Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7846 üzenetére

    A dísztárgyak fotógyűjteménye szép nagy ,el lehet legelészni rajta.
    A körasztalok gyönyörűek dióval furnérozva
    (Nem csinálsz egy beméretezett akár kézi skiccet a rugós szorítódról amit beteszel ide?Vagy térbeli ábrát vagy több nézetből rajzolva 10perc alatt kész)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7851 üzenetére

    "el lehet legelészni rajta."

    Ezeket a képeket nem lehet egyszerre végignézni, annyi van belőle. De talán nem is való, mert fáradt szem kevesebbet lát.

    "Nem csinálsz egy beméretezett akár kézi skiccet "

    Ok, csinálok majd, de most nagyon elálmosodtam.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7852 üzenetére

    Nekem se sikerült mind egyszerre végignézni , de ez nálam érdem ,egy tárló ahol lehet barangolni, érdemes visszatérni az nagyon klassz.(az emberi agy töméntelen sok képet képes rögzíteni)

    [ Szerkesztve ]

  • fm!

    tag

    Sziasztok!

    Én is nagy örömmel vettem tudomásul, hogy létezik ilyen topic itt a prohardveren, nem gondoltam volna.
    Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben (nem lesz rövid :).: 2 éve vettünk egy 50-60 éves házat, amit lebontottunk, de a használható építőanyagokat elraktuk (kisméretű bontott tégla, teljes vörösfenyő tetőszerkezet - a gerendákat természetesen). A régi gerendákkal nem is foglalkoztam 1 évig, közben épült az új ház a régi helyére fafödémmel, aranyáron megvásárolt, még félig vizes fenyőgerendákkal, miközben ott pihent a kertben az 50 éve száradó vörösfenyő. 2 hónapja gondoltam megnézem milyen is a fa belülről, vágtam egy rövid darabot (1 métert) az egyikből és egy régi körfűrésszel (a lebontott ház tartozéka volt :) nagy nehezen levágtam mind a 4 oldalából 1-1 centit. Kölcsönkért egyengető gyaluval pedig legyalultam és valami gyönyörű lett maga az anyag!
    Ezen felbuzdulva megpróbáltam egy 3 méteres gerendából is ugyanezt, de ez már sokkal nehezebben ment:
    - a körfűrész lap még a régi típusú (nem vidiás) volt, állandóan beleégett az anyagba, a vezetősín (vezetőfa) és a fűrészlap között sokszor beszorult az anyag, szinte leállítva a forgást
    - ezért vettem egy új vidiás lapot (YATO, 400 mm), az bírta kb. 1 gerendáig, de a másodiknál már ez is beleég az anyagba, állandóan belassul a fűrész, lehet, hogy ezzel ki is csináltam a vadi új fűrészlapot?
    - próbáltam kézi körfűrésszel is, csak az meg nem éri át a gerendát (kb. 15 cm), két irányból kellett vágnom, de akkor meg nem pontosan ért össze, nagyon sokat kellett gyalulni rajt, viszont ez a fűrész nem akad el egyáltalán, viszi rendesen.

    A gerendák még nem fűrészeltek (gondolom akkoriban nem volt divat), hanem elég gacsiba némelyiknek az oldala, tehát ha ezzel vezetem, akkor a vágás is görbe lesz, gyaluval sem tudom kihozni egyenesre (vagy csak brutál sok melóval, nagyon sok anyag kárba menetelével).

    Szerintem a fenti sorokból is látjátok, nagyon amatőr vagyok, nem hogy fával, de semmilyen anyaggal nem dolgoztam 30 évig a számítógép billentyűzeten kívül. :) És az életben nincs Visszavonás gomb, ha egyszer elcsesztem a faanyagot, akkor annak annyi...

    Szóval a kérdés az, hogy mivel tudnám ezeket a gerendákat szépre fűrészelni házilag? Szalagfűrészeket nézegettem, de ami 15 cm-t el tud vinni, az aranyárban van, ráadásul abban sem tudom, hogy hogyan vezetném meg, hogy egyenesre vágja a gerendát. Illetve ha már nincs szükségem több gerendára, akkor deszkát mivel és hogyan vágjak belőle?

    Nagyon jó lenne még ezeket a fagerendákat felhasználni pergola, autóbeálló, kerti faház, díszkút, fakerítés készítésére, úgyhogy előre is köszönöm a válaszokat!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz fm! #7854 üzenetére

    A körfűrésszel csak egyenes anyagot lehet vágni különben (kanyarodni akar a girbe görbe anyag ahogy tolod a steller mellett, a lap meg megszorul , mert ő nem tud kanyarban alkalmazkodni....) Tehát az első hogy létre kell hozni egy egyenes síkot ami megfekszik a körfűrész asztalodon (ha billeg akkor vissza tudja vágni, dobni az anyagot a körfűrész a füled közé) és kell egy rá merőleges sík a stellerhez hogy hozzá feküdjön,és az megvezesse.
    (ha beégett a vídiás lap nem biztos hogy tönkrement de nem árt éles vagy sarkos keményfa darabbal (nem vasdarabbal)a fogait megpucolni oldalt, és elől egy kis nitrohigító vagy petróleum segedelmével.A hagyományos nem vídiás lap ha régi, lehet hogy élezésre szorul, nem biztos hogy megéri foglalkozni vele, a vídiás tovább bírja 2 élezés között, és nem nagyon drága (pilana 6-8000Ft méret és fogszámtól függ, nem mindegy hogy milyet veszel fához hosszvágáshoz ritka , kevés fog,és váltófog kell pozitív homlokszöggel).
    Tehát ha egyenesen akarsz vágni de girbegörbe a fád akkor kell egy erős egyenes vonalzófa aminek a másik fele enyhén íves befele (homorú) és ezt a gerenda fele teszed.Csak a 2 végét éri .olyan erős legyen hogy ne hajladozzon vágás alatt miközben tolod a gerendával együtt a vezető mellett.Rá is csavarozhatod a két végén 2-2 csavarral , úgy hogy egyenes maradjon azért ,(csak a csavart el ne vágd!!) (a másik az egyenes fele megy a körfűrész vonalzó fele.Beállítod a stellert hogy a vonalzó+a fa amit vágsz éppen a fából csak annyit vigyen hogy tiszta felületed legyen magyarán hogy majdnem mindenhol érje a lap .Ekkor már van egy egyenes oldalad ami mentén szeletelhetsz.
    Nyilván ha a körfűrészed nem éri át egyszerre akkor az íves vonalzót olyan szélesre csinálod mint a gerenda vastagsága és átfordítod vágás után a gerendád (a másik oldalra) Ha már van egy nagyjából egyenes oldalad így akkor 90fok forgatás hossztengely mentén és megcsinálod a következő egyenes oldalt és mivel forgatnod kell nem árt a 3. oldalt is levágni vezető mellett párhuzamosra.
    A 2 párhuzamos oldalból az egyik fekszik az asztalon és a rá merőleges sík oldal megy a körfűrész vezető vonalzónak , és ekkor már tudsz szeletelni (forgatva mert vastag)

    (Nyilván szalagfűrésszel annyival egyszerűbb hogy rárögzíted egy egyenes szánkóra és vele együtt eltolod a vezetővonalzó mellett , levágod a minimális szükséges hulladékot a rönkről , és kész egy sík lap ami ezáltal tényleg sík, mivel a kalodád alulról is egyenesen vezette meg a gerendát + oldalról is)

    Körfűrésznél ez azért nem igazán megy mert a szánkó vastagsága (15-20mm) miatt nem tudod kétszerre se átvágni a gerendádat (goindolom én , mert méreteket max lapkiállás és anyagvastagság még nem adtál meg) Föltételezem hogy ez elsőre bonyolultnak tűnik, én meg különösen komplikáltan tudom csak leírni , azért próbáld meg elképzelni a dolgot magadnak.Ezt egy asztali körfűrészgépen történő vágáshoz írtam ha kézi géppel vágod akkor megint kissé módosítani kell a dolgon nyilván .

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Amúgy feltétlenül szükséges megjegyezzem a faipari gépek (mindegy hogy barkács vagy profi )veszélyesség közül az első helyen állnak csonkolásos balesetek terén (aszem még a favágók akik pl:meredek terepen vágnak ,és a szobafestők akik létrán dolgoznak 10 órát /nap és a tűzoltók akik hasonló,illetve ennél veszélyesebb balesetveszélyes munkát végeznek.

    Asztalos nem állhat munkába szakismeret + munkavédelem ismerete nélkül, ez törvényileg szabályozva van.Aki barkácsol az elmegy a barkácsboltba nulla ismerettel ,vesz egy gépet ami a fát nem biztos hogy viszi , de húst egész biztosan (a langyos vízzel egyenlő nehézségi fok egy kisgépnek ) és szerencse ha csak magát fogja feldarabolni (ha nincs senki a közvetlen közelében)ha távol se, akkor jó eséllyel elvérzik ha csak néhány ujját amputája is le, és elájul.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz fm! #7854 üzenetére

    Szia! Légy üdvözölve itt köztünk!

    Nem is tudom, mivel kezdjem.
    Talán azzal, hogy sajnálom, h nem vagy tisztában a vörösfenyő értékével. Mivel laikus vagy, első információként talán ennyit: Úgy fogalmaztál, hogy az új építésű tetőhöz aranyárban kaptál vizes gerendákat. Ha ezt tekintjük bázis-értéknek, akkor nem tudom, hogyan fogalmazzam meg a vörösfenyő árát, értékét. Léptékkel drágább, mint amit Te aranyáron vettél. Kb 3 éve vettem 8m-es 150x150-es vörösfenyő gerendát. 1 db áfásan úgy 40 ezer forint volt. (Lucfenyőből nemigen lehet hozzájutni 6 m-nél hosszabb példányhoz.) A bontott anyagod igen száraz, ami növeli az értékét. A vörösfenyőt kis jóindulattal nevezhetjük keményfának. Sajog a szívem, hogy abból ilyen kültéri dolgokat fogsz készíteni. Bár a fenyőfélék közül a vörösfenyő bírja leginkább a kültér viszontagságait, számomra ahhoz hasonlatos oda használni ilyen anyagot, mint ha a kerti hintaágyat bronz rúdból készítenénk. (Szóval, ha azt írtad volna, hogy szeretnél belőle valami klassz franciaágyat, v íróasztalt készíteni, most irigykedve és lelkesen próbálnék asszisztálni hozzá.)

    Azt gondolom, hogy akkor jársz legjobban, ha mesterre bízod az alapanyag elkészítését elképzeléseidhez, ugyanis meglehetősen drága eszközökkel lehet az általad jelölt dolgokat korrektül megvalósítani.

    "két irányból kellett vágnom, de akkor meg nem pontosan ért össze"

    Ez látod járható út. Pontosan nem fog összeérni, de megvalósítható, hogy 1mm-nél ne legyen nagyobb differencia. Kicsit türelemjáték, de ha felerősítel a gerendád oldalára egy épp olyan széles deszkát, ami majd pontosabban vezeti meg a körfűrészedet, egész kicsit elég lesz legyalulnod.
    Na, ja! Legyalulás. Ilyen feladathoz széles, erős gerendagyalut használnak az iparosok - ára nagyságrendileg félmisi. Valószínűleg 8cm széles kis kézi gyaluval próbálod cserpákolni több sávban. Ehhez óriási biztos kéz, és mégnagyobb gyakorlat kellene, hogy utána egy szalagcsiszolóval el lehessen simítani. Kevés ács brillírozik így.

    Deszkák készítése:
    Megvalósítható ez is a kézi körfűrészeddel, ha utána egy asztalosműhelyben átgyalultatod.

    "az életben nincs Visszavonás gomb"

    :DDD Nézőpont kérdése.
    (Ifjúkoromban magam is a klaviatúra mellett kerestem a megélhetést.) Régi vesszőparipám: Ha egy orvos, vagy egy kamionsofőr elcseszi a munkáját, akkor nincs cancel, nincs ctrl+z. Ha egy asztalos teszi ezt, kihúz egy másik lecet, és megcsinálja mostmár jól.
    Bíztatásképp: Amíg egy fogpiszkálóra való anyag megmaradt az elszabott munkádból, sose mondd, hogy elb@sztad! Ha már annyi se maradt, ott a sok forgács, kitűnő forgácslap készíthető belőle.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7857 üzenetére

    Ez OFF de nem állom meg:Ha az orvos elcseszi akkor beteg az elcseszett helyett jön folyamatosan rengeteg,más az orvost meg a többi orvos fedezi...(ha egyáltalán eljut a dolog a perig ami Mo-n erősen kétséges.)Az emberélet nem érték -Mo-n (meg zambiában , fekete afrikában , balkánon stb ) Svédoszágban, Ausztriában lehet érték egy ember élete.
    Nálunk nem is támogatják az orvos munkáját , eszközt, gyógyszert se kap kellő minőséget , kellő mennyiséget,se jól képzett és megfizetett kellő számú ápolónőt .De más területeken sem buzog sehol itt a humanizmus, az emberek fontosságának hangsúlyozása, sőt.I
    Itt kapitalizmus van ,méghozzá a természet törvényei érvényesülnek a gyenge elhull, segítség nélkül, és elpusztul az erős uralkodik és megmarad, és kihasználja kiuzsorázza a gyengéket, és fullos autóra költi a mások vére , egészsége pusztulása árán szerzett pénzt.Ez az állatok törvénye .Farkastörvény.(Az ember még félig állatt, gondolkodó állat.Van aki többet gondolkodik, esetleg humanista,van aki főleg állat,nem sokat gondolkodik.)A humanizmus pedig a szocializmusban volt.Ott mindenki kapott a megtermelt javakból.Csak a most gazdagok , zenészek stb sírnak rínak nekik milyen rossz volt akkor.Nyilván nem lehetett gátlástalanul kisemmizni a többséget...Most... mindent... lehet...A törvény nem akadály többé.Semmi gátja a harácsolóknak.Az emberek mennek sorra az utcára megfagyni , kiteszik őket lakásukból.Sok van aki fűtetlen lakásában fagy meg. Minden állításomat bizonyítani tudom...

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7858 üzenetére

    El tudnék offolgatni veled ilyenekről naphosszat - álláspontunk javarészt fedi egymást, ("Ha az orvos elcseszi akkor beteg az elcseszett helyett jön folyamatosan rengeteg,más az orvost meg a többi orvos fedezi..." - egyetlen állandó különbség közöttünk ez a nézeted.) legfellebb az asztalosok itt a fórumon forgatnák a szemüket, hogy miért nem priviben váltanak nézetet ezek az efftásak?

    "A humanizmus pedig a szocializmusban volt.Ott mindenki kapott a megtermelt javakból."

    Léptékkel több humanizmus, léptékkel több erkölcs volt abban a rendszerben. Léptékkel emberarcúbb volt, de sajnos elmúlt. Rengeteg fáradtságomba került, hogy leszokjak azoknak az értékeknek a visszasírásáról, mert hiába a sírás, már nem jön vissza.
    Szerencsésnek mondhatom magam, hogy életem felét abban a rendszerben élhettem le, és lehet összehasonlítási alapom élet és élet között.

    Felesleges bizonyítanod bármelyik állításodat is: Akinek van szeme rá, magától is észreveszi, akinek nincs, nem hisz az semmiféle bizonyítéknak.

    A múlt rendszerben jónéhány dolgot méltatlannak tartottam. Aztán amit éveken át nem tudtak Kádárék megérttetni velem, azt a rendszerváltás kurvagyorsan megérttette velem. Sorra dőltek meg az elképzeléseim arról, hogy jobb lenne egy szabadabb rendszer, mígnem egyetlen dolog maradt máig változatlanul a fejemben, amit az "átkos" átkának neveztem:
    Egyszer kicsit ilumináltan mondtam egykori cimborámnak:
    - A párttagok nem azért párttagok, hogy ne jusson senkinek kevesebb, mint nekik, hanem azért, hogy ne jusson senkinek több.
    Nos, ez a gondolatom egyetemesen igaz minden pártra - az MSZMP-re is.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7859 üzenetére

    Nem akarok már offolni csak még ezt az egyet Az MSZMP már rég és és az MSZP miatt most már nem kell fájjon a fejed az elkövetkező 8 évben. Fidesz 2/3 ... akkor most már jól vagy ugye meg is csinálták az adócsökkentést a 300.000Ft feletti keresetűeknek, az összes az alatt keresőtől elvonván a hiányzó forrást.beleértve még a minimálbéreseket is és a hajléktalan ellátást, gyógyszertámogatást és nyugdíjat, szóval allez ,evribadi aki csóró (valamiből ki kell fizetni azt a plusz pénzt,a felső tizezernek,semmiből nem lehet...)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7859 üzenetére

    Utolsó,anno illumináltan kimondott gondolatodat 2011 áprilisa óta ,a helyzet fokozódása alapján parabolikus pályán mozgó módon egyre erősebben igaznak érzem ...

    [ Szerkesztve ]

  • bbchris

    senior tag

    válasz thyeby #7803 üzenetére

    Bocs hogy egy kicsit beleszólok hosszú hallgatás után , talán már többet is itt tudok majd lenni de a lényeg hogy a golyós csapágyat ezesetben zsírozzuk . A műszerolaj erre a csapágyra nem teljesen jó . Golyós csapágyaknál legtöbbször zsírozni kell , a siklócsapágyaknál kell az olajozás . A többi minden stimmel amit írtál :) Egy sima Lítiumbázisú megteszi .
    De nem beleszólásként írom csak csupán tanácsként , nehogy félreérts .

    [ Szerkesztve ]

  • fm!

    tag

    válasz Márton111 #7855 üzenetére

    Nagyon köszönöm a választ, pontosan úgy szorul meg a fűrészlap, ahogy írtad, a girbe-gurba oldal miatt macera a dolog, vezető nélkül még szintén nem lesz egyenes a vágott felület. Viszont ez, hogy rácsavarozok egy vezetőlécet, az igen jó ötlet, ez nem jutott eszembe. Van is otthon még maradék Bramac tetőléc, csak abból kikeresni egy egyenest nem lesz egyszerű. Már nézegettem őket, de olyan kanyar van mindegyikben, hogy ihajj. Esetleg a kanyar belső ívével csavarozom oda, a külső felén meg dekopír fűrésszel végigmegyek. Működőképes ötlet?
    A körfűrészlap kiállása kb. 15 centi átvágását engedélyezi, így az első vágás kivételével a többi már megy egyszerre, de az első esetén is csak kb. fél centi, ami elmarad, az talán dekopírral is meg utána.
    A kézi körfűrésszel az a gondom, hogy egyrészt sokkal kevesebbet visz, másrészt a vezetőjét nem lehet elég szélesre állítani a vágáshoz és max. egy berajzolt vonal mentén mehetnék végig. Ekkor meg (próbáltam) nekem úgy sikerült, hogy nem merőlegesen mentem az anyagba, hanem szögben és középen lett egy szép fél centis mélyedés. :) Szóval inkább az asztalival próbálok még küzdeni.
    A következő próba előtt akkor megpróbálom a lapot megéleztetni ill. megtisztítani, köszi a tanácsot!

  • fm!

    tag

    válasz Márton111 #7856 üzenetére

    Köszi a tanácsokat, én úgy vágtam bele, hogy marhára tartottam ezektől gépektől és mind a mai napig tartok is. Csak védőfelszerelésben (kesztyű, szemüveg és fülvédő) csinálom és mindig figyelek. Ettől függetlenül tudom, hogy bármi történhet, ezért is kérem az őrangyalomat, hogy vigyázzon rám. :) És (volt) sziklamászóként tudom az alapmondatot is: "A rutin öl meg."

  • fm!

    tag

    válasz thyeby #7857 üzenetére

    Köszi a hozzászólást! A ház amit bontottunk, félig-meddig családi örökség, így a fát mindenképp szeretnénk felhasználni. Amikor az új gerendákat rendeltük, akkor mondták, hogy mennyi lenne luc (ill. erdei) ill. vörösfenyőből. Hát néztünk is rendesen. Ami hiba volt, hogy nem néztük meg, hogy a kívülről (laikus számára) elég ronda gerendák belül mekkora értéket rejtenek. De most ezt megtettem, még mielőtt tűzifa lett volna belőle! Na akkor mennyire sajogna most mindkettőnk szíve. :)
    Igazából azért is csinálnék belőlük kültéri dolgokat, mert nem szeretnénk most új faanyagot vásárolni, amikor ott a kertben vagy 40 db 5 m-es gerenda. Viszont nagyon jó lenne, ha minél többet fel tudnánk használni belőlük beltérben is! Azt gondoltam, hogy a kamra polcait vagy ha upgrade-elem magam, akkor esetleg asztalt vagy beépített szekrényt tudnék belőle készíteni. Az is megfordult a fejemben, hogy mesternek kiadom a melót, de igazából annyira megkedveltem a dolgot, hogy esténként-hétvégente a számítógépet be se kapcsolom, csak a különféle fűrész és vágógépek zaja hallatszik a telken. :) Ez kb. olyan lehet, mint amikor látom, hogy valaki még csak most ismerkedik a számítógéppel, gépelni alig tud, de ő akarja feltelepíteni a rendszert + konfigurálni a router-ét. Egy két-dolgot el tudok neki mondani, meg azt is, hogy mekkora szívás lesz mire mindent meg tud csinálni saját maga, de ha akarja, hát hajrá! :D
    Persze van, amit biztos nem tudok belőle jól megcsinálni: ágykeret, asztal, beépített szekrény, oda mester fog kelleni. Én szombathelyi vagyok, ha a környéken vagytok, akkor szívesen egyeztetnék veletek ez ügyben is!
    Az egyengető gyalu egy Makita 18 (vagy 17?) cm széles, 10 perc után le kell rakjam, mert bedurran tőle a kezem. :) Szóval egyben leviszi, de ezzel is van egy gondom: nem tudok vele egyenesen gyalulni, a két végén mindig jobban belemar a gép és íves lesz a felület...
    A forgácslap jó ötlet, majd eladom a FALCO-nak, úgyis itt van a szomszédban. :)

  • fm!

    tag

    válasz Márton111 #7861 üzenetére

    Ehhez a témához csak annyit, hogy a jelenlegi intézkedések késztettek arra, hogy itthon becsukjam a boltot (saját cég 2-3 alkalmazottal) és 1-2 hónapon belül már Ausztriában dolgozzak. Na, megyek is nyilatkozni az ONYF-hez... :)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz fm! #7864 üzenetére

    Körfűrészen tilos kesztyűben dolgozni. Védőkesztyű - lánckesztyű nem használ mert a körfűrész átvágja az csak a kárpitosipari szivacsvágó fog nélküli szalagfűrészgéphez jó.
    A védangyalhoz való ima nem segít a munkavédelmi tankönyv alapos ismerete inkább (javaslom olvasd el sokszor belinkeltem akörfűrész munkavédelmet korábban ezen oldalakon[körfűrész munkavédelem])az ipari gyakorlat a tapasztalt lelkiismeretes mester vezetése mellett még inkább.
    Csakugyan igaz hogy akik már azt hiszik mindent tudnak és őket nem éri baleset azok közt megint fokozódik a balesetveszély, mert már nem figyelnek igazán .A sziklamászás az is egy hasonló veszélyes dolog, sokan meghalnak, gondolom nem egy imával vágtál bele hanem tapasztalt segítővel, és alapos felkészülés előzte meg.
    Tehát a bramac aszem 4x2,5 és szőrös léc ez nem túl stabil de ha erősen összecsvarozol 2-3db db -ot talán erősebb lesz.vagy fordítsd élére úgy kevésbé hajlik. Dekopírban csak az a nehézség hogy nehéz vele egyenesen vágni de egy egyenes vonal mentén nincs kizárva , hogy sikerül.
    Ha mégis lapjára felcsavarozod akkor eztán tegyél mellé egy egyenes vonalzót ami végigéri, és 2-3 kis lemez darabot tegyél alá hosszában elosztva kitámasztani amíg tényleg egyenes lesz, és egy -egy szeggel megfogathatod ( a gerendád másik felét vágod) ez sokkal macerásabb mint egy erős és 1 oldalán egyenes vonalzósablont ráerősíteni .Ha a körfűrész vezető vonalzód elég magas akkor a gerendád középmagasságára felerősítve a bramac lécet (átfordítva is tudsz majd vágni) Egyenes vágáshoz nem árt ha a körfűrész vonalzó elég hosszú, és egyenes mondjuk 1,5m (és nem tud hajlani ha megpróbálod kézzel hajlitgani erőből)
    Nem muszáj egyszerre 15 cm-ket át vágni hanem jobban jársz ha 3-4 cm-es magassági lépésekben mész neki.Lehet hogy kevésbé égeti mert nem melegszik a lap annyira .De ezt úgyis látod majd hogy hogyan viszi könnyebben egyszerre nekirohanva vagy kisebb lépésekben tudod könnyebben megvezetni az anyagot, mert úgy sokkal kissebb az ellenállása.Érdemes a körfűrész asztal lefutó részét egy alátámasztott lapanyaggal síkban megghosszabbítani(elég ha 15cm széles hogy ne billenjen le a fád elvételkor)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    A gyalulást azt még gyakorolnod kell :) A gyalu tartását .Az elején amikor gyalulsz jobban feszíted felfele a gyalu végét ,a fa végén amikor gyalulsz a gyalu elejét feszíted felfele (elemelni nem kell).Törekedj rá hogy a gyalut keveset kelljen használni, mert egyenesre gyalulni nem annyira könnyű.De ha csak 1 x tolod meg, akkor sokat nem deformálsz a síkon.Sokat segít itt is egy egyenes vonalzó ami végigér és tudod magad ellenőrizni.A síkod esetleges csavarodottságára is ügyelj!
    Én szívesen segítenék a bútorozásban,csak 200km-re vagyok :U
    Igen engem is hagyott a mesterem szenvedjem meg magam a munkát és csak utána mondta meg amikor kész voltam, hogy kellett volna szakszerűen csinálni...De meg is jegyeztem azt hiszem. Sok évvel később találkoztunk. Jól jött volna neki ha annakidején megtanít míndenre,a szamából nem csak arra afelére amit ő nem akart csinálni .Nem volt szerencséje.Én sem segítettem neki , lobogó hajjal távozott, kirúgva az irodából...

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Az embert a humanizmus teszi emberré egyébként csak egy lény ,amelyik gondolkodik motivációja a saját haszna mindenek felett ,(és másoknak kárt okozni ) , akár egy számítógép is lehetne,lásd felső tizezer. lásd embertelen. "Mert az ember szeretet nélkül csak zengő érc, csak pengő cimbalom".

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz fm! #7866 üzenetére

    Én a külföldre szökdöséstől nem várom hogy sokkal boldogabbá válnának az emberek hiszen itt a hazájuk itt nőttek fel örökké hiányozni fog nekik.Aki itt nem boldog ott sem lesz az...Max néhány dollárral többet keres, nem ezen múlik.A többi őshonos külföldi másfélszerannyit fog keresni ,tehát ő ott szegény, lenézett megtűrt idegen ember lesz...
    Akkor már inkább itthon legyen ugyanaz...Esetleg tenni is lehet valamit a saját érdekünkben.

    Ismertem egypár menekült amerikás magyart (meg ausztráliást ) örökké honvágyuk maradt.A gyerekeik viszont már ott születtek, nekik nyilván jó vagy esetleg jobb.Megjegyzem ezért megint nem érdemes kiszökdösni mert ha itt megteszünk mindent a mi gyerekeinknek is van egy esélye hogy ők már jobban boldoguljanak mire felnőnek .Akkor most miért jobb kinn?Mert más?(Hoszzútávra érdemes tervezni, nem néhány évre,és egy ( jobb) autó megszerzése miatt nem érdemes kivándorolni...)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7871 üzenetére

    "...nyilván csak a görbe közepétől..."

    Amikor elposztoltam, rájöttem, hogy egy és ugyanaz. Mindkettő meredeken emelkedik, és mindkettőnek létezik csökkenő képe (ága) is. Különbség annyi, hogy ha egy hiperbola emelkedik, akkor az mindvégig növekvő (a szakadás és ugrás kivételével), míg a parabola esetén csak a függvényértékek felével jellemezhetjük ominózus tendenciát. Egyébként értettem az utalásodat, és nem kötekedni akartam, csak pontosítani gondoltam, ami végül is nem sikerült.

    A visszasírástól nem változik semmise, csak üresjáratban túráztatod magad. Gyalázatos kapitalizmus van, s úgy néz ki, az is marad.

    Aki egyszer "rászokott" a humanizmusra, az erkölcsre, az nemigen tud leszokni róla, viszont kurvanehezen viseli annak hiányát.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7874 üzenetére

    vili-fog, persze ,(egy ember jelleme 6 éves koráig kialakul) valóban hiányoznak az emberi emberek

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Namindegy építgetek egy marógépet :D ha kész lesz beteszem a fotóját., (ha lesz hozzá kedvem )Valójában a marógéphez egy vonalzót. Magát a kész bosch marómotrot (ez adott volt állvány nélkül) egy készen kapható más gyártmányú állványba beteszem ezt némi 2 hónapos állvány keresés előzte meg,mert más nem gyárt hozzávalót,csak 1 cég,(még a bosch se 43mm-es euro - nyakhoz) de ennek a maróállványnak az a csalafintasága hogy vonalzó nem jár hozzá,valamiért , úgyhogy azt gyártok egyet, finomállító csavarral, stb: bükkfa/rétegelt lemez/ szögvas darab /8-as gömbvas/metrikus csavarokból.Meg a maró kapott egy új 8-as patront mert csak 6-ost adtak hozzá gyárilag.

    [ Szerkesztve ]

  • fm!

    tag

    válasz Márton111 #7873 üzenetére

    Először akkor erre válaszolok: én csakis napi ingázással fogok Ausztriában dolgozni, max. 50-70 km naponta, élni már csak Magyarországon tudnék, minden ide köt. Kint megkeresem a zeurót, amit itthon költök el, máshogy szerintem nem éri meg.

  • fm!

    tag

    válasz Márton111 #7867 üzenetére

    Köszi a linket, elolvastam! Mondjuk ha meglátná vmi ellenőr a mi örökölt asztali körfűrészünket, hát sikítva menekülne. :) De vigyázok vele minden esetben!
    Az hogy egyszerre ne 15 cm-t vágjak, azt szinte biztos, hogy kelleni fog, egyszerűen nem bírja a gép, gondolom nem tudja hol kiköpni az anyagot, így mindig nagy lecsökken a fordulatszám. Próbálkozom és jelentkezem az eredménnyel!

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #7862 üzenetére

    "Golyós csapágyaknál legtöbbször zsírozni kell , a siklócsapágyaknál kell az olajozás"

    Hümm, ez így igaz.

    Köszönöm a kiigazítást!

    ...és várom(juk) a hozzászólásaidat, ami rendszerint megragadja a figyelmet, és dilemmákat oszlat olykor...

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #7807 üzenetére

    Még sosem hallottam erről a led-szalagról.
    Mire használatos?
    (Töprengtem ezen keveset, de odáig jutottam, hogy optikai tuningon kívül fingom sincs, mire jó?)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7880 üzenetére

    Alkalmazási területei optikai tuningon kívül:
    Ha a gyereknek csinálsz belőle egy világító nyakláncot :
    -akkor sötétedés után könnyebb megtalálni az udvaron.
    -ha megnézed alszik-e már nem kell lámpát kapcsolj este.
    - ráállítod a karácsonyfa talpra és nem kell karácsonyfa ,ha a kezébe adsz néhány szaloncukrot.

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #7880 üzenetére

    ledmaster.hu

    Nagyrészt optikai tunning, de van egy pár hasznosabb felhasználási terület.

    A galérián kívül érdemes körbenézni a termékek között is hátha megmozdul a fantáziád kicsit komolyabban mint Mártoné.
    Megbízható cég sokszor rendeltünk már tőlük.

    Üdv.

  • Márton111

    aktív tag

    Van akinek nincs humora ez születési hiátus.Nem led-ről volt szó általánosságban hanem led-szalag ez némileg bekorlátozta a felhasználási kört
    A led zseblámpának igen jó .Biciklire is járműbe Gépkocsi reflektorba is,(vannak ehhez kellő bivaly teljesítményledek 100-150W ) mert kis fogyasztású tehát aksi és üzemanyagkímélő és rázkódásra érzéketlen és hosszú üzemidőt bír csere nélkül autónál behozza az árát.
    Lakásvilágításra ma még túl drága ,ellenben a CCFL ugyanazt tudja energiahatékonyságban fele áron.A ledből viszont lehet dizájnos dolgot, ismétlem lakásba túl drága ma még.(meg led TV-t , led számítógépkijelzőt stb)Azért nézd meg a led tv led számítógép kijelző ára a duplája a CCFL megvilágítású "hagyományosnak" Persze egy vállalat iroda bank simán kiköhögi reprezentációra a pénzt.
    (Előzőleg több hónapon át tanulmányoztam a költséghatékony világítást mi hol mennyiért hány lument bocsájt ki hány watt elfogyasztása árán mivel nem mindegy az éves villanyszámlám több-e vagy kevesebb pár tízezer ft-al.)
    fénycső lámpa = hagyományos fénycső becsavarós foglalatban elektronikával megbolondítva
    illetve CCFL = magasfeszültségű hidegkatódsugárlámpa= a régi neonreklámok evvel dolgoztak de ma már ez is becsavarós foglalatba szelidítve elektronikával megbolondítva ezek azok amik megis érik az árukat a lumen kibocsájtáshoz.A CCFL több fényt ad ugyanakkora áramfelvétellel mint a sima fénycső vagy fénycsőlámpa és többszöröse az élettartama is 25000óra (a fénycsőé se kevés 6-8000óra.
    nálam hagyományos izzólámpa már nem ég egy darab se .(2 áramzabáló halogén még van de azokat nehezen tudom gyorsan lecserélni 1íróasztallámpa(az csak 25/50W) meg egy külső fényvető 150W de az csak 3 percekre gyullad ki úgyhogy ezeket lecserélni egyelőre nem érdemes. (Azt meg mndenki tudja hogy a fénycső harmadát fogyasztja egy izzónak.Igaz hogy 5xös átváltás van ráírva a dobozára, de én így tapasztaltam a fénykibocsátást összehasonlítva)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Ha érdekel valakit tudok egy két valóban érdekes teljesítményű viszonylag olcsó ledeket áruló boltot linkelni
    Persze ezek se olcsók még de játékból akarok építeni egy 3db 3w-os power leddel üzemelő kézi reflektort hűtéssel egy 10w-os halogén kézi reflektorból (kell hozzá egy áramgenerátor a ledek ,optika mert anélkül nem sokat fog világítani (szóródik) meg korrekt hűtés mert 90fok felett a ledek rosszul lesznek .(áramgenerátor nélkül meg fél másodperc sincs egy párezres led élettartama mert iszonyatosan finnyásak a pontos áramerősségre )
    Ha most se voltam elég komoly és szakszerű led ügyben, akkor nem írok többet :D

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Ledek vétele esetén a következő apró de igen mocskos trükkre kell figyelni
    A led kicsi kis fogyasztású erre figyel a vevő.De hogy ténylegesen mennyit világít azt a lumen adja amit az egyszerű polgár nem ismer mert ez újdonság neki.Ledeknél a világítás tényleges mértékéhez a wattszámnak nincs direkt köze.Tehát ha van 2db különböző de egységesen 2w fogyasztású ledünk akkor gyártmánytól függően lehet hoyg az egyik 2x több fényt ad mint a másik.

    Tehát most példánkban kiadjuk pénzt egy 2200Ft-os ledre 3,2W-ot eszik 77lument sugároz ki

    Lássuk a hivatalos adatokat
    -Egy hagyományos 25 w-os izzó. 1000 óra üzemidő, 230 Lumen fényerő

    Lássuk led masteréket mit hirdetnek [itt]idézem tőlük:
    A 24 LED-del szerelt kivitel 3,2 Wattos fogyasztással egy 25 Wattos normál izzó fényerejének felel meg hideg fehér kivitelben
    és technikai adatai Fényerő (lumen): 77

    számoljunk
    25W:3,2W=7,8 szor nagyobb a hagyományos izzólámpánk fogyasztását nézve
    230lumen:7:8 = egy 3,2 w-os izzólámpa 29 lument adna!
    ezzel szemben szupermodern 2200Ft-os ledlámpánk 77lument ad 77:29 =2,6szor többet mint egy hagyományos izzó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    tehát 3,2x2,6 = egy 8w-os hagyományos izzóval egyenértékű és nem egy 25W-ossal!!!!!!!!!!!!!

    Ennél a terméknél a becsavarható 3w-os fénycső lámpa többet világít (ő effektíve 3x-os fényt ad izzólámpához viszonyítva és jóval olcsóbb kb 1500Ft!!!!!erről is többet ígérnek 5x-öst de a3x-os megvan az ára meg sokkal olcsóbb.
    A CCFL ebből 25000órát megy a haygományos fénycsőlámpa pedig 8000órát. (ha egy évig nonstop megy 8000óra ha 3 évet nonstop megy 25000 óra .Ha napi 8 órát megy akkor 3 év és 9 évek az üzemidők

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Tévedés ne essék ténylag vannak komoly ledek amelyek a fénycsöveket felülmúlják
    pl amit én akarok venni az 3 led együtt 9w és 350lumen ráadásul ezt a teljesítményt 3500Ft-ért adják , sajna minden nélkül.Tehát elektronika , hűtés és lencse kell hozzá , mindjárt 10000Felett jár.De ezért pénzért többet tud mint a fénycsövek ,csak olyan drága hogy speciális esetben éri meg csak pl egy mobil reflektor erős fény kis fogyasztás.(kb 25-30w-os halogénlámpa ereje egy kismotor reflektorával egyenértékű) Lakásvilágításra ez sokkal drágább mint amit megérne a kisebb fogyasztás.
    Sajna ami ledet "olcsón" adnak elektronikával fogalalatban , az meg nem sokat világít. Sebaj kápótlásul ráírják hogy 3w-os led veri a 25w.os normál izzót . Nem veri ,csak a 8w-osat veri .Annyit viszont a jóval olcsóbb fénycső is tud

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Ezek a led gazdaságosságról. De játékra dizájnra,dekorációra tényleg jó .Ismétlem játékra ,ami sose pejoratív szó nálam hanem kreatív örömteli alkotó folyamatot értek alatta.
    Gondolkodtam rajta hogy a szekrényeimben nem volna hülyeség a polcokat a felettük levő polc aljáról megvilágítani, sokszor zseblámpával nézelődöm, ha keresek valamit mert a szoba fény nem esik be.(én meg ki is takarom ha a szekrény előtt vagyok)

    [ Szerkesztve ]

  • Dízeles

    aktív tag

    Hőszigetelésről hőkamerával.

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • thyeby

    őstag

    Több fa van, mint asztalos.

    Hogy magamhoz hű legyek, idézek egy Rónai Attila ötvösmesterrel készített riportból:

    "A falvakban panaszkodnak, hogy nincs munka. Dehogy nincs. Ha egy-egy falu összeszedne egy közösséget, néhány jó képességű embert és elkezdenének mondjuk barokk bútorokat gyártani, kézzel: kireszelni, megfaragni, lecsiszolni. Megélhetést jelenthetne, betanított segédmunka az egész, és kereslet is lenne rá, mert a míves termékeknek mindig van keletje. Csak a járulékos költségeket nem tudják kifizetni." (cikk)

    Szerintem még a járulékos költségeket is ki tudnák fizetni, csak egy a baj: Ez az ország hozzászokott a szocializmusban, hogy a munka szinte házhoz megy, s a munkahelyen gondolkodni, valós piaci igényben, minőségben kalkulálni halálra ítélt attitűd volt. Így a kreativítás kimerült sokszor annyiban, hogy minként lehet kevesebb munkával gyorsabban múlasztani a mindenkire kirótt kötelező napi nyolc óra munkaidőt.

    Tény, hogy ma Magyarországon pang az asztalos ipar. A szakmára jellemző, hogy jórészt csak megrendelésre hajlandó előállítani valamit - pedig elég markánsan létező marketing jelenség, hogy bármilyen szem elé kitett portéka keresletet generál.
    Igazolni látszik ezt Rónai Attila alapállása is: Dolgozott egy esztendeig egy korona másolatán úgy, hogy megrendelése sem volt rá, s most úgy tűnik, meglesz a vevője mégis.

    Blogot tudnék erről írni, de legyen elég most csak néhány gondolatvirág.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Dízeles #7888 üzenetére

    Jó a videó! Érdekes volt hőszigetelésből egy újabb adalék nekem.Ha nekem egy ilyen kamerám lenne :) De félmilliót nem adok érte.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7889 üzenetére

    Volt a falvakban munka -régen Úgy hívták hogy TSZ .Meg is kellett gyorsan szüntetni őket rendszerváltás után .Nagyon derék.Most már nincs munkájuk az embereknek.A kutyafáját a ... szocik mégis jól csinálták? Azonkívül Paksot is a szocik építették és most ha nem lenne 80Ft lenne 1 KW ugyanis azért 40W mert a villanyunk felét Pakson csinálják(8ft előáll költs) 20Ft-ért kapjuk meg, csak az alternatív módon termelt megvett áramok igen megdrágítják aszolgáltatást... meg a hagyományos erőművek.Igen a szocik rosszul csinálták mert nem 2 paksot építettek .... beléjük.Ja hogy rendszerváltás óta volt 20 év hogy azalatt fel lehetett volna építeni simán ??És most 20Ft volna 1 KWáram?? jakérem arra nem volt idő... Meg pénzbe kerül...Hát a 40Ft-os áram többe kerül sokkal .Mármint nekünk akiknek számít...

    [ Szerkesztve ]

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #7885 üzenetére

    Nos, számolásoddal nincs is gond, de a gyakorlatban másképp működik. Én a saját tapasztalatomat tudom leírni. Én sokáig hozzá voltam szokva a hagyományos 100 wattos izzóhoz,és a fényerejéhez .De mikor bejöttek ezek az energia takarékos égők én is elmentem venni egyet. Nézem 23watt= 100watt,haza viszem ,beteszem , és alig felelt meg egy hagyományos 60vattos izzónak a fényerejének. Vettem egy 38wattos H alakú fénycsövet és annál érzékelem hogy az már ad annyi fényt mint egy hagyományos 100-as égő. Ebből kiindulva pld. a fürdőszobában maradt a régi 100-as égő (még jó hogy bespájzoltam egy pár darabot belőle).
    A ledes égők meg egy sz@rt sem érnek,hacsak nem egy pici helyet kell megvilágítani.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Sanyabá #7892 üzenetére

    Igazad van és nálunk is lecserélődtek a régi lámpák az új világításhoz új lámpa is kell.Amit ráírnak az nem igaz de az 1/3 az színigaz persze ha vacakot veszel az nem garancia.És figyelni kell milyen mert van ami nem is tud annyi fényt adni pl olyan alakú hogy amiatt már veszteséged van .Nálam is 100-as égők (krypton 100-as, nem sima tescós) voltak és elég világos van, igaz hogy a szobámba egy 3 lámpás függesztéket átalakítottam némi kínlódással 6 lámpássá a drótoknak irtó kevés helyem volt :) (6x23W) de füstüveg a búrája az bizony sok fényt levesz.
    Több égős lámpa ad csak elég fényt fénycsőlámpából és nem árt ha valami szórásra kiképzett üveg felület porlasztja egy kissé a fényt mert direkt belenézni nem kellemes
    Valamint érdemes figyelni a megvett lámpák színhőmérsékletére.A meleg színek jobbak, kellemesebbek a lakásba a hideg színek viszont több fényt adnak.
    Az sem mindegy hogy 2 perc alatt izzik be a fénypor rajta vagy rögvest , mert ilyen is van!!Az ebédlőbe egy 3 lámpás csillárt készítettem ebben azonnal teljes fényerőn beugró fénycsőlámpák vannak.

    (a többiben régebben vett osram jószágok, ha kikopnak ilyet veszek.) Arra is figyelni kell hányüzemórát írtak rá mert van amelyik alig a felét tudja egy normális jó gyártmányhoz képest.(Ebből csak dupla annyi mérgező hulladék lesz. )
    Nekem 75-ös kripton figyelt awc-ben ,most 23w-os e-tak van (simán hozza az 1:3 arányt amit mondtam) nekem megfelel több mint egy éve ott van, bírja , pedig ez egy kapcsolgatós helyiség , amit a fénycső lámpák nem komálnak (felkapcsolás után csak 2 perc múlva teljesen hozza a régi izzó fényét nálam egy szellőző motor is megy a világítással és 125W-nál ha 15p-re bekapcsolva hagyom hogy szellőzzön azért jobban hangzik 73W az 50w-os szellőző moci +23W lámpa)
    Vettem egy csillárt 7db 13W-os fénycső égőt tettem bele mert előtte egy 80w-os vonal fénycső teljesített szolgálatot és ez azért csinosabb viszont úgy számoltam kb így lesz egál régi fénymennyiséggel.(Búrában vannak az elvesz a fényből)Csillárkapcsolóval megy (átalakítottam mer csillárt egybe kötötték), most 4 ill 3db -ot gyújt egy egy-billentyű.Még egyre kell figyelni az e-tak fénycső égőt nem szabad bedugni túl kicsi szellőzés nélküli búrába mert hamar elhalálozik ha folyamatosan túl melegíti magát (van izzóhoz képest csekély , de létező hőtermelése) Viszont bakelit foglalatba simán tehető ,elégetni nem fogja soha.(Izzóhoz a porcelán foglalat jobb volt a bakelit egy idő után eltöredezett a melegtől)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Azért ezt nem nevezném kis pislákoló mécsesnek mégha 4 cm átmérőjű is mindössze

    90lument köhög ki wattonként , összesen 2100lumen...
    egy 25w-os tesco szülött izzó 230lument tud

    Árban viszont a tesco izzó verhetetlen (ma még) Na ,meg fogysztásban is kissé ráver 8760Ft ha egy évig égdegél magában nonstop
    ez pedig 23W-os és 8x több fényt ad tehát ha ebből egy 8x kisebbet veszel egy év alatt nonstop világításnál 7600Ft megtakarítás
    Akkor fjordítsunk egyet 2100lumenecskét 9db 25-ös izzó ad tehát egy 225w-os állomány legyen 2db 100w-os és egy 25w-os
    Mondjuk napi 10 órát megy . 33.000 Ft-ot köhögsz ki év végén az Elmünek
    ellenben ha ezt kis csodát teszed oda 23W-ot eszeget kisknállal :) egy év múlva 3358Ft-ot fizetsz számlára! Hoppá. node nem örülünk mert meg kell venni a hóbelevancot
    1 ledek (1 spot)6000Ft 2 áramgenerátor 4000Ft 3 tápegység 5000Ft hűtőlap 4000Ft
    Tehát 19000Ft-ot befektettél,és év végén visszakapsz 30.000Ft-ot ez bizony több mint 55%-os kamat (banki kamat 4-5% szok lenni...)
    Nem számoltam hogy a tescos izzót már cserélni kell 1000 óra után tehát 10ó/nap = 100 nap után.Tehát 1 év alatt 7db 100w-os tesco izzó ára terhel még a 33000 Ft vellanyszámla mellé (225W világítást számolva)
    A mi kis csodánk viszont 50.000 órát bír ha 25000-et számolok megfelelő fényerővel (mert ez is öregszik akkor is 7 évig jó a helyzet.Utána kell egy új led spot, ha teljes fényt akarsz.
    Ennyi idő alatt (6x 30.000 Ft + az első év 11000Ft mert 19000Ftberuházási költséged volt =190.000 Ft-al kevesebbet fizettél áramra 225w-nyi lakásvilágítás kiváltásával ledre)
    ja a tesco vonal : 7 év letelt izzóból mostanáig 49 izzót vettél meg ,és dobtál ki 225w világításhoz

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Node kérdem kiváló tisztelettel akkort mi van ha egy teljes lakás minden égőjét ledre cserélem , nem csak egy nagy szobáét (225w)? :)
    (A fénycső kevesebbet tud a lednél , de azért olcsóbb a hagyományos izzót ha lecseréled jó minőségűre hamar behozza)
    De a led se kutya csak abból is van alig világító meg olyan ami szórja a fényt, mert nem egyformán hasznosítják az áramot! A hagyományos izzó meg villanytemető...pénztárca lappasztó.

    [ Szerkesztve ]

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz thyeby #7889 üzenetére

    Hali
    Gondolom 1 generációnak fel kell ahhoz nőni ,hogy önálló pógárok legyenek (legyünk) és ne a hivatal majd megmondja ...hozzáállás érvényesüljön. Ám ha a bürokraták és a politikusaink valóban elvégeznék a valós munkájukat mi lennénk közép-Európa jóléti állama.
    Az a gond ,hogy az erős középosztály hiányzik. Tehát valós piaci igény állítom van .Csak hát nincs pénzük (pénzünk) :((( Pedig a lényeg az volna pörögjön a lóvé.
    Márton111
    1KW/h = 50 ft ;]

    [ Szerkesztve ]

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7895 üzenetére

    Aki beruházott, most lehet újra beruházni.

    Srác voltam még. Akkoriban kezdett elterjedni a színes TV. 2-3 ezer forintos fizetések mellett 20 ezer forint volt egy Munkácsi TV, ami a szovjet zlektron pontos mása volt. (A lakótelepen nekünk volt az első színes tévénk.)
    Egy órai beszélgetés során a színes tévé került szóba, és a kémiatanárnőm ezt mondta:
    - Én nem veszek színes tévét. Majd ha elterjed, olcsóbb is lesz, jobb is lesz.
    Jól megjegyeztem ezt magamnak. Szemem lett az ilyesmire, és az élet fényesen igazolta egykori tanárnőm észrevételét, és sajátomévá tettem hamar magam is ezt a szemléletet.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Dízeles #7896 üzenetére

    "1KW/h = 50 ft"

    Aki nem Budapesten él, annak ennyiért számítják. ;]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Dízeles #7896 üzenetére

    Hali ezekszerint csak a múlthavi villanyszámlát néztem meg... :U
    Tibi Hát a nagy összetömörülés tumultus valami előnnyel is jár egy emberre pár száz km-el kevesebb villanydróton elpárolgó ,ezáltal kisebb szállítási költség esik, meg relatíve kevesebb dróthoz kisebb hálózatfenntartási járulékos költség jár.
    Apropó törpe atomerőművet lehet rendelni az USÁ-ból 20.000 háztartást tud telepumpálni zafttal és 500.000Ft egy háztartásra eső költség!!! Aki most rendel az 6 év múlva kapja és 2013-ban kezdik gyártani van már előjegyzés ,és sorbanállás rá.
    Olcsó áramot csinál ,20 évig működik félidőben elemcsere benne.Picike és földbeásható, mert automata üzemű. Egy háztartásra kisebb költség mint egy faelgázosító kazán!!!

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7897 üzenetére

    A stanci néninek igaza van én az arany középutat választom, pl mobilból 20.000Ft-nál drágábbat nem veszek (a 20.000-es 2 éve 100.000-be került , tehát valamit tudnia kell :)
    Ráadásul csak olyat választok ami mindent tud ami nekem kell, hogy ne kelljen 3 éven belül lecserélnem, de lehetőleg semmi fölöslegeset amiért pénzt kérnek és csk 2 év múlva lehetne használni, de addigra már megváltozik a szabvány lásd mpeg 2-őt tudó előre vett digitális tv-k amikor is mpeg 4 szabvány lett mire elindult az adás kakukk a többszázezres tv- nek.Én nem vettem átalakítót a kis 7 éves plazmámhoz 20000Ft-ért és lám már félév múlva 12000Ft ami média lejátszó- digitv átalakító kombi és tenyérnyi nagy az egész!!!A média lejátszóra a kompóter külső usb winchesterét szeretném rádugni filmlejátszás céljából,a tv képernyőjén , ha működne a dolog...Sajna a kompóteremen nincs HDMI sem egyéb modern csatlakozó mert olcsót vettem nyilván kifutó volt de egyébként hardverként stabil, jól megy, és a netet is stabilan fogja nem esik le róla.
    Én az első e-taki fénycső égőimet sok éve vettem 3db 4000Ft-os tungsram volt akkoriban drága volt de sokkal több pénzt hozott vissza mint amibe került !!!Már cserére kerültek most osramok virítanak ők csak 1000Ft-osak jobbak a réginél és már rég visszahozták az árukat (10db-ot vettem 21W-osból aszem meg 7db13w-osat)
    A sky light volt a telitalálat ezt véletlenül választottam mert akcióra mentem és persze kamu volt nem volt az akciósból,és ezt választottam hogy legyen égőm és ez ha felkapcsolom 100%-on világít azonnal (ebből 7db-ot vettem, nem volt drága 23w-os) egy halálozott el belőle , lefejeltem... :U sajnáltam is mert irtó jó fénye volt jobb mint a tartalék osram amit betettem a helyére.De szerencsére nem állt bele a búrámba a foszforos üvegcsődarab :)
    Vettem még 6db philipset közben, ez 1 kivételével vagy tán 0 kivételével 1 hónap használat után megdöglött elektronikei alapon,úgyhogy itt káromkodtam..
    Összességében ha az elmúlt 10 évben ülök a hátsómon és várom hogy kitalálják a legolcsóbb és legjobb világító eszközt akkor többszázezer ft-al több villanyt fizetek ,vagy egy 25-ös izzó mellett. vakoskodhatok, állandóan kényszeresen lekapcsolva a villanyt ha kimegyek fél percre .Kedélyesebb egy kivilágított lakás mint egy sötét vagy félhomályos lyuk.
    Én az arany középutat választom a túl drága nem ad annyi pluszt mint amivel drágább a túl olcsó pedig bizony nagyon sokba kerül éves távlatból rátekintve.Egy év pedig nagyon gyorsan lepereg. Ezt a világításra értem a tv-t pedig bizony kivárom mert most félévente nagyon gyorsan pereg a változás a műsor hagy kivetni valót lehet hogy még rosszabb lesz mert elvonás van .Egyelőre egy digitálisműsor vevő antennát veszek majd ha lesz pénzem, meg a digi átalakítót, de ezzel kivárok mert média lejátszóság még kérdés maradt, fog-e menni, vagy egy újabb gyártású átalakító már korrektül tudja művelni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák