Alkalmazásbemutató: GridKill

Hódít a retró stílus, a commodore-os idők reinkarnációja pedig különösképpen népszerű a mobilkészülékeken, elég csak a Flappy Bird és klónjai hisztérikus sikerére gondolni. Amíg számos játék lehengerlő grafikával, nagyszámú játékmóddal és a skillek széleskörű fejlesztésével próbál gamereket csalogatni, addig a pixel art stílusú retro játékok pont az egyszerű megjelenéssel és játékmenettel hódítanak. A népszerűség további okai közé sorolható a játékok és pontszámok egyszerű megosztása, márpedig mindig izgalmasabb, ha tudásunkat másokéval összemérhetjük, továbbá ezek a játékok a készülékek döntő többségén gond nélkül elfutnak, szemben a nagyobb hardverigényű darabokkal.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A mai alkalmazásbemutató főszereplője szinten egy pixel art stílusú akciójáték, amely GridKill névre hallgat, és Bartók Zsolt magyar fejlesztő műhelyéből került ki. A játékmenet meglehetősen egyszerű: egy 6 x 9 elemes rácson véletlenszerű pozícióban ikonok jelennek meg, és a játékos dolga a kék színű darabok kilövése, méghozzá az ikon sorjának és oszlopának megérintésével a játékrács szélén. A dolgot aknák elhelyezése nehezíti, amelyeket véletlenül kilőve véget ér a játék. Mivel a kék ikonokat záros határidőn belül meg kell semmisíteni, nem csak pontosnak, hanem gyorsnak is kell lennünk, ami hibákhoz és hirtelen halálhoz vezethet. Pontjainkat a Play Játékok szolgáltatás keretein belül oszthatjuk meg ismerőseinkkel és a nagyvilággal.

Kétféle játékmód létezik. A 60 másodperces opciót kiválasztva egy perc alatt a lehető legtöbb kék ikont kell kilőni a magas pontszám reményében. Ha az oszlop és sor négyzetét egyszerre érintjük meg a rács szélein, 3 pont a jutalmunk, ha egymás után, 1 pont. Szerkesztőségünk legjobb eredménye ebben a módban 175 pont. Az Infinite, vagyis végtelen módban nincs időkorlát, ellenben jóval többféle ikon is felbukkan a négyzetrácson. Van, amelyik kilövése extra pontokat ér, akad olyan, amelyik zavarossá teszi a képernyőt, de akadnak csapdák és pontelszívó ikonok is, amelyeket vagy kilőni, vagy elkerülni kell, funkciótól függően. A két játékmód közül az Infinite az izgalmasabb és nehezebb, magas pontszám eléréséhez például különösen gyorsan kell reagálni, ha egy pontelszívó fekete lyuk megjelenik, és persze roppant fájdalmas tud lenni, amikor pont rekorddöntés közelében lövünk ki egy aknát. Ebben a játékmenetben 1177 pont a rekordunk, ami e sorok írásakor a legjobb eredmény a Play Játékok ranglistája szerint, de a cikk megjelenése ezen valószínűleg változtat.

A játékmenet bár egyszerű, kell néhány perc, amíg az ember belerázódik az ikonkilövés technikájába, utána viszont meglehetősen gyorsan a GridKill függőjévé tud válni a játékos. Tapasztalataink szerint nagyobb képernyős mobiltelefonokon precízebben lehet pontokat gyűjteni, kisebb megjelenítő esetében könnyebb véletlenül mellényomni, és frusztrálóbb tud lenni egy-egy váratlan haláleset. Ami a grafikát és a 8 bites zenét illeti, természetesen nem 3D-s játékokkal, hanem a többi pixel artos darabbal versenyez a GridKill, prezentációja pedig rendben beleilleszkedik a retro darabok sorába. A játék során buggal vagy kényszerleállással nem találkoztunk, és régebbi készülékekkel is rendben lehetett játszani, persze mint írtuk, a nagyobb kijelző ideálisabb a sikeres ikonvadászathoz. Mivel a játék ingyenes (némi reklámelhelyezéssel a menüben), bátran ajánljuk a GridKillt olvasóinknak kipróbálásra, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy ki lehet-e hozni az ötletből újabb játékmódokat.

Értékelés: GridKill (Android 2.1+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 7 / 10 pont 10 / 10 pont Android (ingyenes)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés