- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- VoLTE/VoWiFi
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Google Pixel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
spe88
senior tag
Arról lenne valami infó, hogy melyik boltban érdemes ár szempontjából vásárolni? Olykor végösszegben 20%-os különbségek is vannak, ami nem kevés.
Ahogy elnéztem pl. a belga sörök a Belga sörmesternél a legolcsóbbak, Brewdog meg pár magyar kraft a Hudi Hudiban stb.
Erről valami tapasztalat? Összefoglaló nem tér rá ki, de szerintem lenne rá igény.
Persze nyilvánvaló, hogy csak egy csapásvonalat lehet megemlíteni.Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
spe88
senior tag
Oh ez a GhostWhale jó tippnek tűnik a külföldiekre, 125 fontot nem nehéz összedobni 2-3 embernek, már csak vmi győri FB-csoportot kell találjak rá, mert haveri körömben a 300 Ft feletti sörár már sok .
Amúgy meg lehet ránézek az összefoglalóban említett oldalakra aztán csinálok egy gyors listát, hogy melyik söröket hol érdemes vásárolni itthon, ha valaki nem akar olyan nagyon sokat rendelni, akkor opció a magyar webshop is, pl. néztem a Bakelitet. ahhoz képest a Beerselection sokkal olcsóbb stb.
Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
spe88
senior tag
Tudtok olyan helyet az országban, ahol tasterben szolgálják fel a söröket?
Többet lehetne kóstolni és nem megy szét olyan hamar az ember.Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
spe88
senior tag
válasz [CsuCsu] #16533 üzenetére
Felszolgálnak mondjuk 3–5 különböző, kb. 1–2 dl sört egyszerre egy ilyen tálca jellegű dologban, tehát gyakorlatilag mennyiségben, mint kb. egy korsó sör, tehát nem hűl ki – van, amelyiknek jót is tesz egy kis szellőztetés elvileg, bár nem tudom ez csapoltaknál mennyire mérvadó.
Leültök négyen négy ilyen "tálcával" és mindegyikőtök megmondja melyik ízlett a legjobban, vagy mindenki összeválogatja magának a szimpatikusat a saját "tálcájára". Persze ez olyan helyeken van csak, ahol millió csap van.Ahogy a nevéből is jön: kóstoló. Belgiumban vannak ilyenek itthon nem tudok róla.
Ha már az általad említett helyeken csapolnak deciket, az már lehet jó jel, de még nem törvényszerű, hogy tasterben szolgálják fel. Persze a lényegen nem változtat max. kis poharakban odaszerencsétlenkedtek az asztalhoz vagy többször álltok sorba.
A KEG sörművházban vannak elvileg csappartik, ahol 32 csapot kóstoltatnak veled végig egy pár óra alatt decinként. De az amúgy nem kis alkoholmennyiség, nem biztos, hogy a vége felé már érdemben tudnád értékelni a söröket.
-
spe88
senior tag
válasz [CsuCsu] #16537 üzenetére
wow, ez precíz post volt. köszi
Azok a poharak, amúgy amiket linkeltem valóban nem megy a legtöbb sörhöz, csak ilyet találtam hirtelen, ami ilyen tálcás történet.Brewdogot mindenképp meglátogatom amúgy, bár igen lehúzták az árak miatt, hogy még a saját söreiket is drágán/drágábban adják, mint közeli egyéb helyek.
A KEG-es Google SW kép valóban kiváló.
-
spe88
senior tag
válasz Jhonny06 #16549 üzenetére
azért a HG, meg a Leffe igen jó szerintem
no de egy kérdés:
A Beerside meg a Beer To Gónak mi köze van egymáshoz?
BS oldalán nem láttam opciót személyes átvételre és, ha esetleg a kettő cég ua. vagy valamilyen szorosabb kapcsolat van köztük, akár opció is lehet.
köszi
-
spe88
senior tag
válasz [CsuCsu] #16551 üzenetére
igen, ízlésen valóban felesleges vitázni, nekem pl. némely trappista belgánál is jobban ízlik a barna Leffe, na de kinek mi... Amennyiért adják a Leffe-t meg a Hoogardent, szerintem teljesen megéri. Persze az a lidls pakk nyilván nem a Stellák miatt.
-
spe88
senior tag
-
spe88
senior tag
Szeretnék venni pár söröspoharat: IPA, Teku, búzasörös, korsó stb.
1. Van valami oldal, ahol nem horror áron vannak? Sajnos tud fogyóeszköz lenni nem szívesen adok ki 1000–1500 Ft-okat egy pohárra. Itt találtam párat viszonylag olcsón
2. Ha rendelek egy IPA-s poharat, annak mekkorát érdemes rendelni a 330-as nem túl kicsi a hab miatt? Ahogy néztem ezekből vannak 420-as meg 570-es is. Utóbbi nyilván a fél litereseknek szól, de kraftban az ritka, szóval 330-as vagy 420-as?
Köszi
-
spe88
senior tag
Hab miatt nem para a 330-as teku? Hogy van ez? Van egy csík 330-nál mondjuk és feljebb még fér a hab, magyarán a teljes térfogata nagyobb, mint 330?
Illetve sok helyen a stoutokat ilyesmi normál vizespohárból szolgálják fel. Ez szerinted gáz? Nem autentik?
[ Szerkesztve ]
-
spe88
senior tag
válasz looser #16598 üzenetére
Ha előre kifizeted, nincs ilyen probléma, legalábbis nekem nem volt, vásároltam párszor tőlük.
A kiküldés meg szerintem nem gond ezek az üvegek elég masszívak alakjukból, anyagukból kifolyólag is. Legalábbis szerintem. Múltkor pl. járólapra ejtettem le egy teli üveget és nem tört össze, monduk az mák volt.
Szerintem nem lesz gond.Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
spe88
senior tag
válasz looser #16614 üzenetére
Akkor valóban félreértettelek, hát ez így gáz tényleg. Nekem össze szokták készíteni egy ládába vagy egy dobozba aztán csak beugrok érte. Baj nem volt még. Ami ott gáz, az az árazás, volt amikor nem fizettem ki online és más jött ki a webárhoz képest, de vagy kevesebb, ha meg több, akkor odaadták eredeti áron, szóval mindenképpen jól jártam. De ebből azért lejön, hogy a rendszerükkel van baj.
[ Szerkesztve ]
-
spe88
senior tag
Magyarországon hol szolgálnak fel klasszikus pumpás megoldással ale-eket? Soha nem kóstoltam és kíváncsi vagyok miben másabb, mint egy KEG-es CO2-os ízvilág. Elvileg az Élesztőben van ilyen. Valaki ismer még hasonlót?
-
spe88
senior tag
válasz ROBERTOH #16679 üzenetére
Ahogy mondod, aligha van rá esély vidéken. Mivel így hamar romlik elég nagy fizetőképes vendégkör kéne hozzá. Ha Pesten nem ment hosszú távon, akkor máshol sem fog. Emlékeim szerint valami Kék macska nevezetű ale volt így csapolva, de akkor ezek szerint már az sem. :/
-
spe88
senior tag
Hali!
A Mammutban van vmi jó kézművessör-beszerző hely. Erről tud valaki valamit? A Borárium lesz az?
köszi
-
spe88
senior tag
Hali!
Tudtok az országban olyan kocsmákat mondani, ahol kóstolókat is csapolnak (gondolok pl. 5x 1dl-s poharakban stb.) és/vagy olyan helyet, ahol magadnak csapolsz.
Ezekről tudok:
- KEG
- Hedon Taproom
- Hetedik lépcső
- Edison Bar & InkKöszi
-
spe88
senior tag
válasz mekker #18118 üzenetére
Ez a Hudi Hudi is egy komoly cég, az akciós termékeknél ugyanaz a termék olcsóbb, mintha a nem akciósok közt nézed a weblapon.
Mondom berakom a kosárba aztán majd olcsóbbá "változik", de nem. Sőt beraktam az akciós oldaláról a weblapnak és az eredeti áron jelenik meg.
Vigyázzatok!
-
spe88
senior tag
válasz proci985 #19789 üzenetére
nekem a bécsi feszten egy 8 eurós deciáron mért Decontrolt sikerült fogyasztanom, aminek az árát benéztem. Ha úgy nézzük akkor nem is vészes a 10 euró. Szerencsére mocskos jó volt a Decontrol. Kardomba dőlök, ha még szar is lett volna ennyiért
-
spe88
senior tag
A cseheknél közkedvelt sűrített levegős csapolásnál, hogyhogy nem romlik meg a sör? Köztudott ugye, hogy a csapolt sör nem áll el sokáig a kegből kiérve a levegővel érintkezve. 2 dologra gondolok: 1. nem a levegő okozza a minőségromlást, hanem a levegőben lévő ilyen-olyan organizmusok, amik nincsenek a "steril" sűrített levegőben 2. olyan hamar lefogynak a kegek, hogy felesleges ezzel számolni? Aki jártas a szakmában megválaszolná? Köszi
-
spe88
senior tag
válasz mekker #20014 üzenetére
Az biztos, hogy külön nyomják a kegekbe, másképpen hogyan csinálnák? A normál CO2-s csapolásnál is van CO2-palack. De a CO2-től alapjában véve nem megy tönkre a sör, viszont, ha levegőt kap, akkor igen, ezért is viaszozzák a drágább sörök kupakrészét. A kérdés továbbra is az, hogy a sűrített levegő az steril annyira, hogy nem indul be, vagy lefogy addigra, mire minőségi romlás lenne.
-
spe88
senior tag
válasz bajnokpityu #20109 üzenetére
hát az azt jelenti, hogy 2000 Ft esetén egy kisüveges olyan 400 Ft-ra jönnek ki. Na most egy iható kisüveges hazait már lehet kapni 5-700 Ft-okért bárhol. Ez PET-palackos, nagyobb tétel, nincs üvegköltség stb. Szóval vehetjük ugyanolyan árnak. A Bigfoot meg itthoni mércével is nagyon az alján van szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
spe88
senior tag
válasz LyonnaisFan1 #20113 üzenetére
Igazi IPA-t szerintem nem fogsz kapni nagyüzemiektől. Azt úgy kéne beárazni, hogy megérje, hogy senki nem venné nagyobb tételben. Legalábbis szerintem.
-
spe88
senior tag
válasz LyonnaisFan1 #20116 üzenetére
Dreher is csak a nevében IPA. BJCP szerint nem is nevezhetné magát IPA-nak.
CsuCsu: Hát nem tudom, hogy 400 Ft-ért milyen 0,5 l-es igazi IPA-t lehetne eladni itthon, hogy meg is érje nekik. Bár pont az említett Punk IPA az nagyjából megcsinálta, mert igen olcsón hozzá lehet jutni itt-ott. De tény, hogy egyrészt ők szerintem abból annyit lefőznek, ami eladhatatlan lenne itthon még 400 Ft-os áron is, és ugye ha nagyban csinálsz valamit akkor éri meg, a másik pedig, hogy bár nagyon szeretem a Punk IPA-t, de az is IPA-nak szintén nem menne el. Persze csak hivatalosan. Nyilván nincsen fogyasztóvédelem erre szakosodva. De az már egy jó jelzőszám, ha legalább a BJCP kategórián belül van valami. Nyilván attól még lehet szar, meg lehet jó is, ha nincs, ld. Punk IPA. Én pl. meg nem mondanám ízről, hogy nem üti meg a 40 IBU-t. A lényeg, hogy a Soproni is a piacra dobta az IPA-ját, ha szórakozóhelyen vagyok és unom már az adott lagert, akkor ráfanyalodok, de azért az is messze van szerintem egy IPA-tól. De hangsúlyozom, hogy szerintem. Amúgy nem is tudom mi lenne velem, ha egy Punk IPA-t itthon lehetne kapni a boltokban 400 Ft-ért.
-
spe88
senior tag
válasz [CsuCsu] #20119 üzenetére
A próféta szóljon belőled. Az a helyzet, hogy már olykor olyan tetemes mennyiségeket költök sörre (mert mindig akarok valami újat kóstolni), hogyha lenne egy bevált nagyüzemi IPA, akkor azt legalább ilyen grillpartik, egyebek alkalmával, meg szórakozóhelyeken tudnám nyakalni. Sajnos én már ebből a 700 Ft 0.33-ból is kicsúsztam felfelé, és annyira azért nem vagyok eleresztve anyagilag. Szóval én csak örülnék, ha ezt meglépné valamelyik nagyüzemünk itthon, de látható a Soproninál is mi lett. Ő már nem fog lépni, Dreher lépett, még nem ittam, de azt mondják felejtő. Van a Pécsi meg a Borsodi. Mind a kettő számomra olyan cég, hogyha meglátom már rosszul vagyok. Még nem ittam egyiktől sem értékelhetőt. Főleg a Borsoditól. Ugyanazt a szart adják el 20 különböző néven. Tüzes, Jeges, Mester, Nitro, Super Dry stb.
-
spe88
senior tag
válasz bajnokpityu #20120 üzenetére
Szerintem semmi probléma az egyenletben. Tény, hogy nem arra válaszoltam, amit kérdeztél hogy van-e PET-palackos kiszerelésben ár-érték arányban jobb. Inkább csak árat vezettem le az "egyenletben": nagyobb tétel + olcsóbb csomagolás = olcsóbb sör. Ennek ellenére 2000 Ft-ot említesz 1,5 l-re. Ami szerintem sok egy Big Footért. Ennyi. Az ízlés meg valóban szubjektív. Az viszont nem, hogy annyira nincs ott az élvonalban, hogy ennyiért adja a söreit, akármilyen jó. Mert ha tényleg jó lenne, akkor ott lenne a magyar élvonalban. Tessék egy példa, hogy a fő kérdésedre válaszoljak:
https://madscientist.hu/termek/mango-bay/ 1550 Ft literes PET-palackkal
És a MS, kb. az a magyar főzde, aki joggal, nem joggal, de a legdrágábban adja a söreit. Ha valaki élvonalban van. megvan a hype, akkor megteheti, mert veszik, még a tegyük fel nem túl jól sikerült tételeket is.Nelem pl. nem a kedvencem a linkelt sör ízvilága, de a sörrel nincs baj, ezt érezni. Egy Bigfoot 2222-ben nincs semmi olyan, amit ne szeretnék, mégis rossz. Nekem. Nem vagyok sörszakértő, de erős a gyanúm, hogy egy szakértő meg is mondaná miért.
-
spe88
senior tag
válasz kökény #20135 üzenetére
Én amit ittam tőlük rossz volt, egyet leszámítva az Apple Pie. Ha már dicsérjük a Szilvás Gombócot a MS-től, akkor emellett sem kéne elmenni. Tényleg almáspite-ízű a sör. Persze nyilván a célközönsége elég szűk réteg, mert aligha jut eszedbe a sörről egy almás pite, de díjaztam a próbálkozást. Nekem bejött, egy kellemesen lecsúszik.
-
spe88
senior tag
De hiába visszazárhatóak, miután levegőt kap sokáig nem fogyaszthatóak. Nyilván az üvegkondícionáltakra ez nem vonatkozik.
-
spe88
senior tag
válasz jegenye77 #20151 üzenetére
Amúgy igen, ezek nem nekünk vannak tervezve, de ha belegondolsz, hogy nyugaton egy kraftkocsmában ez hasonló áron van, mint nekünk webshopról, és ott egy nem kraft kocsmában egy átlagos korsó lager meg 4 euró körül mozog, akkor már annyira nem is para
Azt néztem hogy USA-ban egy 12 oz Bud Light single-ként másfél dollár körül mozog, top US főzde 12 oz IPA-ja meg 2,5-ért. Nem nagy difi, és összehasonlíthatatlan minőségbeli különbség. Igazából csak mi élünk ilyen szempontból szar helyen
-
spe88
senior tag
válasz jegenye77 #20155 üzenetére
Valószínűsítem, hogy nemigen lehetne 300-400 Ft 0.5 dobozáron megoldani. Nagy tételben, mint amiben az amerikaiak csinálják, ott egy "kraft" főzde annyit főz le évente, mint a mi nagyüzemeink együtt sem nagyon láttam ilyen áron amerikai webshopokban. No persze ott drágább a munkaerő, viszont ellensúlyozza, hogy ott helyben van a frankó amerikai komló. Szóval fene tudja. Egyszer volt egy cikk, hogy mitől 200 Ft egy doboz Sopi. Mindig tudtuk, hogy rengeteg tételből adódik össze, de azt én sem gondoltam volna, amit ott láttam. Meg is próbálom előkeríteni. Egy 700 Ft-ot talán el tudnék képzelni. De erről valami söripari közgazdászt kéne megkérdezni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- PlayStation 5
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali játékos kérdések órája
- Autószerelők, autószerelés
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen TV-t vegyek?
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő