- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
moha21
veterán
ha már hobby elektronika:
[link]Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz sasa311 #6644 üzenetére
[link]
nem reklámozni akarok de ilyet kapsz piacon is olcsóbban. Persze lehet forrasztgatni, de szerintem ennyin nem érdemes spórolni. És ennyi feszültséget sok munkával tudnál beállítani meg nem ilyen kis méretben. 6V jó, mert néhány venti 5V-ról nem indul.[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
ha piaci 830D B vagy hasonló kategória azt könnyű elrontani! Általában az áramerősség
mérés során adja meg magát ha többet kap, mint a mérési határ, viszont feszültséget, ellenállást tudsz még vele mérni. Érdemes még az elemet is kicserélni(vagy 9v-ról meghajtani) arra is érzékeny.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
ja hogy analóg műszer akkor nem szóltam bocsánat!
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
-
moha21
veterán
válasz fenergie84 #7316 üzenetére
Szerintem hővezető epoxy ragasztó alkalmas a célra. De várom más véleményét is.!
-
moha21
veterán
válasz fenergie84 #7318 üzenetére
pl itt:
[link]Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz Dimitryj #7320 üzenetére
Igen ezek is tökéletesek én is használom (főleg ha tekercselek) fémhez is viszonylag jól ragadnak és tényleg könnyen le lehet szedni. Csak csupa póháló minden. Amúgy ezeknek mi a nevük?Mert nekem palmatex rudak vannak, de semmi nincs ráírva azért is nem ezt írtam.
-
moha21
veterán
válasz CPT.Pirk #7322 üzenetére
Üdv! Lábkompatibiliset nem találtam amiket leletem:
LM148 LM248 - LM348
MC3303
MC3403
OPA134, AD711
LT1115
OPA 604, OP176, OPA627, AD797
TL081CP
LME49870
Nagyjából ennyit találtam végigolvastam jó pár fórumot!Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz CPT.Pirk #7334 üzenetére
a q38 nem zárlatos? Gondolom kiforrasztod őket úgy mérsz rajtuk/ tranzisztort csak így mérünk/. ja és mivel szimmetrikus érdemes összehasonlítani a működőkkel. bár datasheet alapján is meg lehet mondani mennyit kellene mutatni a multiméternek.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz trl_master #7366 üzenetére
ha megmondod mi a 8 lábú neve akkor talán...google-ban nem találtam sem shematic, sem circuit kulcsszavak alapján semmit róla, fényképez le közelről csak az ic-t, vagy írd le ami rá van írva mindent. Üdv:moha
-
moha21
veterán
Üdv! mindenkinek!
Problémám a következő: Karaoke-zni szeretnének ismerőseim. Mp3-ról. az alaplapi hangkártyámon is van ilyen funkció( nem is működik olyan rosszul), viszont szoftvert nem találtam érdemlegeset, gondoltam csinálni kellene vmi szűrőt, csak bajba vagyok a frekvenciákkal semmi tapasztalatom nincs ilyen téren, ha valakinek van valami ötlete vagy tapasztalata ezen a téren az írjon. Köszönöm:mohaNem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
Sokkal egyszerűbb ha veszel, mint pc tápot átalakítani... nem jönnél ki olcsóbban, hacsak nem vagy kapcsüzemben profi és van elfekvőben minden lomod Én anno Xerox nyomtatóból bontottam egy 49V 0,9A-es kapcs tápot..tintasugaras volt. Ha van valami lomolós hely a környékeden nyomtató tápokat/adaptereket nézegess. De a PC táps megoldást felejsd el szerintem. Üdv:moha
-
-
moha21
veterán
Konvertert sem olcsóbb csinálni sem venni, mint egy 48V adaptert..vagy marad a guberálás Én autó rádió végfokát szereltem pc-cdrom helyébe az 12V.
+12V -12V erősítőt is csináltam már Pc-táppal, de ott diódacsere meg hasonlók kellettek.
Szvsz: ha a gépbe akarod tenni veszel hozzá 1 adaptert azzal jársz a legjobban. szerintem[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
Attól is függ milyen hangfalon szeretnéd megszólaltatni, mert ha az nem egy HIFI minőségű cucc gyakorlatilag nem sok különbséget hallasz.
Az irf-ekről amúgy most olvasom, hogy szokták cserélni 2SK1058 meg hasonlókra valamivel jobbak ilyen hibrid végfokokban.[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
Az autóerősítők is kapcsoló üzemmódúak. Igazából egy jól megépített kapcsolóüzemű táp, jelgörbéje jobban közelíti az egyenáramú, mint a trafó+egyenirányítás. Nincs akkor mágnese szórás stb..hatásfokra is jobb.(lásd inverteres hegesztők). 44V mellett tudja a 4A-ert.
a legtöbb kondi vagy tekercs bontható(vagy tekerhető), IC-k,tranzisztorok-k árairól fogalmam sincs én nem foglalkoztam ezzel a kapcs rajzal, csak kerestem.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
Az LC szűrő azon jó tulajdonságát is, hogy mivel az induktivitás a bekapcsolási tranziens alatt szakadásnak tekinthető, jótékonyan lekapcsolja a bekapcsolás időtartamában a még "éhes" kondenzátorokat, mentesítve így az egyenirányító diódát terhelő kezdeti áramlökéstől.
Igen egyébként jól emlékszel. Felül/alul áteresztő szűrők.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz Batman2 #7455 üzenetére
Nincs, mit én önrezgő zero switch voltage építettem, de műszerezettség híján nem tudok mérni rajta normális értéket. Azonban volt még 1 kapcsolásom valahol előkeresem ott 555-el volt meghajtva egy ifrp250 és úgy emlékszem az is 300V körüli értéket adott. Üdv:moha
-
moha21
veterán
Hmm közben gondolkoztam.. Az a bazi nagy tekercs a képen az már a kimenő jelet simítja? Meg a hűtőbordán mi van? valami 5 lábú jószág?(strt ) az elkók gondolom pufferek.
-
moha21
veterán
válasz didyman #7472 üzenetére
Igen, az gondoltam, hogy nem konstans DC, mivel nem vagyok elméjülve a CPU-k elektronikájában ezért kérdeztem csak. De amúgy akkor a +12V-al mit csinál a CPU? Mert abból is megzabál jó pár Ampert.
-
moha21
veterán
válasz didyman #7475 üzenetére
Erre gondoltam. köszi /most nézem a pII Sec moduljának 242 rintkezője közül 27 tápfeszültség, mind különböző feszültséggel és 35 gnd van/ hát nem gondoltam volna..
-
moha21
veterán
válasz énvagyokAdam #7478 üzenetére
Rövid leszek. Konvertálható (lehet kapni ilyen kütyüket), de nagyon nehezen. szvsz otthon nem tudod megcsinálni.
-
moha21
veterán
válasz énvagyokAdam #7481 üzenetére
"Itt szerintem az lehet a gond, hogy a videókártya vizszintes és függőleges frekvenciája nem egyezik a tv frekijével. és ezért a tv nem tud rászinkronizálni a vga kimenet frekijeire. de ha valahogy be lehetne állítani a videókártyát úgy hogy 50 Hz es függöleges, és 15625 Hz es vizszintes frekin mennyen akkor rendben lenne a kép. persze pocsék felbontással a monitor képéhez képest. Persze ez nem minden TV-re igaz, sőt manapság már ez nem nagyon igaz.
Tudni kell azt is hogy a tv váltotsoros letapogatást használ a monitorok 99% a pedig "progresszív"-et.De a kép alapján az is elképzelhető, hogy meg sem kapja a tv a szinkronjelet."
[link]
De szerintem csak akkor működik, ha a VGA kimeneten az videojelszabványnak megfelelő RGB megy ki.A TV-den nincs VGA bemenet? illetve a VGA-n másik VGA kimenet? Esetleg DVI? És akkor DVI--->VGA konverter ( 1 ezres).
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz énvagyokAdam #7483 üzenetére
[link]
Egy ilyet találtam. Ott állítólag a powerStrip nevű progival lehet varázsolni valamit.Neked leginkább egy ilyen kellene:[link]
-
moha21
veterán
válasz énvagyokAdam #7486 üzenetére
Nem teljesen értem a SCART (100 lábú) oda meg a composite-is meg az s-video-is.
Most ha a power strip-el bíbelődsz az nem ugyanolyan szoftveres megoldás, mint a másik?
Most VGA jelről jön ugye az RGB az natúr nem tudod bekötni Scart-RGB-be, mivel van még H-sync, V-sync, meg tudja a gyíkom de teljesen különböző a frekvenciája, stb...
Azért is ilyen drága egy ilyen kütyü, mert nem olyan egyszerű átalakítani. Néztem BBS elektronikán, hobbielektronikán, nagyjából ugyanezt fogod kapni.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
Na üdv mindenkinek! Probléma következő: kaptam egy inverteres hegesztőt (tecnica inverter 111). Azért kaptam, mert rossz. Hozzá értő ember dolgozott vele( ismerem hegesztő)
nem nagy áram mellett egy durranás. Amikor mutatta szétnyitva semmi külsérelmi nyom nem volt benne, azt leszámítva, hogy a ventilátor félig szétpukkant!!! De mitől? be nem juthatott semmi ez kizárva. most annyit csinál bekapcsolom a venti "rezeg".
De kondik, minden más épnek tűnik. FET/IGBT-ek majd műszerrel megnézem.
Ha valaki ismeri a hibát az szóljon, mert ha a vezérlés(ami nem túl egyszerű) akkor felejtős a dolog.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
Igen a szétpukkant venti rezeg. És igen olyan, mintha váltóáramot kapna( hogy nem így írtam ) na lehet behozom holnap reggel a szobába és szétkapom. De mi tudod vajon ilyet produkálni benne? elég masszív ventilátor...
-
moha21
veterán
Hmm, hát igen csak vajon a vezérlést vitte is magával?:S
Mert még IGBT-t lehet beszerezni, de a panelja bonyolultabb, mint egy mai VGA..
Amúgy úgy működik, mint az összes többi kapcs üzemű tápegység. Szóval előbb megszaggatják a 230-at az megy egy nagyfrekis 20-100khz trafóra onnan van több leágazás gondolom az egyik a ventilátoré( ha nem is direkt hanem vezérlőn keresztül). Szinuszos jel viszont nem sokmindent csinál szerintem ezen a trafón max leégeti a primert.[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
Üdv! Gondolom a prios led-ek előtt van 1 ellenállás. Na azt kisebbre cseréled és lesz feszültséged.
IC-t én sem találtam itthon És hirtelen nem is tudom mivel lehetne helyettesíteni.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
-
moha21
veterán
A behúzó illetve kitoló mechanikát nem nehéz életre kelteni, viszont vagy valamilyen időzítéssel vagy szenzorral meg kell oldani, hogy a tálca "tudja" mikor van behúzva teljesen és a motor leálljon, illetve fordítva. Mechanikusan is megcsinálhatod, mondjuk hogy megnyom egy mikrokapcsolót ki/bemenet és zárja az áramkört. Természetesen a motort irányváltoztatásra is fel kell készíteni.
A "fénymásoláshoz": Scannerben lévő cső nem jó? azt tudok adni esetleg én csak nagyfesz alatt szórakoztam vele néztem a benne levő gáz hogy világít.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
Üdv mindenkinek!
Apum egyik este hozott 8 db ( 4x2200mAh, 4x2500mAh) Ni-MH aksit, kérése felém merítsem le. na gyorsan 4 azonos típusút sorba is kötöttem és egy nyomtatómotorra rá. Igen ám, de 4 óra után is ment a motor( nem tudom a teljesítményét). Szóval ideális a rövidzár lenne akkor merülne a leggyorsabban, csak hát nem hinném az jót tesz az akunak.
Marad az ellenállás a kérdés, hogy mekkora legyen? Töltőáramhoz kell méretezni vagy mihez? 0.8 ohm-on majd 30w hőt termel.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz ngabor2 #7676 üzenetére
Ugyan tápfüggő, de sokt táp ha csak a 12V-os ágát terheled változik rajta a feszültség ami a led-eknek nem tesz jót, hiszen eléggé érzékenyek. Ezért szokták az 5V-ra terhelést rakni, mert sok táp ezt figyeli és ehhez "igazítja" a 12V-os ágat. Persze ez tápfüggő érdemes előtte kipróbálni a 12V-os ágat egy picit nagyobb ellenállással, mint amennyit kap a rendszer és figyelni a feszültséget rajta.
[ Szerkesztve ]
-
-
moha21
veterán
Valamilyen 555-es kapcsolással lehetne szinusz jelt közelítő áramot előállítani, de ha azt meg tudod építeni akkor nyilván ebbe is bele tudsz nézni és megnézni nem-e egyenirányítja a 9V-ot előbb és utána 9V DC-t használ csak, ha igen akkor nem nehéz a megfejtés.
555:höz a kapcsolás nem bonyolult amit találtam, de a trafót neked kelk méretezni hozzá.
És lehet a 12V tényleg "karcsú" 13V-14V ahogy már mondták.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz Batman2 #7748 üzenetére
öngyújtóból(nyilván nem a szikraköves) is elég ha kibányászod a "fekete kis műanyag doboz"-t az nyomásra ad szikrát( 1-3Kv kb). szerintem mezis is erre gondolt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest