Frissítések iGO8-hoz és iGO alapú PNA készülékekhez

Az utóbbi időben több forrásból is igen sok, néha egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot a Nav N Go által támogatott navigációs szoftverek frissítéséről. A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy január 1-től kétféle iGO8 is a boltokba került, az eredeti R1, illetve a már frissebb térképeket tartalmazó R3. Rendes kis kavarodás alakult ki, úgyhogy hosszas egyeztetések után megpróbáljuk a helyére tenni a dolgokat.

A dobozos iGO8
A dobozos iGO8


Kezdjük az R1 vs. R3 problémával. A történet lényege annyi, hogy amikor az iGO8 R3 a boltok polcaira került, akkor sajnálatos módon a termék dobozán semmiféle jelzés nem tájékoztatta sem a vásárlót, sem pedig a szoftvert árusító kereskedőt arról, hogy egy frissebb verzió lapul a csomagolásban. Így vagy szerencséje volt a felhasználónak, s belenyúlt egy R3-ba, vagy nem, s csak az R1-hez jutott hozzá. Utóbbi esetben az R3-ban már benne levő térképek frissítése neki pénzbe kerülne.

A történetet a PDAcafé írta meg, megkeresésünkre pedig a Nav N Go felelt a felvetett kérdésekre. Az a döntés született, hogy azon vásárlók, akik idén január 1. után vettek dobozos Nav N Go iGO8-at, de csupán R1 jutott nekik, térítésmentesen megkapják az R3 verziót. A dolog mikéntjén még dolgoznak, de heteken belül megoldás születik. Emellett a boltokból is visszavonják az esetleg még ott maradt R1 verziókat, hogy ne fordulhasson elő, hogy valaki a régebbihez jut hozzá. Mostantól pedig minden stand-alone iGO8 csomagolásán ott fog figyelni egy matrica, amely pontosan tájékoztatja arról a potenciális vevőt, hogy milyen szoftververziót és milyen térképeket rejt a doboz.

Régóta húzódó ügy az iGO alapú térképekkel rendelkező PNA készülékek frissítésének lehetősége is. Itt a történet sok összetevőből áll, hiszen a végfelhasználó nem a Nav N Go-val van jogi kapcsolatban, hanem a Nav N Go szoftverét használó PNA gyártóval. Itt persze bejön az a faktor is a képbe, hogy az adott gyártó azóta meg is szűnt, s innentől tényleg kérdéses, hogy vajon akkor kinek is kéne biztosítania a frissítés lehetőségét. A Nav N Go által tavaly elindított naviextras.com oldalra viszont szép sorban kerülnek fel a támogatott készülékek. Persze így is akad olyan eszköz, amelynél még nem elérhető a frissítés, a legismertebb talán az Asus, ám mi azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy ezek a termékek is hamarosan ott virítanak majd a kompatibilitási listán.

Forrás: LCP Systems
Forrás: LCP Systems


A legnagyobb kérdés az egykoron Mio terméket vásárló fogyasztók sorsával kapcsolatos. Mint ismeretes, tavaly a korábbi Mio navigációs eszközöket szoftverrel ellátó Nav N Go és a gyártó között felbomlott az üzleti kapcsolat. Így a Mio navit használó ügyfelek bizony frissítés nélkül maradtak, illetve a gyártó próbálkozott azzal, hogy az általuk most használt, Navman alapú rendszerrel kárpótolják az ügyfeleiket, de – mint arra tesztünk is rámutatott – az iGO utáni korszak Mio gépeinek belső felépítése nem versenyképes még a 2006-os iGO-val sem.

Az LCP Systems viszont megtalálta a megoldást, ami három lehetőséget is nyújt az ügyfeleknek. Ehhez a TopMap Kft-vel szerződtek (ők csinálják az iGO alatt futó térképeket), s éppen ezért hazai viszonylatban is igen friss, részletesen adatbázist tudnak nyújtani az ügyfeleknek. Az első megoldás az, hogy az ügyfél megveszi a frissítést tartalmazó SD kártyát, amely Mio Klubkártyával minimális összegbe kerül, ennek hiányában sem túl veszélyes. A frissítés díja 2500 és 4500 forint között mozog. A másik megoldás az, hogy a Mio új szoftverét és ezzel együtt a TeleAtlas térképet kapja meg a felhasználó, ez 2300 forintos áron történik meg, s a világért sem akarjuk azt sugallani, hogy az előző megoldás használhatóbb cuccot eredményez, csak javasoljuk az olvasóknak, hogy ebben és ebben a tesztben ismerkedjenek meg az iGO-t felváltó szoftverrel. A harmadik megoldás pedig az, hogy az LCP 50%-os áron ad IconX G300-at azoknak, akik régi, de egyébként hibátlan Mio készüléküket visszahozzák. Mindezekről itt lehet olvasni bővebben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Mio
  • NNG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés