- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Íme az új Android Auto!
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
Hirdetés
-
Olcsó és visszafogottan elegáns kompakt AIO jön az ID-Cooling berkeiből
ph Az előzetes tesztek alapján korrektül teljesítő modellnek nem kenyere a cicoma, és akár titkos favorit is válhat belőle a kategóriájában.
-
Jó dolog az AI, de emberek nélkül nincs játékfejlesztés
it A Tomb Raider franchise tulajdonosa szerint egy dolog az AI térhódítása – de a sikeres játékfejlesztéshez emberi kreativitás kell.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Régóta szeretem a kávét, de eddig csak a fogyasztó oldalon élveztem a főzeteket. Most szeretnék kicsit elmerülni a főzésében is és jobban megérteni mitől is lesz igazán jó egy kávé.
Egyelőre egy kis french pressem van, amivel nincs is gondom, szeretem az ezzel készített italokat. Viszont itt meg is állt a tudomány
Első körben egy örlőt szeretnék beszerezni, ami kiszolgál most és a továbbiakban is. Szeretnék majd további módokat is kipróbálni, kotyogóst, aero presst, espressot, stb.
Ehhez keresnék most őrlőt. Végtelen pénzem nincs, de szívesen költök rá nagyobb összeget, ha megéri és nem az utolsó +0,01 %-os javulásról van szó. Valószínűleg ott még nem tartok
Olvastam rengeteget, de egyre jobban elveszettnek érzem magam. Például, ami felmerül bennem, hogy manuálisat vagy elektromosat érdemesebb vásárolni? Arra gondolnék, hogy manuálisból jobbat kapok egységnyi pénzért és bevállalnám a plusz 2-3 perc tekergetés okozta fáradtságot. Talán még a veszteség is kevesebb egy manuális őrlőben, mert nem kell annyit purgeolni két különböző őrlemény között(?)
Csak hogy legyen valami kiindulópont, elsőnek 30-40 körül ársávban nézelődnék, de ha indokolt fölé menni, akkor meg tudtok győzni
Előre is köszönöm!
Ui: Én eddig minden keresgélés után az 1Zpresso - JX modelleknél kötöttem ki, de kíváncsi lennék a véleményetekre. -
justgiveup
tag
válasz p.lac #117948 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Neked mi a véleményed a fentebb említett Timemore C2-ről? Kezdetben valószínűleg nem lesz espresso a terítéken, előtte inkább kicsit ismerkednék az alapokkal, egyszerűbb kávékkal.
Ebben az esetben jó választás lehet az is? Ami bennem is felmerült, hogy találok-e vevőt a Timemorera, ha túladnék rajta. JX-Pro esetében valószínűleg könnyebb lenne -
justgiveup
tag
Van egy MediaMarkt kuponom, amit kávékra lőnék el, mert úgy emlékszem szokott ott lenni többféle is. Érdemes azokkal kísérletezni? Vannak említésre méltó kávék, amire ajánlott rápróbálni? Köszi!
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Jelenleg van egy Brikkám és egy french pressem, valamint lassan érkezik egy Timemore C2 őrlő is. Már csak egy valamit kellene beszereznem. A kávét
Nem nagyon van tapasztalatom a témában, szeretnék kezdésnek több mindent megkóstolni, több irányban, hogy megtaláljam mik azok, amik közelebb állnak az ízlésemhez. Viszont azt sem szeretném, hogy berendeljek 15-féle kávét és rám rohadjon végül az egész
Tudnátok ajánlani mondjuk 3-4 kávét, amivel érdemes lehet kezdeni? Minél konkrétabban, ha lehet Webshop játszik, de Budapesten, ha tudtok ajánlani bevált boltokat azt is megköszönöm! -
justgiveup
tag
válasz RetepNyaraB #118343 üzenetére
Ez a hűtőben tárolás biztosan jó ötlet amúgy olyan kávé esetében, ami mondjuk napi szinten használva van? Én félnék tőle, hogy ha le van hülve és én kibontom, akkor a szobában lévő összes pára a kávémon fog lecsapódni.
-
justgiveup
tag
válasz RetepNyaraB #118348 üzenetére
Azért ez nem teljesen igaz. A levegő szobahőmérsékeleten kb. 23 gramm vizet tud megkötni köbméterenként, míg 5 fok körül (ami mondjuk a hűt) már csak 7 grammot. Ez alatt már sokkal kisebb mértékben változik a telítettségi görbe, -15 fokon 1,5 gramm körül.
Nem okoskodni szeretnék tapasztalatom kevés van ebben, de a fizika meg ezt mondja, ezért vetettem fel.
Az őrlés előtti vizezés meg más téma szerintem, ott 1-2 percen belül már főzzük is le, szóval nagy hatása nem lesz a kávészemekre. Ellenben ha napi szinten csapódik rá le az szerintem negatív hatással lehet 1-2 hét alatt. -
justgiveup
tag
Szerintetek mi a fontosabb a pontos hőmérséklet szabályozhatóság vagy a nyomás profil változtathatósága? Amiatt kérdezem mert kacsingatok az espresso felé és bizonytalan vagyok, hogy kezdjek mondjuk egy Flair 58-cal, ahol tudok valamennyire játszani a hőmérséklettel, de azért túlzásba nem lehet vinni. A másik opció, hogy egy PID szabályozós Gaggia vagy hasonló kategória, ahol a nyomásprofil lesz a szűk keresztmetszet.
Mit gondoltok? -
justgiveup
tag
válasz pbalint #118422 üzenetére
Persze, arra számítottam, hogy erre egzakt választ nem lehet adni Inkább a véleményekre/tapasztalatokra vagyok kiváncsi, hogy ha választani kell, akkor a tapasztaltabbak mire szavaznának.
Amitől még kicsit tartok, hogy ugyan a nyomással tudok játszani könnyen a karos gépnél, viszont kétszer ugyanazt az életben nem fogom tudni megcsinálni -
justgiveup
tag
válasz forras2 #118656 üzenetére
Kicsit félnék a helyedben az ízesített kávékkal itt a hardcore topikban
Egy jó daráló nagyobb ugrás lesz a végtermék minőségében, mint a kávéfőző. Ráadásul kevés is az info, hogy ezek alapján tanácsot adjunk. Milyen kávét szeretsz? Inkább rövid és erős, mint mondjuk egy espresso vagy esetleg a hígabbakat, mint mondjuk egy V60? Mi a keret? Mennyi időt vagy hajlandó rászánni reggelente egy-egy kávé elkészítéséhez? Ha veszel egy espresso képes kávéfőzőt, akkor nagy bűn lenne csak belevágni a daralmányt a filterbe és levőzni Ott gondos előkészítésre lesz szükség, stb. -
justgiveup
tag
válasz forras2 #118665 üzenetére
Én azt mondom, ha valakinek ez ízlik, akkor igya ezt. Hiába mondanám rá, hogy szerintem nem kávé. Végülis valamilyen szinten az (is)
Szerintem egy jó darálóval és akár egy kotyogóssal tudod hozni a szintet, amit szeretnél és élvezni tudsz. Esetleg sima kotyogós helyett Bialett Brikka. Se időben, se árban nem lesz sok. Kicsit kísérletezgetni érdemes a szemcsemérettel, kávé mennyiségével, hideg-meleg vízzel töltöd a kotyogóst, stb.
Ennek ugye a klasszikus kávézáshoz semmi köze, olyan mintha tennél egy kis szőlős bolerot a tablettás borba, hogy jobb íze legyen Ezért fogják itt sokan a fejüket.
Ha esetleg kipróbálnál ízesítetlen kávékat, akkor bajban leszel az őrlővel, mert szépen felveszi az adalékokat az ízesített kávéból. (Gondolom egy alapos tisztítással "meg lehet menteni")
Szerintem a kezdő kávés topikban kevesebb megvető pillantást és több hasznos tanácsot kaphatsz ebben a témában. Itt nem foglalkoznak ilyenekkel, így valószínűleg igazi tanácsot sem fognak tudni adni. -
justgiveup
tag
Jó termoszra van valami ötletetek? Egyrész jó lenne, ha a kávét is magammal tudnám vinni és tartaná a hőt minél jobban. Másrészt szeretek a szabadban kávézni és főzni mondjuk egy V60-at. Jó lenne, ha mondjuk egy otthon forralt víz, előmelegített termosszal tudna tartani 90+ fokot fél-1 órára mondjuk.
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Timemore C2 őrlő tulajdonosa vagyok, de szeretnék jobban belekóstolni az espresso világába, ezért beszereznék egy erre képes darabot. Viszont szeretném, ha azzal le tudnám fedni a filterezést és az espresso vonalat is. Alkalmas lehet erre egy 1ZPresso J-max? Tudnék most venni egy használtat 55-60 ezer körül, ami jó dealnek tűnik -
justgiveup
tag
Kingrinder őrlőkről mik a vélemények? Egy K6 mennyire lehet alkalmas mindenes őrlőnek? Gondolok itt filtertől (V60, french press, cold brew) egészen espressóig (Flair 58).
-
justgiveup
tag
válasz andrás47 #118951 üzenetére
Szerintem egy belépő kézi őrlő és egy kotyogós, V60 esetleg french press. Ha szereted a kávét, akkor ezekkel is fogsz tudni finomat készíteni. És egy ilyen kombóval nem dobsz ki egy csomó pénzt az ablakon.
Ha ez bejött akkor el lehet menni espresso irányba, ami drágább lesz, de legalább már tudod, hogy valóban szükséged van rá. -
justgiveup
tag
válasz Flashback #118955 üzenetére
Szerintem egy Timemore C2 és V60/kotyi kombó kezdésnek bőségesen elég és ez meg is van 40bol. De még egy Hario mini millel is fog elfogadható kávét inni. A kancsó meg max nice to have, anélkül is bőven meglesz. Vegyen egy hőmérőt 2-3 ezerért helyette.
Persze ez belépő és el lehetne költeni 100-at is ahogy mondod, de szerintem ezzel a 40 befektetéssel nagyobb lesz a minőségi ugrás, mint utána a +60-nal. Azt elég akkor rákölteni, ha kialakul magában az igény rá. -
justgiveup
tag
válasz phranxinatra #118989 üzenetére
Tudom, hogy ez kvázi megválaszolhatatlan kérdés lesz, de...
Mostanában szeretném eladni a lelkem és belekósoltni az espresso vonalba. Eddig egy Flair58-on gondolkodtam, ami hasonló árban van. Melyiket ajánlanátok eme ismerkedésre? -
justgiveup
tag
Kezdek kicsit elveszni a bőség zavarában
Mi lenne a "belépő kategóriás" mindenes őrlő, amit már érdemes megvenni? Espressozni is szeretnék egy Flair58-cal és a filtert sem vetem meg V60-nal. Jelenleg egy Timemore C2-t használok, ami kotyogósnál és V60-nál nekem elfogadható eredményt ad, ennél szeretnék feljebb lépni + ugye espressonál el is véreznék vele. -
justgiveup
tag
válasz aradebil2 #119108 üzenetére
Én olyat választanék, amit ki tudsz próbálni egy jó kávézóban is és akkor érezni fogod, hogy mennyire jársz közel a "jóhoz". Teljesen megvoltam lőve az első világos pörkölésű filter kávémnál, mert fogalmam sem volt, hogy amit érzek savasság az olyan sav-e, amit jó esetben érezni kellene
Ilyen pl. a Casino Mocca, az ő kávéit pl. a Keletben meg lehet kóstolni és vásárolni is, de a honlapjukon írják, hogy hol találkozhatsz velük. -
justgiveup
tag
Van elérhető teszt pörkölés, ha valakit érdekel:
https://casinomocca.com/termek/test-roast/?cm_grind=espresso -
justgiveup
tag
Sziasztok!
Bedobnék egy ötletet, kíváncsi vagyok lenne-e rá igény vagy csak magányosan szenvedek ezzel a problémával.
Szeretnék kipróbálni minél többféle kávét, több pörkölőtől. Viszont nem feltétlen szeretnék mindegyikből negyed kilót sem, hanem elég lenne pár cuppingra való, mondjuk 50 gramm. Szóval vagy az a vége, hogy kevés félét tudok rendelni vagy az, hogy egy részük megmarad és én mindkettőt szeretném megúszni, ha lehetséges
Ezért gondoltam, hogy ha néhányan össze tudnánk állni (szerintem akár már 4-5 résztvevővel is működhetne), akkor közösen kiválaszthatnánk pörkölőket és 4-5-6 tételt is tudnánk akár tőlük rendelni. Aztán, ha valami megtetszik abból már nyilván lehet egy nagyobb kiszerelést rendelni és belőni a recepteket.
Én ezzel boldog tudnék lenni és a külföldi nagyobb pk sem egy embert terhelne (nyilván még esetleg országon belül szét kell dobnunk, akár személyesen, akár postán).
Ennek a logisztikáját be is vállalnám és nem szeretnék belőle meggazdagodni, szóval nyilván beszerzési áron és a plusz logisztikai költségeken tovább tudnám adni.
Egyelőre igényfelmérés jelleggel érdeklődöm izgat-e valakit az ötlet, mert ha vagyunk elegen akkor létrehozok egy közös platformot az egyeztetéshez.
Köszi! -
justgiveup
tag
Sziasztok!
Casino Mocca Buliye filter kávéjával vagyok kicsit bajban. Akár milyen recept szerint főzöm mindig marad benne egy kellemetlen kesernyés íz. Amikor még friss mindig ez a kesernyés íz, ami először megcsapja a számat, utána viszont tökre a jönnek a kellemes savak,kicsit virágos ízek és kicsi édesség. Amikor már állt egy 15 percet, akkor elkezd ez a kesernyés íz elmúlni és a többi pedig marad. Mit ronthatok el?
V60-nal készül, 60 gramm/liter (kevert vízből). A vizet végig forralom, szóval 100 fok közelében van, de próbáltam már azt is, hogy blooming után már nem tettem vissza melegedni. Timemore C2-vel őrlöm 18-20 klikk körül, ha valakinek ez mond valamit nagyobb szemű só méret környéke.
Létezik, hogy ennek ilyen íze van vagy tudtok valamit hacket, amit esetleg kipróbálhatnék?
Köszi! -
justgiveup
tag
válasz Cathfaern #119315 üzenetére
Szkeptikus voltam, de sajnos a 3-as tipp lehet a megoldás :/ Reggeli kipróbáltam úgy, hogy egy sima mezei szitán átráztam. Kicsivel több, mint 10% fine volt benne (méretet nyilván nem tudok, meg valszeg még tudtam volna belőle leszitáni, de kb-re stimmelhet). Lefőztem anélkül és full eltűnt belőle a keserű íz.
Érdekes tapasztalás, hogy ez ennél a kávénál ennyire kijött.
Kénytelen leszek beruházni egy új őrlőre vagy megszokni a szitálást Nincs valami összehasonlítás az ismertebb őrlők között, hogy melyik mennyi finet produkál? Esküszöm az rémlik, hogy a Lance féle nagy kézi őrlő teszt leírásában benne voltak ezek az értékek, de most meg nem találom.
Köszi a segítséget! -
justgiveup
tag
Sziasztok!
Tudtok most hazai pörkölőnél valami erősebben fermentált kávét ajánlani? -
justgiveup
tag
Sziasztok!
Jó újhullámos kávézót specialty kávéval ismerek párat Budapesten, de olaszosabb stílusút nem nagyon. Hol tudnék olyan sötétebb pörkölést kóstolni, ami biztosan jól van elkészítve? -
justgiveup
tag
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem/felvetésem őrlő témában és ebben kérném ki a véleményeteket.Jelenleg filterezek és néha kotyogózom, ehhez jelenleg egy Timemore C2-t használok. Ennek már eléggé érzem a hátrányait. Egyrészt szerintem relatíve sok a fine (egyszerű szitálás után sokkal finomabb a kávé, eltűnik a kellemetlen keserű íz), másrészt két állás között nagynak tűnik az ugrás a szemcseméretben és már kotyogósnál pl. gyakran nem tudom belőni az optimális tartományt.
Szeretnék a közeljövőben espressozni is, ehhez már végkép kevés lesz a Timemore.
A legjobb lenne, ha meg tudnám oldani mindezt egy őrlővel és nem bánnám, ha elektromos lenne (kezdem unni a tekergetést ) Milyen opciók jöhetnek szóba?
Másik opció, hogy külön egy filterre és egy espressora. Ebben az esetben azt mondanám, hogy a filteres legyen elektromos, espressora kibirom a manuálisat, mert kevesebbet iszok. Itt szintén javaslatokra lennék kiváncsi.
Amik bennem felmerültek:
Első opcióhoz egy NZ, ami filterhez tudtommal nem a legidálisabb, mert sok a fine, de elfogadható lehet.
Második opcióhoz mondjuk egy J-Max és egy Fellow Ode/Lagom Mini.Ráadás kérdés
Hogy álltok a szitálással? Nyilván nem sok tapasztalatom van (Timemore C2), de nekem hatalmasat dob, ha egy basic konyhai szitán áteresztem.
Egy jobb minőségű őrlő (mondjuk az Ode) tud annyival többet, hogy ne kelljen szitálgatni? Mert ha nem akkor ígyis úgyis szitálgatok és nem halok bele pl. egy NZ-nél a több fine-ba...
Előre is köszi! -
justgiveup
tag
válasz Ludovicus #119919 üzenetére
Abszolút egyetértek. Szerintem nagyon jó belépő őrlő, nagyon jó áron és kisebb kompromiszumokkal sokáig el tud vele lenni az ember.
A tippedet azóta is használom, tényleg elég jól be lehet lőni 2 fokozat közé. Nekem azért kicsit macerás, plusz néha mászik is kicsit, de mondjuk feleket bátran lehet vele lépni.
Leggyakrabban filtert iszok, azt is elég világos pörköléssel és ebben szeretnék egy minőségi ugrást. A finet tényleg soknak érzem, ezt igazolja, hogy egy gyors szitálás sokat is segít a kávé ízén. Emiatt szeretnék itt egy minőségi ugrást. Legyen gyorsabb a processz és "megbízhatóbb" az őrlemény.
Amúgy mit gondoltok a Fellow Ode akár kotyeszhez is jó lehet egy MP SSP késsel? Vagy a motor nem annyira szeretné a finomabb őrleményt világosabb pörivel? -
justgiveup
tag
Nem vagyok benne az espressozásban, csak mérnökként tudok reagálni. Szerintem a plusz felület és az hogy gyakorlatilag a teljes felület furatolt áramlástanilag megkérdőjelezhetetlen. Biztos vagyok benne, hogy jóval egyenletesebb kioldódást adhat így.
A syrup rain jól néz ki, de annak gyakorlatilag semmi köze ahhoz, hogy belül mi történik. Teljesen sík az alja így nem kezd el középre húzódni alul a csepp, de ez az ízre aligha lehet hatással.
Abban viszont kételkedem, hogy ezt (vagy nagyon közeli eredményt) hagyományos szűrőtartó+szűrőkosár párossal ne lehessen elérni töredék áron. Gondolom ezeket mélyhúzással vagy préseléssel gyártják és több lépésben biztosan el lehetne érni a függőleges falat és közel lekerekítés nélküli éleket. Ne adj' Isten minimális utólagos forgácsolással. -
justgiveup
tag
Persze, ennek így ebben a formában én is indokoltnak érzem az árát. Főleg, hogy valószínűleg pár százas darabszámról van szó.
De egy nagyon hasonló kosár szerintem kevesebb pénzből kihozható, amire a kereslet is nagyobb lenne valószínűleg, ami pedig meg kedvezőbb árat jelentene a gyártás során.
Tippra amúgy a Decent éppen ezen dolgozik. -
justgiveup
tag
Nitro brew-val kisérletezett már valaki? Milyen szifon-patron páros lehet alkalmas erre?
[Ennyit] nem szívesen fizetnék érte -
justgiveup
tag
Nem lapul valakinél egy felesleges Nanofoamer, amitől megválna?
-
justgiveup
tag
Szerintetek van jobb ár/érték arányú alternatíva a Fellow Stagg EKG-ra vagy érdemes beruházni egy ilyenre.
Vélemények és tapasztalatok is jöhetnek a kezelhetőségről, teljesítményről, strapabírásról, ne adj Isten javításról/garanciáról.
Köszi! -
justgiveup
tag
Nem lapul véletlenül valakinél egy eladásra szánt Niche Zero lehetőleg fekete színben? Esetleg van valakinek friss tapasztalata a vásárlásában? Honnan érdemes, mennyit kell várni, mennyiben állhat meg?
-
justgiveup
tag
válasz Kávé Kálmán #121856 üzenetére
Lehet tudni mi lesz a LE ára? Mostanaban tervezek venni es akkor lehet inkabb megvarnam.
Amugy mik azok a javitasok, amik csak az LE-ben vannak? En ugy tudtam, hogy az csak diófa használataban, plusz tamperben, 2 kosarban es plusz tukorben kulonbozik. -
justgiveup
tag
válasz Kávé Kálmán #121860 üzenetére
Akkor felreertettelek, azt hittem az a szallitmany indult
-
justgiveup
tag
Itthoni pörkölők közül kikkel érdemes kisérletezni? Eddig a CM-mel kezdődött és zárult az itthoni repertoárom, szeretném kicsit bővíteni A CM stílus alapvetően bejön, talán még kicsit világosabbat is el tudnék viselni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs