Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fm!

    tag

    Sziasztok!

    Én is nagy örömmel vettem tudomásul, hogy létezik ilyen topic itt a prohardveren, nem gondoltam volna.
    Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben (nem lesz rövid :).: 2 éve vettünk egy 50-60 éves házat, amit lebontottunk, de a használható építőanyagokat elraktuk (kisméretű bontott tégla, teljes vörösfenyő tetőszerkezet - a gerendákat természetesen). A régi gerendákkal nem is foglalkoztam 1 évig, közben épült az új ház a régi helyére fafödémmel, aranyáron megvásárolt, még félig vizes fenyőgerendákkal, miközben ott pihent a kertben az 50 éve száradó vörösfenyő. 2 hónapja gondoltam megnézem milyen is a fa belülről, vágtam egy rövid darabot (1 métert) az egyikből és egy régi körfűrésszel (a lebontott ház tartozéka volt :) nagy nehezen levágtam mind a 4 oldalából 1-1 centit. Kölcsönkért egyengető gyaluval pedig legyalultam és valami gyönyörű lett maga az anyag!
    Ezen felbuzdulva megpróbáltam egy 3 méteres gerendából is ugyanezt, de ez már sokkal nehezebben ment:
    - a körfűrész lap még a régi típusú (nem vidiás) volt, állandóan beleégett az anyagba, a vezetősín (vezetőfa) és a fűrészlap között sokszor beszorult az anyag, szinte leállítva a forgást
    - ezért vettem egy új vidiás lapot (YATO, 400 mm), az bírta kb. 1 gerendáig, de a másodiknál már ez is beleég az anyagba, állandóan belassul a fűrész, lehet, hogy ezzel ki is csináltam a vadi új fűrészlapot?
    - próbáltam kézi körfűrésszel is, csak az meg nem éri át a gerendát (kb. 15 cm), két irányból kellett vágnom, de akkor meg nem pontosan ért össze, nagyon sokat kellett gyalulni rajt, viszont ez a fűrész nem akad el egyáltalán, viszi rendesen.

    A gerendák még nem fűrészeltek (gondolom akkoriban nem volt divat), hanem elég gacsiba némelyiknek az oldala, tehát ha ezzel vezetem, akkor a vágás is görbe lesz, gyaluval sem tudom kihozni egyenesre (vagy csak brutál sok melóval, nagyon sok anyag kárba menetelével).

    Szerintem a fenti sorokból is látjátok, nagyon amatőr vagyok, nem hogy fával, de semmilyen anyaggal nem dolgoztam 30 évig a számítógép billentyűzeten kívül. :) És az életben nincs Visszavonás gomb, ha egyszer elcsesztem a faanyagot, akkor annak annyi...

    Szóval a kérdés az, hogy mivel tudnám ezeket a gerendákat szépre fűrészelni házilag? Szalagfűrészeket nézegettem, de ami 15 cm-t el tud vinni, az aranyárban van, ráadásul abban sem tudom, hogy hogyan vezetném meg, hogy egyenesre vágja a gerendát. Illetve ha már nincs szükségem több gerendára, akkor deszkát mivel és hogyan vágjak belőle?

    Nagyon jó lenne még ezeket a fagerendákat felhasználni pergola, autóbeálló, kerti faház, díszkút, fakerítés készítésére, úgyhogy előre is köszönöm a válaszokat!

Új hozzászólás Aktív témák