Minden az iGO amigo kapcsán

A CeBIT alkalmával mutatta be a Nav N Go Kft. új navigációs programját, amely iGO amigo névre hallgat. Az iGO amigo egy speciális szoftver, egy új korszak kezdete. Prémium termék, de mégis egyszerűbb, mint az alapjául szolgáló iGO 8, ám nem ez lesz az utolsó ilyen jellegű szoftver, gyakorlatilag egy sorozat első darabjának tekinthető.


Az amigo azért más, mint az iGO 8, mert nem kerül forgalomba adathordozón. Sem DVD-n, sem SD kártyán nem hozzáférhető, kizárólag az erre szerződött PNA gyártók navigációs készülékein lesz erléhető. Fokozták a készítők a szoftver védelmét is, bizonyos piacokon az amigo 60 nap után kér egy online regisztrációt, ha pedig ez nem történik meg, akkor a továbbiakban nem indul el.


Az új filozófia megértéséhez először azt kell tudnunk, hogy egy átlagos navi hogyan épül fel. Van egy vas, ezt általában a távol-keleten szerelik össze, majd erre kerül rá egy WinCE rendszer, amire aztán a PNA tervezője, gyártója, forgalmazója rápakol egy grafikus felhasználói felületet (GUI), s innen indítható el a navigáció. Gyártótól függően helyet kapnak extra alkalmazások is a GUI-ban, mint a zenelejátszó, vagy a számológép, a valutkonverter, esetleg néhány játék. Az amigo viszont ezeket már mind tartalmazza, egy csupas WinCE rendszerre rá lehet húzni, így a PNA gyártójának nem kell vacakolni saját GUI elkészítésével.


Ez az egyik oka, amiért a termék csak kiemelt Nav N Go partnerek gépein érhető el. Hazánkban a Navon és a Tele Systems GPS berendezésein fog felbukkanni az iGO amigo, a térképfrissítés és a terméktámogatás pedig a naviextras.com oldalon keresztül történik. A Nav N Go az amigot használó partnerek esetén azt is a kitételek közé emelte be, hogy egyéb terméktámogatási szempontok alapján is kiemelkedőt kell nyújtania az adott cégnek, tehát elvileg olyan amigoval ellátott gép nem léphet piacra, amelynek gyártója egy olyan vállalat, amely pár hete alakult, s a készlet kiprögetése után el is tűnik a süllyesztőben.


Az amigo azonban nyilván nem csupán a pozícionálás kapcsán tekinthető újdonságnak. A Nav N Go technológiai igazgatója, Balogh Péter elmondta, hogy olyan szoftvert szerettek volna létrehozni, amely funkcionalitásában nem nyújtja azt a komplexitást, mint amit az iGO 8, de az átlagfelhasználók által használt szolgáltatások zöme megmarad, viszont egy teljesen új kezelőfelülettel lényeges egyszerűbbé, pár kattintással működtethetővé tették a felületet, hogy olyan potenciális vásárlók is rákapjanak a navigálás élményére, akik korábban pont bonyolultsága miatt tartottak ettől.


Persze nem csak a felület alakult át, megváltoztak az animációk, végre nem csak egy nyilat követhetünk a térképen, hanem választhatunk tetszőleges autót, van lehetőség arra is, hogy különböző letölthető apróságokkal színesítsük a platformot. Új hang is került a készülékbe, Bori, akit a sajtós kollegák már régóta ismernek, hiszen a Nav N Go PR ügyekkel foglalkozó munkatársáról van szó, de lesznek egyéb letölthető magyar hangok is. Fejlődött az útvonaltervezés rutinja, fejlődött a 3D megjelenítés annak érdekében, hogy minél jobban lehessen látni a házak mögött futó utcákat is.


A Nav N Go illetékeseitől egyéb információkat is kaptunk, készül a Symbian alapú szoftver, szinte már készen van az Android rendszerre tervezett verzió, s ezer éve elkészültek az iPhone változattal is, ám az Apple üzletpolitikája miatt ezt nem jelentethetik meg a piacon. Az idei évben a Nav N Go még nagyobb hangsúlyt fektet az illegális másolatokkal kereskedő cégek lebuktatására, a CeBIT-en is két standot zárattak be a német hatóságokkal együttműködve - mindenhol másolt iGO szoftverrel kínáltak PNA készülékeket, az egyik stand volt annyira pofátlan, hogy közvetlenül a Nav N Go pavilonja mögött seftelt az illegális szoftverekkel.

Az alábbi videóban megmutatjuk a szoftver működését, s beszélünk arról is, hogy miben más az amigo, mint az iGO 8.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NNG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés