- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nothing Phone (2a) Plus - semmi lényegi plusz
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz Kernel #32599 üzenetére
Fejhallgatónál az impedancia az energiafogyasztást illetően nem sokat számít, amennyiben végül mindegyiknél azonos hangosságra állunk be. Annál inkább érdekes ilyenkor az érzékenység (hatásfok).
Azért valahogy ezzel a mondattal/kijelentéssel nem értek egyet.
2V-os kimenőjel szinten a 32 ohmos fejhallgató 125mW-ot, 160 ohmosnál 25mW-ot "fogyaszt el". Ennek elég nagy szerepe van azért az energiamérlegben, ha egy hordozható kütyüről beszélünk.
Az azonos hangerő ellenben már tényleg függ az érzékenységtől (monjuk hatásfoktól), ami egy konstrukciófüggő ügy. -
darvinya
titán
válasz Kernel #32658 üzenetére
Hát nem tudom milyen műszered van, de nem a sz@r kínai SYG előbb jelzi a merülő elemet mintsem ilyen fals értéket mutasson.
Sőt még a márkásabb lakatfogós is előbb jelzi a elemhibát, és szintúgy nem mutat fals értéket.
Inkább kikapcsol mindkettő.Akkor azokkal a műszerekkel gond van, ha magába mér feszültség változást.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #32686 üzenetére
Nem egészen egyértelmű számomra, hogy most akkor jó vagy nem, hogy ezt alkalmaztam !
Mivel ez első írás max. középhullámig írja rádió frekvenciás sávban, ami olyan 50KHz kürülig terjedhet, a másik pedig már megahertzig írja a kedvező tulajdonságait ennek a tekercselési módnak !!Az én tápom 200KHz-en megy, az első írás szerint ott már nem, a második szerint viszont még bőven belefér !
Most akkor hogy is van ez ?
Maradjak az egy tömör, lakkszigetelt vezetéknél ?
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #32735 üzenetére
Nekünk volt egy ITT TV-nk, amit nem rég selejteztünk, 22-éves volt, abban aligha hiszem hogy szuper kondi lett volna, de akku sem valószínű, mivel az már régen tönkrement volna.
Tehát áramforrás nem igen volt benne, viszont ennek ellenére tartotta az összes beállítását, akár több nap kikapcsolt állapotban is, ami fizikai kapcsolót jelent, tehát teljesen feszültség mentes állapotban (sohasem használtuk a készenlét üzemmódját) !!Nem tudom ebben mi lehetett, esetleg EEPROM ??
Bár 22 évvel ezelőtt az EEPROM sem volt még szokásos, csak az UV-s törlésű, normál EPROM, abban meg ugyen nem olyan könnyű átírni az adatokat !Kondi bank sem hiszem hogy lenne benne, nem is tudom, hogy pár darab mondjuk 2200mikrós, hagyományos kondi mennyi ideig lenne képes egy, mondjuk akárcsak mikroampereket is fogyasztó memória tartalmát őrizni ??
Semmi különlegességet nem láttam benne, mikor párszor szétszedtem, javítani ezt-azt benne, de sohasem volt baj az "emlékező" képességével !
Üdv.
-
a1200
aktív tag
válasz Kernel #32843 üzenetére
Akkor biztosan megvolt az izzóval az 1-2A terhelés.
Miért történt az, hogy sorban bekötöttem a multiméteremet Ampermérő üzemmódban a 12V tápfesz és az izzó + sarka közé (persze az izzó megkapta a GND-t), és nem világított az izzó, ezért a táp sem kapcsolt be? 5V terhelés nem volt.
Akkor 32840 lesz.
-
a1200
aktív tag
válasz Kernel #32847 üzenetére
Akkor ezt akár így is hagyhatom, nincs vele baj? Az 5V-ra 10 Ohm 5W-os, a 12V-ra 22 Ohm 10W-os előterhelés ellenállást raktam.
Most meg jön a párhuzamosan kapcsolás. Eddig soros kapcsolással feleztük a melegedést, vagy nem?
Ebben a topikban is írtam erről ma, volt 1 ilyen [link] válasz is. Most akkor mi van, soros, párhuzamos, vagy vegyes kapcsolással lehet csökkenteni a melegedést úgy, hogy ugyanakkora áram folyjon rajtuk, hogy ugyanakkora előterhelést jelentsenek?[ Szerkesztve ]
-
a1200
aktív tag
válasz Kernel #32868 üzenetére
Valami komolyabb különbségnek kell lennie a soros és párhuzamos bekötések között. Összefoglalná valaki az áramok, feszek, Ohmok, Wattok, hőfokok alakulását soros, párhuzamos, és vegyes kapcsolásnál is?
És mi van a vegyes kapcsolással? Ezt hogyan kell kiszámolni?[ Szerkesztve ]
-
McSzaby
őstag
-
mezis
félisten
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #32979 üzenetére
No akkor nem teljesen világos számomra, hogy akkor most kell e nekem összekötni a 4. pólust az 5.-kel, ha igen, direktben, vagy valamilyen ellenálláson keresztül egy külső töltővel való, lehetősgé szerinti gyorsabb töltéshez ??
Illetve akkor csak az egyik adatvezetéket kell bántanom, vagy mindkettőt ez sem egyértelmű az írásod alapján ?
Egy tabletről van szó, ami egyébként tölt a telefonom mikro USBs töltőjéről is, amire max. 0,55A és 4,75V van írva.
Üdv.
-
törölt tag
válasz Kernel #32999 üzenetére
Ja értem, azért kell az OPA-nak a negatív táp, hogy tudjon abba az irányba folyni az áram. ( a plusz tápja mit kér egyébként?)
Ha a fent említett műverősítők közül választok, akkor a két 75pF mellett a D2 is elhagyható, ugye?Olyan (egyszerű) kapcsolásod van esetleg, ami 70-100V környékén is megy, de fele ekkora áramterhelhetőséggel (CC/CV természetesen)? Vagy ugyanezt amit linkeltél kopizzam át egy HighVoltage LDO-ra?
Lompos48:
Köszi neked is az okítást!
Lehet erre parallel tenni még két-három 1302-es végtranyót 0.1R-okkal közösítve, vagy az borítana kb. mindent?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Kernel #33008 üzenetére
Egyébként ezeket a 70-100V-os tápokat nem gondolom pár voltig, pláne 0-ig leszabályozni. Ha 15V-tól (vagy akár 30V-tól) indul, az nekem teljesen jó. Persze ilyenkor talán kellene bele valami egyéb védelem is az áramkorláton felül, hogy mondjuk 15V-on ne follyon már huszonsok amper egy rövidzárnál
-
kjani18
őstag
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #33059 üzenetére
Vagyis a két adatvezetéket egymással kell rövidre zárni, ahhoz hogy a készülék tudja, csak egy "buta", nem kommunikatív töltő van rajta ?
Az áramerő meghatározás is érdekes infó, már csak az a kérdés, mely készülékek, mely módokkal operálnak ?
Én is ki szoktam mérni mindent, amit csak lehet, a gyakorlati tapasztalatban bízom leginkább, csak itt olyan picik az érintkezők, hogy nem fértem hozzá a töltő csatlkaozójában, a varrótű, meg mint mérőtű nem jutott eszembe, de mostmár tudom !
Az lett volna a biztos, ha kimérem, bár ha hamarabb rákeresek magam a csatlakozó kiosztásra, akkor nem lett volna baj.
Annyit viszont tudok mostmár tenni, hogy kimérem (varrótűvel) a töltő csatlakozójában a két adatvezetéket egymáshoz és a tápvezetékekhez képest és hátha megtudom a kötés módját !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #33059 üzenetére
Új hadverek első próbájakor általában én is szoktam védelmeket beiktatni, pl. most is tettem be a táp elé egy ízzót, hogy ha zárlat, vagy bármi nagyobb áramfelvétel van, akkor a táp és a készülék ne károsodjon !
(ugye egy 12Ah-ás zselés akku sokat ad)
Egy 21W-os autó ízzót volt ebben az esetben a korlát, sajna az ezen átfolyó áram is túl nagynak bizonyult a tablet elektronikájának.Annyi tünt fel, hogy az ízzó erősen világít, de ebből még nem gondoltam azonnal, hogy baj van, mert ha pl. a töltő 1,5, netán 2A-t vesz fel, akkor jogosan világít nagy fénnyel a 21W-os ízzó.
Csak jó pár másodprec elteltével kezdett gyanús lenni a dolog, mikor még mindíg nem jelezte a töltést és intenzíven melegdeni kezdett a tablet csatlakozó kürüli része. Ekkor kapcsoltam le, de már késő volt.Ha viszont kisebb ízzót teszek be védelemnek, akkor meg nem tudom, mitől világít erősen, lehet, a töltéshez kell annyi, de lehet hiba, zárlat miatt is, és lehet, hogy a tölés el sem indult volna, mert kevés lett volna az áram hozzá.
Azért már bánom nagyon, hogy nem egy 5, vagy 10W-osat tettem be korlátozónak.Üdv.
-
darvinya
titán
válasz Kernel #33078 üzenetére
Nagyon kitaláció amikor S2 töltőjét kellett javítani a sz…r 2 hajszál eres vezeték szakadás miatt, ami persze a fejegységben volt leszakadva.
És mikor leellenőríztem akkor észleltem ezt a jelenséget.Hogy mitől van nem tudom, és a magyarázatra is csak találgatok.
-
kts88
aktív tag
válasz Kernel #33082 üzenetére
Sziasztok! nagyon nem akarok bele folyni ezért off, de lehet kapcsoló üzeműnél is 100Hz brumm a kimenő feszültségen. Single stage topológia. Semmivel nem kerül többe mint 1 flyback, sőt ugyan az, csak pfc is. Cserébe a szekunder oldalon van az alapharmonikus szűrésére szolgáló kondi. Ha akksit töltünk, meg kispórolható ez is.
Viszont lenne kérdésem is, tegnap tettem fel ide egy kérdést. Ha nem probléma feldobom itt is, sőt lehet inkább ez a megfelelő topic erre.
-
diamondface
tag
válasz Kernel #33122 üzenetére
Tv javítás.
A feltett kérdés lényege az volt, hogy tudok egy bontott "kutyát", aminek a rajzon feltüntetett értékei nagyobbak, mint annak, ami most a gépben van. Fizikailag nem különböznek, és utánaszámolva a szekunderek áttételei is stimmelnek. Ezért írtam didymannek, hogy megválaszoltnak tekintem a kérdésem.
Ez megintcsak zavaros így, de tán kivehető a lényeg -
darvinya
titán
válasz Kernel #33162 üzenetére
Például a primer néha megszakad ezeknél,
Akkor viszont nem tudnék mérni feszültséget.
Oké igazad van.
Van egy eszköz aminek van DC aljzata.
Ennek az aljzatról kapja a tápot eszköz.
Erre az aljzatra rá van forrasztva még 9V elem csatlakozó.
9V-os elemmel megy, de adapterrel nem.És erre keresem a választ, hogy miért?
Másik, hogy hogyan szabályozza a feszt, men értem szembe kapcsolt fél tekercseket.
-
darvinya
titán
-
PH-User
addikt
válasz Kernel #33237 üzenetére
Átnéztem, volt még egy szakadás a PCB-n, áthidaltam, és egy másik földpontra kötöttem a SUB mínuszát.
Bekapcsoltam, már nem búgott, illetve búgott csak a hangerő függvényében.
Csatlakoztattam a jelkábelt, aztán egyszer csak -> PUKK, egyik kondi szétnyílt!
A másik kettőnek semmi gondja ami mellette volt.
Na wazzup wazzup?''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
darvinya
titán
válasz Kernel #33422 üzenetére
Más elfoglaltságom volt ezért írom most a gondolat tovább fejtést.
kb. 80% hatásfokú a trafó, a számítások alapján 1A szekunder oldali áramnál már kiold a primer oldali biztosíték.
Akkor az 1A-ig bíró egyenirányító esetében nem megy tönkre, mert előbb leold a biztosító mielőtt kárt okozna?
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest