- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nothing Phone (2a) Plus - semmi lényegi plusz
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ElVisZ
tag
Nem a pc tápot akarom megbontani, arról meg a gép...csak elég kicsi lesz az erűsítő és be lesz majd építve egy rossz cd meghajtóba (legalábbis ez volt ez 1 elgondolás) és a pc táp egy molex csatiját dugnám az erősítőbe ami átalakítja 48v-ra... na nekem ez az átalakító kéne...
hybrid: cső + fet
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah, én még trafó csere nélkül gondoltam. Ha jól emlékszem, olyan 20-24V-t lehet kihozni belőlük alapesetben, még megfelelő terhelhetőséggel.
ElVisZ: érdekes kialakítás, csak így elvész a csöves cucc lényege, mert ott a kimenő trafó és a végcsövek voltak felelősek a csöves hangzásért. Nálad a csöves "meleg" hangzást egy "hideg" fetes fogja helyettesítenii, ilyen szempontból meg mindegy, hogy mi alkotja az elő fokot.
Ezt nem rosszallásból írom, de esetleg egy egyszerűbb erősítővel, más tápellátás igénnyel jobban járnál, amúgy sem szerencsés egy erősítőt kapcsoló üzemű tápról járatni.Amúgy véletlen nem +- 48V és föld kell annak az erősítőnek? - már látom, egytápos...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
atesss
addikt
Ez nem is tűnik olyan bonyolultnak.
És elvileg 4A-t bír 48V-on, ami 192W, az már egy elég komoly erősítőnek elég lenne !Kb. mennyibe kerülne egy ilyet megépíteni (alkatrészár) ?
Komolyabb vasmagú dolgot nem látok így hirtelen benne, csak szilíciumos cuccokat.
Persze az is lehet drága...amúgy sem szerencsés egy erősítőt kapcsoló üzemű tápról járatni.
Az erősen impulzusszerű terheés miatt, vagy miért ?
És ha berakok egy jó nagy pufferkondit ?[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
Szevasz
Igen, ismerem ezt a kapcsolást !
Korábban már próbálkoztam vele, invertel készítéséhez, de ez sem az igazi, hasonló a probléma vele, igen erőteljesen megednek a trazisztorok, és nag ya fogyasztása, a mellett spéci trafó kell hozzá, mármint lábkiosztásban, tekercs szempontjából.Egy olyan kapxsolás kellene, ami úgy állítja elő a nagyfeszt, hogy nem melegszik sokat és nem fogyaszt nagyon sokat !
Igen kellene ismerni a frekvenciát is, de éppen ez az, hogy az általam elkészített kapcsolásban a trfó tekercse része a rezgőkörnek, ami a frekvenciát meghatározza a kondikkl együtt !
Ennek a számításait nem ismerem.Üdv.:
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
ElVisZ
tag
Értem.
Ha minden igaz akkor ez egy ellenállás meg egy kondi sorba kötve a táp +- kivezetése között és a feszt a kondi két lábáról tudom majd levenni, igaz?
(remélem érthető és nem írtam túl nagy hülyeséget...)Milyen paraméterű alkatrészek kellenének ebben az esetben?
jól fogtam fel a pufferkondik meg az L-C szűrő kapcsolását? kép
c1-c2 a pufferkondik, az r1 meg a c3 a szűrő
bocs a mórikarajzért...[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
De nem ezért használunk LC tagot kimeneti szűrésként, hanem a nagyfrekis zavarok, elsősorban a táp működési freki által adott hatások csökkentése miatt. Ebben ugyanis az elektrolit kondik önmagukban nem túl jók, a soros tekercs a működési frekin nagy reaktanciával segít osztót alkotni és hatékonyabban szűrni.
[ Szerkesztve ]
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Batman2
őstag
Szevasz Moha !
Ismét köszi szépne a kapcsolást és leírást, jól hasznosítható ki sáramkör !!!
Mostmár egy tucat különböző kapcsolással építhetek sroboszkópot !Közben azért még csak törtem a fejem és próbálgattam ezt a már megépített kapcsolásomat is.
Az gondolkodtatott el, hogy még hallható tartományban van a frekvencia, amivel dolgozik mert ugyan magas, de még simán hallható szomámra (elég magasakat is meghallok ) !
A kapcsolási rajzban szereplő eredeti kondi értékekkel viszon tszerintem már magasabb frekvencián (20KHz vagy fölött) kellene menjen a kapcsolás.
Két kérdés merült fel számomra, egyik, hogy a trafóban alkalmazott ferrit mag már nem bírja a magasabb frekvenciát, másik, hogy az alkalmazott alkatrészek (elsősorban a tranyókra gondolok) nem bírják azt a frekvenciát, azt a tempójú kapcsolgatást, mivel ha kisebb kondik teszek be, akkor elindul ugyan az oszcilláció, de ahogy elkezd töltődni a nagyfesz. kondi, úgy meg is szűnik az !
Kipróbáltam egy PC tápból kivett teljesítményt trafót, azzal sem ment magasabb frekvenciára, ezért arra következtettem, hogy nem igazán azzal van a probléma, mivel az a PC táptban valami 50-52KHz körül megy tán.
Aztán utána néztem kicsit a tranyóknak, amiket alkalmaztam, és amik a leírásban szerepelnek, hogy mi a határfrekvenciájuk.
A legtöbb adatlapban nem leletem meg, ahol leltem, ott meg MHz nagyságrendű érték szerepel, amit valahogy nem értek hangfrekvenciás (BC, BD) alkatrészek esetében, amik max, 800KHz körüli értékig mennek fel ! ??De az biztos, hogy az én alktrészeim így is kevesebbet bírnak, mint a megadottak, és különösen a BD240-es tranyó -amire kicsit gyanakodtam- rendelkezik gyenge paraméterekkel, pl. HFE szempontjából is, ami itt nyilván szintén nem mindegy, a frekvencia maximumot pedig meg sem találtam, de valszeg az is alacsony !
Szóval lecseréltem valami, felt. BD23x valahanyasra (lekopott a felirat ezért nem tudom, csak felépítéséből itélem), és így lecsökkent a fogyasztás a felére, hallhatóan növekedett afrekvencia is, és a feszültség is, a korábbi 230-240V körüli helyett, valamivel kisebb kondival már 300V-ot ad !
Bár a korábban, az áramkör elét tett 3db. 3,3ohmos ellenállás nélkül is már alig nő az áramfelvétel és stabil az oszcilláció (nem úgy mint korábban), de azért egy ellenállás nem árt, így nem vesz fel hírtelen akkora áramot a cső kisülése után és alapban picit kevesebbet fogyaszt, kevesebbet melegszik !Így már gyak működik, villog rendesen a vaku cső róla, már csak egy zavaraó kicsit, hogy még hallható tartományban fütyül, de ha jobban összeszorítom a fazékmag két felét, illetve bedobozolom, akkor talán már az sem lesz zavaró !
Üdv.: Batman2
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
énvagyokAdam
tag
A TV-n nincs VGA bemenet sajnos. Ez eléggé leegyszerűsítette volna a dolgomat.
A link amit küldtél ahogy láttam S-VIDEO és kompozit kimenetet csinál VGA jelből. Sajnos nekem nem erre lenne szükségem, hanem egy 576 soros 50Hz-es szabvány RGB jelre.
Két forrást találtam, két féle kábelt is barkácsoltam hozzá, egyik sem működött. Volt egy szoftver amivel lehetett állítani a sorfrekit, a vízszintes frekit és gyakorlatilag mindent. Váltott soros 50Hz-es kimeneten sikerült annyit elérnem, hogy a kép össze volt nyomva és futott.
Kb semmi nem látszott rajta.
Jelenleg s-video kimeneten át oldom meg, de az 25Hz-es váltott soros, ezáltal a kép már nem igazán hat folyamatosnak, és a képaránya sem megfelelő. A másik ok amiért VGA-n szeretném megoldani az, hogy az alaplapon van integrált VGA kimenet és így kivehetném a videokártyát a gépből, amit csakis az s-video miatt tartok benne...(nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
énvagyokAdam
tag
Ezt az átalakító kábelt még nem láttam, de fura is mert olyan helyre köti a vga jelet, ahol tudtommal a hang közlekedik. A fórum amit ajánl ott én is jártam, az ottani kábel kötéssel és a power strip programmal együtt sikerült elérnem hogy szépen fusson a kép. Voltak benne előre beállított értékek, azokkal sem ment, és a neten talált értékekkel sem látszott semmi. Lehet szoftveres a hiba, lehet a videokártya nem szerette a powerstrip-et, a TV oldalon nem hiszem hogy gond lenne mert eddig minden szabvány jelet fogadott, szóval ami a legvalószínűbb hogy én vagyok a béna. Holnap megcsinálom újra a kábelt, rápróbálok még egyszer a dologra. Tényleg a kis konverter lenne a legcélravezetőbb megoldás, de lehet olcsóbban jövök ki ha veszek egy LCD TV-t. Igaz akkor meg a CRT képminőséget sírnám vissza, és amúgy sem állok ilyen jól...
Nagyon köszi a segítséget, rápróbálok ezekre, és megérdeklődöm a konverter árát is.
(nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
énvagyokAdam
tag
Én azt hittem hogy ha a kábelt átkötöm és szoftveresen utána átállítom a frekiket akkor életképes lehet a dolog. De ezek szerint akkor ez nem lesz kivitelezhető csak valami ilyesmi aktív eszköz segítségével?
(nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
atesss
addikt
Köszi, utánanézek akkor hogy kb. mennyibe kerülhetnének az alkatrészek ehhez a kapcsüzemű táphoz.
Kondi, ellenállás nem nagyon lehet tétel, főleg hogy ahogy látom 150uF a legnagyobb.
Csak feszértékek a kondikhoz, meg esetleg az ellenállásokhoz Watt értékek nincsenek megadva.
Megpróbálok a képen kívül valami részletesebb leírást is találni, elvileg ezen az oldalon: [link]
Vagy neked nincs meg esetleg a linked nem csak a képhez ?
És szerintem ezek induktivitások sem olyan drágák, ha boltban veszem őket, akkor sem, nem ?MÁS:
Van nekem egy tartalék bicikli hátsó villogóm, a szokásos piros ledes, többféle villogási móddal.
Arra gondoltam, hogy ezt átalakítanám első villogónak, fehérre.
De ugye a fehér ledek állt. magasabb feszen működnek.
Van esélye, hogy fehér ledekkel tudjam használni a két darab AAA eleméről (ugye max. 3V, de ha merül kicsit kevesebb) ?
Tudtok olyan fehér ledet, ami elég nagy fényerejű lenne ilyen célra, és elmenne 2,6-2,7V körülről is ? -
And
veterán
A rövidzár ugyan vicc volt, de az ellenállás is rossz ötlet. (Ha nem tudtad a terhelésként használt motor teljesítményét, akkor miért nem mérted meg a felvett áramát?)
Az ellenállás ugyanazért nem jó, amiért pl. az izzólámpás lemerítés sem: ha nem figyelsz oda, az addig szívja a töltést az akkucsomagból, amíg annak feszültsége teljesen ki nem nullázódik. Az pedig eleve káros: egy cella 0,9..1V-os kapocsfeszültség alatt mélykisütötté válik, ez a jelenség pedig elég gyorsan tönkreteheti az akkumulátorokat. Rosszabb, hogy (mivel a sorbakötött akkuk nem tökéletesen azonos indulótöltéssel rendelkeznek) a pakkon belül egyes cellák feszültségének iránya a kisütés végére megfordulhat, átpolarizálódhat.
Az a 0,8Ω-os terhelés is elég meredek ötlet. Miért kellene szénné terhelni az akkucsomagot a kisütéshez? 6A-es kisütőáramot legfeljebb rövid időre engednék egy ceruzaméretű NiMH-akkura, mert az már a kapacitáshoz képest túlságosan nagy (2,4..2,7*C). Ekkora áramnál a kapacitás értéke is erősen csökken, vagyis a cellából a névleges (0,1*C terhelőáramra vonatkozó) kapacitásértéknél csak jóval kisebb töltésmennyiség süthető ki.
Az izzós / ellenállásos módszer kizárólag akkor elfogadható, ha az akkucsomagról azonnal lekapcsolod a terhelést, amint a kapocsfeszültsége 3,5..4V alá csökken. Ezt pedig sokkal könnyebb leírni, mint a gyakorlatban betartani, mert 0,9V / cella alatt a kapocsfesz. már rohamosan csökken. Néhány ilyen mutatvány, és a komplett pakkot kivághatod a kukába.
Ha normálisan szeretnél meríteni, akkor azt kétféleképp teheted meg. Az első korrekt megoldás az, hogy veszel egy olyan akkutöltőt, amely képes a töltés előtti kisütésre. A második pedig, hogy az akkukat széped lemeríted azzal a (lehetőleg intelligens, ne szimpla izzós lámpa) készülékkel, amellyel amúgy is használatosak, legyen az rádió, digitális fényképezőgép, műszer, vagy akármi más. -
mezis
félisten
Nekem eddig csak egy "Raduga" színes TV gyulladt ki. Annak meg tudtam állapítani az okát. A sorvégcsőnél (elektroncsöves volt ez a része, 6P45SZ) szöszlerakódás (új házgyári lakás, száraz levegő, új szőnyeg) és vagy hibás forrasztás, vagy inkább csak egyszerűen egy áthúzás indította a "láncreakciót". De ez kb. 30 éve történt.
mezis
-
adriankoooo
senior tag
Koszi mindkettotoknek! Igazabol egy kerdesem maradt, nem tudtok ajanlani olyan webaruhazat vagy maganszemelyt aki a postaert nem 2000-3000 Forintot ker el, hanem egy levelben elkuldene ket-haromszaz Forintert Nem igazan van a kornyekemen ilyen jellegu bolt, netes boltokbol meg nem igazan eri meg, mert mind csomagkent kuldi (vagy legalebbis annak szamolja), ha rendelek egy ket alkatreszt is..
-
adriankoooo
senior tag
Nem fogom becsomagolni, sot meg egy kis alu bordat is csavarozok ra. A masodikban miert van ket kondi? Ez mivel tud tobbet?
Potibol kaptam egy 25-ost, ezt is ratehetem az elso rajzra? Miben lesz mas mint egy 10-es poti? Kesobb kapcsol? (a blogbejegyzes kommentjei kozt lattam, hogy a szerzo ajanl sorba kotni +1K-s potit, igy nem lesz annyira erzekeny)
Meg vissza a masodik angol nyelvu lapos vezerlohoz: BS107 tranzisztor jo hozza? Azt irja, hogy MOSFET P, de pontosabb tipust nem ir.
-
adriankoooo
senior tag
A Cpt.Pirk verziohoz lesz alkatreszem jovo heten: 2 drb IRFZ44N, 2 drb NTC termisztor, proba nyak, 2 fajta venti, rendeltem mindent . Csak a poti az ami tnem rendeltem, mert mind nagy volt. Kertem az egyik tvszerelo ismerostol egy megfelelo potit, de csak 25K-s volt neki, kivancsi vagyok ezzel miben lesz mas. Meg is kerdezem Cpt.Pirk-et, ha csak nem jon valami valasz toled/toletek
-
Kloden
senior tag
Nagyon köszönöm, így már tökéletesen én is értem! Azt nem lehetne még megcsinálni, hogy a 4-4 ellenállást felváltani 1-1 nagyobb ellenállással? Valamivel kényelmesebb lenne beforrasztgatni.
A pirosak még nem égtek ki, és ami még érdekes: azt a kis 3V-os gombelemet rákötöttem fordított polaritással, és csak úgy világít!! Helyes polaritással Nem!! Tehát kizárhatjuk a túlfesz miatti világítást! (Eddig azért nem jöttem rá mert szigszalagba volt burkolva, nem tudtam melyik a + és - fele)
Na most akkor hogy is van??[ Szerkesztve ]
"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."
-
Kloden
senior tag
Párhuzamosan gondoltam továbbra is csak nem értem minek mindegyik led elé egy ellenállás, miért nem elég áganként egy, vagyis a pirosak elé egy és a fehérek elé is egy.
Én nem a led lábát szoktam nézni hanem a belsejét, a nagyobb bumszli a negatív, a kicsi pedig a pozitív, én így nézem.(hiszen úgyis le vannak már rég vágva a lábak)
Esetleg még az lehet, hogy a piros ledeknél éppen a kicsi a negatív. Mindenesetre a fehérnél a nagy a negatív."Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."
-
_ATi_1
senior tag
Nézd meg a HollyBoni által linkelt tápot. ([link])
Ezen csak egy GND kábel jön ki...
Igaz, az Y kábelen kettő fekete van, de úgy gondolom, ezt a kapcsoló bekötésekor összekötheti.Szerk: Kettővel ezelőtti hozzászólásomban írtam, hogy abban az esetben, ha kizárja a 220V-os kapcsolót.
[ Szerkesztve ]
-
_ATi_1
senior tag
Mintha egy bombát hatástalanítanánk
No akkor lássuk csak..
A tápegység burkolatán ez a matrica áll: [link]
Ugyebár a sárga kábel: +12V
A fekete kábelek: GND
A piros pedig: +5V
A rajzon látszik, hogy itt egy GND kivezetés jön a tápból, az pedig az 5V-os ág (piros) mellett van. Ezért a másik akár ki is vehető. A HDD táp-bemenetén össze lenne kötve a két GND, ezért ha nem veszed ki a másik kábelt, akkor másik tápegységgel nem biztos, hogy működni fog a kapcsolás.[ Szerkesztve ]
-
orkester
őstag
Lcd monitor tápegységében púposodott fel 2 kondi, nem tudom itt mennyire lehet fontos a hőmérséklet.
PSN: orkester ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet ** Ha nem válaszolok valószínűleg le vagy tiltva és nem véletlenül. ** Ha valami karcos, kopott, megrágta a kutya, kérlek ne hirdesd újszerűnek, köszi!
-
orkester
őstag
680uF 50V 12x35 RM 5.0 20% 105° 5000h (YAG) RoHS LOW ESR Ł - Erre gondolsz ugye? Az a baj, hogy nagy. Maximum 25mm magas fér el.
PSN: orkester ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet ** Ha nem válaszolok valószínűleg le vagy tiltva és nem véletlenül. ** Ha valami karcos, kopott, megrágta a kutya, kérlek ne hirdesd újszerűnek, köszi!
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Autós topik
- Jövedelem
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elemlámpa, zseblámpa
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- BestBuy topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest