Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PAtr0n

    addikt

    Nahh srácok, ezt a sikerélményt le kell írnom:
    Próbálok konyhanyelven írni, hogy minél többen értsék, hátha segít. Írtam, hogy pár hónappal ezelőtt megadta magát az USB csatim, és felszakadt a nyáklapról.
    Ezt rögtön utána úgy sikerült orvosolnom, hogy bár töltésem volt, de a továbbra is szakadt adatsín miatt csak lassan töltött. Ezidáig nem mertem felszedni a csatit, mert féltem, hogy nem tudom jól visszatenni, de szerencsére minden jól alakult.
    A lényeg, a 3 adatsín közül, csak 2-őt használ a telefon (D+, D-), az egyik csak vakszál, csak rögzítésre szolgál az nyáklapon.
    A Sonyericsson mérnökei elég szemét módon oldották meg a lábak bekötését, mert míg a GND (föld), és +5V a csatitól rögtön a nyáklapra jön, addig a 3 adatsín rögtön a csati alá, tehát muszáj eltávolítani hozzá a csatit, ha azt is javítani szeretnénk.
    Felszedtem tehát a csatit, ónszippantó, rézharisnya segítségével, és elém tárult, hogy hová is megy a 2 adatszál. Az mondani sem kell, hogy mind az 5 láb rézfóliája a csatin maradt, mivel fel voltak szakadva. A szomorú az egészben az volt, hogy a 2 adatszál rögtön a nyáklapba megy le, kb. 0.1mm-es rézszálon keresztül, tehát a forrasztással való toldás egyenesen felejtős.
    Következő az volt, hogy hová is mehet ez a 2 szál? Mivel egyenes a furat, és azt feltételezve hogy több réteget nem érint, így elkezdtem nyomozni a túl oldalon, ahol találtam jópár alkatrészt legyantázva. Elkezdtem kicsit méricskélni, és az jött ki, hogy az a két furat hajszál pontosan 2 diódához jön ki, amik szembe vannak fordítva egymással. Következett a gyanta eltávolítása ezen alkatrészekről, forrasztópákával, és nagyon hegyes mérőtű segítségével.
    Ezek után kitaláltam, hogy hogyan lehetne a csati D+, és D- lábát a nyáklapot megkerülve bekötni a 2 diódára. Persze a csati háza földelt, és a két szál ráfekszik miközben átmegy a túloldalra, ezért kis műanyag matricából vágtam rá való darabot, és a forrasztások előtt leszigeteltem. Kb. 1mm-es sodort vezeték 1 szálát felhasználva (kb. mint a hajszál), ráforrasztottam a csati 2 adatlábára, és a csati alatt kivezetve megkerülve a nyáklapot bekötöttem a 2 diódára.
    Persze minden művelet előtt folyamatosan ellenőriztem multimeterrel, hogy nincs e zárlat az egyes lábak, és a csati között.
    Kb. 5 óra vért izzadás után, sikerült visszaforrasztani a csatit, és plusz ónmennyiséggel stabilizálni a nyáklaphoz a házát. Ezután jött a próba. Elsőnek jól megijedtem, mert amikor behelyeztem az aksit, a rezgőmotor megállás nélkül elkezdett pörögni! Azt hittem elszállt az egész telefon, de ekkor láttam, hogy bekapcsolt, és be is bootolt. Persze a motor csak pörgött, és pörgött. Szétszedtem újra, és kiderült, hogy egy kis ónpaca került a motorra, ami a házát és a kapcsolószálat zárta rövidre :) Ezt leszedve persze meg is szűnt a baj.
    Összeraktam megint, és miután bebootolt, beledugtam a töltőt. Láss csodát a töltésjelző LED azonnal kivillant, innen tudtam hogy az adatsín bizony újra él. :)

    Szóval nagyon happy voltam, de utána a munkából hazajövet hívtak, és szomorúan konstatáltam, hogy a másik fél nem hall. Bezony, valamit nem jól kötöttem vissza, vagy valami kontakthiba van, mert a mikrofonom nem megy, plusz a középső gomb alatti ledek sem világítanak. De ez már nem lesz akkora baj tapasztalatból tudom, szóval a következő ennek a kivizsgálása lesz.

    Ha valaki hasonló gonddal küszködik, bátran forduljon hozzám, tudok még tanácsot adni a javítással kapcsolatban. Viszont megfelelő szerszámok nélkül ne kezdjen bele, mert gányolás lesz, és legrosszabb esetben egy tölthetetlen telefon. Ezek a cuccok a teljesség igénye nélkül:
    Mikroszkóp kb. 5x-7.5X nagyítással, nagyon hegyes pákafej (400°C-ig tekerve), folyasztó szer, oldalcsípő, ólmos ón (az ólommentes többek között nehezebben olvad), ónszippantó, rézharisnya, esetleg hőlégfúvó, multimeter. Ezek a legfontosabbak.
    De ami legfontosabb: rengeteg türelem, és némi kézügyesség, mert nagyon apró alkatrészekről van szó. Csak viszonyításképp írom, hogy a 2 dióda közti hely ami közé a két hajszálvékony szálat kellett beforrasztani úgy hogy ne érjenek össze, kb. 1mm.

    info: Egy volt Sony-s ismerős mondta, hogy a később legyártott X10-esek esetében már gyantát alaklmaztak az USB csati rögzítésére, mert rengeteg volt a garanciában visszajött készülék felszakadt csatival. Persze ők nem sz@rakodtak vele, cseréltek alaplapot.

    Ha esetleg valaki nem mer belekezdeni, a javítást vállalom, persze garancia nélkül, és némi magyar forintért cserébe. ;)

    "Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"

Új hozzászólás Aktív témák