Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • stargazer

    senior tag

    Heló,

    (igazából elég hü*** vagyok a témához :B )
    Már egy ideje gondolkodtam rajta hogy a pana G6 (+kitobi) -hoz vegyek valami jó objektívet (pl 12mm 1.4), vagy inkább egy FF gépet veszek és nem kezdek fényerős obikba beruházni m4/3-on.
    Hosszas kutatás után arra jutottam, hogy anyagilag meg igazából sehogy nem éri meg igazán a m4/3 (kivéve talán ha a kis méret mindennél fontosabb...? bár... ez is eléggé kérdőjeles sztem). A legfőbb gondom a g6-tal az, hogy már "relatív" fényszegény környezetben (nem túl, de mondjuk télen egy iskolában, nappal, felkapcsolt világítás mellett) eléggé küzdelmes, vagyis a kijelző küzd és ez eléggé nyűgös mert én alapvetően azt használom.
    Régebben itt vmelyik topicban volt egy vita, hogy akkor tkp hogy is van ez a M4/3 fényerejével, mert ha a gyútávot duplázni kell akkor igazából a fényerőt is, aztán valaki mondta hogy ez így nem egészen igaz, mert hogy a fényerő u.a. csak a mélységélesség lesz olyan mintha 2x olyan fényerejű lenne (ha jól értettem). Akkor kérdeztem, hogy akkor ezek szerint, ha veszünk egy m4/3 és egy FF gépet, és ugyanúgy beállítjuk, akkor ugyanannyi záridő kell kijöjjön? Mondta: igen.
    Na most vettem egy Sony A7C-t, és gondoltam kipróbálom.
    Beállítottam mindkettőt egyformán, ugyanazt a témát fókuszáltam, és a G6 kiírta hogy 60 (ami 1/60, ugye?), a Sony meg hogy 1/30.
    Akkor most hogy is van ez? A G6-nak kevesebb időre van szüksége ugyanolyan beállítások mellett ?! Vagy elnéztem vmit? Mindkettő A mód, ISO u.a., F4, G6: 14mm, Sony: 28mm. Vagy ez igazából olyan elenyésző különbség, hogy nem is mérvadó? :F

    Fegyverben réved fönn a téli ég, kemény a menny és vándor a vidék, halkul a hó, megáll az elmenő, lehellete a lobbant keszkenő...

Új hozzászólás Aktív témák