Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #56573440

    törölt tag

    válasz zozuka #32548 üzenetére

    A kötetet ne partícióként képzeld el :)

    Akárhány köteted van pár pipával kell csak többet betenned a jogosultságok kezeléséhez, tehát nem egy nagy meló. De csak hogy egy picit talán tisztábban láss:

    Egy lemezt használhatsz:

    Egyszerű kötetként -vagy a basic-et akárhogy fordítják épp a nyelvre amin használod :D -. Ilyenkor a vinyóból magában lesz egy darab kötet, annak a teljes tartalmát tudod használni.

    Aztán jönnek a több vinyó egy kötet cuccok jellemzően, itt a lemezek összefűzésének módjától függően van pár lehetőség.

    JBOD, sok lemezből csinál egy nagy tárolót. Az egyetlen előnye, hogy nagyon jól bővíthető. Ha kell csak beteszel egy akármilyen lemezt, aztán becsatolja és kész. Cserébe egy lemez ha kiesik mert meghal buktál minden mást is, lehet kezdeni az adatmentegetést, mert nem látsz majd semmit se a nason. Raid 0 is ez a kategória, otthonra "gyorsabb" de egy lemez kuka minden kuka.

    Utána már raid 1, raid 5, raid 6 shr 1 és 2 lemezes védelemmel jön, ezek elég jól dokumentáltak, úgyhogy csak tőszavakban. Raid 1 tükör a két lemez, fele a kapacitásod, egy lemez halálát viszont kibírja adatvesztés nélkül. Raid 5: 3+ lemezt igényel, 1 lemez paritásnak van lefoglalva, tehát -1 lemez a tárolási kapacitás. Nem lehet összevissza méretű lemezekkel bővíteni, vagyis lehet de nem fogja használni a rendszer. Raid 6 mint az 5 csak két lemez bukó adattárolásra és ennyi kiesését is bírja max. Shr: mint a raid 1, 5, 6, csak bővíthető, kicsit rugalmasabb, egy lemezzel is indítható, második lemezes bővítésnél tükröz, utána raid 5 jelleggel megy.

    Egy bizonyos szintig meglévő kötetek konvertálása megoldható. Egyszerű kötetből csinálhatsz 1 és 5-öt ha megfelelő vinyókat számban és méretben adsz neki. Raid calculator meg itt.

    itt igazából a "könyvtár" kicsit másképp néz ki... Egy köteten legyen az akármi, lehet igen sok megosztott mappát csinálni, amiket külön tudsz kezelni jogosultság szinten, kvótázhatod őket, vagy ha akarod akkor jellemzően hagyod és nő ahogy nő. Ezek a megosztott mappák lesznek kintről láthatóak, felcsatolhatóak, akár egy vinyón is lehet film, privát cucc, családnak megosztott anyagok, és a user jogosultság függvényében lát vagy nem lát dolgokat.

    Ez egyébként milyen nas, hány vinyó lesz benne, mit szeretnél csinálni vele?

    Essejó: látod én ezt pm-ben el tudtam neki küldeni, és nem xpenozunk itt megint ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák