- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- Csúcskamerával jöhet a szupervékony S25 Slim
-
Mobilarena
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lenoma
aktív tag
válasz Cs1csó #17090 üzenetére
Kihúztam a konnektorból és másfél percet bírt 370W fogasztáson, utána elkezdte leállítani az egyik PC-t.
Használtan vettem szállítással 4500Ft-ért az eladó írta, hogy aksi cserés, volt itthon egy Ritek 7Ah-ás ami bírja a teljes lemerítést csak már két éve itthon áll, néha feltöltve.
Azt tettem bele a gyári 9Ah-s helyett.
Először teszteltem idle géppel bírta, utána evvel a 370W-at.
Ennyit nyilván nem fog fogasztani a rendszer, de muszáj volt tesztelni mielőtt beépítettem, mert az 50 kábelt el kell dugni a szekrények mögé a macska miatt.
A nyomtató nem eszik sokat legalább is a tintasugaras, a lézert valóban nem illik rádugni az UPS-re mert néha 900w-ot eszik mikor 180C-re fűti fel magát, hogy ráégesse a festékport a papírra.
Most világítással 1 PC amiről írok, + router + monitor eszik 135W-ot. Ezen a fogyasztáson 5-10 percet ki kell bírnia. Majd tesztelem.
A világítás azért kell, mert nagyfater 93 éves és el ne essen a sötétben, amúgy 2 ledes álló lámpa 26W fogyasztással.
Telefon zsinor nélküli vezetékes, hogy ne szakadjon meg a hívás....
Vidéken élek gyakran van apró áramszünet általában 0-10s hosszúak egymás után többszőr.
Az UPS azért kellett, mert részt veszek ezen az újratervezés programon, az első vizsgán annyi hiba volt a rendszerükben, hogy a másodiknál leírták technikai hiba esetén bukta.
De mivel felvettek ezen a héten, már hiba nem lehet, mert ha nem megyek át akkor vissza kell fizetnem az államnak 2,56 millió Ft EU-s támogatást.
Nagyon zavar a ventillárok zaja és éles a hallásom nagyon, ezért 10 dB alatt kell lennie a gépeknek, amit jó hűtökkel és alulfeszelve érek el. Játék közben is 16dB alatt kell lennie, mert különben zavarna.
Szóval nem fogyaszt sokat a r5 3600+1660S ellenére sem.
A másik Pc pedig egy zajtalan xeon rendszer 40W-os CPU-val.
Szerintem egy villámlás azért a hangrendszert is ki tudná nyírni, illetve a sulihoz azért a hang is szükséges.[ Szerkesztve ]
-
lenoma
aktív tag
válasz Cs1csó #17096 üzenetére
Igazatok van valóban jobb lenne egy nagyobb UPS, de ezt a tipust tudtam kihozni a bolti ár negyede alatt.
Illetve átsiklottatok az alulfeszelős és halkítos részen.
Igazából ellégé komolyan csökkentve van a fogyasztás, így a hő és így a zaj a PC-kben, mert extrém módon zavar az elktróniaki zaj. Volt, hogy egy SSD-t küldtem vissza mert zavart a ciripelése a gépházban...
Egy Ryzen 3600 tesztprogival terhelve fel tud menni 100W-ra is nálam -0,25 Offset voltage használatával 60W alatt marad! átlagban 40-45W játék alatt.
Ez a gép egy 1660S-el nem tud 200W-nál többet fogyasztani! fogyasztádsmérővel ellenőrizve, játék alatt még kevesebbet.
A másik gépben egy L5430 van de 1V alatti feszültségen egy 750Ti társaságában, ez a gép nem tud többet 120W-nál fogyasztani!
Azért egyszerre a kettőt nem terhelem maxra, vagy csak az egyik megy. Nyomtatni is ritkán szoktam.
Azért a Silver és a Gold táp között több tíz W fogyasztás különbség van.
Így nem tudnám 370W-nál többel terhelni az UPS-t a legrosszabb esetben sem és ugye a 850VA 480W maxra képes.
A 10 db eszköz 1 fogyasztásmérőbe van dugva átlagban 100-150W közötti áramfelvétellel. Így le fogom tesztelni hogy mennyit bir, remélem 5-10 percet. 370W-on bírt 1,5 percet és utána indult el a leállítása a PC-nek amit úgy állítottam be, hogy az utolsó 1 percben.
Szóval a sorrend: fogsztásmérő, túlfeszvédő, UPS, elosztó, távirányítos dugaljak, és azokban is elosztók, majd eszközök. Működik!
Itt tájékozódtam és valaki nagyon hasznosan ezt az Eaton 850VA-t ajánlotta.
Amúgy fentebb valaki egy 500VA-s UPS-re akar rákötni egy 600W-os táppal rendelkező gépet, lehet neki több segítségre lenne szüksége...[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
válasz Cs1csó #17096 üzenetére
Én sem igazán javaslom pláne nem a lézereket, mert azok aztán fogyasztanak tisztességesen, kis tintasugarasoknak tényleg kicsi a fogyasztása, kis UPS-re tényleg ne kössünk ilyeneket, pláne ha jobbára szöveget nyomtatunk, na jó vannak esetek mikor egy üzletben a számla nyomtatást érdemes védeni, de ott inkább oldjuk meg külön UPS-el vagy lényegesen nagyobbal, több cégnél kénytelenek a nyomtatót is szünetmentesre tenni, mert számlázni muszáj.
Nem árt ha a vásárló ezt is közli mielőtt ajánlatot kér, mert elég kellemetlen szitukat tud az ilyen hozni.Mondjuk az összefoglalóban bekerülhetne, hogy kicsit részletesebben írja le az illető, hogy mik kerülnének az UPS-re, mert ahogy nézem sokszor CSAK a PC tápjának a teljesítményét adják meg, ami igen kevés infó, meg odaírja hogy monitor, de mint tudjuk monitor és monitor közt is jelentős fogyasztás különbségek vannak.
Aztán mikor oda írja hogy router, de ott is jelentős szórás van fogyasztásban a kábeltv-s router és pl. a digis router sem egyformán fogyaszt, de az én Asus RT-AC86U-s routerem is szépen 25-30W-ot fogyaszt, bizony sok kicsi fogyasztás szépen összeadódik és a kezdeti kicsinek tűnő fogyasztás gyorsan megugrik, és néz az illető, hogy hát ez nem igazán tartja meg a gépet.
Nálam a Digis ONT és a router nem véletlen került az UPS-re mert a a vezetékes telefon és a VoWiFi szolgáltatás nálam eléggé lényeges pont, a lakásban a szolgáltató jelerőssége igen hektikus, sokszor ez miatt meg is szakad a beszélgetés, nem véletlen örültem a VoWiFi-nek mikor elindult, nálam szó szerint életbevágó a telefon szolgáltatás, a NAS-t nem véletlen állítottam be úgy, hogy 20 perc után lője le az UPS, mert az kevésbé életbevágó.
De azt is imádom mikor oda írja, hogy CSAK pár másodperces áramszünetet kell kibírnia és elkezdi kicentizni, és mikor az akku öregszik akkor meg csalódottan nézi, hogy még ezt sem bírja tartani, na ilyenkor tudok kikerekedett szemmel nézni, hogy ezt mégis hogy gondolta.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
zsolt501
nagyúr
válasz Cs1csó #17099 üzenetére
Nem tudom mennyire emlékszel, hogy mikor kérdeztem milyen szünetmentes legyen nekem lényeges volt a tartási idő igaz te az SPS-t ajánlottad mert az tényleg hosszan bírja, csak itt eléggé körülményes lett volna az elhelyezése no meg a hangja, és a NAS leállítását nem tudtam volna vele megoldani, legalábbis egyszerű módszerrel.
Sajnos sokszor azt látom, hogy több száz ezer forintos gépeket alsó kategóriás gyenge UPS-el akarnak védeni és még a tartási időt is kicentizi, az ilyet sosem fogom megérteni...
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
zsolt501
nagyúr
válasz Cs1csó #17101 üzenetére
Igen lett volna ereje, de hangja is, és még az akkukat valahogy el kellett volna tenni hogy ne legyen szem előtt, és a szellőzés is meg legyen oldva. A Line interaktív mód és az USB-s vezérlés és kontrol nem ártott volna bele. Talán majd fejlesztenek ez irányba is.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
Taci
addikt
válasz Cs1csó #17054 üzenetére
Most derült ki, hogy van egy elfekvő UPS-e egy ismerősömnek, ideadná: CyberPower BU600E. Viszont itt olvasgattam, és azt írtátok, hogy egyrészt hangos, másrészt melegszik, sokat fogyaszt, szóval erre alapozva lehet, mégsem kellene foglalkoznom vele.
Viszont így felmerült az igény bennem, hogy a zúgást amúgy sem szeretném, és a melegedést és a megemelkedett áramszámlának sem örülnék.
Az általad említett EATON és Legrand márkáknak nincs ilyen "problémájuk"?
Amúgy mennyivel emel egy UPS az áramszámlán? Mármint oké, egyszer feltölt teljesen, utána viszont amíg nincs áramszünet, addig csak szinten tart már, szóval onnantól azért nem kellene sokat fogyasztania, nem? -
libus
őstag
válasz Cs1csó #17108 üzenetére
Az Eaton 5E 850i fogyasztásáról tudok nyilatkozni, ami igen jó!
Épp tegnap tettem rá a mérőt. 2db IP kamera + Synology NAS van rajta, és 28W-ot volt.
Csütörtökön megjön az SPS SH 1000VA, akkor megy eladásra az Eaton + az APC Easy BV 1000 is (mindkettő van még bőven gari), hisz az SPS helyettesíteni tudja mindkettőt.Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
Totherik91
csendes újonc
válasz Cs1csó #17123 üzenetére
Szerintem ez teljesen érthető, ingyen biztosítják azokat a funkciókat az appon amire egy átlag felhasználónak szüksége lehet, ha komolyabb funkciókat akarsz azért nekik is extra forrásokat (szerverek, szoftverfejlesztő csapat, stb) kell munkába állítaniuk, ezért extra pénzt kérnek érte.
Ha veszel egy androidos telefont, a google ingyen ad egy bizonyos mennyiségű felhő alapú tárhelyet, de ha többre vágysz akkor fizess érte, a nagyobb szerver és a több merevlemez pénzbe kerül nekik is.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Cs1csó #17131 üzenetére
Köszönöm a választ.
Én azért gondolkodtam 2 külön egységben, mert ha véletlenül bekapcsolva marad a nagy PC, akkor áramtalanítás esetén leszívhatja az energiát a kamera rendszer elől. Továbbá ha véletlenül valami zárlatosat dugok a PC melletti aljzatba, akkor nehogy levágja a kamera rendszert, még ha csak egy visszakapcsolás idejére.Igazából egyetértek azzal hogy 1 db nagyobb kimeneti teljesítménnyel bíró szünetmentes a PC bővítés miatt is jó, míg a PC-re méretezett kapacitással a kamera rendszer is el van.
Ugyanakkor a tervezett x<45k-hoz képest azért jócskán túlszaladok a fenti opcióval.
Amúgy nem a Be-va most a legolcsóbb a PCX és az AQUA weblapján is LCD-s típus képe van SH1000I jelzéssel, viszont eltér az általad kedvelt webshopon lévő fotótól. De akármelyiket is küldik, mind a 2 bolt árban ott van épp mint a be-va.
Ami még zavar ebben a inverteres megoldásban, hogy nincs külön csak túlfeszvédett aljzat, csak akksis. Meg az adatlapok szűkszavúsága miatt nem tudom milyen a túláramvédelme.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
akos2080
újonc
válasz Cs1csó #17137 üzenetére
Közben megnéztem a PSU technológiáját, úgy tűnik, hogy active PFC-s (https://www.bequiet.com/hu/powersupply/1537). Ez esetben lehet megfelelőbb lenne egy tiszta szinuszhullámos UPS?
Ebből ilyet találtam: CP900EPFCLCD 900VA
Kicsit több, mint 50k, de ha megspórolok vele egy kör visszavitelt, akkor az nekem megéri. -
inf3rno
nagyúr
válasz Cs1csó #17152 üzenetére
Ez jó lenne, de a másik gépemhez, ahol búg. A szerver, amihez most kéne, az 50W-ot sem fogyaszt normál esetben. Nézegettem, van egy csomó csere aksi ES550-hez [link], úgyhogy az lesz első körben, aztán meglátjuk, hogy tényleg az aksi ment e szét vagy az elektronika annak idején. Ha amit linkeltél az nem búg, akkor simán odaadnám a mostani APC-met érte. Ez APC BX950U-GR, állítólag gyárilag ilyen szar, hogy este alig lehet megmaradni mellette. Nappal viszont nincs gondom vele, az utcai forgalom meg a gép zaja elnyomja, úgyhogy nem kimondottan erős, csak az ES550-nek egyáltalán nem volt hangja, ennek meg van.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Julot
aktív tag
válasz Cs1csó #17175 üzenetére
Sziasztok!
A segítségeteket kérném! Úgy néz ki, szükségem lesz egy szünetmentes tápegységre, de nem vagyok otthon a témában!
Uj lakásba költözöm, ahol eléggé gyatra az eletromos hálózat, ráadásul a villanyóra alatti kismegszakító csak 10A-es, és nem lehet cseréltetni, mert a közös bejövő kábel 10-es aluminium...és a EON nem engedi...
Szóval számithatok gyakori kismegszakító leoldásokra... nem is az lenne a baj, hogy elveszik amivel éppen foglalkozom, hanem a gépemet és a két NASomat szeretném megkímélni a hirtelen áramkimaradásoktól. Tehát a tartás elég, ha már van 1-2 perc, amíg a kismegszakítót visszanyomom. Lehet rack-es is, mert a NAS-ok szerver szekrényben vannak, akár ott is jól elférne. De lehet asztali is...
Milyen ups.-t ajánlotok?A PC:
Alaplap: Asus maximus IX Apex
CPU: I5-7600k
Video: AMD Radeon RX-580
Ram: 16GB
Táp: Thermaltake Grand Power 650W
SSD: 2db
HDD: 1db
Hangkártya: Creative Audigy rx5
Hálókártya: Intel dual port server adapterA NASok:
QNAP Ts-869 Pro
Netgear RN-314Köszönöm a segítséget!
Üdv,
Julot[ Szerkesztve ]
...nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!
-
nagyúr
válasz Cs1csó #17169 üzenetére
Azt hiszem megvan a válasz. Az Europlug aljzatkompatibilitása:
Types C, E, F, and K
The Europlug is designed to be compatible with these sockets. They have 4.8 mm holes with centres spaced 19 mm apart. The minimum distance between the holes is thus 14.2 mm, while the minimum distance between the converged pins on the Europlug is 13.5 mm, allowing it to grip the socket despite its smaller pin width. -
MrZed001
tag
válasz Cs1csó #17188 üzenetére
Vagy arra, hogy most volt egy elég nagy (pest megye minimum) áramszünet, ami olyan "drága" volt (Igazi kis gépgyilkos az ilyen), hogy vagy 10x pár másodpercre áram el, vissza, el, vissza, el .... .
Ekkor jópár alaplap azt hiszi, hogy túl lett húzva proci, és visszaáll defaultra. -
karesy
csendes tag
válasz Cs1csó #17196 üzenetére
Hasonlóm van nekem is, de sajnos amíg tolják a kolléganők, addig nem húzgálhatom ki ez erősen gyanús, hogy hétvége lesz!
A szerver egy 4/8-as xeon, 2 raid-elt sata-s vinyóval és egy m.2-es ssd-vel.. erre kb 2 munkaállomást számolva túlzással úgy gondoltam 1200-1500VA-es cumót teszek, mivel a könyvelésen 2 munkaállomással tolják..
de jogos, utána nézek mit kóstál egy aksi pakk a tornyokba, és így prezentálom! Plusz, mivel a számlázó progik hálóba vannak egységesítenem kell a sw-ket,Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
tpeter77
addikt
-
nagyúr
válasz Cs1csó #17229 üzenetére
Nem, mert nincs rákötve PC-re a UPS.
A leírásában van olyan, hogy MAX I/P Voltage, meg MIN I/P Voltage. A MAX 295, 21, 287, a MIN 167, 171, 175 értékekre átható.Illetve a "Utility Power" (poor, normal, good) és a Sensitivity (Low, Medium, High) értékek beállítására lennék kíváncsi, hogy hova állítsam.
Nem akarom pontosan 230V-ra kényszeríteni, csak a megfelelő értékekre szeretném beállítani a UPS-t.
[ Szerkesztve ]
-
tpeter77
addikt
válasz Cs1csó #17229 üzenetére
Várjunk csak, nálam 245V mérhető tartósan, nem is figyeltem még, hogy változott-e a kimenet amióta a szünetmentes bekerült.
Majd megmérem és megírom. Bízom benne hogy ez a feszültség tartósan nem fogja tönkretenni a szünetmentest! Nálunk tavaly is ennyi volt a feszültség. A trafó a bérházaknál van, ami 3 utcányira van tőlünk légvonalban 200 méterre, és a faluban a 4 bérházon (3 emeletesek csak) kívül csak családi házak vannak.[ Szerkesztve ]
-
gg72
veterán
válasz Cs1csó #17241 üzenetére
Köszönöm a tippeket!
A Legrand Keor-M 600VA felé hajlok, mivel azon jó sok csatlakozó van és akkor ki tudnám vátlani a meglévő 5 portos APC PM5-GR feszültségvédős elosztómat, ha eladom valamennyiért, akor be is jön az a pár ezres különbség az olcsóbb Legrand-hoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest