- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nothing Phone (2a) Plus - semmi lényegi plusz
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
veterán
válasz sarkanyolo2 #22700 üzenetére
"Egyébként egyezniük kellene?"
Van nehany variacio, ebbol az egyezesre kicsi az esely.
A lenyeg, hogyha egyforman van beallitva a WAN kapcsolat (neadjisten meg a WAN MAC Adress is klonozva van a mukodo routerbol az ujba), akkor atdugva a modembol jovo kabelt, siman letre kell jonni az internetkapcsolatnak.
MAC Address klonozas DHCP internetkapcsolatnal kellhet, illetve nagyon ritka esetekben PPPoE ADSL-nel is. -
krealon
veterán
válasz pöcpec #22699 üzenetére
"Nem kilens, hanem bridge módba kell kapcsolni az AP-T!"
Nem kotozkodeskepp, csak a pontossag kedveert: a bridge-et altalaban 2 vezetekes szegmens osszekotesere ertjuk.
Amikor egy AccessPoint egy masik AP jelere kapcsolodik, akkor az mindenkepp client uzemmod, mert egy masik AccessPoint kliense lesz.
Ezen belul megkulonboztetjuk azt az esetet, amikor a vezetekes szegmens kulonbozo vagy ugyanazon alhaloba tartozik.Ha kulonbozik a vezetek es a WiFi alhalozata (pl WiFi 192.168.1.x, vezetekes 192.168.2.y), akkor a ketto kozott route-olni (illetve a szukseges szeparalas miatt leggyakrabban NAT-olni (cimforditast vegezni)) kell, ezert ezt hivjuk client router (vagy TP-link-nel WISP, azaz Wireless Internet Service Provider (WiFi internet-szolgaltato)) uzemmodnak.
Ha ugyanahhoz az alhalozathoz (192.168.1.x) tartozik a WiFi es a vezetekes szegmens, akkor a ketto kozott bridge kapcsolatot kell teremteni, ezt nevezzuk client bridge uzemmodnak.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz krealon #22694 üzenetére
Elnézést nem láttam.
Úgy oldanám meg, hogy a ház egyik pontján van egy gyenge minőségű TP-link amiből egy utp megy ki a ház másik részére ehhez az eszközhöz.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
krealon
veterán
válasz PumpkinSeed #22703 üzenetére
Ha van kabel kihuzva, akkor csak telepiteni kell az AccessPoint-ot a WiFi router alltal mar nem lefedett helyen. A vezetek nelkuli eszkozok majd arra csatlakoznak.
Pl ha a router IP-je
192.168.1.1
es a DHCP szerver
192.168.1.100 - 192.168.1.199-ig oszt IP cimeket,
akkor az AP IP cime lehetne
192.168.1.2
A beallitasi utmutatot mar linkelted. -
VeryByte
őstag
válasz anonymus89 #22705 üzenetére
Ez nem teljesen normális dolog, mivel a nyilvános "elvileg" korlátozottabb mint az otthoni.
Ez viszont azt jelenti, hogy az Otthoni hálózatodra van valami olyan tűzfal beállítás, aminek nem kellene ott lennie.
Azért én ezt megnézetném egy hozzáértővel.Egyébként ezzel csak esetlegesen a hálózaton lévő gépek kommunikációjában lehet probléma.
"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
anonymus89
addikt
válasz VeryByte #22708 üzenetére
Két router van 2 különálló házban plusz még van egy a saját lakásán is és ott nyilvánost választott ki és megy itt viszont az otthonira nyomott és alvó állapotból wifin csatlakozva nem jött vissza az internet.
Egyébként csak a MSE van feltéve semmi más nem igazán sejtem mire gondolsz tűzfal beállítás alatt....[ Szerkesztve ]
Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//
-
PNP
őstag
Üdv!
Van egy olyan problémám, hogy egy ősrégi Toshiba Tecra 8000 notebookba dugott D-Link DWL-650+ PCMCIA wifi adapterrel szeretnék a routerhez csatlakozni XP alatt, és: csatlakozás tulajdonságainál csak TKIP-t enged állítani, AES-t nem, a router pedig így van beállítva. Persze a routert átállíthatnám TKIP-re, de gondolom (?) az kevésbé biztonságos, meg valamit problémázott is n-es eszköz esetén (a D-Link b-s, a többi gép n-es). Mit tudok vele csinálni? Nem látok olyat így hirtelen, hogy akár a kártya, akár az XP ne tudná az AES-t, és mégse tudom kiválasztani.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
őstag
Sziasztok!
Telefonkábelből létezik valami komolyabb fajta, mint az egyszerű 4 erű lapos?
A tegnapi napon villám belecsapott házunkba, és modem elég durván szikrázott. Padláson a splitter is szétégett. Kijött egy T-home-os, rendberakta a kábeleket (új csatlakozókat tett rá stb.), splitter is le lett cserélve, és kaptam új modemet is, de jelenleg 3 Mbit van a 10 Mbit-ből. A villám előtt betonstabil 10 Mbit volt.
Most le szeretném cserélni a kábelt valami komolyabbra, de legalábbis mindenképp újra. (A modem és a splitter között, ami amúgy vagy 15 méternyi sok éves telefonkábel.)
Van telefonkábelből csavart érpáros kialakítású is? Vagy itt ennek nem lenne előnye? Esetleg UTP kábellal helyettesíteni a telefonkábelt ...?Az esetleges válasz(oka)t előre köszönöm!
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
junkeer
tag
válasz proradeon #22713 üzenetére
Cat5E FTP kábelre cseréld le a teljes szakaszt, a bejövő kötésponttól a modemig. A bejövő kötéspontra érdemes berakni egy FTP-s RJ-45-ös túlfeszültség levezetőt, és helyben leföldelni. A továbbmenő szakaszon csak a túlfeszültség levezetőnél használj FTP csatlakozót, a modem oldalán UTP-t. Ha így kötöd be a cuccokat, jó eséllyel megúszod a hasonló eseteket.
A TCP/IP atyaúristene, a WiFi hercege, bit hegyező kisiparos.
-
őstag
Üdv!
Van itthon egy kisebb hálózatom és érdekes dolgokat produkál, amióta beraktam egy switch-et a rendszerbe. A rendszerben az alábbi pár dolog van:
TP-Link TL WDR3600 gigabites router:
1.<> PC
2.<> PC
3.<> DLink switch <>Linksys switch <> Linuxos műholdvevő (a nagy távolság miatt van a 2 db 100 Mbites switch használva, még így is kb 130 m utp kábel van köztük)
4. <>TP-Link TL-SG1005D gigabites switch
1. <>router kábele
2. <> PC (házi szerver)
3. <>Dune 303D médialejátszó
4. <>Panasonic P50GT60 televízió
5. Nincs használvaA vezetéknélküli részre még 2 asztali pc és 2-3 mobiltelefon szokott csatlakozni.
A hiba a vezetékes részben szokott előfordulni. Mégpedig az, hogy a médialejátszó nem találja a szerveremen tárolt könyvtárakat. Egy pc újraindítás meg szokta oldani a problémát, de egyre sűrübben jelentkezik a dolog. Érdekesség, hogy bár nem látja egymást a két eszköz, az internet működik mindkettőn.
Mi lehet a hiba oka?
-
-
krealon
veterán
Description of the Microsoft Computer Browser Service
Troubleshooting the Microsoft Computer Browser Service
A switch elott, valoszinuleg kevesebb eszkoz volt a halozaton, igy en arra tippelek, hogy nem csak a switch az uj eszkoz...
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz krealon #22722 üzenetére
Közben megint megállt a médialejátszó, így kihasználva az alkalmat megpróbáltam a televízióval elérni a pc-t, ment a dolog hiba nélkül, bár csak DLNA szerveren keresztül képes erre (Twonky-t használom).
Lehet nem is hálózati probléma, hanem a Dune vacakol. Ugyanis ha filmlejátszás közben kihúzom a pc-ből a hálókábelt, kimerevedik a kép, viszont ha visszadugom, folytatódik a film. De ha lejátszás közben magától teszi mindezt, akkor csak a lejátszó áramtalanítása és újraindítása után működik újra. Tudom nem ilyen hibával kezdtem a leírást, de ezt a fagyás dolgot csak ma kezdte csinálni és azt hittem a hálózat elvesztése okozza.
-
veterán
Sziasztok!
Lehet nem a legjobb topik, de hátha tudtok válaszolni.
Az első problémám az, hogy nemrég a utorrent-ben sokszor felmegy a DHT kapcsolatok száma 2000 fölé, ami szétvágja a netet mert nem bírja a router. Mitől lehet? Mit kéne csinálni? (eddig ezt sohasem tapasztaltam)
A másik kérdésem, pedig az, hogy mi a legegyszerűbb módja, hogy a föld egy másik pontjáról csatlakozzam az otthoni gépemhez, és azt távolról tudjam irányítani, illetve fájlokat mozgatni? (A gép egy router mögött van)
Köszi
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
őstag
válasz adamssss #22726 üzenetére
Szia!
Első kérdésedre: Minek megy a DHT? Zárt torrent oldalakon totál felesleges. Tiltsd le a francba. Nálam mindig az az első, ha felrakom utorrent-et.
(Utorrent-ben CTRL+P -> Bittorrent -> "DHT hálózat használata" és "DHT használata új torrenteknél" opciók elől vedd ki a pipát.)Második kérdésedre: Hát a legegyszerűbb megoldás erre szerintem a logmein. Ahhoz nem kell portot forwardolni router-ben. Csak felrakod a gépre amit irányítani akarsz távolról, és menni fog.
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
dzsambo
tag
válasz adamssss #22726 üzenetére
Második kérdésedre Teamviewer minden beállítás nélkül működik router mögül és fájlátvitelt is támogat, de csak 1 rányba ha jól emlékszem, csak a vezérelt gépre lehet küldeni fájlokat.
-
veterán
Nagyon szépen köszönöm mind a kettőtöknek a válaszokat.
Akkor ezentúl én is kikapcsolom a DHT-t.Ezeket a tükröző progikat én is ismertem és tényleg egész használhatóak, csak amit írtatok mindig van valami korlátozás a free verziókban.
A távoli asztal (windowsos) nem ajánlott? Nagyon bonyolult beállítani?Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
dzsambo
tag
válasz adamssss #22729 üzenetére
Nem nehéz, viszont akkor a fájl átvitelnek lőttek, esetleg a vágólap elég akkor nem
Itt egy kis olvasnivaló a beállításhoz, Win 7-es rdp már elég biztonságos az interneten keresztüli használathoz, viszont így meg kell oldanod a dinamikus ipcím miatti kellemetlenséget (noip), már ha van -
félisten
Sziasztok!
Az ilyen 2-3 Ft-ért kapható USB-LAN átalakítók mennyire lassítják a hálózati forgalmat (ping, átviteli sebesség), illetve mennyit esznek a prociból?
80Mbit/sec-es netet szeretnék csatlakoztatni a segítségével egy AMD Brazos E350 procival ellátott linuxos gépen, mely otthoni mindenes szerver és HTPC szerepét tölti be.Köszi!
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
SLYM
veterán
sziasztok. mostanában elég sok problémám van az itthoni UPC netemmel, nem stabil, egy nap többször is elmegy, ami nagy probléma. eddig mobilnetet használtam mellette, ami meg is felelt az igányeimnek, nagyjából fél perc alatt (a kapcsolódási idő, meg amíg észlelem, hogy nincs net, mivel kézzel kell csatlakoztatni, ez tart ennyi ideig) újra volt netem, de ez túl hosszú idő. olyan megoldás kellene, amivel egész nap, folyamatos netkapcsolatom lesz, maximum pár másodperces szünetekkel (ez nagyon fontos! nem 20 mp, nem 12 mp, csak max 10 mp, de ez a legteteje). hogy ehez mit kell vegyek, esetleg kell-e kötnöm szerződést másik netszolgáltatóval, stb lényegtelen, milyen megoldások léteznek erre a "prolémára"? köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
Ryan17
csendes tag
Sziasztok.
Van egy TP-LINK TL-WR743ND V1 routerem és segítség kellene.
Sikerült beállítani , tudok netezni a gépen , de lenne egy problémám , más eszközökről (2 telefonnal) nem tudok kapcsolódni rendesen a hálózathoz. Olyat csinál , hogy kapcsolódik és egyből eldobja a hálózatot.
Kipróbáltam titkosítás nélkül is , de nem működik. -
Anubris
őstag
Sziasztok,
megtudnátok esetleg mondani miért van az hogy Fiberpower 120 netem van és PC-n a a speedtest megfelelő adatokat 100mb down, 8 feltöltést mér, míg notebook-on csak 11 mb a letöltés a feltöltés ugyanúgy 8mb.
Mind a kettő ugyanúgy roterbe van csatlakoztatva, egyikhez géphez sincs letöltve semmi router driver vagy hasonló, nem értem miért sokkal több a PC sebessége, kipróbáltam másik laptopnál ott is ugyanez a gond. -
legenda
válasz Anubris #22736 üzenetére
szia,
120 megabit/sec sebességű net alá minimum cat5e kábel kellene, és akkor nem lenne adott a cat 5 típus100 megabit/sec korlátja.
a notin ellenőrizd a hálókártya beállításait, illetve próbáld meg frissíteni/újrahúzni a hálókártya - esetlegesen a komplett chipset - illesztését.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
pöcpec
csendes tag
válasz krealon #22702 üzenetére
Szia krealon!
Szenvedek mint a kutya!
Átkapcsoltam bridge with AP módba a TL-WA701ND-t ,de most meg nem csatlakozik a mobilomhoz!
Status ablakban a wireless résznél no signal-t mutat.
A TV-n a DHCP szintén nem bekapcsolható, kézi beállításnál viszont a hálózati teszt szerint "a kapcsolat megszakadt a kiszolgálóval".
Már a titkosítást is kikapcsoltam a mobilban, de sehogy sem megy!ÁÁÁÁÁÁÁ!!! Megőrülök!
Mi a fészkes fene miatt nem jut ki a TV-m a netre? -
SLYM
veterán
válasz Gubek-Einste #22734 üzenetére
folyton futott az internet manager nevezető program, amit a T mobile modemről lehet telepíteni. azon van egy kapcsolódás gomb. ha azt megnyomom 6-7 mp és mobilnetről jön a net, ez még attól is független, hogy közben jön-e net az UPC modemből, vagy sem. hát így, kézzel, ez nem automatikus sajnos. ezért mondom, hogy az is idő, mire észreveszem, hogy nincs net
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
Erre talán egy USB-s router lenne a legjobb, van olyan amely gyárilag kezeli a mobilnetes modemet (kompatibilitást ellenőrizni kell a modemmel), pl.: TP-Link MR3220/3420, vagy 3rd party firmware által valósítható meg. Azt nem tudom, hogy hogyan történik az átkapcsolás a gyári firmware-ben de custom alatt biztosan többféle megoldás van.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
SLYM
veterán
válasz Gubek-Einste #22743 üzenetére
ezt most nem igazán értettem (nem értek a dologhoz). akkor ponrosan mit kell csináljak?
-
icetheman
tag
Üdv emberek!
Segítséget szeretnék kérni , egy t-mob-os 4g-s modem netjének osztásával kapcsolatban.
A kérdés az , hogy van-e olyan program , amivel a központi ,(szerver) gépről lehet managelni a végfelhasználók álltal használt sávszélességet, tehát korlátozni?A konfig egy középiskolás koleszba van...Ezek az eszközök voltak adottak, és ezért is fogtam neki , még tavaly, de nem akarok új eszközöket, ezért gondoltam szerver oldali korlátozásra.
Használtam hozzá 1 normál asztali pc-t(win7), 2db D-Link DIR-635 Router-t és egy mezei switchet.
A pcbe dugtam a 4g-s modemet , a pcbe utp, utp a switchbe , abból meg a d-linkekbe.Ha megosztottam a pc-n akkor működött minden , wifiken mac cím szürés,volt net stb...
A sávszél korlátra azért lenne szükség , hogy ne tudják leszívni az adatforgalmat okostojás kollégista társaim..
Összesen kb 25 ember használta kb 40-45 eszközzel , ezért is kelett a 2db wifi router (egybe csak 24 db mac fért :"( )A kolegák az esetek 99%-ban wifit használtak , és ez maradni is fog idén is , csak kellene valami okos dolog , amivel lehetne kezelni ezt a kisebb hálózatot.
Mit tanácsoltok?
Előre is köszönöm a segítségeket!
-
VeryByte
őstag
Ha sok pénzed van akkor veszel egy Draytek Vigor 2110-est, abba be tudsz dugni egy stick-et, és ha el,egy a net-ed kábalen, akkor automatikusan átvált a stick-re.
Másik megoldás, hogy veszel egy TP-Link TL-R470T+ eszközt, és előfizetsz valahol máshol valami net-re, és ebben tudsz terhelés megosztást a 2 net között, illetve ha az egyik elmegy, akkor megy a másik. Bár nem az igazi failover. Viszont ez nem WIFI-s.
Harmadik megoldás, hogy veszel mondjuk egy TL-WDR3600-at vagy TL-WDR4300-at, felteszel rá egy vargalex firmware-t, utána esetleg egy multiwan package-et, meg persze a stick keelést, és utána lesz failover-ed. Ehhez mondjuk esetleg extroot kellhet.Így hirtelen ennyi.
-
Topikgazda
#22744 SLYM Kell egy USB-s router amelybe bele megy a kábeles net és a mobil net stick. Kétféleképpen lehet megoldani:
1; Gyári firmware által támogatott mobilnet megosztás, TP-Link MR3220/3420, ennél semmit nem kell csinálni, összedugod és működik. Azt, hogy a váltás hogyan történik a kábeles és a mobil net között nem tudom, még nem használtam ilyet. A kompatibilitást ellenőrizni kell a modemmel mert nem minden stick-kel lehet használni.
2; 3rd party firmware támogatott bármilyen USB-s router, itt fel kell tenni a custom firmware-t az eszközre és beállítani, bonyolultabb mint az első megoldás de sokkal több lehetőség van a beállításra és a használatra. A váltást többféleképpen is megtörténhet, akár automatikusan is, csak beállítás kérdése. A kompatibilitásról nem tudok nyilatkozni, az adott eszköz + firmware használóinál kell erről érdeklődni.#22746 VeryByte Lényegében én is a harmadik megoldást írtam le mint második lehetőséget. Első körben inkább a jelenlegi kábeles és mobilnet komboval kellene kezdeni valamit. Draytek eszközt első körben inkább nem kellene ajánlani.
#22747 icetheman Nem neked szánta mivel SLYM fórumtárs is mobilnet-es kérdéssel fordult hozzánk. Ő egy kábeles net kimaradás esetén használatos mobilnet váltásban kért segítséget.
#22745 icetheman Ide már valamilyen profi eszköz kellene mert 25 kliens használat már erősen ipari kategóriába tartozik.
Ha nem akarsz sokat költeni akkor neked is be kellene szerezned egy 3rd party firmware támogatott bármilyen USB-s router-t amellyel megosztod a mobilnetet. Mivel nagy számúak a rácsatlakozó kliensek így valami erős típus kellene, ajánlott VeryByte fórumtárs által javasolt TP-Link 3600/4300 + vargalex OpenWRT páros, így már komolyabban tudod limitálni a forgalmat és többféle beállítási lehetőség is adott lesz. A jelenlegi használt D-Link-ek jól lesznek hatótáv növelésre/terhelés elosztásra.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
VeryByte
őstag
válasz icetheman #22747 üzenetére
Nem neked szántam, hanem a másik kollégának. :-)
Neked igazándiból mindenképp egy eszközt javasolnék a gépen történő megosztás helyett.
Egyrészt nem kell mennie a gépnek - kevesebb a fogyasztás, bár ez koleszban kevésbé mérvadó.
Másrészt gépen csinálni qos-t - ehhez valami célszoftver kellene szerintem. Míg egy normálisabb eszközben ez benne van.
Persze itt bekavar a 2 D-Link eszköz, mert azokat központilag nem fogod tudni szabályozni. Inkább azokon kéne qos-t állítgatni, ha van rá lehetőség. (egress, ingress, ilyeneket keresgélj)"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
VeryByte
őstag
válasz Gubek-Einste #22748 üzenetére
icetheman-es válaszodra csak egy kérdés, hogy a d-link-ek ilyenkor nem kavarnak be a qos-be? Illetve a sávszélesség limitálást hogyan csinálnád? Csak kíváncsiság. :-)
Egyébként mi a problémád a Draytek.el? :-) Ok, jóval többet tud, én a VPN miatt használom, de talán a legegyszerűbb a beállítása.
MR3220-szal nagyon oda kell figyelni a stick kompatibilitásra![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest