- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Közönségkedvenc Galaxy vált One UI 6.1-re
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
Hirdetés
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Olcsó és visszafogottan elegáns kompakt AIO jön az ID-Cooling berkeiből
ph Az előzetes tesztek alapján korrektül teljesítő modellnek nem kenyere a cicoma, és akár titkos favorit is válhat belőle a kategóriájában.
-
Közönségkedvenc Galaxy vált One UI 6.1-re
ma Ezen a héten sem tétlenkedett a Samsung szoftverfejlesztő csapata.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flashback
addikt
A kávé gyorsan "romlik" szabad levegőn.
Múltkor megesett hogy előkészítettem a kart, benne a pogácsa. Felcsaptam a gépre majd mégsem kellett lefőzni. Ott állt a meleg gépen kb 2 órát. Majd mikor sorra került, a lefolyás nagyon gyors volt. Szerintem ennyi idő alatt a hőtől meg is purcant.[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Mostanában milyen áron szoktak menni a Gaggia Baby Twin gépek? Kihasználatlanság miatt szeretnék tőle megválni, annyira foglalkozós, hogy tömítéseket kell benne cserélni, ( réz vízterítő, ims felsőszűrő, szűkítő, rex-c 100 pid, illetve alig 1 évet nordával használt új kazán). Esetleg érdekelne is valakit?
-
RetepNyaraB
veterán
-
kozsy18
tag
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Flashback
addikt
válasz RetepNyaraB #118653 üzenetére
Pedig semmit sem rontottam el, rögmentes, vízszintes volt. Fél órára rá ugyanabból a kávéból tökéletes lett a lefolyás. Szóval tuti a hőtől nyiffant ki
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
forras2
őstag
Szevasztok!
Nagyon ráfüggtem ezekre a "kézműves" ízesített szemes kávékra... Tökéletesen meg voltam elégedve a 2300 ft-s elektromos kávédaráló és a 6 ezer ft-s kávéfőzőm ízével
Viszont sikerült hozzájutnom nagyonnagyonnagyon jutányos áron 1 Mazzer minihez, és most ilyen wáóóó a kávénak az íze... Hááát, rájöttem, hogy én amit eddig ízesített kávénak neveztem, az igazából valami más, nem kávé
És most elindult a vezérhangya, ha csak magát a darálót cseréltem le, és ennyivel jobb, akkor mennyivel lenne jobb, ha lenne mellé 1 kávéfőzőm is?
Mi az ajánlott? Mennyit kell ráköltenem, hogy kapjak 1 elfogadható kávéfőzőt? Nem szeretnék 1 méregdrága, általam ki nem használt kávéfőzőt... Meló előtt tudjak inni 1 rum ízesítésű ( ) kávét, meló után meg a kedvenc, csoki-narancs ízesítésűt már rendes rummal -
cooi11
senior tag
Sziasztok!
A graef cm702 kúpos késes helyet keresek lapos tárcsás kávédarálót!
Tudnátok ajánlani? -
justgiveup
tag
válasz forras2 #118656 üzenetére
Kicsit félnék a helyedben az ízesített kávékkal itt a hardcore topikban
Egy jó daráló nagyobb ugrás lesz a végtermék minőségében, mint a kávéfőző. Ráadásul kevés is az info, hogy ezek alapján tanácsot adjunk. Milyen kávét szeretsz? Inkább rövid és erős, mint mondjuk egy espresso vagy esetleg a hígabbakat, mint mondjuk egy V60? Mi a keret? Mennyi időt vagy hajlandó rászánni reggelente egy-egy kávé elkészítéséhez? Ha veszel egy espresso képes kávéfőzőt, akkor nagy bűn lenne csak belevágni a daralmányt a filterbe és levőzni Ott gondos előkészítésre lesz szükség, stb. -
forras2
őstag
válasz justgiveup #118658 üzenetére
Nem félek én, bátor gyerek vagyok
Pressot nagyonnagyonnagyon kevés tejjel, 2 cukorral
Mennyit szánnék rá? Nem tudom Mondhatom én azt, hogy 200 ezret, de ha 30 ezerért is kapok olyan kávéfőzőt, ami tényleg jó kávét főz, akkor nem szeretnék több100ezret elkölteni rá... Ezért inkább azt mondom, hogy a jó főzőből a legolcsóbbat szeretném
Mennyi időt kell rászánni 1 rendes kávéra?
Igazából melóba indulás előtt kb 1,5 órával kelek, nekem nagyon de nagyon hosszú idő a felébredési időm, így az idő adott, de azért ne kelljen 20 percet a kávéfőző előtt állnom. Arról nem beszélve, hogy max 15 napot dolgozok 1 hónapban, rááldoznám a megfelelő időt...Cathfaern
Az Ő kávéjukat iszom, én nagyon szeretem -
forras2
őstag
válasz Andreaspasco #118664 üzenetére
Miért, nem arra való, hogy kávét daráljon? Vagy ez említett portéka nem kávé?
-
justgiveup
tag
válasz forras2 #118665 üzenetére
Én azt mondom, ha valakinek ez ízlik, akkor igya ezt. Hiába mondanám rá, hogy szerintem nem kávé. Végülis valamilyen szinten az (is)
Szerintem egy jó darálóval és akár egy kotyogóssal tudod hozni a szintet, amit szeretnél és élvezni tudsz. Esetleg sima kotyogós helyett Bialett Brikka. Se időben, se árban nem lesz sok. Kicsit kísérletezgetni érdemes a szemcsemérettel, kávé mennyiségével, hideg-meleg vízzel töltöd a kotyogóst, stb.
Ennek ugye a klasszikus kávézáshoz semmi köze, olyan mintha tennél egy kis szőlős bolerot a tablettás borba, hogy jobb íze legyen Ezért fogják itt sokan a fejüket.
Ha esetleg kipróbálnál ízesítetlen kávékat, akkor bajban leszel az őrlővel, mert szépen felveszi az adalékokat az ízesített kávéból. (Gondolom egy alapos tisztítással "meg lehet menteni")
Szerintem a kezdő kávés topikban kevesebb megvető pillantást és több hasznos tanácsot kaphatsz ebben a témában. Itt nem foglalkoznak ilyenekkel, így valószínűleg igazi tanácsot sem fognak tudni adni. -
forras2
őstag
válasz justgiveup #118666 üzenetére
Akkor tovább vándorlok abba a topikba, köszönöm a segítséget
-
Flashback
addikt
Pusztán érdekel hogy csinláják ezeket az ízesített kávékat?
A zöld kávét áztatják be vagy pörkölés közben/után kerül rá az "ÍZ"?Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Flashback #118673 üzenetére
Szerintem nem olyan meglepő. Ha nem a topikból indulsz ki, akkor az átlagember képe a kávéról valami híg keserű égett ízű folyadék, amit elég tejjel meg cukorral ihatóvá lehet tenni. Tejeskávé formájában meg még akár finom is. Ízesítés viszont a keserű - égett ízt szint eteljesen elnyomja, szóval végeredményben kapsz egy édesség - nassolás - desszert körüli élményt. Az egész Starbucks-os, Frei-es szirupos / habos / csokireszelékes / fűszeres történet is ugyaninnen indul és ugyanezért sikeres.
Önmagában nincs is ezzel semmi gond, persze nyilván egy másik kategóriát képvisel, mint a rendelésre pörkölt "specialty" kávé vonal. De ahogy a szivecske alakú Milka is megfér a single origin kézzel készült csoki mellett, úgy ez is Csak nem ennek a topiknak a témája. -
vicces1
aktív tag
Hello srácok,
Ment most valakinél a Goriziana Grand Cru 50?
Kb. jó 1éve volt nálam, úgy emlékszem teljesen frankó volt, Ez március végi pöri, ami rendben is van.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
justgiveup
tag
Jó termoszra van valami ötletetek? Egyrész jó lenne, ha a kávét is magammal tudnám vinni és tartaná a hőt minél jobban. Másrészt szeretek a szabadban kávézni és főzni mondjuk egy V60-at. Jó lenne, ha mondjuk egy otthon forralt víz, előmelegített termosszal tudna tartani 90+ fokot fél-1 órára mondjuk.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #118676 üzenetére
Kb. 1 hónapja vettem Fellow Carter Everywhere termoszt (legnagyobb méret). Sajnos vége a folyamatos home office-nak, szóval kellett valamibe bevinni mivel átszoktam teljesen filterre az elmúlt 2 évben Azért erre esett a választás, mert a belseje kerámia bevonatos, így semmi fémes íze nincs a kávénak tőle.
Nekem tökéletesen bevállt, annyira hogy azóta vettem még 2 Carter Move-ot is, hogy hosszabb utazás közben is legyen meleg kávé (igaz sajnos kb. 2 mm-en múlik hogy a Move nem fér be a kocsink pohártartójába De ajtón elfér).
Kifejezetten forró vízre nem próbáltam, de ha direkt belefőzöm a ~300 ml kávét, annyi előmelegítéssel amivel a filter papírt bevizezem (~50-60g), akkor kb. 2 óra múlva még túl forró inni (ekkor szoktam kiönteni a felét bögrébe és hagyom hűlni pár percet), illetve kb. 7 óra múlva épp hogy túl meleg direktben a termoszból inni, olyankor vagy kinyitva hagyom picit hűlni, vagy ha kiöntöm bögrébe és akkor iható rögtön.
Szóval meglepődnék, hogy ha előmelegítés után 100 fokos vizet beleöntve ne tartaná 90+-on 1 óráig. De ha érdekel szívesen csinálok egy tesztet este.
Ami előnye, hogy nincs semmi "extra" alkatrész, nincs benne semmi műanyag ami direktben érintkezne a folyadékkal, egyszerű elmosni, és nagyon jó inni belőle, gyakorlatilag mint ha pohárból innál. Ha öntöd akkor van hogy 1 csepp lefolyik az oldalán, ha iszol belőle akkor nincs ilyen gond.
Árban viszont fáj (~12.000 Ft), illetve nincs semmi összehasonlítási alapom, szóval azt nem tudom megmondani mennyivel jobb vagy rosszabb más termoszoknál.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #118681 üzenetére
Meglepően semennyire. Arra számítottam, hogy a délutáni egyértelműen laposabb lesz, de azért legalább filter ízvilág. Ehhez képest azt mondanám, hogy a hűlésből adódó különbség többet számít, mint az hogy mennyit állt. Mármint tipikusan amikor kiöntöm a reggelit hamarabb megiszom, mint hogy lehűljön annyira, mint amikor a délutánit iszom És általában a délutánit finomabbnak érzem. Bár ebben pl. tapasztalat alapján benne van, hogy reggel kevésbé jól érzem az ízeket.
Hétvégén lehet csinálok egy kísérletet, hogy egy lefőzött adagot pár óránként megkóstolok mindig kimérve, hogy ugyanolyan hőmérsékleten kóstoljam
De az biztos, hogy ha a ~7 órát állt kávét elém rakják azzal, hogy frissen készült, akkor nem mondom meg, hogy nem az.
Mondjuk mióta olvastam, hogy a La Cabra szerint akár 6 hétig is lehet pihentetni a világos pörkölést, sőt van amelyik kifejezetten akkor lesz jó, illetve hogy April-esek kávézójukban előző nap előre leőrlik a filtert, mert így jobb lesz a végeredmény, már semmin se lepődök meg
-
weinmaker
őstag
Halihó! Valakinek nincs véletlen egy mazzer 151c-s kése?
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
fenyvesik
csendes tag
Sziasztok! Még új vagyok sorry a noob kérdésért, ugye 58 mm-es tamper kell a gaggia Classic szűrőhöz? Thx
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #118682 üzenetére
Most, ha a marketinges beszélne belőlem, akkor azt mondanám, hogy sok volt a reklamáció vevői részről az "öreg" pörkölések miatt, ezért elindították a pregrind, meg a 6 hét pihenés mozgalmat.
Egyébként izgalmas dolog, amit írsz, nem gondoltam volna. Magam részéről én a már kellően kihűlt filter szeretem, amikor elkezdenek kinyílni a virágos jegyek is, de nem csap még át savas irányba. CasMo Las Flores például most nagyon bejött, bár szerintem már nem kapható tétel, talán február óta pihen a fagyómban.
https://barbieripnk.hu/
-
WarLock07222
tag
válasz Toobee #118687 üzenetére
Pedig ugyancsak számít az, hogy milyen meredek hőmérséklet görbét járt be a filter kávéd a fogyasztás előtt. Próbáld csak szétönteni 2 pohárba a reggeli adagodat, aztán az egyiket szokás szerint, a másikat pedig pl. egy pohár alátéttel lefedve később elfogyasztani, ugyanolyan hőmérsékleten. Nekem legalábbis egyértelmű a különbség a 2 ital között és általában a lefedett pohárból jobb a portéka.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #118688 üzenetére
Mondjuk ebbe az is belejátszhat, hogy az ember ízérzékelése is változik a nap folyamán. Legalábbis az enyém biztos Felkelés utáni első órában kb. használhatatlan, ezért se volt opció, hogy még otthon iszok egy kávét: azt csak kb. lelököm anélkül, hogy bármit éreznék belőle. 2+ órával egész használható, de inkább 4+ óra mire úgy rendesen működik.
Valahogy olyan kísérletet kéne összehozni, hogy egyszerre tudj inni két kávét, aminek ugyanolyan a hőmérséklete (melegítés nélkül), viszont az egyik korábban készült. De azért ez is elég macerás logisztika. Ráadásul itt meg nem egyszerre készül a két kávé, szóval maga a főzés is belejátszhat (igaz ezt egy clever / switch + víz először módszerrel elég minimálisra lehet szorítani). Szóval a tökéletes kísérlet lenne, hogy főzöl egy kávét, kettéöntöd, majd az egyiket behelyezed termoszban valami időgépbe, ahol gyorsabban telik az idő, és amikor egyformára hűltek akkor iszod meg
De komolyra fordítva meglepő számomra a dolog, mert tényleg az ellenkezőjét várnám: minél frissebb a kávé annál finomabb, és ebből adódóan minél gyorsabban lehűl annál jobb. De akkor ezek szerint a te tapasztalatod is az ellenkezőjét mutatja.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #118687 üzenetére
Igen, ez az én agyamon is átfutott, hogy ha pörkölő lennék beragadt készlettel én is azt mondanám, hogy nem baj a 6 hetes
Viszont saját tapasztalatom részben igazolja amit írnak. Tipikusan 1 kiló kávét szoktam rendelni, ami nagyjából 4-5 hét alatt fogy el, szóval utolsó zacskó még akkor is 1 hónapos ha rendelésre pörkölték. És igazából sose éreztem problémát velük. Viszont pont most van a fagyasztóban egy etióp (Father's-től), ami nagyon friss pörkölés volt, ment is rögtön fagyasztóba, mert hogy túl sok a kávé, és azóta is küzdök vele, mert valahogy valami kellemetlen íze mindig marad.Illetve pont egy 4 hetes Johan & Nyström etióp kávé volt bontva amikor olvastam a lentebb linkelt cikket, azzal nagyon jól működött a cikkben lévő "2-6 hetes" recept, ami viszont nem működött jól az előbb említett frissen fagyasztott etióppal. De persze hiába mindkettő etióp, nem egy terület, nem egy pörkölő szóval ez akár a kávék közti különbség is lehet... Majd kísérletezek még
Előző nap őrlést még nem próbáltam, de ha igaz, hogy hosszú pihentetés javít filterre pörkölt kávén, akkor megmagyarázza miért működhet: gyakorlatilag egy gyorsított pihentetés, mivel nagyobb a felület.
-
brumi1024
veterán
válasz Cathfaern #118691 üzenetére
A pihentetéssel nincsenek egyedül, több igazán jó kávézóban is ezt vallják, illetve ezt ajánlják a vevőknek is, pedig nekik ez nem érdekük, ott van a kávé frissen, csak plusz logisztika 5-6 hetet pihentetni. Hasonlót tapasztalok én is, próbálok legalább 3 hetet várni a pörköléstől, sokkal stabilabb eredmény jön ki.
A frissen fagyasztásnál nem ennek tapasztalása pedig a fagyasztásra vezethető vissza: az abban az állapotban konzerválja a kávét, amiben beraktad, tehát a pihentetés során pont nem zajlanak le azok a folyamatok, mint ami a szobahőmérsékletű esetben igen. Néhány hét pihentetés után fagyasztva hozná ugyanazt.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Mivel nem hiszek a pihentetésben filterre ezért jó teszt lehet erre venni két egyforma zacskó friss pörit, betenni az egyiket a fagyóba, másikat elől hagyni szobahőmérsékleten (mindkettő bontatlan) és 6 hét múlva össze cuppingolni őket?
-
fenyvesik
csendes tag
Köszönöm a tamper tippeket, még egy tanácsot szeretnék kérni. Milyen örlőket ajánlott Gaggia Classichoz? Akár használt, akár új. Persze kezdő felhasználóként, ami jó ár érték arányú, akár új vagy használt és pár évig biztosan maradna.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz sz.zs. #118698 üzenetére
Hozzám hétvégén jön egy közös Major barátunk Egyébként a Major C késsel, átnézve, (szükség esetén szabályozva) hol helyezkedik el a ranglistán? Nevezhetjük talán kis túlzással (értelmezhető árú) end game őrlőnek?
Marad azért a Specialita is, pl. sötét pörire semmi kínom vele.. szóval arra marha jó lesz.. Többit meg a nagy tesó intézi.. Nem volt még más őrlőm, de bizakodó vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs