Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #16514048

    törölt tag

    válasz xhege #20176 üzenetére

    Huawei-ek sajnos nem ágyaznak be a raw fájlokon korrekciót a vignettálásra és elszíneződésre (sarkok felé sötétedik és zöldesebb, középen rózsaszínes), úgyhogy ezeket érdemes javítani.
    A második képen a szélek felé jobb, de középen túl rózsaszín lett, ezt szelektív szerkesztéssel lehet csak jól kezelni, de mobilon ahhoz a fizetős verzió kéne.

    Viszont asztali verzióban készítettem rá korábban preset-eket, amik mobilon is működnek: [link]

    Használatuk: kibontod a zip fájlt, importálod a képeket Lightroom-ba, majd külön megnyitogatod őket és jobb felül a 3 pöttyre kattintva kiválasztod a "create preset-et" (minden opciót kipipálva).

    Onnantól alul a Presets menüből kiválaszthatóak lesznek, különböző erősségűeket csináltam, nem mindegyik képre lesz jó ugyanaz. De mindig ez legyen az első lépés, és utána mehet a szokásos szerkesztés. Általában elég rózsaszínes lesz az teljes kép elsőre, de az a Temp/Tint csúszkákkal már könnyen javítható.

    Azzal kapcsolatban meg, hogy milyen témára jó a raw: bármilyenre. Tájkép, beltér, makró, portré, absztrakt, teljesen mindegy. Bármi a téma, mindig jobb dng-t szerkeszteni, mint jpg-t

    Inkább az a fontosabb, hogy azzal a képpel foglalkozz csak, ami megérdemli, kompozíció nélküli emlékképekre, turista fotókra kár ennyi időt pazarolni szreintem. Én 10 képemből jó ha 1-et kidolgozok, bár eleve csak a jobban sikerülteket tartom meg.

Új hozzászólás Aktív témák