- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Bluetooth-headsetekről általában
- Fotón a Xiaomi 15 Ultra kamerái
- Android szakmai topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
DraXoN
addikt
Sebaj.. úgy is nemsokára itt a 6G, a mélyen tisztelt, nagy bölcseletű Trump elnök úr már úgy is annak a fejlesztését sürgeti (vagy csak azt se tudta mi is következik)...
A frekvenciatartományok miatt az 5G úgy is gondolom csak a városokban lesz népszerű. Ott a terheltség miatt meg úgy is sűrűn kellenek az adóközpontok így a hatótáv nem annyira nagy probléma (bár az "átfedés" csökkenése miatt lehet az nagyobb terhelésű területeken).
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
arn
félisten
Nem tudom, de nekem mobilon nem hianyzik a nagyobb savszel.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
8zabi
őstag
a lényeg, hogy másodpercek alatt leforgalmazható a havi adatkeret, utána már nem meríti a telefont
-
pengwin
addikt
Igazából a nagy előnye a drasztikusan megnövekedett áteresztőképesség és a scökkentett válaszidők, késleletetések lesznek.
Mobilra még nagyon sokáig elég lesz a végfelhasználóknak a 4G, az 5G inkább az IoT és egyéb "okos" eszközök és önvezető járművek szempontjából fontos.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
Carlos Padre
veterán
Majd jön az 5G+ és az 5G++ és jó lesz minden.
Genyó vagyok, ha hülye vagy megmondom.
-
Tigerclaw
nagyúr
Arra tippelek, hogy az első pár évben az 5G hálózat inkább csak valami 4G+ lesz, amíg meg nem jelennek a magasabb frekvenciájú hálózatok. Ez a második hullám hozza majd meg a várt sebességet és alacsony késleltetést, illetve ehhez kell majd nagyon sűrűn telepíteni adókat. Kvázi a mai wifinek megfelelő, vagy annál is sűrűbben elhelyezett adók/vevők kellenek. Arra tippelek, hogy megpróbálják bevonni majd a lakosságot is, akár kérés nélkül is a hálózat építésébe.
Szerintem lesz idejük még dolgozni az említett problémán, mert a valódi 5G még jópár évig nem lesz jelen, max. pilot projektként, referencia, promóciós célból, nagyon sűrűn látogatott helyeken, rendezvényeken. Turista zónákban, múzeumok, stadionok, koncert helyszínek és hasonló helyekre várható korai 5G a 6GHz feletti frekvenciákon.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Mármint milyen alternatívák vannak az OFDM mellett?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
MCs88
aktív tag
Azon gondolkodom - és javítsatok ki, ha tévedek - hogy ha 5G-n 10X olyan gyorsan töltök le, legyen szó akár egy néhány KB-os FB üzenetről, vagy bármiről, akkor a telefonomnak 10-ed annyi ideig kell aktív rádiós kapcsolatban lennie a toronnyal, vagyis ez 10-ed annyi energia, de tegyük fel, hogy a 4G-hez képest a modem meg az RF dupla annyi energiát kér, így is 5-öd annyi lesz a fogyasztás nagy átlagban nézve. Ez vajon a telefon többi elemének fogyasztásához képest jelent bármit is üzemidőben?
-
aprokaroka87
nagyúr
-
félisten
Először is, nem csak az aktív állapot számít, hanem a bázisállomások közötti váltogatás, amikből tudtommal kb. négyszer annyi lesz.
Ezen kívül a ki-be kapcsolgatása a rádiós egységnek is időbe telik, de pár éve már nem követem ezt a paramétert, így ebben nincs pontos infóm.
Ezenkívül elég gyakori, hogy nem maximális sávszéllel rendelkező helyen vagy, akkor pedig nem lesz sokkal gyorsabb, pláne, hogy nem csak a mobil hálózattól függhet a sebesség.
Szóval van igazság az elgondolásodban, de csak labor körülmények között.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Dr. Akula
félisten
Ez így kelleni fog bárkinek is?
-
s4hu|SyD^
addikt
Már így is a cellakészenlét eszik sokat. Hátha a több állomással sikerül ezen javítani bár pont nem a 4 meg az 5G függvénye. Viszont ha sokan áttérnek 5G-re akkor a 4G meg gyorsulni fog a kevesebb felhasználó végett így a kisebb településeken a 4G net jó lehet.
[ Szerkesztve ]
"Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!"
-
Márton
nagyúr
Akkor mégjobban elcsúfítjuk szép tájainkat a sok-sok adótoronnyal?
Én itt megállnék.. Nem kell önvezető 5G-s autó, meg egyéb okosságok.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
TeeJay
félisten
válasz s4hu|SyD^ #18 üzenetére
új telókba már minimum CAT12 LTE modem van ha jól láttam (600/100megabit)
nekem még CAT6 van csak a G4-ben (300/50megabit) de még 150megabit felett sem mértem soha Telenor 4G szolgáltatáson
nem tudom idehaza hogy áll a hálózat de még szerintem a CAT6-ot sem értük el és lehetne 600/100megabit is
biztos annyira kellene az 5G-t erőltetni mikor még a 4G-ben is van bőven lehetőség?azon felül a bázisállomásokat kellene mindet optikára kötni máris javulna a ping meg minden
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Kaiku
senior tag
Nekem a jelenlegi 4G sebessége bőven elég. Szerintem fejleszteni kellene még ezt az 5G-t mert a városokban nagyon könnyen elnyelődig a sugárzás, sokszor a 4G-t is belassítja egy régebbi, vastag falú épület.
-
-
Tetsuo
őstag
Tehát az 5G-t lebutítják 4.5G-re, de a név marad persze és az a veszély, hogy nem lesz valódi 5G... Szép!
-
őstag
Ennyit károgni, te jó isten...
-
Pötyi
őstag
-
1shot1kill
csendes tag
Mielőtt előreszaladnánk az 5G-vel, kéne hozzá Magyarországon majd normális árú mobilnet előfizetési lehetőségeket is adni. Hiába szupergyors, ha kb. egy-két perc alatt le lehet mondjuk meríteni vele a havi keretet. Korlátlan letöltés havi előfizu árra bele se merek gondolni
[ Szerkesztve ]
-
Lacika112
aktív tag
4G lefedettsége nekem személy szerint komolyabb gond. Sokat utazok Tatabánya- Bp közt.
Fele út 2-3G váltakozva ( van ahol vagy 1-2 km konkrétan semmi) inkább 4G t fullozták volna ki 😔ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
MCs88
aktív tag
válasz 1shot1kill #27 üzenetére
"Hiába szupergyors, ha kb. egy-két perc alatt le lehet mondjuk meríteni vele a havi keretet"
Szerintem ez butaság. Attól, hogy gyorsabban töltődik be a kedvenc hírportálod nem fogsz 100X annyi hírt elolvasni, ahogy az instagram-ot/facebook-ot se fogod 100X-os sebességgel görgetni. Már a jelenlegi sebességekkel is az agyunk a korlát a tartalomfogyasztásban nem pedig a net sávszél.
Torrentezni pedig eddig sem az adatforgalom-korlátos mobilneten volt érdemes.[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
pedig több forgalom lenne ha több lenne a sebesség
napközben menj egy kört bármelyik metróban mindjárt nem lesz gyors sebességed
vagy buszon jövök haza KÖKI felől és néhol 10-15másodpercre megáll a forgalom
szóval lenne mit még fejleszteni 600/100megabit 4G-t minden toronyra és máris jobb lenne a helyzetMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
azbest
félisten
Valami zavart érzek az erőben. Ha a korábbi 3 és 4G és a wifi is OFDM-et használ, akkor miért az lenne az oka annak, hogyha magasabb a fogyasztás?
A magas frekvencia miatti rossz terjedés miatti sűrűbb toronyépítés kapcsán meg pont, hogy beintettek a szolgáltatók és a jelenleg is használt frekvenciákon használják inkább életképesebb módon az 5G-t is.Nem inkább arról van szó, hogy ahol a magasabb frekvenciasávokat is használják ott szélesebb sávban is használják a rendszert, ami értelemszerűen úgy persze, hogy többet fogyaszt.
De ahogy látom a netes kommenteket, másnak is feltűnt, hogy az eredeti ieee cikk hiányos, pongyola.
-
Reggie0
félisten
Azert mert sok kis keskeny savon kell modulalni, azaz a nagy savszel nem ugy jon ossze, hogy egy vivofrekihez tartozik nagyobb savszelesseg, hanem tobb vivofrekit hasznalnak, ami tobb energiafelhasznalassal jar. Ennek pedig az az oka, hogy igy kisebb az interferencia okozta savszelesseg csokkenes az atfedo bazisallomasok korul.
[ Szerkesztve ]
-
warrior93
tag
És ez pont nem a technológia hibája.
nekem is korlátlan mobilnet van, elérhető már a csórólnak is. Nem tudok hitelre telefont venni, de anélkül is ki lehet bírni.Üdv. Woules
-
Gabesz87
veterán
Nem tudom mi szükség van erre, a 4G is épp elég már szerintem. Ki akar mobilon 4K filmeket nézni, amit másodpercek alatt letölthet. Le kéne lassulni kicsit szerintem ezzel a technológiai fejlődéssel. Nekem nagyon nincs ínyemre, hogy a gyerekem ilyen elektroszmogban nőjön fel.
-
törölt tag
válasz s4hu|SyD^ #18 üzenetére
Ez már most így van. Balatonon én átkapcsolok 3G-re, mert olyan terhelt a 4G, hogy gyakorlatilag használhatatlan. Paradox módon ilyen esetben a 3G a gyorsabb. És az 5G-vel is ugyan ez lesz a probléma. Ahelyett hogy a telefon a jóval kevésbé terhelt frekvenciát / generációt használja, felkapcsolódik az elérhető legújabb G-re még akkor is ha már be sem fér és jóbal több energiát fogyaszt a készenlét és a használat is.
-
wwenigma
Jómunkásember
5250ft de van 5e alatt is. Ha beszelni is akarsz meg korlatlan netet akkor 8e....
Majdnem 40 hozzaszolas és még nem volt hogy raadasul agyrákot is kapunk!?!
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Gicz
addikt
Kicsit el vannak itt tévedve néhányan. Főleg a "minek az 5G a 4G is elég gyors" (igen tudjuk 64KB memória mindenre elég).
Tudod miért nincs korlátlan mobilnet normális áron? Mert megennéd a telón a sima youtubozással, -ha rászabadulna mindenki- a teljes cella kapacitását. Az, hogy egy 5G cellán elérhető lesz a gigabit mondjuk 100 megabit helyett az nem azt jelenti, hogy mindenki 4K-ban fog youtubozni mobilon, hanem h 10x annyi ember youtubozhat ugyanolyan felhasználói szokások mellett mint eddig az említett 100 megás LTE cellán. Ergó olcsóbban lesz sok gigás, vagy korlátlan csomagod. Ez a lényeg, és ez neked is jó, meg mindenki másnak is aki mobilozik.
Hogy BP és Tatabánya között van pár lefedettségi luk? Igen, mindenki tudja, a szolgáltató is tisztában van vele, és valsz az jött ki, hogy havi X mennyiségű dobott hívás az adott 100 méteres szakaszon nem ér 30 milliós beruházást.
"nem akarom hogy a gyerekem elektroszomban nőjön fel" - ezek azok a szülők akik kitetetik a tornyot a falutól 1-2km-re, hogy ne legyen "sugárzás" . Két eset:
1. a toronytól 200m-re vagyok: a jelszint a toronytól itt kb -70dbm, vagyis 0,0000001mW. Ha ebben az esetben telefonálsz, akkor a telefonod kb 1-10mw-ttal fog adni a fejed mellett a fülednél.
2, a tornyot kitetejük 2km-re: a jelszint a toronyból leesik az adott helyen -100dbm-re, tehát, 0,0000000001mW-ra. Cserébe a fejemtől 1 centire levő telefon 1-10mW-ról meg kell hogy emelje a teljesítményét 1W körüli értékre, hogy elszóljon a tornyig. Ja, és cserébe még a netes sebesség is szar emiatt az adott faluban.
Gratulálok anti eletroszmog apuka/anyuka/polgármester/nyugdíjas.
peace....
-
K0vasz
aktív tag
szóval 100 méterenként kell hozzá antenna, viszont kurvagyorsan meríti a telefont is
igazi sikermegoldásnak ígérkezik
-
gézu
őstag
Kellett gyorsba ez a kvázi 5g, mint falat kenyér. Be is zöldült, mint szorult vakond a bergmann csőben.
If you can't be a good example, then you'll just have to be a horrible warning.
-
Márton
nagyúr
Az elméleted ott sántít, hogy én pl. 3 naponta mobiltelefonálok 5 percet, míg torony mellett tuti nem laknék, ami 0-24-ben ad.
A tájkép rombolás megjegyzésre sem lehet nagyon elfogadható választ adni.
Szerintem is megállhatnánk már.."Tudod miért nincs korlátlan mobilnet normális áron?"
Szerintem más oka is van annakEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
t72killer
titán
Copás, akkor az 1000EUR-s telefoncsodákhoz lehet is venni a talicskás dízelgenerátort
#46: tájképrombolás: nem csak az, nyersanyagpocséklás, (fémek-elektronika) alkalmasint ingatlanfoglalás, csupán azért, hogy a nyolcvanharmadik Pistike is HD-ben nézhesse a live-p0rnót, ahelyett, hogy megelégedne azzal, amit 2 hete letorrentezett. Érdemes lenne elgondolkodni, mennyire van valós szükség erre a "fejlődésre", és mennyibe kerül ez a természetnek.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
azbest
félisten
Ez eddig is így volt, nem? Ráadásul az 5G-vel újabb energiatakarékos módok jöttek be.
(#33) Tetsuo
ahogy olvastam, hogy a telkóknak könnyebb legyen az átállás, még az irányított nyaláb is kb opcionális. Ha valamelyik szolgáltató nagyon spórol, akkor szinte a 4g infrastuktúrára támaszkodva is be tudják lőni. [link]. Persze, ha kivezetik a 4g-t akkor át kell állni teljesen.(#44) K0vasz
ha nagy népsűrűségű, magas frekvenciasávos megoldást használnak, akkor akár sűrűbben is. Jelenleg is így van. Amennyire tudom európában nem is nagyon erőltetik a mmWave range sávban, mert azt minden leárnyékolja.(#42) Gicz
látod, egy dolog megállíthatatlan: a butaság terjedése. Technikai analfabéták ágálnak mindenféle hoax oldalakra támaszkodva azért, hogy nem kell fejlődés. A populizmus meg oda vezet, hogy a döntő többségbe kerülő fogalmatlan emberek aggályai szerint döntenek. Idiocracy megvalósult már.(#43) ncc1701
nem úgy lesz olcsóbb, hogy 100 forintért vehetsz 100 megát, mert neked úgyis elég annyi. Hanem hasonló vagy olcsóbb árszinten többet és gyorsabbat lehet előfizetni. Nem is olyan régen még pár kilobites sebesség és 100MB forgalom volt 3 ezer forint. Most meg kevesebb, mitn 6 ezerért van 100GB-os mobilnet csomagom. Inflációval árban is majdnem egálban vannak.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #47 üzenetére
Szerk. lejárt: szvsz ott kezdődik a környezetbarátság, hogy egy telefont - ami ugye a technológia sarokköve - nem kéne 2, horribile dictu 1 évente kukázni. Maréknyi ritkaföldfém, színesfém, műanyag, emisszióval járó munka... Az autósok kergetése helyett/mellett igencsak rászállnék a kütyü-üzletágra, hogy azt a konténerszállítót, amelyik olyan telókat szállít, aminek
1. nem cserélhető az akksija
2. szétreped a kijelzője, ha ránézel (=40centi esés után totálkáros)
3. beázik 10csepp esőtől-még a kínai kikötő bejáratánál süllyesszék el.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Reggie0
félisten
Vannak a vilagon olyan helyek, en most is ott vagyok, ahol egyszeruen nincsen vezetekes net a hazakban, mert olyan dinamikusan valtozik a varos. Mindenki mobilnetet hasznal, a lakashoz ugy tartozik internet, hogy vesznek egy adatmodemet havi 0.1-1TB-s elofizuval havi 10-50khuf tartomanyaban. Este 20-24 ora kozott pedig hasznalhatatlanra lassul, ahogy mindenki hazaer netezni/filmezni.
Lasd:
Erre van megoldas: ra kell huzni a gyerekre egy rezharangot es maris nincs elektroszmog.(#48) azbest: Reszben igen, pl. a szektor-antenna kivalasztas mindig is megvolt, talan mar 2G-n is, viszont itt arrol van szo, hogy maga az antenna nagyon sok kis antennacskabol all es egyfajta beam forming-ot csinal. Nagyjabol.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Sweet.tv - internetes TV
- Bestbuy játékok
- Tippmix
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Windows 11
- Lexus, Toyota topik
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Eladó 23.8" MSI PRO MP243X
- Lenovo Legion 5 Pro - 16" 2K IPS 240Hz, i7-13700HX, nVidia GeForce RTX 4060, 16GB, 512GB SSD - GARI
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
- DJI FPV profi drón táska, koffer (MC-Cases)
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest