- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6449 üzenetére
Lehet jobban járnál a nem grafikus telepítővel, ami igazából karaktergrafikus, tehát ugyanúgy kitöltögetni meg jelölni kell mint a grafikusban – úgy néz ki mint az előző hsz-emben a linkelt képen.
A 2-8-ig terjedő CD-k ugyanúgy hozzátartoznak a KDE, lxde stb. verziókhoz, mint a "sima" CD-1, csak és kizárólag a DE-kben különböznek. A többi CD-vel nem kell törődni.
Van soklemezes DVD verzió is, de gondolom nem akarod mind a 20+ ezer debian csomagot felrakniEzek weekly snapshotok, tehát kb hetente frissítik.
Szerk: akkor tessék itt van a kép: [link]
-
válasz
Apollyon #6448 üzenetére
Persze, hogy nem bonyolult, legfeljebb annak, aki nem ismeri. Tegnap a netinst partícionáló részével szívtam, mert az istennek nem akart továbblépni, amikor kijelöltem minden opciót, ki gondolta volna, hogy teljesen le kell görgetni és ott kijelölni és továbblépni. Ezt a partícionáló részt mindíg utáltam a Debianban.
Kösz a linket, ha tegnap nem a daily- ket nézegetem, ráakadhattam volna!
Ezt akkor hogyan kell érteni, hogy van a CD-1.iso és még 2,3,4...8- ig? Eddig azt hittem, ez nyolc cd- s változat!?ott a "Desktop Environtment" alatt kell lennie a Gnome-nak ha nincs a felsorolásban, ha igen, válaszd ki mindkettőt. ez megvolt! Ott láttam a Cinnamont is, de azt csak Mint alatt tartom jónak.
Alsó linked döglött!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6446 üzenetére
Pedig egyáltalán nem bonyolult az expert sem.
A legfrissebb, DE-vel megtámogatott iso-k itt vannak: [link]
Ha debian-testing-amd64-CD-1.iso-t választod (gondolom 64bitben gondolkodunk) akkor azon Gnome3 lesz, mivel jessienél is ez a default DE.
Ja igen, ha pedig eljutsz a szoftver választó képernyőig – ahol ki lehet jelölni, milyen szoftvercsomagokat telepítsen fel, pl KDE, Cinnamon, SSH szerver, email szerver stb. – ott a "Desktop Environtment" alatt kell lennie a Gnome-nak ha nincs a felsorolásban, ha igen, válaszd ki mindkettőt.
Erre gondoltam: [link]
-
feketegergo
tag
Sziasztok!
Több felhalsználóval eggyütt használunk egy gépet. Egyikünk elindított egy számolásigényes feladatot, ami órákig viszi 100%-on mind a 4 processzormagot. Lock-olta a screen-t, és a gép szépen számol... eddig jó.
De amikor ctr+alt+F1-el átváltottam az első virtuális terminálra, és beléptem másik néven, akkor az ő számítása háttérbe vonult (ventillátorzaj elnémult, proccesszorhasználat csökkent). Amuikor visszaváltok az ő lezárt screen-jére akkor megint felpörögnek a ventillátorok, és újra számol a gép.
Nem tudjátok, ezt vajon miért csinálja?
Hogy lehet megoldani, hogy a számolás folyamatosan menjen?Egyéb körülmények: Xfce felületről lépett be, de gnome is telepítve van. Nem tudom ez számít-e.
Megpróbáltam úgy, hogy ssh-val léptem be másik gépről X11 forward-al. Ez normálisan működött, nem küldte háttérbe a számolós taszkot. -
válasz
Apollyon #6445 üzenetére
Tényleg, sorry, Gnome- ot jelöltem ki a listából, de ezek szerint van 8- as iso, akár rc is? Wheezyt azt tudom, milyen isok vannak, de nekem Jessie kell.
expert install, no ezt láttam is, de azt hittem nem jó az nekem, mint hogy nem vagyok expert!
Kipróbálom ezt a működőről bemásolást, de ha már van 8- as Gnome3 iso vagy hamar lesz, akkor csak megvárom!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6443 üzenetére
Akkor viszont marad, hogy egy működő (akár live) rendszeren, a médián lévő jessie telepítő firmware mappájába bemásolod a szükséges firmware-t.
Arra nem válaszoltál, milyen DE-t raknál fel. Mert ha nem MATE vagy Cinnamon, akkor a többihez alapból van rendes iso, amit nem kell még pluszban lerántson a netről (idő spórolás). Viszont az említett két DE-hez nincs külön iso kirakva, így azt már csak telepítőben lehet kiválasztani és lehúzza a netről.
Továbbá ajánlom az expert installt, egy pár plusz lépés van csak benne, és be lehet kapcsolni a non-free meg backports repókat is, így nem kell majd telepítés után manuálisan a sources.list-ben matatni.
-
-
válasz
Apollyon #6440 üzenetére
Ezt akartam feltenni, mert még mindíg csak a netinst van fenn. Konkrétan ki akartam már próbálni a 8- at.
Digilan esetén be kell jelszavazni.
Köszi a linket meg a segítséget, valóban felajánlotta a kislemezt vagy a pent, de utóbbiból most halt meg a másik, kislemezmeghajtóm nincs 10 éve.Most arra gondoltam, hogy a már mejdnem készre települt rendszerbe tenném be valahová a fw- t Mint alól és utána bootolnék. Tényleg nem túl jó dolog ez a non-free fw, ha egy szál telepító mediával ugrasz neki a telepítésnek. Lehet, hogy megvárom a Jessie non-free változatot.
Ez a sec alatt történő újraindulás engem is meglepett, a régi proc+vga- m csinált ilyet, ha túlhevült, de a mostani APU nem megy 60 fok fölé.
(#6441) Friczy
A /- en belül csak az /usr- t tartod SSD- n? Ha nincs rajta a teljes root, akkor nem lesz annyira gyors, mint, ha rajta lenne. A /var logjait meg tmpfs- be lehet rakni simán és a cache- t is!Fájlrendszer Típ. Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1 ext4 20G 8,3G 11G 45% /
none tmpfs 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
udev devtmpfs 3,5G 4,0K 3,5G 1% /dev
tmpfs tmpfs 3,5G 100K 3,5G 1% /tmp
tmpfs tmpfs 711M 1,4M 710M 1% /run
none tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none tmpfs 3,5G 824K 3,5G 1% /run/shm
none tmpfs 100M 20K 100M 1% /run/user
tmpfs tmpfs 400M 6,6M 394M 2% /home/ubyegon/.cache
tmpfs tmpfs 3,5G 2,0M 3,5G 1% /var/logLevélnehezéknek is használhatod ennyi erővel az SSD- t! Milyen tipus egyébként és milyen oppal használod?
-
Apollyon
Korrektor
PC-n valóban nem lenne gond, viszont notebookom van, ahol körülményesebb megoldani az egynél több merevlemezt (kellene vennem egy optibayt), illetve a másikban egyáltalán nem.
Amúgy ilyen célra (kizárólag Debian) nekem egy 8-16 gigás SSD is elég lenne, de már nem nagyon kapni ilyet .) Majd ha pár év múlva lecserélem a notebookjaimat, már azokban tuti lesz egy SSD a winyó mellett/helyett.Még csak a /home-ot szoktam külön partícióra tenni, de még utána kell olvasnom jobban a teljes könyvtárszerkezetnek mit hol merre ideális.
Amúgy titkosított partíciókon szeretném használni a Debiant, egyelőre most ehhez gyűjtök infót.
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6432 üzenetére
Nem kell akkora SSD.
Fillérekért lehet venni 40-60 GB-os SSD-ket, vagy akár 120-ast, ha a root partíicót az /usr-rel együtt arra teszed, a /home (és akár a /var) megmaradhat az olcsó, nagy HDD-n, és nem ment rá a gatyád, viszont lesz egy sokkal gyorsabb rendszered.
Nekem csak az /usr van ssd-n baromi sok minden fenn van, és így foglal 12 GB-ot, tehát egy 40 GB-os SSD-n is szellősen elférne a teljes root. És sokkal gyorsabb a rendszer, mintha a WD Greenről töltődnének be a programok.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6439 üzenetére
Hmm ez érdekes, a lan-nak mennie kéne alapból, továbbá én még olyat nem láttam hogy telepítés közben kettéhal a Debian (sőt, semmilyen körülmények között nem láttam még ilyet).
Van esetleg valami konkrét DE amit szeretnél feltenni? Mert lehet inkább annak lenne érdemesebb leszedni az iso-ját, és a telepítés sem olyan lassú.
A wifi az ami igazából alapból nincs és utólag kell feltenni (vagy előre bemásolni), mert a wifi driverek tartoznak a non-free firmware-ek közé (ami jó nagy hülyeség).No, de a lényeg: innen tudod letölteni a realtek firmware-t
De szerintem egyszerűen elég csak a telepítő lemezen (usb-n
) lévő "firmware" mappába, aztán ha nem jó, valaki javítson ki.
Ha pedig wheezy-t telepítesz, itt van a non-free installer, amiben benne vannak a non-free driverek is
Szerk: amúgy bármilyen hiányzó firmware van, semmilyen körülmények között nem kéne a Debiannak kifagynia, magától újraindulnia.
-
rtl_nic/rtl816f-1.fw
Ezt hiányolta a netinstall nekem, továbbmentem, letöltött mindent és a fájlok telepítése közepe táján simán újraindult a gép.
Érdekes, ha hiányolta ezt a fájlt, akkor miért ment fel félig a telepítés, de már az is meglepő, hogy simán letöltötte az 1478 fájlt, mivel semmilyen netkapcsolatot nem állítottam be neki. Egyébként DSL kapcsolatot kell beállítanom a nethez. Úgy néz ki, használta az előző disztró beállított netkapcsolatát!?
Valóban lassú volt a telepítés folyamata.syslog ki is írta a gondot bootoláskor:
Jan 29 20:06:35 debian kernel: [ 6.776353] r8169 0000:03:00.0: firmware: failed to load rtl_nic/rtl8168f-1.fw (-2)
Jan 29 20:06:35 debian kernel: [ 6.776398] r8169 0000:03:00.0: Direct firmware load failed with error -2
Jan 29 20:06:35 debian kernel: [ 6.776435] r8169 0000:03:00.0: Falling back to user helper
Jan 29 20:06:35 debian kernel: [ 6.776853] r8169 0000:03:00.0 eth0: unable to load firmware patch rtl_nic/rtl8168f-1.fw (-12)
Jan 29 20:06:35 debian kernel: [ 6.789437] r8169 0000:03:00.0 eth0: link down
Jan 29 20:06:35 debian kernel: [ 6.789474] r8169 0000:03:00.0 eth0: link down
Jan 29 20:06:35 debian kernel: [ 6.789563] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
Jan 29 20:06:35 debian kernel: [ 8.522050] r8169 0000:03:00.0 eth0: link up
Jan 29 20:06:35 debian kernel: [ 8.522112] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes readyLe kéne szednem ezt a fájlt és berakni valahová, de hová!? Jól jönne tipp, hogy honnan szedjem le és hová tegyem!
-
törölt tag
válasz
Apollyon #6435 üzenetére
Feljegyzem a helyet. Amugy mindig netinst telepitot hasznalok. USB3-as PD-rol SSD-re pikkpakk megvan.
Egy kerdesem lenne. Van egy Cateye GPS bike computerem. Sikerult a CateyeSync software-t elinditanom Wine-al. Viszont az eszkozt nem latja. Mar csak ennyi valaszt el, hogy mukodjon. Tudnatok ebben segiteni? Win alatt telepit valamit a hatterben, amikor csatlakoztatom az eszkozt. Nem szeretnek ezert W7-t telepiteni VirtualBox-ba.
+bob.zxr: mondj egy gyors distro-t.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6434 üzenetére
Ha már Jessie-t raksz fel, akkor érdemesebb innen: [link]
Itt benne vannak a már azóta kiadott újabb frissítések is.
Jelen pillanatban most a netinst van csak, de érdemes várni még pár órát és felkerül az összes DE-vel, így nem kell annyit a netről lehúzni (gyorsabban települ). Amúgy a Debian nagyon lassan települ, annak ellenére, hogy kb 4 gigát használ max a lemezen /home nélkül. Bár gondolom ez az 5400-es vinyónak is betudható, bár 4 giga nem az a brutál mennyiség.
-
-
törölt tag
válasz
Apollyon #6430 üzenetére
Évek óta SSD-t használok, most nem rég óta HDD-re kényszerültem és bizony hiányzik. Nem arról van szó, hogy megöregszel a gép mellett (mert olyan lassú), szimplán sokkal élvezetesebb a rendszer használata egy SSD-vel. Lehet Windows-hoz jobban kell, de kell Linux-hoz is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6429 üzenetére
Nyilván jobb a rendszer használata is egy SSD-vel, de szerintem linuxon (Debianon legalábbis) nincs olyan program amire úgymond várakozni kellene (mármint azok közül amiket én használok). OK, amíg az iceweasel meg a chromium beindul, van pár másodperc, akár jó 10-15 is szélsőséges esetben, de nem ettől fogok megöregedni
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6427 üzenetére
Akármennyire is meghökkentő, én 5400-es vinyón tarton a Debiant, ugyanis a tárhely a fontos nem a sebesség. Azt a fél percet amíg bebootol, kibírom
Na jó, KDE-vel kicsit több, de a heti-kétheti 1 boot nem az a világi probléma.A 3-as gnome-ot nem használtam sokáig, mert számomra használhatatlan. Nem lehet beállítani rendesen, ellentétben az összes többi DE-vel meg WM-mel. Nem is tudom ezt hogy gondolták. A Gnome egyedül Kali linuxon van megoldva úgy hogy elviselhető, de az ilyen általuk moddolt cucc.
Elkalandoztam. Na szóval Gnome-on passzolom hogy lehet-e gyorsítani, ha lehet egyáltalán.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6420 üzenetére
Ha már gnóm, akkor jobban járnál KDE-vel. Majdnem ugyanúgy néz ki, és még be is lehet úgy lőni hogy kevesebbet fogyasszon. Nekem boot után 300 mega alatt van a ram használat. Csicsát ki lehet lőni, és további apróbb dolgokig szénné lehet customizálni.
A frissítéssel meg úgy vagyok, hogy amíg testing állapotban van, 3-4 naponta frissítek, aztán ha végre stable lesz, már nem fogom ennyire erőlteni. Be is lehet állítani hogy csak security update-ek jöjjenek.
-
-
törölt tag
Ti hogy frissititek a Jessie-t? Idoszakosan vagy kedv fuggvenyeben kiadjatok az aptitude update & upgrade parancsot?
-
XenHai
senior tag
Üdv a segítségeteket szeretném kérni!
Adott egy debain 5.-el működő szerver. De az istenért se tudom rá venni ,hogy újra indítás után ne a régi default gw el induljon el .Valki tudna nekem segíteni? -
quailstorm
félisten
Kéne egy kis segítség, előre szólok, hogy rohadt dühös vagyok, tehát a stílussal lehetnek problémák.
Anyám gépe, Debian 7. Kijött a Chrome 40, gondoltam itt az ideje a frissítésnek. Gyári frissítéskezelő még nem talált semmit. Synaptic indít, update, frissítés kijelöl, frissít. Volt benne kernel is meg minden szar, apt, nem emlékszek igazán.
Lement, reboot. EDF démász nem jött be már egy ideje, gondoltam megnézem iceweaselből. Kaptam egy akkora fagyást mint a kurvaélet. SEMMI SEM MOZDULT.
Kiderült hogy valami elbaszódott a VGA driverrel, ami zárt nvidia-17x és FX5600 a kártya. Se a tux racer se a supertux nem megy. Tehát mainek HWacc kell, az kampec.
Újraraktam nvidia driver, újrafordítottam a DKMS-t, most már login előtt kifagy az egész a picsába.Mit csináljak mielőtt felgyújtom az egészet vagy elindítom az XP-t, mert az legalább működik
(dual boot van, igaz az XP még kezdetleges, egy TNT2-n fut a Half-Life 2-ig van telepítve mindössze).
-
bambano
titán
válasz
feketegergo #6410 üzenetére
full desktopot is lehet így indítani
-
feketegergo
tag
A Desktop Envirementes válaszokat köszönöm!
Tényleg úgy tűnik, hogy gond nélkül mennek együtt.Még egy kérdés:
Debiános géphez kapcsolódok Windows alól X/Cygwin-nel. ssh-n keresztül forwardolom az X11-et, és szépen működik is: ha az x-terminálba beírom egy linuxos program nevét akkor szépen elindul, és megjelenik az windows-os gépen... de tudnom kell a programok nevét.Tudnátok ajánlani valami "start menü" szerű programot, amiből ikonokra kattintgatva lehetne a többi programot elindítani?
-
Friczy
senior tag
válasz
feketegergo #6406 üzenetére
Az, hogy fel van telepítve, csak a winchesteren foglal helyet, de az a mai méretek mellett egyáltalán nem számottevő. Nyugodtan feltehetsz többet is, nem fog instabilitást okozni.
Több memóriafogyasztásra akkor számíthatsz, ha 'rendszeridegen' alkalmazásokat indítasz el (itt arra gondolok, hogy mondjuk Gnome alatt KDE-s holmit, vagy KDE alatt GTK-ra épülő programot, mert ilyenkor a plusz libraryket be kell tölteni. Ez szempont lehet akkor, ha kevés a RAM, de 2-4 GB vagy afelett ez már nem annyira komoly dolog (na meg a Firefox - vagy akár a Chrome - képes egyedül is mindent megenni
-
Apollyon
Korrektor
Köszi, mondjuk az megvan hogy 3.16 lesz a stable kernel, viszont már automatikusan továbbgondoltam a dolgot a backports repóval.D Ugyanis ott viszont bekerül az újabb kernel is. Legalábbis a wheezys tapasztalataimból kiindulva.
Egyébként maradtam végül 3.16-on, mivel amit forgattam 3.18-ban van egy bug (patch után is), méghozzá pont a radeon driverével amivel egyébként értelme lett volna az egésznek..(#6406) feketegergo: felrakhatsz több DE-t is. A választott display managerben (lightdm vagy kdm attól függ mit raksz fel) bejelentkezés előtt ki lehet választani, melyik DE-vel lépjen be. Bugok előfordulhatnak, mint mindenhol, de nem hinném hogy lenne probléma.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
feketegergo #6405 üzenetére
feketegergo
Nekem a tálcán lévő hengerőszabályzó „Hanerőszabályzó beállítás” az Alsamixer-t nyitja meg, itt a Master -t szabályozza, de ennek állítása semmilyen változást nem eredményez. A Headphone és PCM állítására viszont változik a hangerő, de ezeket közvetlenül állítani nem tudom. -
feketegergo
tag
Sziasztok!
Új kérdésem van: árt az bármi módon a debiános rendszernek, ha több DesktopEnvirementet telepítek?
Most van fönt Gnome és Xfce, és gondolkodom, hogy még egy KDE-t is hozzárakok.
Okoz instabilitást, lassulást , durva memóriapazarlást, ha mindegyik telepítve van?
Felmerülhet a kérdés, hogy minek akarok ennyi DE-t? Ez egy munkahelyi gép, és felváltva dolgozunk rajta, és mindenki mást szeret használni.
KDE nélkül éppen ellenénk, de kate-t és Krusader-t akarunk használni, és ezek úgyis hozzák magukkal a KDE-s package-ek felét.
-
feketegergo
tag
válasz
teleahocipöm #6404 üzenetére
A billentyűzethez nem tudok hozzászólni.
Úgy viszont én is jártam, hogy a tálcán lévő hangerőszabályzó nem működött.
Nekem az volt a baj, hogy a hdmi kimenet hagerejét állította, viszont nekem a jack dugón át jövő hang volt rákötve az erősítőre és a fülhallgatóra. A mixer (hangerőszabályzó) beállításaiban át lehetett állítani.
Később volt vele olyan gond, hogy ha lehúztam a monitort a hdmi-ről és visszadugtam, akkor a mixer visszaállítódott. -
teleahocipöm
senior tag
Volna egy problémám, vezeték nélküli billenytűzetet használok és bekapcsolás után angol kiosztásúnak ismeri fel, addig amíg a ps2-es billenytűzeten nem ütök le pár karaktert. Eddig ilyet nem tapasztaltam egyik disztrón sem.
A másik apró gondom, hogy a tálcán lévő hangerőszabályzó nem működik. -
kovaax
őstag
De legalább nem én vagyok a b@lf@sz kivételesen...
Komoly gondok lesznek, ha nem javítják ki ezt a porblémát...
Szerk.: A szöveges installer is bugzik, az mkfs megkérdezi, hogy formázza-e a particiót, ha már korábban volt formázva. Persze a kérdés nem látszik, így vég nélkül várhat az ember a formázás befejeződésére...
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6400 üzenetére
A 3.18 sose fog bekerülni a Jessie-be, a Jessie kernele 3.16 lesz, és ahogy írtam: a stabil kiadáson belül már csak biztonsági patchek kerülnek be a repositoryba.
A teljes experimental használata tele lehet meglepetésekkel, tehát nem írtak hülyeséget. Önmagában a kernel kb. annyira (vagy talán egy kicsit kevésbé) problémás, mintha a kernel.orgról letöltött kernelekkel játszadoznál.
Szóval ha innen is akarsz használni bármit, az experimentalt sose vedd fel a sources.listbe, amit innen akarsz feltenni, azt töltsd le .deb file-ba, és tedd fel dpkg-val. És tarts készenlétben alternatív boot megoldást
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest