Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz johnny82 #58052 üzenetére

Olyan szolgáltatásokat és hálózati konfigokat lehet beállítani, amiket gyárilag nem tud. Persze, ha neked nincs ilyesmire szükséged, akkor nem szempont számodra. Viszont szerintem, ha két router közül kell választani, akkor érdemes azt, amelyiknél van lehetőség más szoftvert is használni a gyárin kívül.

Olykor előfordul, hogy a gyári rendszer nem elég stabil, de openwrt-vel meg jól megy. Persze fordítva is megeshet, de az leginkább csak a nagyon új és még kiforratlan támogatású eszközöknél.

Saját példám az, hogy a szolgáltatói HGW vacak wifijű, és az ip címek osztását sem lehet rendesen beállítani rajta. Ráadásul sima modem módra sem átkapcsolható, így mindig nat-ol, tehát nem igazán lehet teljesen kiiktatni és lecserélni rendesebb routerre. DMZ nem játszik, mert a dupla natolásnak más kellemetlen mellékhatásai vannak.
    Azt viszont könnyen meg tudtam oldani openwrt-vel, hogy a tplink access pointként legyen használva és a dhcp szolgáltatást is ő adja, de úgy hogy maga helyett a szolgáltatói eszközt reklámozza a kliensek felé. Így kiváltja a szolgáltatói eszköz hibás funkcióit és nem okoz más problémát sem.

Másik példa: egyik ismerős nem akart fúrni faragni és kábelezni, a lakás hátsó felében viszont túl gyenge a térerő a csak wifis hálózatot ismerő médialejátszójának. A megoldás az volt, hogy egy wifi routert tett félútra, ami kliensként wifivel felcsatlakozik a rendes routerére és wifi access pointként pedig rá csatlakozik a médiajátszó. Így már elég gyors a hálózata, hogy folyamatos legyen a lejátszás.

Harmadik példa: volt hogy ki kellett próbálnunk egy programot, hogy képes -e működni a lehető legrosszabb nat-olós megoldások mögül. Az egy dolog, hogy a leírások és rfc-k alapján működni kellene, de a gyakorlati próba azért nem árt. Fogtunk három ilyen routert, bekonfiguráltuk őket és örültünk, mert tényleg jól működött a program.

De sokminden másra is jó lehet, speciális igényekre speciális megoldásokat lehet vele összehozni. Persze lehetne komolyabb eszközöket is venni, de otthonra jellemzően pont elég valami relative olcsó és openwrt képes eszköz is. Vannak más alternatív rendszerek is, de eddig leginkább ezt használtam.
    Volt némi RouterOs ismerkedés is, de az konkrét helyen konkrét célfeladatokkal.

[ Szerkesztve ]

• stopperos

senior tag

válasz johnny82 #58052 üzenetére

A volt koleszomban, ahol rendszergazda voltam, 841 és 941-esek voltak. Egyik szoftvere sem bírta amikor rászabadultak a kollégisták, és átcseréltem openwrt-re. Sokkal stabilabb lett minden, és elég olcsón megúsztuk, hogy nem kellett irodai környezetbe szánt eszközöket venni.

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

Új hozzászólás Aktív témák