Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rum-cajsz

    őstag

    Motorola DEFY személyre szabott ROM - ahogy ABE csinálja


    Lehet, hogy valakinek még mindig nem teljesen érthető, hogyan is működnek a ROM-al kapcsolatos módosítások, így leírtam részletesen, én hogyan végzem a ROM cseréjét és testreszabását. Fontos elmondani, hogy ez a leírás arra vonatkozik, hogy minden beállítást és telepített programot veszni hagyok, úgymond nulláról szabom személyre a telefont, így a legtisztább a dolog (utólag nincs esetleg megmagyarázhatatlan force close, ilyesmi...).

    Mielőtt belevágnál, olvasd el ezt: [link]

    0. Előkészület
    A legelső lépés az akku feltöltése. Fontos, hogy teljesen feltöltve, vagy legalábbis közel fullon legyen az akku, így nem érhet meglepetés. Még egy apró dolog, bár ez inkább az én heppem: ha új szoftvert rakok a telefonra, mindig formázom a memóriakártyát is előtte, persze a számomra fontos dolgok lementése után.

    1. Cuccok letöltése
    A szükséges letöltendő cuccok (olyan sorrendben írom, ahogy szükség lesz rá):
    - Motorola Handset USB Driver
    - RSD Lite 4.9
    - 2.34.1-es Blur-mentes ROM
    - z4root
    - Clockwork MOD recovery
    - Frozen Eclair (a 2.34-hez való)
    - Titanium Backup (ez elérhető a Marketről is)
    Letöltés után feltelepítem a Motorola drivereket és az RSD Lite-ot a gépre, a lista utolsó négy elemét pedig felmásolom a memóriakártyára. Megjegyzem, hogy 64 bites Win7 rendszer van a gépemen, de régebbi Windowsokkal is működik az RSD Lite és a Motorola driver.

    2. Gyári ROM választás
    Mielőtt nekilátnék a ROM cseréjének, a régi szoftvert lenullázom, a Settings/Privacy menüpontban nyomok egy Factory data reset-et. A telefon újraindul, de nem kezdem el beállítgatni, hanem kikapcsolom. Belépek a gyári recoverybe, ami a következő módon történik: akkut kiveszem, akkut visszarakom, majd nyomva tartom a hangerő növelő és a bekapcsoló gombot egyszerre. Amint a képernyő háttérvilágítása feléled (kb. 3 másodpercnyi gombnyomás után), elengedem a gombokat, és egy fekete képernyő fogad, bal felső sarokban a felirat: Bootloader
    Ekkor összekötöm az USB kábellel a gépet és a telefont, és hagyom, hogy a Windows telepítgesse a szükséges drivereket (feltéve, hogy ez az első alkalom, hogy ilyen módban kapcsoltam össze őket). Ha rendben végzett a dologgal, elindítom az RSD Lite-ot, sikeres kapcsolat esetén a program érzékeli a telefon jelenlétét - Status: Connected... Ezután a Filename ablakban kikeresem a letöltött .sbf fájlkiterjesztésű gyári 2.34.1-es ROM-ot, majd rányomok a Start gombra. Ez eltart ~5 percig, és amint végzett, automatikusan újraindul a telefon. Az újraindítás még további 2-3 perc, csak akkor húzom le a telefont a kábelről, amikor a programban a result fül alatt megjelenik a PASS felirat. Ha esetleg azt írja ki a program, hogy manuálisan indítsam újra a telefont, holott az már újraindult, akkor sincs gond, nyugodtan le lehet húzni a kábelről.
    Tehát ebben az állapotban a 2.34.1-es jelölésű, "fél-bluros", hivatalos, közép-európai (CCE) ROM van a telefonon, ami olyan, mintha most vettük volna ki a dobozból a telefont. Aki mondjuk 2.21-es ROM-ról váltott erre, és nem is akar mást, csak a Blur szolgáltatások eltűntetését, az akár meg is állhat itt. Mivel én többet szeretnék kihozni a telefonból, nem is szenvedek a mindenféle beállításokkal egyelőre, hanem továbblépek a hármas pontra.

    3. Rootolás
    A következő lépés a telefon rootolása, ez nagyon egyszerű: első lépésként a Settings/Applications menüpont alatt pipát rakok az Unknown sources ponthoz (a felugró ablakra OK-t nyomok), ezzel engedélyezem a letöltött alkalmazások telepítését. Majd ugyanitt, a Development menüpontban bepipálom az USB debugging módot, ami a rootolás miatt szükséges. Ezután telepítem a z4root-ot a memóriakártyáról (File Managerből elérhető a memóriakártya), s amint települt a program, el is indítom (Open). Kiválasztom a Permanent root opciót, így folyamatos marad a hozzáférés. Szöszöl pár másodpercig a program, s amint végez, automatikusan újraindul a telefon, és megjelenik a menüben a Superuser. Itt pl. be lehet állítani, hogy ha egy program teljes jogosultságot kap, akkor küldjön-e üzenetet, illetve lehet ellenőrizni, hogy mely programoknak van teljes hozzáférése. A lényeg, hogy innentől kezdve már rootolt telefonom van, tehát jöhet a custom recovery felrakása.

    4. Okosított recovery telepítése
    Ahhoz, hogy tudjak "főzött" cuccokat telepíteni, illetve lementeni az aktuális ROM-ot, felrakom a Clockwork MOD recovery-t (custom recovery). Ez szintén egyszerű művelet, ennek a telepítőjét is a memóriakártyáról telepítem, és onnantól kezdve megjelenik a menüben a System Recovery nevű ikon. A System Recovery felületébe belépve kiválasztom az Install Recovery System-et, s amikor Superuser jogosultságot kér, engedélyezem neki (Allow). Innentől kezdve már lehetőség van belépni a módosított recoverybe (Recovery Boot).Tudni kell, hogy ez a recovery nem írja felül a gyárit, tehát bármi gond lenne, a 2. pontban említet módszerrel bármikor visszarakható a gyári, tiszta ROM, vagy törölhető a Clockwork MOD Recovery.

    5. Frozen Eclair-t a népnek!
    Megvan hát a rootolás, van custom recovery, most jöhet egy kis rendszergyorsítás, mégpedig a Frozen Eclair személyében. Kiválasztom a Recovery Boot opciót, ami a custom recoverybe visz, bal felső sarokban: GoAPK Defy Recovery. A felület kezelése egyszerű: a hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépkedni, a bekapcsoló gomb rövid megnyomásával pedig belépni egy-egy menüpontba, vagy kiválasztani valamit. Kiválasztom, hogy Install zip from SDCARD, utána Choose zip from sdcard, és megkeresem a korábban felmásolt FrozenEclairDefy_V2.34.1.zip-et. Ezzel a frissítéssel kb. 1 perc alatt végez is, majd jöhet a Reboot system now. Újraindul a telefon, az első ilyen boot több percet is igénybe vesz, nem kell aggódni. Ha felállt a rendszer, nincs más hátra, mint a z4root-ban kiválasztani a Reroot opciót, és az automatikus újraindítás után van egy jó kis alap rendszer. Ekkor már beállítok pár alap dolgot, mint pl. Google account, hálózati hozzáférések, hogy a Market elérhető legyen.
    Megjegyzem, hogy akármely főzött ROM is kerülne fel, ugyanez a menet, tehát univerzális a módszer. Még valami: a frozen eclair felrakása után a FrozenEclairDefy_V2.34.1.zip törölhető a memóriakártyáról, csak a frissítés erejéig van szükség rá.

    6. Pusztuljon a férgese!
    Jöhet a testreszabás, amikor is eltávolítom azokat a programokat, amikre nincs szükségem. Figyelem! Az én listám az én igényeimnek megfelelően van összeállítva, megbízhatóan működik, de lehet, hogy olyat is kitöröltem belőle, ami másnak viszont hasznos lehet.
    Mielőtt gyomlálni kezdenék, felrakom az ingyenes LauncherPro homescreent (felületet) a Marketről, így abból kisebb eséllyel van gond, ha véletlenül olyan cuccot törlök, ami a Blur felülethez kapcsolódik. Ezt a felületet használom, mert ingyenes, gyors, és jól személyre szabható, de természetesen mindenki válasszon saját ízlése szerint. Feltelepítem a memóriakártyáról vagy a Marketről a Titanium Backup-ot, első indításkor engedélyezem neki a Superuser hozzáférést. Ha ezzel megvagyok, bootolok a custom recoverybe, és készítek egy biztonsági mentést, mielőtt nekiállok gyomlálni: Backup & Restore/Backup (ez az úgynevezett nandroid backup). Így ha valamit elrontanék, gyorsan vissza tudom állítani a kiindulási állapotot. Olyankor a custom recoverybe visszalépve először egy wipe cache majd wipe data cuccost nyomok, és ha ez megvan, akkor a Backup & Restore menüben pár perc alatt visszaállítom (restore) az elmentett kiinduló állapotot. A recovery ezeket a mentéseket a goapkrev/backup könyvtárban tárolja.

    Tehát a lista, hogy miket távolítottam el:
    3G mobile hotspot, AdService, Alarm & Timer, Android Live Wallpapers, Browser, Browser Plugin, Browser Message, Calculator, CarDock, Connected Music Player, Contacts unconnected, DLNA, DlnaSystemService, ESMusica, Greek keyboard, HipHopOfficial, Home screen tips, Kindle, Kodak perfect touch, Live Wallpaper Picker, Magic Smoke Wallpapers, Manage SIM card, Media share, Messages, MotoBlur Calendar, Music Visualisation Wallpapers, MySpace, Phone Portal, Quickoffice, QuickContact, Revolver TV, SIM Toolkit, Sound recorder, Sticky Note, Toggle widgets, TrueCountry, TTS Service, Universal inbox, Weather, Work Contacts

    Van még pár olyan program, amit törölhetnék, mert működik a telefon nélkülük is, de azzal már megnyirbálnám a funkciókat is, esetleg a stabilitást veszélyeztetném, vagy rosszabb esetben be is lassulna a rendszer. Megjegyzés: frozen eclair nélkül nem okoz gondot az alap felület (home és desk home) eltávolítása, viszont frozen eclair használatával eltávolítás után belassul a rendszer, legalábbis a tapasztalatok ezt mutatták eddig.

    És mit kaptam eredményül?
    Egy olyan rendszert, ami gyors, és nincsenek benne a számomra felesleges programok és szolgáltatások. Érzésre is kellemesebb használni, a gyárinál szerintem gördülékenyebb. A sebesség összehasonlítására Quadrant adatokkal tudok szolgálni:
    - túlhúzás nélkül (800MHz-en) átlagban 1200 körüli eredmények
    - túlhúzva (1200MHz-en) átlagban 1550-1600 közötti értékek

    =Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

Új hozzászólás Aktív témák