Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ABE

    őstag

    Motorola DEFY gyakran ismételt kérdések

    Mielőtt belemennénk a konkrét kérdésekbe: a Defy egy Android rendszerű okostelefon, ennek megfelelően kis beletanulást igényel, ha minden funkcióját ki akarod használni, és a saját ízlésednek megfelelően szeretnéd testreszabni. Ennek első lépése, hogy a használati útmutató elolvasod, illetve a telefon beállításait, opcióit végigböngészed. Hidd el, sokkal hamarabb kapsz választ, ha foglalkozol egy kicsit a telefonnal, és nem a fórumba rohansz minden egyes apró kérdéssel. A topicban már elég sok tapasztalat összegyűlt a több ezer hozzászólás alatt, és sok kérdésre érkezett már válasz, ezekből egy esszencia van kigyűjtve a következő sorokban. Ha valamit nem találsz benne, először használd a fórum keresőjét, ez sok esetben gyorsabban ad választ, mintha megvárnád, míg valaki reagál. Továbbá ezzel fórumtársaidat is megtiszteled annyival, hogy nem kell sokadjára is ugyanazokat a kérdéseket megválaszolniuk...

    - Milyen színekben létezik a telefon?
    Van tisztán fekete verzió, illetve a fehér. Ez utóbbinál a telefon közepe fehér csak, a többi része fekete.

    - Hol érdemes venni a telefont?
    Az árak folyamatosan változnak, alapvetően két lehetőség van: gyári, 2 év HU garanciás telefon (ez a drágább), illetve GSM boltos EU garancia, ami általában 1 év teljeskörű garanciát jelent, de a garanciális javítást saját szervizben oldja meg a bolt.

    - Mennyit bír az akku?
    Használati módtól és beállításoktól függ. Nagyon durva használattal akár pár óra alatt is le lehet meríteni (sok 3D-s játék, GPS, kamerázás), de erős használattal alapvetően kibír egy napot a telefon. Ha nincs gyötörve nagyon, 2-3 napos üzemidő is elképzelhető.

    - Fel lehet-e tenni magyar nyelvet a telefonra?
    Nem érhető el magyar nyelv a telefonra, sem hivatalosan, sem házilag. Egyelőre még nem tudni, de elképzelhető, hogy a 2.2-es frissítés során bele fog kerülni a magyar nyelv támogatása.

    - Hol találok magyar nyelvű használati utasítás?
    Innen letölthető

    - Lesz-e Android 2.2 vagy 2.3 a telefonra?
    A Motorola az európai piacra 2011 második negyedévére ígéri a hivatalos 2.2-t (Froyo), de a 2.3-ról (Gingerbread) nincs hír. Főzött 2.2-es ROM (például Cyanogen) sincs még, módosított ROM-ok ügyében ez az oldal ajánlható: XDA fórum (angol nyelvű)

    - Mi az a MotoBlur?
    Itt található róla egy angol nyelvű tájékoztató: [link] A MotoBlur alapvetően két részből áll: egyrészt jelenti a Motorola saját homescreen felületét, másrészt azt a szolgáltatást, hogy a MotoBlur accounton keresztül pl. a Facebook profilt össze lehet hangolni a telefonkönyvvel.

    - Mi az a hangszóró hiba?[/I]
    A lényeg, hogy egy hibásan megtervezett forrasztás miatt a hangszóró (amin a fülednél hallod hívás közben a hangot) elnémul, és csak headsetről vagy kihangosítva lehet hallani a másik felet. Ez a hiba az eddigi információk alapján főként a kora gyártású (októberi), főleg német piacra készült (szoftverben DE jelzésű) Defyknél fordul elő. Általában az egyik okozója a gyakori fülhallgató ki-be húzás, de ettől függetlenül is előjöhet a hiba. A problémára már van megoldás, garanciában javítják, de sajnos ehhez szervizbe kell vinni a telefont.

    (I)- Hogyan tudom megnézni, hogy mikori gyártású a telefon, és milyen piacra készült?(/I)
    Itt egy angol nyelvű leírás az értelmezéshez: [link] A lényeg, hogy az akku alatt található egy azonosító (olyasmit kell keresni, amire példát mutatnak a linken), ebből az azonosítóból az 5. és 6. jegy mutatja meg a gyártási évet és hónapot. A szoftver típusát a Setting/About phone menüpont alatt láthatod, a DE jelzésűek a német piacra készültek.

    (I)- Nyöszörög a hátlap, egyedi hiba?(/I)
    Nem egyedi hiba, gyakorlatilag mindenki találkozik ezzel, hogy erősebb nyomásra a hátlap közepe/alja nyöszörög. Ez részben a rögzítő mechanika miatt van, részben azért, mert a hátlap és az akku között van egy hézag. Megoldás, ha az akku és hátlap közé raksz valamit, ami kitámasztja a hátlapot. Figyelj oda, hogy ezzel ne feszítsd ki a hátlapot, mert a hátlapnak vízzáró szerepe van.

    (I)- Hogyan tudom a telefont a számítógéphez csatlakoztatni?(/I)
    Amikor rákötöd a gépre a telefont, megjelenik felül, az értesítési sávon egy figyelmeztetés, ott ki tudod választani, hogy milyen módban szeretnéd létrehozni a kapcsolatot.

    (I)- Hogyan tudom letiltani a mobilnetet?(/I)
    Amennyiben abszolút nem szeretnéd, hogy legyen mobilnet a telefonodon, a következő lehetőségeid vannak:
    - Settings/Wireless&Networks/Mobile networks/Access point alatt a hozzáférési pontokat ki lehet törölni, vagy át lehet írni hibásra az adatokat.
    - Setting/Data manager/Data delivery alatt vedd ki a pipát az All mobile data elől

    Ha csak ideiglenesen szeretnéd tiltani a mobilnetet, a legegyszerűbb megoldás, ha felteszed a Marketről ingyenesen leszedhető DCSwitch vagy APNdroid nevű programokat, és widgetként kirakod a főképernyőre. Léteznek fizetős widgetek is, persze bővített funkcionalitással, mint pl. a SwitchPro Widget.

    (I)- Hogyan tudok 2G hálózatra váltani?(/I)
    Setting/Wireless&Networks/Mobile networks/Select network alatt tudod megadni, hogy melyik üzemmód legyen engedélyezve.

    (I)- Hogyan tudok gyorsan cserélni 2G/3G között?(/I)
    Létezik erre külön program (widget) a Marketen, 3G kulcsszóra kell rákeresni. Sajnos 2.1-es Android alatt ez a widget csak annyit tesz, hogy bevisz a beállítások közé, tehát nem egy kattintásos a művelet. Ellenben 2.2 (Froyo) alatt ez már egy kattintással módosítható lesz, úgy fog működni, mint bármelyik kapcsoló.

    (I)- Hogy lehet widgetet/ikont kirakni a főképernyőre?(/I)
    A képernyőn hosszú nyomást követően felugrik egy lista, ebből lehet választani. Az eltávolításhoz pedig hosszan kell nyomni az ikonra, és lehúzni alulra, ahol pirosra vált.

    (I)- Hogyan tudom zseblámpaként használni a telefont?(/I)
    A Marketen a flashlight vagy a torch szavakra rákeresve többféle program is található.

    (I)- Van valami visszajelzés a beérkező üzenetek/elmulasztott események jelzésére?(/I)
    Igen, a telefon bal felső részén van LED, ami bizonyos időközönként felvillan, ha esemény van. Ez természetesen kikapcsolható a beállítások között.

    (I)- Elég gyér a gyári kamera szoftver, mit tehetek?(/I)
    A Camera 360 nevű alkalmazás letölthető a Marketről, aminek több funkciója van, de sajnos sok beállításhoz ez sem fér hozzá. Minőségi javulást nem feltétlenül hoz, és sajnos eléggé zabálj ais az akksit.

    (I)- Hogyan tudok megadni saját hangokat a beállításokban?(/I)
    A következő könyvtárakat kell létrehozni a memóriakártyán, és oda bemásolni a hangokat:
    Csengőhang: ringtones
    Értesítőhang: notifications
    Ébresztőhang: alarms
    Ha ezekbe a könyvtárakba helyezed a saját mp3-akat, már látni fogja a telefon is.

    (I)- Ha rácsatlakoztatom gépre a telefont, nem a beállított hangok szólnak. Miért?(/I)
    A memóriakártyán lévő fájlokhoz ilyenkor csak a számítógépnek van hozzáférése, a telefonnak nincsen. Tehát ilyenkor az ott tárolt mp3-akat sem tudja lejátszani, így átmenetileg alapértelmezett hangokat használ. Lehúzás után automatikusan visszaállítja a rendszer a korábban beállított hangokat.

    (I)- Elfelejt ébreszteni a telefon, ez miért van?(/I)
    Ha használsz valamilyen task killert, akkor abban ignore list-re kell tenni az ébresztő programot, különben kilövi az ébresztést is.

    - Akkor nem is érdemes task killert használni?
    Erről megoszlanak a vélemények, van, aki egyáltalán nem használ, de sokan élnek a lehetőséggel. Mértékkel érdemes használni, nem kell 5 percenként kilőni a programokat, de egy-egy beragadt folyamat kiiktatására jó lehet.

    - Hogyan tudok ékezeteket használni?
    A Setting/Language&keyboard/Input method alatt válaszd ki a Multi-touch beviteli módot. Ezután lehetőséged lesz az ékezetes betűk használatára, ha egy-egy magánhangzóra hosszan nyomsz. Másik megoldás a Marketről pl. az Anysoft Keyboard, ami ingyenes. Ezen kívül léteznek még más, fizetős megoldások is.

    - Honnan tudok leszedni iGO-t?
    A Nav N GO androidos termékei (iGO My Way és a Motonav) külön nem vásárolhatóak meg, csak úgy lehet hozzájuk jutni, ha a gyártó a telefonhoz megveszi a licenszet, mint pl. Samsung Spica vagy Moto XT720 esetén is történt. Nem hardveres korlátai vannak, hogy nem futhat minden készüléken, hanem a cég üzletpolitikájából adódik, hogy pl. Defyn nem működhet legálisan, hiszen a Motorola nem csomagolta hozzá. Ebből kifolyólag ebben a topikban az iGO beszerzésével kapcsolatos kérdések értelmüket vesztik, mivel wareznak számítanak.

    - Akkor milyen navigációt tudok használni?
    Ha van mobilneted, akkor a gyárilag telepített Google Maps jó lehet egyszerűbb navigációra (sajnos hangos irányítást nem tud, és netről szedi le a térképet), viszont teljes értékű, netet nem igénylő megoldás pl. a Sygic, ami 8e forint környékén beszerezhető

    - Nem ajánl fel MotoBlur account létrehozását a telefon, mit tegyek?
    Alapvetően két firmware fordul előd a Defyken: az egyik, amelyikben teljes értékű MotoBlur van, ez van általában a GSM boltos telefonokon, vagy van pl. a T-mobil által is forgalmazott készülékeken található "fél MotoBlur", ahol nincs account létrehozási lehetőség, és az ezzel járó sallang. Az előbbiek 2.21-es verziószámú, Blur_Version szoftverek, az utóbbiak a 2.34-es Moto_Version szoftverek. Ennek ellenőrzését a Setting/About phone menüpontban lehet elvégezni. A Blur-mentes verzió tapasztalatok szerint gyorsabb.

    - A telefonkönyben megjelentek a Facebook kontaktok, de nincs szükségem rájuk, mit tegyek?
    Menj a Facebook alkalmazásba, ott a settings menüben a don't sync lehetőséget válaszd, és máris eltűnnek a Facebook ismerősök a telefonkönyvből. A másik lehetőség, hogy a telefonkönyben elrejted a felesleges kontaktokat.

    Nem tetszik a MotoBlur felület, le tudom cserélni?
    Igen, Marketről több ingyenes homescreen felület is letölthető (pl. ADW Launcher, LauncherPro), ezek általában jobban testreszabhatóak, és akár gyorsabbak is, mint a gyári felület.

    - A Marketen csak ingyenes alkalmazások vannak, mit tehetek?
    Magyarországon egyelőre nincs fizetős Market támogatás, tehát alaphelyzetben nem lehet vásárolni. Erre született egy megoldás, mégpedig a Marketről letölthető program, a Market Enabler személyében. Ezt telepítve és elindítva a program hamis SIM kártya adatot küld a Marketen, így láthatóvá válnak a fizetős alkalmazások, és a bankártya adatok megadása után a vásárlás is lehetséges. A Market Enabler működéséhez rootolt telefon szükséges.

    - Zavarnak a reklámok, mit tudok tenni ellenük?
    Ha rootolt telefonod van, a legegyszerűbb megoldás, ha a Marketről letöltöd az AdFree nevű programot, ez blokkolja a reklámok letöltését. Másik lehetőség, hogy amennyiben semmiféle élő hálózati kapcsolat nincsen, a reklámok nem is tudnak letöltődni a netről.

    - Mi az a rootolás?
    Pongyolán megfogalmazva: a rootolás segít hozzáférni az alapértelmezésben rejtett rendszerfájlokhoz és szolgáltatásokhoz, tulajdonképpen kibővülnek a lehetőségek a használat során.

    - Hogyan tudom rootolni a telefont?
    Innen letölthető a z4root nevű program, ezt egyszerűen a memóriakártyára kell másolni, telepíteni, majd a programot elindítva a permanent root opciót kell választani. Előtte a Setting/applications/developement menüben az USB debugging opciót be kell jelölni. Ha végzett, újraindul a telefon, és innentől kezdve van a superuser jogosultság a szükséges programoknak (ezeket engedélyezni kell manuálisan, amikor rákérdeznek).

    - Szeretném kigyomlálni a felesleges programokat, hogy tehetem meg?(/I)
    A gyári programkezelővel erre nincs lehetőség, de rootolt telefonnál van lehetőség arra, hogy pl. a Marketről letölthető Titanium Backup nevű programmal le lehet törölni ezeket. Mielőtt megfontolatlanul elkezdenél törölgetni, olvass bele a fórumba, vagy kérdezz.

    - Milyen programokat tudok eltávolítani a Titaniummal?
    Próbálkozásokat követően egy nagyjából lista, hogy mit lehet büntetlenül eltávolítani: [link] De ez csak egy iránymutató, ROM-tól is függ, hogy konkrétan mi van a szoftverben, és igényeken/bátorságon is múlik, hogy mi kerül kigyomlálásra. Aki ebbe belefog, készüljön fel rá, hogy egy megfontolatlan törlés miatt teheti újra az egész ROM-ot.

    - Miként tudok ROM-ot (szoftvert) cserélni?
    Alapvetően két lehetőség van: stock (hivatalos gyári) ROM cserélgetése, vagy custom (főzött, házilag barkács) ROM felrakása. Az előbbihez az RSD Lite nevű program kell alapvetően, utóbbihoz a custom recovery.

    - ROM cserével lehet függetleníteni a telefont? Vagy mi a módja?(/I)
    Nem lehetséges a szoftver cseréjével a függetlenítés. Mivel ez a téma tiltott a fórumon, nem is érdemes feszegetni.

    - RSD Lite használata (stock ROM frissítés):
    Innen letölthetőek az eddigi hivatalos ROM-ok. Mindegyikben van angol nyelv, a 2.51-es jelen pillanatban nem rootolható és nem is lehet visszalépni róla, jelenleg (2010 december) a leginkább ajánlott talán a 2.34-es, ami kellően gyors, és kevés benne a sallang. Ezeket a fájlokat az RSD Lite nevű programmal lehet felrakni, előtte még szükség lesz a Motorola driverekre is. A ROM csere nem bonyolult: első lépésként fel kell telepíteni a drivereket és az RSD Lite-ot. Ezután be kell lépni a telefon saját recoveryjébe (akku ki, akku be, hangerő növelő gomb és bekapcsoló gomb nyomva tart egyszerre, míg felvillan a képernyő világítás), majd az USB kábellel a géphez kell csatlakoztatni a telefont. Ha a Motorola driverek rendesen telepítve lettek, akkor a Windows benyögi, hogy ilyen-olyan eszközök sikeresen telepítve. Szóval ezután jöhet az RSD Lite program, érzékelni fogja, hogy a telefon csatlakoztatva van. Ki kell választani a szimpatikus ROM-ot (figyelem, csak a gyáriak közül), majd start. Elszöszöl vele pár percig, a végén automatikusan feláll a rendszer, és ennyi.
    Figyelem! A félreértések elkerülése érdekében: a stock ROM-ok számozása (2.21, 2.34, 2.51) nem az Android rendszerverzióját jelenti, hanem a Motorola saját jelölése. Nem szabad összekeverni őket, ugyanis az előbb említett számozások mind 2.1-es Android rendszert takarnak, csak a Motorola saját számozásában.

    - Custom recovery telepítése:
    Rootolás után lehetőség van olyan recoveryt felrakni, ami segítségével bármilyen Defyhez készült egyedi ROM felrakható a telefonra. Innen http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=875233 letölthető a Clockwork MOD recovery, kártyára másolás után szimplán telepíteni kell, majd a programba belépve lehet választani, hogy ebbe a recoverybe bebootoljon a telefon. Azt tudni kell, hogy a telefonnak van egy saját recoveryje (erről később), amit ez nem ír felül, tehát biztonságos a használata.

    - Custom recovery használata:
    Mint írtam, mindenféle billentyűkombináció nélkül be lehet ebbe lépni, de itt az érintőképernyő már nem működik. A hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépegetni, és a bekapcsológombbal lehet belépni egy-egy menübe. Lehetőség van az aktuális ROM lementésére a backup menüpont alatt, biztos ami biztos alapon.

    - Custom ROM-ra frissítés:
    A menete attól függ, hogy milyen formátumú ROM-ot töltesz le, a lényeg, hogy a custom recovery a kiindulási alap. Amivel én találkoztam, ez a ROM volt, ennek a menete: zip letölt, könyvtárba kicsomagol, az sdcard/goakprev/backup-ba bemásol a mappát. DATA/Factory reset, majd az előbb említett mappából visszaállítás (restore), és végezetül ismét DATA/Factory reset, és újraindítás. Elképzelhető akár olyan ROM is (legalábbis Spicán volt ilyen), hogy csupán egy update.zip fájlt kell frissíteni, amire van szintén külön menüpont itt.

    Figyelem!

    A ROM-ok csere-beréjét mindenki saját felelősségére végezze, ha valamiben nem biztos, kérdezzen, vagy ne is álljon neki a dolognak. A leírtakat többen is végrehajtottuk már a fórumban, tehát kipróbált dolgok, s habár nem egyszerű elrontani a telefont, senki nem vállal felelősséget azért, ha mégis károsodik a telefon. Fontos, hogy bármilyen ROM cserének, csak feltöltött akkuval álljunk neki, ugyanis a ROM csere/lementés nagyon szívja az akkut, és nyilván senki nem akarja, hogy a folyamat közben adja meg magát az akku.

    Ajánlott oldalak:
    (I)Teszt:(/I) [link]
    (I)Adatlap, specifikáció:(/I) [link]
    (I)Androidos alkalmazások:(/I) [link]
    (I)Andro-id alapozó:(/I) [link]

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák