- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
endre84
csendes tag
Vettem egy APC SmartUPS SMT 1000I szünetmentest, ezzel kapcsolatosak kérdéseim:
1. A leírásból nem világos, ez is tud olyat, hogy "Controlled by Master"?
(Tehát egyes aljzatokat áramtalanít ha a számítógépet kikapcsolom.)Azt látom, hogy van olyan hogy "Controlled Group", de a leírásból nem világos, hogy ez is megvalósítható-e vele.
2. Szerintetek egy értékesebb monitor jól bírja ezt, hogy naponta egyszer elvesszük tőle az áramot - anélkül hogy kikapcsolnánk? Vagy ilyet nem illik csinálni?
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz endre84 #12851 üzenetére
Az elsőt nem tudom de a második nem probléma. Mármint kikapcsolod a monitort majd áramtalanítod - mondjuk éjszakára aztán reggel/napközben megint áram alá helyezed és bekapcsolod.
Remélem nem a UPS-t akarod minden nap ki/ kapcsolgatni, azt fölösleges 0-24-ben való üzemelésre tervezték.
[ Szerkesztve ]
-
endre84
csendes tag
válasz Cs1csó #12852 üzenetére
Az UPS-t nem kapcsolgatom.
Monitorral kapcsolatban a kérdés az, hogy ártalmas-e ha az UPS úgy veszi el tőle az áramot, hogy előtte a monitort NEM kapcsolom ki (de ekkor képet már nem kap).
(Így nagyon kényelmes volt a régi szünetmentessel, amikor a gépet sleepbe tettem, az UPS kikapcsolta monitort.)
[ Szerkesztve ]
-
endre84
csendes tag
válasz Cs1csó #12854 üzenetére
Közben találtam egy témába vágó beszélgetést, ebből úgy tűnik, nem árt neki:
https://www.quora.com/Is-it-safe-to-unplug-an-LED-monitor-without-first-turning-it-off[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz endre84 #12855 üzenetére
Itt azért van egy elmélet a folyamatos feszültség alatt lévő vagy épp teljesen áramtalanított eszköz a párásodás és a korrózió kapcsolatáról.
Indeed, the very little power that they are using will help maintain a temperature that will prevent moisture in the air from contributing to damage by corrosion.
Szerintem ez az áramtalanítás túl van lihegve. Van olyan itt a fórumon is írta aki estére kikapcsolja a UPS-is, lelke rajta.
Alapvetően bizonyított, hogy a folyamatos egyenletes terhelés jót tesz az elektromos eszközöknek ellentétben a folyamatos ki/be kapcsolással és az ezzel járó hőtágulással. Erre a legklasszikusabb példa a videókártyák. Ha egy vidikari napi egyszer megy 5 órán keresztül folyamatosan az kevésbé káros mint ha egy nap mondjuk 4x terheljük 30 percekre.Amikor takarítok a gép környékét vagy akár magát a gépet akkor szoktam áramtalanítani.
-
cinemazealot
addikt
válasz Cs1csó #12856 üzenetére
"Van olyan itt a fórumon is írta aki estére kikapcsolja a UPS-is..."
Jelen! Nem csak a UPS-t, de a gépet és a monitort is. Nekem többet ér az, hogy feszültségmentesítés után az alkatrészek nem búgnak, nem fűtenek, nem sugároznak (elektromágnesesen, mint egy antenna), nem kell félteni őket egy hirtelen jött vihartól (lásd elmúlt éjjelt), annál, hogy állandó feszültség alatt tartva őket, a nem 100%-os hatásfokuknak köszönhetően feleslegesen fűtsék magukat (és a lakást) és közben tekerjék a villanyórát. Aláírom, hogy az állandó üzem sok szempontból előnyösebb az elektromos készülékeknek, én azonban mérlegeltem: egyelőre alacsonyabb (szinte nem létező) a lekapcsolgatás okozta javítási költség az állandó fogyasztással (és hulladék hő leadással) járó anyagi és kényelmi terheknél (kb. 8 év mérlege).
De ez a régebbi (2010-es) asztali gépemre (1. gen. i5, 6 GB RAM, 120 GB SSD, 19"/22" LCD), a multimédiás cuccaimra (42" TV, 5×85 W-os AVR, RPi2B) és a konyhai mikrosütőre vonatkozik.
A munkagépem (lásd adatlapomat) ezzel szemben szinte állandóan be van kapcsolva: nappal kockatápról megy, éjjel (sleep módban) akksiról PicoUPS-en keresztül. Sőt, ennek a monitorát éjszakára csak feszültségmentesítem egy kapcsolós aljzatról, anélkül, hogy előtte előírás szerűen lekapcsoltam volna. A NAS-nak fenntartott (gyakorlatilag mindig kikapcsolva lévő) HP Proliant Microserver (1. gen, 3×1 TB HDD) is állandó táp alatt van egy 0-24-es UPS-en, hogy wakeonlan-nal bármikor ébreszthessem. A médiaszervernek használt netbook (2 magos Atom proci, 2 GB RAM, 120 GB HDD, böszme utángyártott akksi, 10"-es állandóan lecsukott kijelző) meg 0-24-ben megy 12 W-os fogyasztással. Ez is bő 3 éve megy így, és még mindenki boldog.
Néhány éve a mikrót kellett szervizelni (1800 Ft), illetve a régi asztalimban kellett a RAM-okat átszervezni, mert az alaplap rakoncátlankodott (0 Ft, csak pár nap idegeskedés). De ezt én a koruknak tudom be inkább, mint annak, hogy állandóan feszültségmentesítem őket.
[ Szerkesztve ]
-
nTom
aktív tag
Az FSP nano 600 és 800 csak az akkuban különbözik vagy az elektronikában is?
Van az aprón mindkettő, valamelyiket megvenném -
Cs1csó
félisten
A különbség csak teljesítménybeli.
cinemazealot
Ebben is van ráció. Ha valaki mondjuk nappali munkarendben dolgozik este miután már nem kell a gép kikapcsolja áramtalanítja stb. majd legközelebb csak akkor helyzeti áram alá és kapcsolja be amikor hazaért. Egy ilyen hétköznap mondjuk kb. vagy 5 órát van áram alatt bekapcsolva. Egy 24 órás napot nézve ez tényleg spórolás.
Ahogy olvasom még így is van bőven cuccod ami éjjel nappal megy kis fogyasztás ide vagy oda, de hát ez ilyen lenne egy NAS-om és jó netem én is gyúrnék az nCore LEGEND rangra
[ Szerkesztve ]
-
endre84
csendes tag
Egy másik kérdés, szintén APC SmartUPS SMT 1000I.
20 másodpercenként periodikusan kiad egy rövid duruzsoló zajt. Szerintem nem hiba, többen is írtak róla, egyesek ki is cseréltették, de ugyanolyat kaptak.
http://forums.apc.com/spaces/6/racks-rack-accessories-cooling/forums/general/8575/new-smart-ups-lcd-1000-buzzing-noise-every-20-seconds-is-it-normalIlletve az előző APC-m is csinálta, csak halkabban.
Elég idegesítő egy csendes gép mellett. Esetleg van valami ismert gyógyír rá?
(Valami beállítás, más üzemmód, ilyesmi.)[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz endre84 #12860 üzenetére
Ha ezt a fórumon is normálisnak írják és ott sem találtak rá megoldást akkor passz. Két dolgot tehetsz: visszaviszed, elállsz a vásárlástól stb. nézel valami hasonló tudásút más márkában és próbát teszel azzal is, sőt vásárlás előtt keress rá arra a típusra is hogy van e ilyen panasz ha ennél is rákerestél volna akkor már tudtad volna, hogy ez lesz a baja. Amennyiben megoldható a lakás olyan részébe teszed a UPS-t ahol nem zavar senkit pl.: kamra, konyha, előszoba stb. és onnan hosszabbítóval vezeted az áramot a géphez.
Ahogy néztem a leírásában kommunikációra RJ45-ös port is van tehát ha messzebb van a géptől akkor is megoldható a kommunikáció net kábellel gondolom a router-en keresztül vagy ha nem túl nagy a távolság egy hosszabb USB kábellel mondjuk egy 5 méteressel ha az is elég .
-
cinemazealot
addikt
válasz Cs1csó #12859 üzenetére
Ez így volt akkor is, amikor még csak 14/1 Mbps-os netem volt, nCore regisztrációm meg nincs. Kizárólag nyilvánosan (regisztráció nélkül is) hozzáférhető tartalmat töltök le, és azt is megválogatom.
Viszont mivel időről-időre itthon is komolyabb mennyiségű tartalom gyűlik össze (munka doksik, fejlesztések, e-számlák, fényképek stb.), illetve a munkámhoz is üzemeltetek pár online szolgáltatást (pl. feladatkezelő, kamerák, adatfrissítő automatizmusok stb.), azoknak nem árt, ha 0-24-ben van mögöttük áram és netkapcsolat, illetve bárhol-bármikor hozzájuk férek. De ezeket alacsonyabb fogyasztású gépekre száműztem. A nagyobb teljesítmény igényű gépek azok, amiket használat után lekapcsolok.
[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz endre84 #12853 üzenetére
Egy DELL U2414H monitorom van - pont így szoktam áramtalanítani. Ha már nem kap képet a géptől, lemegy power saving módba, és akkor az elosztón lévő kapcsolóval (amibe be van dugva) elveszem tőle az áramot. A monitoron lévő "power" gombbal sosem szüttyögök. Évek óta csinálom így, a kijelző azóta is hibátlanul működik.
-
DarkChild
senior tag
válasz cinemazealot #12857 üzenetére
Szívem szerint én is kikapcsolgatnék mindent, amikor nem vagyok itthon - ki is szoktam, kivéve a szünetmentest. Az SMT750I-t ráadásul elég macera a menüben barangolva kikapcsolni, nem lehet csak simán a power gomb hosszas nyomásával leállítani. A régi Smart-UPS 750-nél (SUA750) egyszerűbb volt a folyamat - gombot hosszan nyomva már ki is kapcsolt.
Viszont sajnos ez az akkuknak egyáltalán nem használ - jóval hamarabb tönkre mennek így, mintha 0-24-ben menne a készülék. (A rendszeres 80-90%-ra lemerülés a kikapcsolt állapotban, majd a bekapcsolást követő 100%-ra töltés akár 1 évvel is megrövidítheti az akku élettartamát. És hát a gyári akkupakk nem kimondottan olcsó
[ Szerkesztve ]
-
fer
őstag
válasz DarkChild #12865 üzenetére
Ki lehet kapcsolni hosszú gombnyomásra az SMT750I-t csak jó sokáig kell nyomni, a második csippanásig!
A másodikat is cáfolnám, énnálam lehet a sok ki-be kapcsolgatás (lemerülés 94-re majd visszatöltés), hozhatta vissza az akkuk majd teljes kapacitását, pedig már 5 évesek lesznek! amikor megvettem alig bírtak fél órát, most ua. a terheléssel már 59 percet!''A részegek okozzák a balesetek 30%-át, tehát a józanok sokkal veszélyesebbek! Viharban azért látjuk előbb a villámlást és csak utána halljuk a mennydörgést,mert a szemünk előrébb van, mint a fülünk."
-
diegho
nagyúr
Sziasztok!
Az adatlapomon lévő konfighoz mekkora szünetmentes kellene, ha a cél 5-10 perc áthidalása maximum. A lényeg inkább az, hogy pillanatnyi áramszünetnél ne álljon le. Most egy 600-as FSP van, ami szerintem már kevés, az akksi éppen most halt meg, ezért gondoltam egy új szünetmentesre. Eaton 850-est néztem. Elég lesz?
-
adamboro
csendes tag
Sziasztok!
Megbízható szünetmentes tápegységet vennék (APC-kről korábban jókat hallottam), de nem horror áron. Asztali számítógép lenne rákötve.
Az elsó hsz-ben lévő konfig-összerakóban 305W jött ki (tápom 500W-os), ezmellett még egy 23"-os dell monitor, (+lehetséges a jövőben egy második monitor ami 27"+ -os), és egy Gbit-es router-t kellene elbírnia (talán 5-10 percig).Tudnátok ajánlani néhány példányt? Ez mellé még ha lehet tápot is amivel működik (tapasztalat alapján) (A tápnál 1db ssd, 2db hdd, 1db bd-rw-t, és 8800 gt-s vidkártyát kéne ellátnia)
Köszönöm előre is.
-
sparks
senior tag
Kérdésem lenne, hátha valaki szakérti:
Van egy SOHO SH1000-esem, aminek a hátulján van egy AC BREAKER feliratú kioldó kapcsoló. Leírása szerint ez egy "overcurrent protector", ami azt a jelenséget produkálja, hogy időről időre kiold. A dolog szépséghibája, hogy ennek az inverternek pont az lenne a szerepe, hogy folyamatosan működjön, akkor is, ha mondjuk elutazunk 2 hétre. Okosotthon és riasztó is megy róla, így ha ez kiold és közben lesz egy áramszünet, akkor nem kapcsol vissza az eszköz töltésre, hanem szépen lassan lemerül az akkumulátor, hiába jött vissza az áram.
Amikor kiold, akkor a kijelzőjén ráadásnak a szokásos 225V/225V helyett ilyen 194V/225V van:Próbáltam már mindenféle beállításokat, de nem vettem észre javulást.
Ha visszanyomnám a kapcsolót (AC breakert), akkor nem is megy vissza, hanem azonnal leold újra. Ha kihúzom az áram alól, és utána nyomom vissza, majd bedugom, akkor ismét jó lesz, megy a szokásos módon. Van, hogy hetekig OK, aztán van, hogy pár naponta leold. Hibás lehet ez a darab ? Más is tapasztalt ilyesmit ezzel a típussal? Vagy túláramot kapna néha és azért old le? Semmi más eszközzel nem tapasztalom, hogy túláram lenne a hálózatban néha.
Sajnos a cég éppen szabadságon, nem tudom őket felhívni, ha valaki segítene, nagyon megköszönném!
Még egy érdekesség: ha a konnektorba fordítva dugom be az eszközt, akkor azonnal lecsapja a biztosítékot. Tehát 1 féle polarizációval működik csak. Ez természetes jelenség?
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz diegho #12867 üzenetére
USB-s kommunikációt a gépeddel szeretnél (szabályosan leállítja a gépet ha nem vagy ott áramszünet esetén)? Mennyit szánnál rá?
Kapásból azt mondom hogy egy 800VA-es kellene. Akár az FSP NANO 800 ami elég olcsó. Az EATON 850 is nagyon jó amit te találtál.adamboro
Kezdésnek neked mi nem "horror" ár? Azt tudnám mondani, hogy alapvetően 3 árkategória van:
- 40 ezer körül vagy az alatti
- 60-80 ezer körüli
- és a 100-150 ezer vagy a felettiMondjuk ezek: [link] , [link], [link] [link],
A MÁRKA önmagában kevés, ugyanis egy ismertebb márka "olcsóbb" termékénél inkább vennék egy kevésbé ismert márka "drágább premium" termékét.
Tápegységben nem vagyok profi de pár dologra érdemes figyelni:
- egy átlagos játékos gépbe is bőven elég 500W körüli MINŐSÉGI(!) táp ( i7 + 1080Ti kombó alá kell erősebb) de egy i5 + 1060 vagy 1070 alá elég.
- a moduláris felépítést nem feltétlen kell erőltetni
- 20 forint max vagy az alatt is vannak már minőségi tápok.
- FSP, Corsair, be Quiet!, ezen márkákból választanékNekem egy ilyen van: FSP Raider 550W
-
diegho
nagyúr
-
törölt tag
gigabites lan védelemmel vannak ups-ek már?
-
Cs1csó
félisten
válasz #95590400 #12874 üzenetére
Érdekes kérdés, mindenütt csak: adatvonalvédelem, RJ 45, RJ 11 stb. ethernet stb. védelemről beszélnek de hogy sebességben át tudja e adni azt nem tudom. Elméletileg miért ne, ha az RJ45-ös kábel átviszi akkor miért ne ez még benne van a szabványban inkább a routerek nem szokták bírni. Ha itt nem válaszol senki akkor esetleg írhatsz valamelyik gyártónak, biztos válaszolnak.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz frpeter #12876 üzenetére
Tudsz linkelni olyan terméket ahol ezt külön említik? 100Mbit elég kevés manapság mikor röpködnek a 200-300 vagy akár 500-as netek.
Ez a kérdés jó, hogy felmerült, sokan keresnek adatvonal védelemmel ellátott UPS-t. Nagyon nem mindegy, hogy mondjuk a 300-as netedből lesz 100-as! Ez a külön eszköz akkor jó megoldás. Nem olcsó mulatság: [link] de megéri.
-
Cs1csó
félisten
-
GIJoe
addikt
válasz Cs1csó #12880 üzenetére
tehát rokonnak van egy vegyes tüzelésű háza vidéken ahol gyakran elmegy az áram pár órára
és ilyenkor szaladni kell kazánhoz ne forrósodjon fel, ezt megelőzendően, ha egy SPS Power Inverter 300W megvételét javaslom neki egy nagyobb kocsi akkuval, akkor működni fog, de csak ha ő kapcsolgatja manuálisan be az invertert, eddig stimmt. A másik Kínait azt be lehet dugni a hálózatra, és ha nincs áram akkor a hozzá csatlakoztatott keringetőt indítja akkukapacitás terhére magától...(csak az aljzatok nem stimmelnek átalakító kellene...) vagy minden fajtát be is lehet dugni a falba, mert az SPS Power Inverter 300W nem látok külön csatlakozót (ma bevettem a fogalmazás gátlót sorry )[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Á, így már értem, igen keringető szivattyúhoz az inverter - akár több nagyobb kapacitású - akkuval a legjobb megoldás, főleg hogy tiszta szinuszos kimenetet adnak ami sokszor fontos a keringető szivattyú motorjának.
SŐT ha az inverter-t a kazánházba teszi akkor az sem baj, hogy nem UPS-ekhez való szivárgásmentes akkukat használ, csak legyen szellőzés.
Igazság szerint ha igaz amit írtál akkor egyiket sem ajánlom:
- SPS Power Inverter 300W azért nem mert ha jól értem nem tud bekapcsolni automatikusan?
- a " kínainál" pedig mókolni kell?Szerintem a SPS SOHO600-at ajánld neki ez direkt erre van kitalálva - ott a leírásban is - 30 ezer forint alatt megússza hazai garanciával. SŐT mókolni sem kell mert normál konnektor aljzata van:
-
frpeter
Topikgazda
Egy rövid, de talán érthető cikk a keringetőkhöz való inverterekről, UPS-ekről: UPS-t keringető szivattyúhoz
UPSakku.hu - a legjobbak a legjobb áron
-
frpeter
Topikgazda
-
törölt tag
válasz frpeter #12884 üzenetére
köszönöm szépen. az apc-vel az a bajom, hogy az alsó kategóriája is túlárazott, mert 3-5 év megdöglend. a BE sorozatból volt összesen 4 db, és lehet, hogy valami pár ezer forintos javítás lenne, de itt a környéken nem vállalta be senki. a döglött szünetmentesek túlfeszvédelme működik egyébként, vagy ez is esetleges? be kel hozz kapcsolva legyen?
mert maradtak arra a célra, bízva hogy legalább azt megfogja. mondjuk van olyan is, ami nem, mert akku nélkül bekapcsolva se bírta ki csak pár évig további halálhörgés nélkül.
apc drágább modelljeikre meg sóher vagyok ennyit fizetni.
igazából szerintem az oldalatokat nézegettem mostanában, felújítottakat böngészve.
az utp-re kihegyezett védelmre elvileg találtam valami rútergyártóét is, neve nem jut eszembe, feleannyiért, de valami kültérinek írták több helyen, meg elég komolytalan tűnt azért. -
nTom
aktív tag
Vettem egy nano 800-ast, végül is nem az apróról, hanem újat boltból.
Az alap fogyasztása 4watt -
Cs1csó
félisten
válasz BeStronk #12888 üzenetére
Jobb az APC de nem annyival amennyivel többe kerül. A Kstar 1000VA-es tiszta szinuszos UPS kb. 39 ezer forint ugyanilyen teljesítményben és ugyancsak tiszta szinuszos kimenettel APC-ben - nagyobb akkukkal és több szolgáltatással - APC Smart-UPS 1000VA LCD (SMT1000I) 107 ezer forint. Azaz 2,5x többe kerül ha a többlet szolgáltatást és a nagyobb akkukat levesszük akkor is drágább vagy 40 ezerrel.
Ha könnyedén ki tudsz csengetni 107 ezer forintot akkor nyugodtan válaszd az APC-t.
-
Cs1csó
félisten
válasz BeStronk #12891 üzenetére
Köztes megoldásnak ezt ajánlanám: CyberPower CP900EPFCLCD 900VA "komolyabb" mint a Kstar de olcsóbb mint az APC.
nTom
EZ elég pontos, köszi.[ Szerkesztve ]
-
diegho
nagyúr
Sziasztok!
Pár napja kérdeztem szünetmentesről, akkor 850-es Eaton-ban maradtam, de alig drágább az 1000-es Kstar és az 1000-es APC Easy. Megérné azt a pár ezrest rádobni?
-
sparks
senior tag
válasz sparks #12869 üzenetére
Válaszolok magamnak, legalábbis az utolsó érdekességre, erre:
"Még egy érdekesség: ha a konnektorba fordítva dugom be az eszközt, akkor azonnal lecsapja a biztosítékot. Tehát 1 féle polarizációval működik csak. Ez természetes jelenség?"Amikor a házunkban kiépült az új vezetékezés, kértem a villanyszerelőt, hogy legyen pár dolog, ami a szünetmentesről mehetne (kazán, redőnyök és kapu). Ma átnéztem a hálózatot és kiderült, hogy a szünetmentesről üzemelő dolgok nullája a ház nullájával össze voltak kötve, így nem külön kört képeztek. Ezért aztán ahogy fordítva dugtam be a szünetmentest a konnektorba, azonnal levágta a biztosítékot, hiszen a fázis és a nulla rövidre zártak. Ma ezen körök függetlenítve lettek, így a ház nullája és a UPS nullája már nem közösködik. Igaz, így a fi relé a UPS után nem véd, de legalább megszűntek az anomáliák. Lehet beépíttetek egy fi relét erre a UPS utáni részre is majd később, de ez már egy másik történet.
-
sparks
senior tag
Előző hozzászólásom után az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha egy ilyen mobil fi relét raknék az inverter (UPS) után, működhetne másodlagos védelemként? Innen menne az áram azokra a helyekre, ahol most nincs fi relés védelem.
-
m3tr0
őstag
Sziasztok,
véleményt szeretnék kérni a következő szünetmentes tápegységekre vonatkozóan.
Mi a véleményetek, mekkora különbség van a két szünetmentes tápegység között:Abból induljunk ki,hogy egy ajánlat szerint,melyben Legrand KEOR LP szünetmentes torony 1kVA szerepelt, ennek kellett volna alternatívát találnom.
Szerintetek melyik áll közelebb hozzá?
Köszönöm!
-
Cs1csó
félisten
Először is a felhasználás módja kellene, gondolom irodába lesz? Azért fontos mert az FSP az ONLINE UPS ami alapjáraton hangosabb mint az SPS ami csak line interaktív. Egy irodába vagy szerverteremben nem gond, oda jobb is. Ez a Legrand nem tudom miért ilyen drága de ha ezt akarnád kiváltani akkor inkább az FSP-t.
-
BalaG
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok , hogy adott a gépem: (I5.6500/16GB.2133mhz/RX460.4gb/FSP600M/1SDD/1HDD/1ODD) és melette van egy 27"-Led monitor ami rávan dugva egy 7-8 éves BNT600-ra. Napi 2-3 orát megy azis gamelés, szeretnék majd nagyobb vga-t bele és egy 'online kalkulator' szerint nagyobb UPS kellne már most.
..de már egy éve megy vele a gép nem nagyon tapasztaltam bajt!
Kérdés hogy ez hosszutávon káros? ..érdemes egy nagyobbat vennem? ..vagy megy ameddig megy azt jovan...
..egyáltalán miaza (Hatásos teljesítmény/Látszólagos teljesítmény)[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Ez egy 600VA-es 360W hasznos teljesítmény tartására képes ami szűkön a határa lehet a géped fogyasztásának maximálishoz közeli terhelésnél pl. "gémelés" -nél (IDLE módban nem tudom mennyit fogyaszthat de nem hinném hogy 100W-nál többet) . A szerencséd idáig az volt, hogy a VGA-d max 100W körül fogyaszt, ezért szerintem terhelésnél - játék - megállt a fogyasztásod 300W körül. Nekem egy APC 1100VA-es UPS-em van aminek a szoftvere - nem műszeres méréssel - 345W fogyasztást mutat, de nekem egy 145W-os GTX 970-em van egy i5 4690 mellett ami a tiédnél kb. 20W-al többet fogyaszt, több és gyorsabb memóriád van nekem csak 8GB és nagyobb a monitorod is nekem csak 22"-os. Úgyhogy minimális lehet a különbség gondolom 50W.
TEHÁT: ha egy nagyobb fogysztású VGA-t tervezel - simán rákeresel az adott kártyára pl. RX 460 power consumption vagy power supply szavakkal és megtalálod, akkor jobb lenne LEGALÁBB egy 800VA-es UPS.USB-s szoftveres kommunikációt használod? Vagy használnád - ha nem vagy a gépnél és akkor van áramszünet a szoftver le tudja szabályosan kapcsolni a géped mielőtt az akkuk lemerülnének a UPS-ben.
Úgyhogy ha veszel egy nagyobb fogyasztású VGA-t akkor érdemes egy nagyobb UPS-t venni amire érdemes figyelni:
- legalább 800VA
- lehetőleg LINE-INTERAKTÍV legyen - az FSP NANO 800 offline de jók a tapasztalatok vele de sajnos nincs USB-s adatkommunikáció de nagyon olcsó kb. 15 ezer forint
- USB-s port esetleg adatvonal védelem - RJ 45-ös port - nemrég volt róla szó, hogy egy átlagos UPS nem tudja átvinni a Gigabites LAN-t talán ha 100Mbit-tel elboldogul úgyhogy ennek érdemes utánanézni.
- márkák: EATON, CYBERPOWER, APC esetleg az említett FSP nálunk itt ismertebbek.- mivel ezzel a kvázi szinuszos UPS-el is szépen dolgozott együtt a TÁP-od ezért ha veszel egy nagyobbat lehet az is KVÁZI szinuszos és nem feltétlen szükséges tiszta szinuszost venni.
Esetleg ha már a VGA vásárlásnál fogsz járni gyere vissza és egy árat is adj meg mennyit tudnál rászánni, ahogy nézegettem 20 ezer forint alatt is lehet már kapni olyat ami az igényeidnek megfelelne.
Egy tesztet csinálhatnál a UPS-eddel - játék közben - valami gépigényes cuccnál - kapcsold le az áramot legjobb lenne egy olyan elosztóba dugni amin van kapcsoló - és nézd meg, hogy bírja e egyáltalán ha 2-3-5 percet bír az jó - kapcsold vissza az áramot. De ha nem bírja akkor legalább azt is tudod, hogy játék közben nem számíthatsz rá.
Új hozzászólás Aktív témák
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- További aktív témák...