú kínlódás lesz. De majd jönnek a többiek és megmondják a tutit (mesh, powerline, stb, stb). Leírtad,hogy mit nem akarsz, de azt nem, hogy mennyit szánnál a megvalósításra. Mert, hogy a kábelezés nem csak a legjobb, de a legolcsóbb is
A fali AP megoldásban egyetértek a kollégával. Nekem is egy consumer Asus AX router volt itt a szekrényben, de ki akartam hozni onnan, hisz mégis csak egy zárt térben, üvegajtó mögött volt. Úgyhogy lett egy EBG15 router, és a szekrény oldalát+gipszkarton falat átfúrva bevittem a lakotérbe egy EBA63 AP-t. De ezen kívül mesh-ben kabellel fent is van még egy AX55 router, meg a garázsban egy egyszerű TP-Link AP az inverter miatt. Illetve a szerver gép is itt van lent. Nálunk a hálózat kiépítését (kábelezést) még az előző tulaj csinálta egy teljes körű felújítás során 2015-ben. Kár, hogy nem volt kicsit jövőbelátóbb, és csak Gbit-re gondolt a kábelezés során. De mindegy, egyelőre még megfelel ez is.

Gubek-Einste
MaCS_70