Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Danex #7663 üzenetére

    Te tudod a felújításodat.
    De mit akarsz Te a lépcsőházi méretlen felszálló kötődobozról a villanyórához bejövő vezetékekkel? Azokhoz csak ASZR szerelő nyúlhat, durva bünti van ha csak úgy meglátnak ilyen wagos megoldásokat, azokhoz eszedbe ne jusson nyúlni, pláne ne ilyen módszerrel.

    A villanyórától eljövő mért vezetékezés a lakáson belüli elosztóhoz:
    Amúgy nem szoktak olyat csinálni hogy a 3 bejövő alu fázist rákötik a mérőóránál 1 db kismegszakítóra.
    Nem 3 db egyenként 10A kismegszakítód van?
    Mert ha csak 1 db kismegszakító van a villanyóránál, akkor a másik két fázis vezetőnek feszültség mentesnek kéne lennie. Ha nem így van, az gond. Nagy gond. Lehet hogy anno áramot loptak és téged büntetnek meg érte.
    Ha nincs bennük feszültség, akkor:
    SEMMIKÉPPEN SE KÖSD ÖSSZE A HÁRMAT az elosztódban!
    Aki utánad jön szerelni, még akkor sem tudhatja hogy mit csináltál, ha feliratozol, mert az eltűnhet. Arra számít a vezetékek másik végén állva, hogy azok fesz mentesek, Te meg a wagon keresztül a másik irányból táplálsz...havernál szerelve még tavaly nyáron engem is meglepett a mérőóránál egy régen ott felejtett valamilyen vezeték amikor megzizzentett, valami régi közös méretlen vezeték volt.

    Az elosztódnál lévő végekre lehetne kötni 1-1-1 kismegszakítót, az üres fázisokat lekapcsolva hagyni, szigszalaggal leragasztva. Fázisonként a 4-es alu 20, a 6-os alu 25A-t elvisel.
    Amelyik él, annak az elmenő oldaláról villás gyűjtősínnel tudod tovább vinni a fázist valamelyik irányba mellé kerülő kismegszakítókra. Nem kell wago-zni ha van lehetőség normálisan megoldani. :D
    Én csak lecserélném az ezeréves elosztót legalább 12, de inkább 2x12 modulos elosztóra, az egyik sínre így fel is fog férni 12 kmsz, amiből az első 2 a két darab üres fázis, tehát az 1 db működő fázisról mint "főkapcsolóról" élne a mellette lévő 9 db elmenő kmsz, az elmenő vezetékekhez méretezve:
    1,5 alu ---10A-B
    2,5 alu --- 13 A-C
    1,5 réz --- 10-13A (világtás esetén felesleges a 13A)--C
    2,5 réz --- 16A-C

    Ha lesz bent Fi relé, akkor azt berakhatod a másik sínre és abba érkezhet a betápláló működő 1 szem fázisod alu vezetékkel, a betápláló nulla alu vezetékkel.

    De ha csak 1x12modul, akkor pl balra mehet a 2 db üres kmsz, mellé a Fi relé, amiről meg mehet bele az 1 db főkapcsoló célú kmsz-be és onnan tovább a maradék.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák