Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz gurabli #9027 üzenetére

    Igen, azt kideríteni hogy 2,5-ösek a vezetékek, azt majd a kmsz cserekor a villanyász megtudja tenni az elosztó fedél felnyitásakor, valszeg amúgy van is a kocsijában egy doboznyi 10-es is, ha valamelyik áramkörre az kellene. Szinte minden villanyász tart a kocsijában a 4,5kA típusból tartalékban ha gyorsan kellene, csak ha valahova előre megveszi, akkor az a biztos.

    Azt lehet még majd későbbiekben ha ennyire nagy meló lenne a teraszhoz meg a redőnyökhöz külön vezetékezést kiépíteni a főelosztótól, hogy ott a legutolsó kötési pontnál a dugaljnál kicsit átalakítani.
    Arra gondolok, hogy kapni Fi relével egybeépített dugaljat, egyszerűen ott helyileg átalakítani hogy a kifelé menő kábelt kikanyarítani és így kívülről dugvillával belekötni.
    Ez azért jó, mert ha beázik valami a teraszon a nagy viharban, akkor hátha csak azt a végponti Fi relét vágja le.
    Kültéri dugaljba nincs értelme Fi reléset rakni, attól még belemászhat a víz.

    Vagy ugyanígy ami kifele megy kábel, lehetne a teraszon valahol eldugni hozzá egy 5 modulos kiselosztót és abba + védelem.

    Szerk.:
    Nagyon fontosnak tartom a villanyász még arra kérjétek meg, hogy ha már ott van, akkor húzza ki és ellenőrizze a sütő dugvilláját.
    Nem ismerem a lakásotok elrendezését, de azért 10-20 év párás zsíros környezet tud vicces dolgokat okozni a sütő, meg főzőlap szikráztató dugvilláján, van hogy ennyi idő elteltével le kell takarítani.
    Ismerősnél simán a pára miatt vízkő rakódott le a dugvillára és összeért a nulla a földdel, amire a Fi reléje folyton levágott.
    Ugyanígy a sütő tér mögött zsír is tud vicceset produkálni.

    Na ezért is írom mindig hogy a hűtő kerüljön külön saját Fi relére, mert nekik szerencsére akkor vágta le amikor otthon voltak nem akkor amikor elutaztak 2 hétre...

    #9022 bluemirage
    A túl nagy C16-ok másik hátránya az, hogy nagy az esély, hogy zárlat esetén a szolgáltatói biztosíték megy le a villanyórában. Mondanám, hogy vicces úgy hazajönni, hogy a ház nagy részében nincs áram... de anyukám azt mondta, hogy a rossz dolgokkal nem szabad viccelődni.

    Zárlatkor az áram olyan gyorsan vonul végig, hogy sima lakossági kismegszakítókkal a rendes szelektivitást nem lehet elvégezni, már pedig anélkül esélyed sincs megakadályozni ezt. Jobban mondva 50-50% az esélyed, bármit is csinálsz.

    Rengetegszer látom hogy a lakáson belül B10A-es áramkörön volt a zárlat kábel elvágás miatt, még is levágta a C20A szolgáltatói kmsz-et is.
    De ha meg a "B"-nél is érzékenyebbet raknál, akkor az meg pl porszívó induláskori áramlöketénél is levágna...

    Nálam idehaza a 25A-es szolgáltatóit levágta a zárlatos LED körte a B16A-es szobai (dug+világítás volt még akkor) leágazáson. :D

    Ipari környezetben is csak a műhelyek esetében lehet ezt jól kivitelezni, pl adott áramkörre méretezett motorvédő kapcsolókkal, de ahol iroda van akkor már ott sem.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák