Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    válasz chubii #1012 üzenetére

    A délutánom ráment arra, hogy elkészítettem a 20cm-es összekötő kábelt (Neutrik RCA, Neutrik 6,3 jack + Klotz szimmetrikus sztereó patch kábel). Kész is lettem vele, összerakok mindent, erre szétmegy az egyik K240-en a Kácsa által forgalmazott kis 3,5-es jack dugóm, és tönkretette az egyik 3,5 -> 6,3 átalakítómat (beragadt a jack hegye).

    Apropó, Kácsa Audio által forgalmazott noname jackeket ne használjon senki! Ez már a második, ami szétment. Az első miatt majdnem agyfrászt kaptam, mert az M-Audio kártyámban ment szét egy 6,3-as, úgy hogy beragadt a hegye és csak a jack teste jött ki. Alig tudtam kijátszani belőle a darabjait, egy kicsit meg is hajolt az egyik jack lefogó fül :(((

    Szóval mivel tönkrement az egyik jack, nem tudtam volna A-B-zni az egyforma fülesekkel, így a délután maradéka egy új jack (immáron Neutrik, a Kácsásokat ki is dobom...) applikálásával telt.

    Kész lettem, összeraktam két kis erőlködőt, és rögtön megállapítottam, hogy a gyári csövek használhatatlanul zajosak (lehet kb. 60dB jel/zaj arány) :U. Mivel erre számítottam a tesztek alapján, ezért előre betáraztam egy csomó csővel:

    1. General Electric 5814A Five Star (ebből nem adok csak egyet sikerült szereznem)
    2. Telefunken 12AU7 Ribbed Plate (ebből is csak egy van)
    3. RCA/Conn 12AU7A ClearTop (ebből van több is)
    4. Mullard/Ultron 12AU7 (ebből is több van)
    5. Philips E80CC Special Quality (ebből egy van, ez egy különleges darab, nem azonos szabvány, mint a 12AU7, sőt, a fizikai mérete és az erősítés mértéke is nagyobb, ez volt a legdrágább az összes között)
    Úton van még:
    6. General Electric 12AU7 (ebből egy kupac)
    7. Philips/Amperex 12AU7A (2db)

    A teszt során K240 600 ohmos változatát használtam, mert ha valaminek kell kakaó, akkor ez az. Ha ezzel elboldogul, akkor nincs az az ágyúsüket, akinek halk lenne a Bravo egy 100ohm alatti fülessel párosítva.

    Úgy teszteltem, hogy az M-Audio 1/2 kivezetésére került az egyik Bravo + K240, a 3/4 kivezetésére a másik Bravo + K240. A hangkártya controlpaneljében összekapcsoltam a két kimenetet, így ugyanakkora hangerővel szólt ugyanaz. Mindig csak az egyikben cseréltem csövet, így szépen egymáshoz tudtam hasonlítani a különböző csöveket.

    Első összehasonlításban a csak az 1-4 csöveket tettem be.Természetesen a kínait mind hülyére veri. Mindre jellemző, hogy nincs hallható háttérzaja. Teljesítménye bőven elegendő a K240 kihajtására, 50% hangerő fölött csak halláskárosultaknak ajánlott. Mindnek kell kb 10-20mp bemelegedési idő.

    1. GE: Nem rossz, de semmi kiemelkedőt nem nyújt. Dinamikája jobb, mint a kártya saját beépített NJM4556AL opamp alapú füles erősítője, de a nagy hangerőn (50% felett) a középtartományban enyhén torzít. Persze soha nem jutna eszembe 5mp-nél tovább ilyen hangerőn hallgatni. Részletessége nem rossz, kb. az opampal van egy szinten. Hangszínpad szintén nem kiemelkedő.

    2. Telefunken: Abszolút vesztes, a beépített opamp is simán lenyomja. Hallhatóan torzítja a mély tartományt már közepes hangerőn is, annyira nem jó, hogy nincs is róla mit írni. (Máshol nagyon dicsérik ezt a típust, lehet, hogy egy hibás darabot fogtam ki, de az is lehet, hogy hosszú bejáratási időt igényel.)

    3. RCA/Conn: Az abszolút legjobb (szvsz). Részletesség, szétválasztás, hangszínpad alapján a legjobb. A mély tartománya kicsit kevés, és nem a legdinamikusabb, de ezért bőven kárpótol a közép és magas tartomány. Nem is lehet egy lapon említeni a beépített opamppal.

    4. Mullard/Ultron: Nagyon szoros második. A legjobb mély tartományt ő produkálja. Mély dinamikában fantasztikus. A közép is nagyon kellemes, de a magasai nem olyan részletesek. Kicsit szűkebb a színpada, mint az RCA. Persze még így is messze jobb mindenben, mint az opamp.

    ---

    Holnap még tesztelem a maradék Philips E80CC, meg a fenti csöveket a K500-zal, erre már nem jutott idő.

    Amiből van több (RCA/Conn, Mullard/Ultron, GE), azokat a csöveket tudom mellékelni az erőlködőhöz (de a GE még nem jött meg).

    Erőlködőből 5 darab érezett, az ismerősi körben 2-re tartottak igényt, 2 még szabad. :)

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák