Hivatalosan is bemutatkozott az LG G4

Hirdetés

Az LG még a Las Vegasban megrendezésre kerülő CES-en indította el az idei csúcsmodell áradatot, méghozzá a hajlított kijelzővel rendelkező G Flex 2-nek köszönhetően. A sort természetesen a többi gyártó folytatta, leleplezésre került már a Samsung, a HTC, valamint a Sony (bár egyelőre csak Japán számára készített) zászlóshajója is. Az LG viszont újabb csattanót tartogatott a tarsolyában, amit meglepetésnek aligha lehet nevezni, hiszen mindenki tudta, hogy az igen jól sikerült G3-nak idén egy örököse is érkezik, a mobilról pedig már több kép is napvilágot látott az elmúlt hetekben, nem utolsó sorban pedig az LG is minden erejével hirdette büszkeségét. A vállalat a mai napra időzítette termékbemutatóját, az eseménynek pedig több nagy város, New York, London, Párizs, Szöul, Szingapúr és Isztambul adott otthont.


Itt már nem volt sok hátra

A bemutató rendhagyó módon kezdődött, hiszen mikor még csak azt mondták be a hangosbemondón, hogy az esemény pár perc múlva kezdődik, máris olyan videók jelentek meg a képernyőn, melyeket egy drónra rögzített G4-gyel készítettek. A kisfilmeken természetesen a kamerát érintő legújabb funkciókat kezdték el reklámozni. Juno Cho, az LG elnök-vezérigazgatója lépett először a színpadra, aki arról beszélt, hogy miként lehet egy okostelefon más modellektől eltérő, karakteres, és a nagy kijelző ellenére kompakt úgy, hogy közben egyedi felhasználói élményt garantáljon. A rövid bevezető után azonnal a lényegre tért, és egy újabb videó után immár hivatalosan is a kezébe vette az LG G4-et.

A szlogen szerint a koreaiak megint a felhasználói visszajelzések szerint igyekeztek kialakítani a masinát, odafigyelve a kialakításra és az anyaghasználatra. Az LG-nek nem a legnagyobb megapixelszám, hanem az innováció volt a célja, ezért kamera terén egy 16 megapixeles, F/1.8-as hátlapi modulra esett a választás. A minimálisan ívelt Quantum IPS kijelző a másik lényeges előrelépés, aminek, valamint az LG UX 4.0 felületnek köszönhetően minden eddiginél teljesebb vizuális élményt garantál a vállalat büszkesége.

Dr. Paul E. Jacobs, a Qualcomm ügyvezető elnöke lépett porondra, aki először a két vállalat közötti együttműködés fontosságát emelte ki. A nagy kérdésre azonnal választ adott: a G4 belsejében egy állítólag nagyon jól optimalizált Snapdragon 808 SoC duruzsol, a processzor hatmagos (két Cortex-A57 és négy Cortex-A53 mag). Jött azért a marketingduma, hogy mennyire jó döntés volt ez az LG-től, hiszen az energiatakarékos chipset jótékony hatást gyakorol az üzemidőre. Nem beszéltek a grafikus gyorsítóról, ám egyértelmű, hogy az Adreno 418-ra hárul ez a szerep. Jacobs kiemelte a 4K videórögzítést, a rendkívül pontos navigálási lehetőségeket. A 3 GB LPDDR3 RAM és a microSD-vel bővíthető 32 GB-os belső tárhely mellett kiemelendő még az Android Lollipop 5.1 operációs rendszer. Ő sem töltött sokat a közönség előtt, hanem levonult és gyorsan átadta a helyét.

Nem másnak, mint Frank Lee-nek (LG USA mobilkommunikációs igazgatója), aki az eleganciáról, a felületről, a dizájnról és a felhasználói élményről osztott meg információkat. A G4-et úgy tervezték, hogy a legkényelmesebben belesimuljon a tenyérbe, így viszonylag könnyű egy kézzel használni, ráadásul a kijelző 20 százalékkal ellenállóbb a konkurens modelleknél. A hátlap alatt egy cserélhető, 3000 mAh kapacitású akkumulátor kapott helyet. A borítás rendkívül minőségi bőrből készült, ami a minőségérzetet emeli sosem látott szintre. Akinek ez nem tetszik, az választhat más összetevőt is, fémes szürke és kerámia fehér műanyag borítással is megvásárolható lesz a szerkezet. A vezeték nélküli töltés továbbra is adott.

Hirtelen egy videóban ugrott elő egy fotós, aki már a kameráról kezdett el beszélni. Az optika F/1.8-as rekeszértékű. A lézeres autófókusznak köszönhetően 0,276 másodperc alatt belövi a tárgy és a kamera közötti távolságot a szenzor. Beépül a Quick Shot funkció, amivel a hangerő le gomb hosszú megnyomása után akár 0,6 másodperc alatt fotózni lehet, akár a kikapcsolt kijelző ellenére is, és így azonnal elkészül a kép. A fényképező az átlagos mobiloknál 80 százalékkal több fényt képes befogni. Sokat fejlesztettek az optikai képstabilizátoron, ami már három tengelyen, maximum 2 fokos eltérésű mozgásokat is képes kompenzálni, kérdés, milyen hatékonysággal. A Color Spectrum nevű szenzor alkalmas a szemmel látható fénysugarak mellett az infra fénysugarakat is rögzíteni, a pontosabb a fehéregyensúly elérésének érdekében. A szenzor segítségével állítja a szoftver a ledes villanó színhőmérsékletét is. Van egyszerű, automatikus és kézi kameramód is a szoftverben. Az utóbbival tudjuk babrálni a fehéregyensúlyt, az ISO-t, a záridőt (akár 30 másodperces is, létrehozva fényfestéses és egyéb különleges alkotásokat) és a fókuszmódokat. Nem csak a JPEG, hanem a DNG RAW formátumban történő mentés is lehetséges, a képeket felhőn keresztül is továbbíthatjuk a számítógépre. Az előlapi kamera 8 megapixeles (szelfirajongók, kezeket fel!), a hátlapi pedig 16 megapixeles (ennyit arról, hogy nem a felbontás számít). A kamerát egy CSS (Color Spectrum Sensor) érzékelő egészíti ki, ami azzal javítja a színhűséget, hogy pontosan beméri a környezeti fény emberi szemmel látható és láthatatlan (infra) értékeit. A CSS ezt az információt felhasználva állítja be a kamera fehéregyensúlyát és a vaku színét, a fényképek így a lehető legközelebb állnak majd a szabad szemmel látottakhoz.

A 149,8 x 76,2 x 6,3 - 9,8 milliméteres és 155 grammos házba egy 5,5 hüvelykes, 1440 x 2560 pixel (QHD) felbontású, minimálisan ívelt Quantum IPS kijelzőt szereltek, ami 20 százalékkal jobb színhűségre képes az elődnél. Megváltoztatták a polarizációt, különböző fejlesztéseket végeztek, így 25 százalékkal nagyobb fényerőre és 50 százalékkal jobb kontrasztarányra (1:1500) képes az LG G4 megjelenítője, melynek színei is átlagon felüliek. A hardveres és szoftveres előrelépéseknek köszönhetően elvileg 11 százalékkal fogyaszt kevesebbet a rendszer a korábbiakhoz képest.

Végül, de nem utolsó sorban szóba került az UX 4.0 felület. A galéria alkalmazásban különféle események, időpontok szerint lehet böngészni a fotók között. A Smart Bulletin alkalmazással különféle alkalmazások értesítéseit és gyors eléréseit garantálja a rendszer. Fejlődött a naptár alkalmazás is, a Smart Notice még okosabb lett, a Quick Help pedig a telefonnal ismerkedőknek lehet hasznos. A Google Drive 15 GB-os ingyen tárhelyéhez két évig ingyenesen még 100 GB-ot kapnak a újdonsült G4 tulajdonosok. Van még MirrorLink is, ami az autókba épített rendszerekhez kapcsolódik. Ezzel vége lett a prezentációnak, hogy minden jelenlévő kipróbálja az LG új csúcsmodelljét. Enyhélt ívelt formatervével és valódi bőr hátlapjával valóban különleges készülék lett a G4, kérdés az, hogy mindezt milyen áron és globálisan mikortól (Dél-Koreában ugyanis már holnaptól) lehet majd megvásárolni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés