Alkalmazásbemutató: Megújult a Chrome

Hirdetés

A Google a nyár elején mutatta be az Android legújabb iterációját, mely mellé új UI-irányelvek is érkeznek, az évek során folyamatosan finomított Holót a Material design váltja. Bár a keresőóriás a bejelentés után egy mindenki számára elérhető béta verziót is kiadott, az új felhasználói felületi elemek kevés ponton képviselték magukat, a tárcsázó mellett mindössze a számológép kapott új ruhát. A múlt héten azonban megtört a jég, a Play Store (bizonyos oldalainak) megújulása mellett a Chrome Betát is materialosították.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Még az újdonságok taglalása előtt érdemes kiemelni, hogy jelen cikk a Chrome Betára vonatkozik, azaz nem a mezei Chrome-ra. A Google ugyanis az alap variánssal párhuzamosan egy bétát is menedzsel, az új funkciókat jellemzően utóbbi kapja meg, és ha minden rendben, a sztenderd Chrome-ra is megérkezik a frissítés. A programot a Play Store-on keresztül, ezen a linken lehet beszerezni, legalább Android 4.0 szükséges a futtatásához.

A hét vége felé tehát elérhetővé vált a 37-es (pontosabban: 37.0.2062.39) verzió, melynek legfontosabb újítása a Material designra történő áttérés. Minden egy fokkal egyszerűbb lett, eltűntek a keretek és elválasztó vonalak, átrajzolták az ikont, az inkognitó módot aktiválva pedig sötétszürke témára vált az app. A nyitva lévő oldalakat megjelenítő felületet is átdolgozták, a tabok kerete immár alig látható, a bezárási animáció is változott. Szomorú viszont, hogy a címsávba épített, az oldal tartalmát pásztázó keresőfunkció kikerült az új variánsból.

Újdonság az úgynevezett simplified signin is, melynek köszönhetően egy fiókkal elég egyszer bejelentkeznünk, nem kell ezt külön-külön megtenni minden Google-szolgáltatás eseténe. Ehhez kapcsolódik a fiókváltó: a beállítások között immár egy érintéssel jelentkezhetünk át egyik Google-fiókból a másikba, a jelszó begépelése nélkül. Mindez csak akkor érvényes, ha az adott fiókok az Android rendszer beállításai között is fel vannak véve.

Mindent összevetve egy szép csomagot kaptunk, az átrajzolt UI jót tett az alkalmazásnak, a Chrome szépen illeszkedik az összképbe, bár remélhetőleg egy-két új animáció érkezni fog a végleges megjelenésig. A Beta felirat pedig ne tartson vissza senkit a kipróbálásától, jelen sorok írója több, mint egy éve használja a bétás verziót, a stabilitással nem volt eddig probléma.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés