Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Riget / The Kingdom / A Birodalom S03 (2022)
    25 év elteltével, 2022-ben megtörtént az, amiben már a legelszántabb rajongók sem nagyon hittek - elkészült Lars von Trier kult-sorozatának harmadik évada, amely, ha a rendező eredeti szándéka még mindig él, az eposz lezárását is jelenti. Nyilván ez az évad nem ugyanaz, mint ami 2000 körül megszülethetett volna, számos objektív okból, ugyanakkor jelentős vonásaiban lehet nagyon hasonló, és véleményem szerint így is lett.

    Az első epizód rögtön egy problématorkonragadós dupla felütéssel indul - bemutatja az 1998-ban, ill. 2000-ben elhunyt, pótolhatatlannak gondolt két főszereplő, Stig Helmer (Ernst-Hugo Järegård) és Mrs Drusse (Kirsten Rolffes) spirituális utódait.
    A kotnyeles öregasszony karakterét ezúttal Karen Svensson (Bodil Jørgensen) viszi, aki alvajáró, és miután DVD-n megnézte a sorozat első két évadát (és roppantul elégedetlen volt a befejezéssel :D ), álmában elzarándokol a kórházba, és nekilát felderíteni, hová is tart a 2. évad übercliffhangeres zárása.
    Helmer utódja kevésbé komplikált. Nem más, mint az egyik fia bukkan fel, Stig Helmer Jr. (Mikael Persbrandt) néven, egyszerű motivációval - szeretné megismerni (és persze megreformálni) az országot, amely őrületbe kergette bálványozott apját.

    Azt gondolom, tovább felesleges fejtegetni a sztorit, mind az írás, mind a dramaturgia kitűnően felvette a fonalat, amit a 2. szezon 1997-ben hagyott félbe. Kisebb üröm az örömben, hogy tényleg inkább a 2. szezon fonalát folytatjuk - vannak remekbeszabott ötletek, a svéd-dán ellentét kifigurázása egészen új szintre lép (a Swedish Anonymous-tól éppen csak le nem borultam a székről, és meg kellett állítanom a lejátszást, hogy abba bírjam hagyni a röhögést - Mikael Persbrandt feje, ahogy nézegeti a dísztárcsákat, és boldogan mondogatja, hogy "Volvo. Volvo.", abszolút priceless), és az egész atmoszférában jelentős súllyal jelen van a 10-es és 20-as évek össztársadalmi hülyeségeinek a kritikája, mégis viszonylag sok az üresjárat. Legalábbis a 4. epizód végéig, mert a záró 5-ös megint valami teljesen más.
    (enyhe spoiler) Megvallom, elsőre kiakasztott a befejezés. Az első négy epizód abba a hamis érzetbe ringatott, hogy valami (Lars von Triertől szinte elképzelhetetlen szintű) fanservice installációt látunk - a 8. epizódban nyitvahagyott szálak nagy részét lezárja (bár többnyire irritálóan fakezű módon), a harmadik szezon történései pedig lassan hömpölyögnek valami ígéretes végkifejlet felé. Ehhez képest az 5. epizód erőteljes gyomros.
    (innentől komoly spoiler) Persze annyira nem kellene csodálkoznom - a szezon során megismert és megkedvelt karakterek megkínzása és elpusztítása nem éppen idegen LvT-től, és némi utólagos elemezgetés után arra a fájdalmas következtetésre jutottam, hogy a sorozatot lezáró sötét invázió az eseményeknek teljesen logikus, igazából csaknem elkerülhetetlen következménye. Merthogy a gonosz évtizedeken keresztül ott ügyködött a Birodalomban, ráadásul Grand Duc személyében (entitásában) egy nagyhatalmú aktív helyszíni ügynöke is volt - tényleg elhittük egy pillanatra, hogy ezeket a terveket néhány jószándékú kotnyeles humán keresztülhúzhatja? Épp ellenkezőleg - Grand Duc addig húzogatja a szálakat, amíg hőseink az ő terveit mozdítják előre. És ennek az egész fájdalmas felismerésnek a megkoronázásaként kiderül, hogy ki ül a rejtélyes, radaron nem látható helikopterben - maga a Sátán. Hogy ebben a szerepben személyesen Lars von Trier bukkan fel, az egyrészt halálosan vicces, másrészt nyilván nem véletlen - míg az első 12 rész végén a rendező röviden kommentálta az eseményeket, az utolsó rész végén ez elmarad, és a 3. szezonban a jelenet állandó kellékeként jelen lévő adventi koszorú hevesen lángol...

    Kicsit kell még ülepedni az élménynek, hogy pontosan el tudjam helyezni a Riget záró évadját, de annyi biztos, hogy Lars von Trier és csapata érdekes és elgondolkodtató zárószezont tárt a nagyérdemű elé, ami mindenképpen méltó a 90-es években megszületett és legendássá vált előzményekhez. Valahol 7.5-8 pont körül lehet a vége - önmagában túl sok értelme nincs megnézni, viszont az első két évad rajongóinak nem kihagyható.

    #értékelés

    [ Szerkesztve ]

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák