Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Locutus #40445 üzenetére

    A pontos, feszes mélyekhez meg kéne találni a megfelelő helyet a subwoofernek. Ehhez csináltam egy fájlt:

    https://drive.google.com/file/d/1gjaY15Fg6q4TWhZW4-BsbUYJ1-1fYXk2/view?usp=sharing

    Én ezt a kis dallamot szoktam használni, folyamatos ismétlődéssel lejátszva. Ezek a kritikus frekik 49 és 32 Hz között. Az első 4 a legfontosabb (41, 43, 46, 49 Hz), a másik 4 már jóval ritkább (38, 36, 34, 32). A lényeg, hogy ezeknek a hangoknak egyforma hangerővel kell szólnia, nem szabad döngenie / visszhangoznia. Szub helyét úgy találod meg legkönnyebben, hogy a hallgatási pozícióba beteszed a szubot (magasság is számít), aztán négykézláb mászva körbehallgatózol. Ahol a legjobb a hang, oda kell tenni a szubot.

    Ha megvan a hely, akkor a keresztezési frekin (esetben 57 Hz) generálj egy szinuszhullámot pl ezzel. Hallgasd meg hogy milyen a hangerő a polaritáskapcsolót 0° és 180°-ra állítva. Amelyik hangosabb, az lesz a jó állása a polaritáskapcsolónak. Ha nem tudod eldönteni, akkor a szubot túl hangosra állítottad (vagy halkra, de ilyet nem szokott senki :D).

    Ezután be kell állítani a szub hangerejét. Megfelelő beállításnál nem veszed észre, hogy van mélynyomó, de azt már igen, hogy ha nincs.

    Akusztikai elemekből azok a szokásos véknyabb (2-8 cm-es) szivacsos valamik nem fognak segíteni. Ide basszuscsapdák illetve bizonyos frekvenciákra méretezett Helmholtz rezonátorok kellenek. De ezekhez sok kutatás illetve lové kell. Szóval ha nem találsz megfelelő helyet a szubnak, akkor én hallgató pozíció (általában asztal) áthelyezésével próbálkozást javasolnám, az ingyen van és nem kell hozzá szakértelem.

    A reflexcsövet ne tömd be semmivel, azzal csak rontasz a hangon. Csak az olcsó hangdobozoknál lehet opció ez, ha nagyon döngenek.

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák