Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sir Pocok

    őstag

    Dobson - FB

    Zöld út: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegség-megelőzési és Kontgroll Központ (ECDC) közös állásfoglalása a vegyes oltási sorokról

    Két terület van: a) vegyes alapoltási sorok; b) vegyes emlékeztető oltások. Az alábbiakben részletes kivonatot adok az ajánlásokból.
    Vegyes alapoltási sorok

    A vektor vakcina+mRNS vakcina kombináció toleraálhatósága elfogadható és az immunválasz fokozottabb, mint az egynemű alapoltási soroké.

    Egyes vizsgálatok szerint a reaktogenitás (pl. fájdalom, láz, fejfájás, kimerültség) jelentősebb a vegyes soroknál, de az eredmények még nem egyértelműek.a vegyes oltási sorok jelentősen nagyobb immunválaszt képesek kiváltani, benne a B memóriasejt válasszal, mint az egyneműek. Az egynemű mRNS oltások esetén az ellenanyagválasz adott vizsgálatokban némileg nagyobb volt, de az eddigi adatok nem egyértelműek és összességében hasonló ellenanyagválaszra utalnak.

    A vektor + mRNS vakcina oltási soroknál az emelkedett immunogenicitás (immunválaszt kiváltó képesség) fokozott védőhatással tűnik társulni a SARS-CoV2 vírus által okozott tünetes fertőzések ellen a vektor+vektor egynemű sorokhoz képest több jó minőségű megfigyeléses vizsgálatban.

    Előzetes de konzisztens bizonyítékok mutatják, hogy a vegyes oltási sor szélesebb immunválaszt képes kiváltani (mind ellenanyagok, mind a sejtes immunitás terán), amely fokozott hatásossággal társul az eddigi vizsgálatokban.

    Összességében az adatok támogatják a vegyes vektor+mRNS oltási sorok alkalmazását. Kevesebb adat van a vegyes mRNS oltási sorokról, de az eddigiek alapján ezek is alkalmazhatók, és vizsgálják ezek biztonságosságát is, a szívizomgyulladás vonatkozásában.
    az mRNS vakcina után vektor vakcina is adható, de ez immunológiai szempontból kevésbé kezvező, mint a fordított sorrend.a vegyes oltási sorok után 6 hónappal szintén csökkenhet a tünetes fertőzések ellen. Az AstraZeneca-t tartalmazó oltási sorok esetében az immunvédelem csökkenése egyes vizsgálatok szerint gyorsabb és jelentősebb, csakúgy, mint idősebb és alapbetegségekben szenvedő embereknél.
    több kutatás szükséges a csökkent működésű immunrendszerrel rendelkezők vegyes oltási soráról.

    Vegyes emlékeztető oltások
    Az eddig adatok szerint a vegyes oltási sorok legalább olyan jók, vagy jobbak, mint az egyneműek. A vektor+mRNS vakcina sor immunigénebbb, mint az mRNS+vektor sor. A vegyes és az egynemű oltási sorok biztonságossága összevethető.
    Így a vegyes oltási sorok alternatív stratégiának tekinthetők és az adatok támogatják az alapoltás utáni már 3-ik hónaptól való adásuk biztonságosságát és hatásosságát. A preferált időtáv a 6 hónap.

    A vektor vakcinák és a Moderna alalmazása vegyes oltási sorokban több helyi és általános reaktogenitással járhat.
    az eddigi adatok szerint az mRNS vakcina vegyes emlékeztető oltásként való adása fokozott védelmet nyújt a delta variáns által okozott tünetes fertőzések ellen, de még további kutatások szükségesek a nagyobb immunválasz és a klinikai hatásosság között kapcsolat megállapoításához.

    Jelenleg nincs adat csökkent immunrendszerű betegeknél a vegyes emlékeztető oltások ajánlására.

    [ Szerkesztve ]

    Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

Új hozzászólás Aktív témák