Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hdsentinel

    őstag

    válasz AtHoS #3749 üzenetére

    http://www.hdsentinel.hu/smart oldalról:

    Ha időnként néhány újabb hibás szektor keletkezik és a lemez megpróbálja azokat tesztelni és az adatokat áthelyezni, nem biztos, hogy észrevehető (ha pl. a gép nem dolgozik amúgy intenzíven). Ilyen esetekben az operációs rendszer általában teljesen megáll, ezért a felhasználók egy része (tévesen) ilyenkor újraindítja, esetleg lekapcsolja a számítógépet, mondván az "kifagyott". Az adatok helyreállítása közben eltűnő táp nem a legszebb módja annak, hogy kifejezzük mennyire szeretjük merevlemezünket.

    A súgó -> Merevlemez tesztek -> Általános információk alatt:

    A hardver tesztek jellemzője, hogy a szoftveres módszereknél alaposabban fér hozzá a merevlemezhez és alaposan megvizsgálja azok komponenseit (fej, mechanika, belső elektronika, stb.) a felületvizsgálat mellett. A tárolt adatokat nem veszélyezteti, így különösebb előkészület vagy adatmentés nélkül is bármikor indíthatóak az alkalmas IDE, S-ATA merevlemezeken. Időszakos használatuk javasolt, különösen tökéletes vagy közel tökéletes állapotú merevlemezeken az esetleges problémák feltárására.

    Bizonyos esetekben azonban ezek a tesztek nem érhetőek el, nem támogatottak vagy viszonylag alacsony számú hiba esetén is hamar leállnak hibát jelezve. További probléma, hogy részletes információt nem kapunk az eredményről, azaz mely terület(ek) épsége került veszélybe. Ilyenkor megfelelő szoftveres teszt használata javasolt.

    Ezért ilyenkor minden esetben a Lemez -> Felület teszt alatti tesztek használata javasolt, első körben a Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt.

    Ha ez nem jelez hibát - akkor per pillanat az állapot stabilnak tűnik, azaz a merevlemez az éppen talált összes hibás szektort már áthelyezte a tartalék területre.
    Ilyenkor elvileg még használható, de ha folyamatosan jönnek az újabb hibák, akkor érdemes mentés után a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása tesztet is indítani, ami a teljes (használható) felületet alaposan felülvizsgálja és stabilizálja az állapotot.
    Utána a merevlemez elvileg jobban használható, stabilabb - de az sem kizárt, hogy előkerülnek azok a problémák, amik később okoznának gondot - és a merevlemez eléri a garanciális cseréhez szükséges hiba-küszöböt (0% kondíció esetén).

    Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Új hozzászólás Aktív témák